Friday, March 3, 2017

~ Resipi Daging Goreng Rangup | Daging Mentega Ranggup...

Sheery Dream Cakes | 7:51 AM | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Hari ini hari entri tertangguh. Daging Goreng Rangup ini salah satu darinya. Ada lagi beberapa resipi yang menunggu giliran untuk di buat entri. Entah bila nak habis buat entri tu.. Asyik tangguh sahaja. In Shaa Allah.. Jika ada kesempatan dan sedikit masa nanti Diana akan buat entrinya ya.

Dulu Diana pernah kongsikan resipi Ayam Mentega Rangup di blog ini. Hari ini Diana kongsikan pula resipi Daging Mentega Rangup ya. Untuk resipi daging goreng rangup ini pun pernah Diana kongsikannya di entri Daging Bercili Rangup.

Tapi untuk memudahkan, Diana kongsikannya sekali lagi di entri ini. Apa kata kita semak dulu resipi Daging Goreng Rangup.


:: Entri lepas ~  Daging Bercili Rangup 

DAGING GORENG RANGUP

Bahan-Bahan
  • 500 gm daging batang pinang _ dipotong nipis mengikut citarasa masing-masing
  • 1/2 tsp minyak bijan
  • 1/2 tsp perencah pati ayam Tumix
  • 1 biji telur
  • Secubit soda bikarbonat
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit gula
  • Minyak untuk menggoreng

Bahan-Bahan A ( Digaul rata )
  • 2 cawan tepung jagung
  • 2 tsp lada berperisa Aji Shio
  • 2 tsp lada hitam berperisa Aji Shio
  • Garam

Cara-Cara
  1. Daging diketuk sedikit dengan menggunakan belakang pisau atau menggunakan penukul daging ( ketuk manja sahaja ya ).
  2. Kemudian campurkan daging bersama minyak bijan, perencah pati ayam, telur, soda bikarbonat, garam dan gula secukup rasa. Gaul rata. Perap selama 1 jam atau lebih.
  3. Panaskan minyak di dalam kuali. 
  4. Saluti daging dengan tepung ( bahan-bahan A ), kemudian goreng daging hingga masak kekuningan. Angkat dan toskan minyaknya.
  5. Hidang bersama sos cili atau sedap juga di masak mentega ( untuk daging mentega, boleh rujuk resipinya di bawah ).


:: Entri lepas ~ Ayam Mentega Rangup 
DAGING MENTEGA RANGUP

Bahan-Bahan
  • Daging Goreng Rangup ( resipi rujuk di atas )
  • 2 tangkai daun kari _ dihiris
  • 4 biji cili padi _ dicincang ( boleh ditambah jika suka pedas )
  • 80 gm mentega ( boleh ditambah jika hendak kuahnya bersalut banyak kat daging tu ya )
  • 1/2 biji bawang besar _ dicincang
  • Sedikit gula

Cara-Cara
  1. Cairkan mentega dan masukkan bawang besar, daun kari dan cili padi. Tumis sehingga naik baunya.
  2. Kemudian masukkan daging goreng rangup dan gula. Gaul sebati.
  3. Angkat dan hidang. 



    BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

    Monday, February 27, 2017

    ~ Easy Super Soft Cinnamon Rolls Recipe...

    Sheery Dream Cakes | 8:15 PM | 2 Comments so far
    Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

    Seperti yang Diana telah maklumkan di entri yang lepas, Diana seorang penggemar roti yang dibubuh dengan cinnamon sugar. Memang sejak dulu lagi suka makan sebenarnya. Walau diet macam mana sekali pun, kalau sudah ada roti ni di depan mata.. Pasti akan makan juga.. Hehehee...

    Untuk resipi ini, sudah 2 kali Diana membuatnya. Pertama kali tu buat ikut saiz sebenar. Kelmarin buat mini cinnamon rolls pula. lebih senang nak makan.

    Resipi Cinnamon Rolls ini Diana ikut dari blog The Comfort of Cooking. Kalau sudah ada ulangan ikut resipi ni, maknanya sedap dan sesuai dengan selera kami sekeluarga la tu. Selera orang lain tidak pasti pula ya. Tapi In Shaa Allah.. Sedap.

    Terima kasih buat The comfort of Cooking dan izinkan Diana kongsikannya di sini pula ya. Terima kasih.


