Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..
Sup Ayam Hadnyai ni memang sedap. Makan bersama nasi putih panas dan hirup supnya panas-panas lagi, memang terbaik!
Sup Ayam Hadnyai ni Diana masak lebih seminggu yang lepas kalau tak silap Diana. Masa tu Diana kurang selera nak makan. Bila tengah selongkar dapur Akak Nor , ternampak gambar Sup Ayam Hadnyai tu terus teringin nak makan.. Terus masak Sup Ayam Hadnyai ni. Memang sangat sedap dan membuka selera. Diana makan nasi putih dan bubuh sup ayam ni banyak-banyak. Sedap!
Terima kasih kepada tuan empunya resipi pyhonda kerana berkongasi resipi ni. Terima kasih juga kepada Akak Nor cayang kerana mengetengahkan resipi ni ya akak... Izinkan Diana pula kongsikannya di sini. Terima kasih...
SUP AYAM HADNYAI
Bahan-Bahan
Bahan-Bahan Ditumbuk Lumat
Cara-Cara
BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>
Sup Ayam Hadnyai ni memang sedap. Makan bersama nasi putih panas dan hirup supnya panas-panas lagi, memang terbaik!
Sup Ayam Hadnyai ni Diana masak lebih seminggu yang lepas kalau tak silap Diana. Masa tu Diana kurang selera nak makan. Bila tengah selongkar dapur Akak Nor , ternampak gambar Sup Ayam Hadnyai tu terus teringin nak makan.. Terus masak Sup Ayam Hadnyai ni. Memang sangat sedap dan membuka selera. Diana makan nasi putih dan bubuh sup ayam ni banyak-banyak. Sedap!
Terima kasih kepada tuan empunya resipi pyhonda kerana berkongasi resipi ni. Terima kasih juga kepada Akak Nor cayang kerana mengetengahkan resipi ni ya akak... Izinkan Diana pula kongsikannya di sini. Terima kasih...
:: Resipi Oleh ~ pyhonda @ MyR ( TQ )
:: Sumber Dari ~ Akak Nor @ Secubit Garam ( TQ )
Bahan-Bahan
- Sebelah ayam _ dipotong-potong
- 7 cm lengkuas dihiris sederhana nipis _ ditumbuk untuk pecahkannya
- 5 batang serai _ ditumbuk untuk pecahkannya
- 2 kuntum bunga lawang
- 5 biji buah pelaga
- 3 batang kayu manis
- 3 kuntum bunga cengkih
- Daun sup
- Daun bawang
- Daun dan batang sadri _ ( Diana tak bubuh )
Bahan-Bahan Ditumbuk Lumat
- 3 ulas bawang putih
- 5 ulas bawang merah
- 3 biji cabai
- 4 cm halia
- 2 sudu besar ketumbar
- 1 sudu kecil jintan manis dan jintan putih
Cara-Cara
- Tumiskan bahan-bahan yang ditumbuk lumat ( bawang putih, bawang merah, cabai, halia, ketumbar, jintan manis dan putih ), bunga lawang, buah pelaga, kayu manis, bunga cengkih, lengkuas dan serai sehingga menaikkan bau yang semerbak harum dan mewangi.
- Masukkan ayam yang sudah dipotong-potong mengikut citarasa ke dalam tumisan tadi dan gaulkan sehingga rata . Tutup dan biarkan 5 minit. Masukkan batang sadri.
- Masukkan 5 cawan air dan biarkan sehingga menggelegak.
- Tambahkan garam secukup rasa dan sedikit saja gula untuk menyedapkan rasa kuahnya.
- Hiriskan daun bawang, sup dan sadri. Taburkan pada hidangan.
- Perahkan sedikit limau nipis semasa menghidang.