:: Tang Yuen yang berinti kacang hitam :: |
Assalamualaikum dan Salam Sayang semua..
Tang Yuen ini dibuat dari tepung pulut sepenuhnya atau boleh juga dicampurkan dengan tepung yang lain mengikut citarasa yang menyediakannya.. Ianya boleh diintikan dengan kacang tanah, kacang hitam atau apa-apa inti kegemaran masing-masing.. Cara membuatnya lebih kurang sama dengan cara membuat Onde Onde.. Cuma rasanya amat berbeza tau... ;). Cara penyediaan tang yuen ini berbeza-beza mengikut daerah atau negeri...
Sekarang, kita tengok cara Diana menyediakannya pula ya...
TANG YUEN GLUTINOUS RICE BALLS
Bhn² A
- Tepung pulut
- Air secukupnya
- Kacang tanah kisar atau kacang hitam ( boleh intikan dengan inti kegemaran masing² )
- Pewarna merah, hijau atau boleh juga pilih warna lain yer
Bhn² B
- Halia _ d hiris nipis
- Daun pandan _ d siat dan d simpul
- Air
- Garam
Cara²
- Sediakan 2 periuk yang dalam .. Isikan dengan air yang banyak.
- Tambahkan halia dan garam ke dalam 1 periuk. Biarkan ianya mendidih.
- Periuk yang 1 lagi bubuhkan dengan gula secukup rasa dan daun pandan. Biarkan mendidih. setelah mendidih tutupkan apinya.
- Tepung pulut d campurkan dengan air sedikit demi sedikit sehingga adunan boleh d bulat²kan ( seperti membuat onde - onde gitu ).
- Kemudian.. bahagikan adunan kepada 3 bahagian ( beberapa bahagian pun boleh juga ).
- Warnakan setiap adunan dengan warna yang berlainan.
- Ambil sedikit adunan tadi.. intikan dengan inti kegemaran masing².
- Masukkan ke dalam periuk yang berisi air, halia dan garam tadi. Setelah tang yeun itu timbul.. angkat dan masukkan ke dalam periuk yang berisi air, gula dan daun pandan tadi.
- Buat sehingga habis. Hidang.
:: Sebelum d masak ( Berinti kacang hitam ) :: |
:: Yang ni tiada inti.. saiznya kecil sedikit .. Daughter buat yg tiada inti ni.. macam² saiz yg ada kan.. :: |
:: D masak bersama air halia dan garam :: |
:: D masukkan ke dalam air gula dan daun pandan :: |