    :: Sumber ~ The Comfort of Cooking  ( TQ )

    EASY SUPER SOFT CINNAMON ROLLS
    Makes 12 to 15 cinnamon rolls

    INGREDIENTS

    For the Dough
    • 1/4 ounce package yeast (  2 1/4 teaspoons )
    • 1/2 cup warm water
    • 1/2 cup warm milk
    • 1/4 cup granulated sugar
    • 1/3 cup unsalted butter, melted
    • 1 teaspoon kosher salt
    • 1 large egg
    • 3 to 3 1/2 cups all-purpose flour ( Diana bubuh 2 cawan all-purpose flour + 1 1/2  cawan bread flour )

    For the Filling
    • 1/2 cup melted butter
    • 1/2 cup brown sugar
    • 2 Tablespoons ground cinnamon

    For the Glaze  ( Diana tidak buat )
    • 3 Tablespoons unsalted butter, softened
    • 1 cup powdered sugar
    • 1/2 teaspoon vanilla extract
    • 3 Tablespoons milk

    DIRECTIONS

    For the Dough
    1. In a small bowl, dissolve yeast in warm water and set aside.
    2. In a large bowl or the bowl of your stand mixer fitted with the paddle attachment, mix milk, sugar, melted butter, salt and egg. Add 2 cups of flour and mix until smooth. Pour in yeast mixture. Mix in remaining flour, 1/4 cup at a time, until dough is easy to handle. If mixture appears too dry, add 1 tsp. water at a time, mixing well after each addition.
    3. Knead dough in your mixer with the dough hook, or by hand on lightly floured surface, for 5 to 10 minutes. Place in a well-greased bowl, cover and let rise until doubled in size, usually 1 to 1 1/2 hours.*
    4. Once doubled in size, punch down dough. Roll out on a floured surface into a 15 by 9-inch rectangle.

    For the Filling and Baking
    1. Combine melted butter, cinnamon and sugar, spreading all over dough. Beginning at the longest (15 inch) side, roll up dough and pinch edges together to seal. Cut into 12 to 15 slices.
    2. Coat a baking pan with nonstick cooking spray and sprinkle with sugar. Place cinnamon roll slices close together in the pan and let rise until dough is doubled, about 45 minutes.
    3. When ready to bake, preheat oven to 350 degrees F. Bake for 20-25 minutes, or until golden brown.

    For the Glaze
    1. Mix butter, powdered sugar, and vanilla. Whisk in milk 1 tablespoon at a time until the glaze reaches desired consistency. (If you like a thinner consistency glaze, add more milk.) Spread over slightly cooled rolls.
    2. Enjoy!

    :: TIPS ~
    When rising dough, I place an ovenproof bowl (covered with a dry dish towel) in an oven preheated to 200 degrees, then turn off heat before adding the bowl. If it seems overly hot, I will prop the oven door as the bowl sits in the oven.
    To save time, I make my cinnamon-sugar filling and glaze while the dough/rolls are rising.
    Adapted from Food Network 

    ** Kaedah Diana guna BM:
    1. Masukkan bahan cecair dulu dan diikuti dengan  bahan-bahan kering.
    2. On kan BM dan biarkan ia menguli seperti biasa.

    :: NOTE ~ 
    ** Diana gantikan glaze di atas dengan cream cheese frosting. Resipinya seperti di bawah :


    Cream Cheese Frosting


    :: Resipi Oleh ~ Martha Stewart ( TQ )


    Ingredients

    • 8 ounces cream cheese, room temperature
    • 8 tablespoons unsalted butter, cut into pieces, room temperature 
    • 1 cup confectioners' sugar _ ( untuk dimakan dengan cinnamon rolls, Diana kurangkan sedikit sukatan gulanya ) 
    • 1 teaspoon pure vanilla extract _ ( Diana bubuh 1/2 tsp sahaja )

    • Directions

    1. Place cream cheese in a medium mixing bowl. Using a rubber spatula, soften cream cheese. 
    2. Gradually add butter and continue beating until smooth and well blended. 
    3. Sift in confectioners' sugar and continue beating until smooth. 
    4. Add vanilla and stir to combine.

    ** Untuk filling nya pula Diana buat ikut resipi di atas dan Diana taburkan juga cinnamon sugar resipi dari ENTRI INI ( Resipi oleh Joy The Baker ). Diana buat 1/2 resipi di bawah.
    • 1 cawan gula kasar dan gula perang
    • 2 sudu kecil serbuk kayu manis 





    BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

    Saturday, February 25, 2017

    ~ Resipi Pizza Gebu...

    Sheery Dream Cakes | 11:18 PM | Be the first to comment!
     Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

    Alhamdulillah hari ini dapat bersiaran bersama entri Pizza gebu walaupun Diana kurang sihat. Resipi milik Che Mat Gebu ini memang ramai yang telah mencubanya. Resipi doh pizza ni mudah sahaja dan hasilnya memang gebu dan sedap. Terima kasih buat Che Mat kerana sudi berkongsi resipi ini. Izinkan Diana kongsikannya di sini pula ya. Terima kasih.

    Apa kata kita terus sahaja semak resipinya di bawah.



