Wednesday, April 8, 2020

~ Resipi Double-Boiled Ayam masak Kicap

Sheery Dream Cakes | 9:27 AM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Untuk hari ini saya kongsikan resipi double-boiled ayam masak kicap. Resipi ulang tayang sebenarnya, cuma ada sedikit perubahan dari segi bahan. Boleh tengok di entri yang lepas ya.

Cara penyediaan menu ni memang sesuai untuk mereka yang sibuk. Sebab kita hanya masukkan kesemua bahan-bahan ke dalam periuk dan set kan masa yang telah ditetapkan. Biarkan ianya memasak sehingga siap. Sementara tu kita bolehlah buat kerja-kerja yang lain. Mudahkan. 

Jika ingin mencuba, bolehlah rujuk resipinya di bawah.



 :: Cara-cara menyediakannya anda boleh rujuk di YouTube Channel Melley Mey



DOUBLE-BOILED AYAM MASAK KICAP

 Bahan-Bahan A
  • 1 kg ayam yang telah dibuang kulitnya dan dipotong kecil-kecil
  • 1 biji bawang merah ( dihiris )
  • 1 ulas bawang putih ( dihiris )
  • 1 inci halia ( dihiris )
  • 1 batang daun bawang ( dipotong 2 inci panjang )
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
  • 1/2 sudu kecil serbuk lada putih
  • 1 sudu besar gula atau secukup rasa
  • 1 sudu kecil perencah pati ayam Tumix
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 1 1/2 sudu besar kicap manis soya pekat Cap Ayam
  • 2 sudu besar tepung jagung dicampur dengan sedikit air

Bahan-Bahan B
  • 6 keping cendawan shiitake kering ( dipotong kasar )
  • 1 batang lobak merah ( dipotong menyerong )
  • 10 biji kurma merah tanpa biji
  • Sedikit air

* NOTE:

  • Sukatan kicap manis pekat tu bergantung juga kepada jenis dan jenama kicap yang anda guna.


Cara-Cara
  1. Campurkan kesemua bahan-bahan A. Masukkan ke dalam peti ais dan perap selama 30 minit atau lebih ( Lebih lama diperap lebih sedap rasa daging ayam tu ).
  2. Ada 2 cara untuk memasak ayam ni. 

  • Cara Pertama ~ Dengan menggunakan double boiler. 

  1. Masukkan ayam yang telah diperap tadi ke dalam periuk tembikar. Tambahkan sedikit air. Masukkan lobak, kurma merah tanpa biji dan cendawan shiitake kering. Setkan masa dan biarkan ianya memasak sehingga ayam empuk. Hidang.


  •  Cara-cara ke-2 ~ Memasak seperti biasa.
  1. Masukkan ayam yang telah diperap ke dalam periuk dan masak seketika di atas api sederhana.
  2. Tambahkan sedikit air dan masukkan kurma merah, cendawan shiitake kering dan lobak merah . Gaul lagi dan masak sehingga ayam empuk. Sesuaikan rasa dan tutupkan api. Hidang bersama nasi putih.






BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Wednesday, April 1, 2020

~ Resipi Udang Goreng Tepung

Sheery Dream Cakes | 7:32 PM | 2 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Hari ini Diana ingin kongsikan resipi campak-campak sahaja. Tiada sukatan tertentu untuk resipi ni ya. Bubuhlah mengikut citarasa masing-masing. Sosnya tu boleh dicicah atau jika suka boleh digaul sekali bersama udang goreng tepung ini.

Jom semak resipinya di bawah.




:: Boleh tengok cara menyediakannya di youtube channel Melley Mey


UDANG GORENG TEPUNG

 Bahan-Bahan A
  • Udang bersaiz besar
  • Garam
  • Minyak bijan
  • Serbuk lada hitam / lada hitam kisar ( saya guna Aji-Shio Flavoured black pepper )
  • Serbuk lada putih / lada putih kisar ( saya guna Aji-Shio Flavoured pepper )
  • Parutan halia
  • Parutan bawang putih
  • Parutan kulit lemon
  • Air perahan lemon


Bahan-bahan B ( Satukan di dalam mangkuk besar dan gaul rata )

  • Garam
  • Tepung ubi kayu
  • Tepung jagung
  • Serbuk lada hitam / lada hitam kisar ( saya guna Aji-Shio Flavoured black pepper )
  • Serbuk lada putih / lada putih kisar ( saya guna Aji-Shio Flavoured pepper )
  • Smoked paprika

Bahan-bahan untuk sos
  • Garam
  • Gula
  • Madu
  • Sos cili
  • Sos tomato
  • Paste asam jawa

Bahan lain

  • Minyak masak untuk menggoreng



Cara-cara
  1. Satukan kesemua bahan-bahan A dan gaul rata. Simpan di dalam peti ais dan perap selama 15 minit.
  2. Panaskan minyak yang banyak.
  3. Saluti udang dengan tepung ( bahan-bahan B ) kemudian goreng udang sehingga masak. Angkat dan ketepikan.
  4. Di dalam periuk yang lain, masukkan kesemua bahan-bahan untuk sos. Masak di atas api sederhana. Biarkan sehingga mendidih dan pekat. 
  5. Angkat dan makan bersama udang goreng tadi atau boleh juga digaul bersama udang goreng.










BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Tuesday, March 31, 2020

~ Resipi Ikan Tenggiri Masak Masam Manis

Sheery Dream Cakes | 2:04 PM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera ...

Lamanya tidak bersiaran di sini...Sudah setahun beberapa bulan menyepi rupanya. Terima kasih kepada semua yang masih sudi berkunjung ke blog Diana ini ya.

Apa khabar semua? Semoga anda semua sentiasa di dalam keadaan sihat sejahtera.. Semoga kita semua dilindungi dari penyakit berjangkit Covid-19 ini. Aamiin.. Jaga diri walau di mana anda berada ya.

Hari ni Diana ingin kongsikan resipi Ikan Tenggiri Masak Masam Manis yang mudah.. Jika ingin tengok video cara memasaknya bolehlah ke channel YouTube Diana .

Baiklah, apa kata kita semak resipinya di bawah.




:: Boleh tengok cara menyediakannya di youtube channel Melley Mey

IKAN TENGGIRI MASAK MASAM MANIS

Bahan-Bahan A
  • 1 kg ikan tenggiri _ dipotong dan dibersihkan
  •  Garam
  • Serbuk kunyit

Bahan-Bahan B ( ditumbuk )
  • 3 biji bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 inci halia

Bahan-Bahan C
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 1 biji bawang besar _ dihiris
  • 1 biji bawang bombay _ didadu kasar
  • 1 batang serai _ optional
  • 1/4 cawan sos tomato Maggi
  • 1/3 cawan sos cili Maggi
  • 1 tin kecil ketulan nanas dalam sirap Ayam Brand
  • Garam jika perlu
  • Gula secukup rasa
Cara-cara
  • Lumurkan ikan bersama garam dan serbuk kunyit. Simpan di dalam peti ais dan perap selama 10 minit.
  • Panaskan minyak dan goreng ikan sehingga sedikit garing ( nak goreng garing pun boleh, terpulang kepada selera masing-masing ). Ketepikan.
  • Panaskan sedikit minyak di dalam periuk, tumiskan bunga lawang, kulit kayu manis dan serai. Tumis sehingga wangi.
  • Masukkan bahan-bahan yang ditumbuk dan tumis hingga sedikit garing.
  • Kemudian masukkan sos tomato dan sos cili. Gaul rata.
  • Masukkan nanas berserta sirapnya dan masak seketika.
  • Tambahkan gula dan garam jika perlu.
  • Tambahkan sedikit air. Masak sehingga kuahnya mendidih.
  • Selepas itu, bolehlah dimasukkan hirisan bawang besar dan bawang bombay yang dipotong dadu.
  • Akhir sekali, masukkan ikan tenggiri goreng dan gaul. Masak seketika.
  • Angkat dan hidang bersama nasi putih.






BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Thursday, January 10, 2019

~ Ulang tahun ke-8

Sheery Dream Cakes | 12:54 PM | 5 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera ... 

Agak lama tidak bersiaran di sini.. Terasa rindu sangat dengan semua orang... Alangkah meriahnya suasana blogging suatu ketika dulu kan.. Alhamdulillah banyak kenangan manis bersama. Walau hanya kenal di alam maya, tetapi persahabatan itu tidak terhenti di sini. Ada juga sahabat alam maya yang masih berhubung dengan Diana hingga kini melalui whatsapp. Alhamdulillah dan terima kasih di atas persahabatan ini. In Shaa Allah.. Semoga persahabatan alam maya yang terjalin ini sentiasa mendapat rahmat dan berkekalan selamanya. Aamin.

Hari ini merupakan ulangtahun ke-8 buat Melley Mey's Kitchen ( Sheery Dream Cakes ).. Sedar tak sedar sudah 8 tahun blog ini wujud. Walaupun tidak seaktif dulu lagi, tetapi blog ini akan tetap di sini buat rujukan Diana dan semua yang sudi. Terima kasih kepada semua yang sudi singgah di sini walaupun dapur maya ini sudah lama menyepi. 

Faktor usia dan masa sememangnya membuatkan Diana kurang aktif blogging lagi sekarang ini. Nak pegang DSLR tu memang malas dah. Hahahaaa.. Hanya ambil gambar guna handphone sahaja sekarang ni kongsikannya di Instagram. Di Instagram masih lagi ada gambar-gambar makanan yang Diana kongsikan. Cuma tidak lah aktif sangat ya. Kadang-kadang sahaja ada kongsikannya. Di bawah ni antara gambar yang ada di Instagram Diana.

Baiklah, setakat ini sahaja buat kali ini.. Semoga bertemu lagi dilain siaran.. In Shaa Allah.



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>