Assalamualaikum dan Salam Sayang semua...
Sekarang ni hujan dah mula lebat.. dan line tenet ni pun dah mula slow dah ni... Huhuuu.. Jadi sebelum keadaan lebih tak mengizinkan Diana terus online... Diana ambil kesempatan ni untuk update 1 lagi entri... Ni pun entri tertangguh ni sebenarnya...
UDANG PANGGANG
SALSA
BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>
Sekarang ni hujan dah mula lebat.. dan line tenet ni pun dah mula slow dah ni... Huhuuu.. Jadi sebelum keadaan lebih tak mengizinkan Diana terus online... Diana ambil kesempatan ni untuk update 1 lagi entri... Ni pun entri tertangguh ni sebenarnya...
Udang Panggang Bersama Salsa ni memang kegemaran Diana.. Diana suka gandingkannya dengan Sky Blue Lemonade perisa Lemon. Memang best sangat... Hehheee... Tu kalau ikut tekak Diana lah ya.. Orang lain tak tau pula :).. Lain orang lain pula citarasanya eh...
Eh! Panjang pula ceritanya kan... Sedangkan guruh dah berdendang-dendang tu.. Kilat pun dah beri amarannya dah... Baik lah.. Kita semak dulu resipi kali ni ya..
Eh! Panjang pula ceritanya kan... Sedangkan guruh dah berdendang-dendang tu.. Kilat pun dah beri amarannya dah... Baik lah.. Kita semak dulu resipi kali ni ya..
UDANG PANGGANG
Bahan-Bahan
- 400 gm udang bersaiz besar _ dikupas kulitnya dan tinggalkan ekornya
- 1/2 tsp serbuk cili
- 1/2 tsp serbuk lada hitam
- 1/2 tsp serbuk lada putih
- 1 tsp rempah kari _ ( Diana guna rempah kari ayam dan daging Baba's )
- 1/4 tsp serbuk jintan manis
- 1/4 tsp serbuk jintan putih
- 1/2 tsp serbuk ketumbar
- 2 tsp daun basil kering
- 1 tbsp mentega cair
Bahan-Bahan B
- 1/4 tsp serbuk cili
- 1/2 tsp rempah kari
- 1 tsp daun basil kering
Cara-Cara
- Toskan dan lap kering udang dan campurkan kesemua bahan-bahan A. Gaul rata.
- Kemudian masukkan bahan-bahan B dan gaul sehingga bahan bersalut dengan udang.
- Perap selama 30 minit ( sementara tu boleh sediakan salsa ).
- Setelah itu bolehlah dipanggang hingga udang masak.
- Makan bersama salsa ( rujuk di bawah untuk resipinya ).
SALSA
Bahan-Bahan
- 1/2 biji nenas bersaiz sederhana _ dikupas kulit dan dipotong kecil
- 1 biji timun jepun _ dikupas kulit, buangkan tengahnya / bijinya dan dipotong kecil
- 4 biji tomato _ buangkan bijinya dan dipotong kecil
- 1 ulas bawang putih _ dicincang
- 1 ulas bawang merah _ dicincang
- 1 tbsp jus lemon ( boleh guna jus limau nipis jika tak suka jus lemon )
- 2 tbsp minyak zaitun
- 1 tangkai daun bawang _ dihiris
- 1 tangkai daun sup atau boleh juga guna daun ketumbar _ dihiris
- Garam secukup rasa
- Sedikit gula
Cara-Cara
- Campurkan kesemua bahan-bahan dan gaul rata.
- Sesuaikan rasa dan hidang bersama udang panggang.
- Boleh simpan di dalam peti sejuk terlebih dahulu jika suka ( Diana lebih suka simpan dulu salsa ni di dalam peti sejuk sebelum dihidang ).