    PIZZA GEBU

    Bahan-Bahan Doh Pizza Gebu

    • 300 g tepung gandum
    • 6 g instat yeast
    • 20 g mentega
    • 10 g gula halus
    • 1 camca teh bread improver  ( optional )
    • 1/4 camca teh garam
    • 1 1/2 camca besar madu
    • 170 ml air
    • Sedikit tepung untuk ditabur

    Cara-Cara
    1. Satukan semua bahan untuk doh dalam satu bekas, kecuali mentega dan tepung untuk ditabur, gaul rata hingga bersatu. 
    2. Tambah mentega dan terus menggaul hingga menjadi doh yang kenyal, jika melekit, tambah sedikit tepung. 
    3. Kemudian bulat2kan dan biar 45 minit hingga naik sekali ganda. 
    4. KAEDAH LAIN ~ Masukkan semua bahan untuk doh kecuali tepung untuk ditabur, ke dalam bread maker, pilih setting untuk doh dan tekan "ON", buat hingga siap.

    UNTUK PIZZA GEBU 
    1. Panaskan oven pada suhu 190C, sediakan 2 dulang pizza berukuran 9 inci, sapu dengan sedikit mentega. Ketepikan. 
    2. Keluarkan doh, bahagikan doh tadi kepada 2 bahagian sama besar. Ambil satu, tabur sedikit tepung dan canai bulat. 
    3. Alihkan ke dalam dulang pizza, tekan-tekan dengan hujung jari hingga memenuhi dulang tadi dan biarkan kelilingnya sedikit tebal.
    4. Ratakan sebahagian sos pizza tadi dan susun bahan pilihan anda untuk topping pizza di atasnya ( buat 2 bahagian ) dan diakhiri dengan keju mozzarella. 
    5. Bakar 20 - 25 minit hingga keju mencair dan roti kelihatan kuning keemasan. 
    6. Keluarkan dari oven dan hidangkan segera bersama sos kegemaran. 
    7. Buat kaedah sama juga untuk yang selebihnya.




    BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

    Thursday, February 23, 2017

    ~ Resipi Kari Ikan Pari...

    Sheery Dream Cakes | 8:20 AM | Be the first to comment!
    Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

    Resipi kari ikan untuk kali ini memang unik. Ini lah buat pertama kalinya Diana memasak ikut resipi ni. Di dalam resipi ni ada menggunakan beras sangai yang ditumbuk halus. Membuatkan aroma kuah kari ini sungguh wangi dan rasanya sangat enak. Memang rugi jika tidak mencubanya. 

    Jika hendak mengetahui lebih jelas lagi tentang petua turun temurun untuk memasak kari ikan, bolehlah singgah di blog akak Shiela ya. 

    Terima kasih buat akak Shiela kerana sudi berkongsi dengan kami semua resipi yang sangat sedap ini. Izinkan Diana kongsikannya di sini pula ya akak. Terima kasih.

    :: Resipi Oleh ~Akak Shiela @ Spices Journey  ( TQ )

    KARI IKAN 

    Bahan-Bahan
    • 1kg ikan _ apa-apa jenis ikan yang disukai
    • 50 gm rempah kari ikan Baba's
    • 3 sudu besar cili mesin
    • 1 biji bawang besar _ dihiris halus
    • 5-6 ulas bawang merah _ dihiris halus
    • 3 ulas bawang putih _ dihiris halus
    • 1 inci halia _ dimayang halus 
    • 3 batang lada hijau _ dipatah-patahkan
    • 100 ml santan
    • 1 sudu besar halba campur
    • 1 sudu besar beras sangai _ ditumbuk halus
    • Sedikit daun kari
    • Minyak untuk menumis
    • Garam secukup rasa
    • Segenggam asam jawa
    • Air secukupnya

    Cara-Cara
    1. Panaskan minyak di dalam periuk yang sesuai dan tumis halia yang dimayang halus, bawang merah, bawang besar dan bawang putih.
    2. Kemudian masukkan halba campur dan daun kari. Tumis hingga bawang menjadi keperangan.
    3. Masukkan rempah kari yang telah dibancuh dengan cili mesin menjadi pes.
    4. Masak sehingga rempah betul-betul garing dan naik bau di atas api kecil ( masukkan sedikit garam untuk menggaringkan rempah tu dengan baik ).
    5. Masukkan air asam jawa secukup rasa. 
    6. Masukkan santan dan air secukupnya. Bila sudah menggelegak bolehlah dimasukkan ikan dan garam secukup rasa.
    7. Masukkan cili hijau dan setelah ikan masak, bolehlah taburkan beras sangai dan kacau rata.
    8. Kecilkan api dan masak seketika.
    9. Akhir sekali bolehlah masukkan kacang bendi dan buah tomato.
    10. Tutupkan api dan hidang.




    BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>