Sunday, September 28, 2014

~ Resipi Misua Sup.. ...

Sheery Dream Cakes | 11:13 AM | 6 Comments so far


Assalamualaikum dan Salam Sayang.... 

Selamat berhujung minggu buat semua... Moga hari di hujung minggu ini memberikan ketenangan kepada anda semua... Menikmati masa yang berkualiti bersama keluarga... Tidak kurang juga pasti ada antara anda semua yang sedang sibuk bersama sanak saudara di majlis perkahwinan.. Kepada sesiapa yang melangsungkan perkahwinan pada hari ini.. Selamat Pengantin Baru... Moga kekal bahagia hingga ke Syurga...



Di pagi hujung minggu kami sekeluarga hari ini diisi dengan aktiviti memasak Misua Soup... Seperti biasa.. Jika ada antara ahli keluarga Diana yang teringin hendak makan Misua Soup.. Pasti suami Diana yang memasaknya... Kenapa? Ermm.. Semua orang mahu makan hasil dari air tangan dia... Jika orang lain yang memasaknya memang selera merundum mendadak... Hehheee... Bak kata orang.. Walau resipinya sama.. jika orang lain yang memasaknya tidak sama macam misua soup yang dimasak oleh suami Diana... Oleh sebab hujung minggu ini suami tidak kerja.. jadi semua orang di rumah ini teringin suami memasak misua soup untuk kami... Inilah hasilnya...


MISUA SOUP  

Sukatan bahan-bahan yang digunakan mengikut citarasa masing-masing ya...

Bahan-Bahan
  • Bawang putih cincang
  • Bawang merah cincang
  • Misua secukup kegunaan
  • Sedikit kobis bulat _ dihiris
  • Udang segar bersaiz kecil _ dibuang kulitnya
  • Sedikit Preserved Vegetable _ rendam sekejap dan dibersihkan 
  • Telur
  • Sedikit minyak untuk menumis 
  • Air secukup kegunaan
  • Garam secukup rasa

Bahan-Bahan Hiasan
  • Hirisan daun salad _ ( Jika suka )
  • Hirisan cili merah
  • Bawang goreng

Cara-Cara
  1. Panaskan sedikit minyak di dalam periuk yang dalam. Tumiskan bawang merah dan bawang putih hingga wangi.
  2. Kemudian masukkan udang segar dan goreng seketika. Masukkan kobis dan setelah kobis layu bolehlah masukkan air secukupnya.
  3. Biarkan ianya mendidih dan masukkan preserved vegetable serta garam secukup rasa. Gaul dan biarkan ianya mendidih seketika lagi.
  4. Pecahkan telur ke dalam air mendidih tadi gaul rata.
  5. Masukkan misua dan gaul sehingga semua bahan bergaul rata.
  6. Setelah ianya masak bolehlah ditutupkan api dan angkat.
  7. Hidang bersama hirisan daun salad,telur separuh masak (  jika suka ), hirisan cili merah, bawang goreng dan kicap pilihan.

:: ** NOTE ~ Boleh juga dicampur bahan seperti daging cincang atau isi ayam cincang.







BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Saturday, September 27, 2014

~ Chocolate peanut Butter Cake...

Sheery Dream Cakes | 1:14 PM | | Be the first to comment!


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.... 

Tiada cerita hendak dikongsi bersama di entri kali ini... Hanya beberapa gambar Choc Peanut Butter Cake sahaja yang disajikan.... Kek ini anak Diana yang buat... Jom cuci mata dengan gambar kek ni..






BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Tuesday, September 23, 2014

~ Ayam Panggang Kerisik...

Sheery Dream Cakes | 8:19 AM | 1 Comment so far
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.... 

Hari ini bersiaran bersama Ayam Panggang Kerisik. Cara memasaknya mudah sahaja. Diana suka makan bersama ketupat dan hirisan timun. Suami dan anak-anak pula suka nikmatinya bersama nasi putih panas. Apa-apa pun, ianya terpulanglah kepada selera masing-masing ya.

Baiklah, jom kita semak resipi Ayam Panggang Kerisik ni.


AYAM PANGGANG KERISIK

Bahan-Bahan
  • 800 gm paha ayam _ dipotong 3 bahagian dan bersihkan
  • 1/2 cawan kerisik
  • Santan pekat secukup kegunaan

Bahan-Bahan A
  • Kicap Manis ABC secukupnya
  • 1 tsp serbuk jintan manis
  • 1 tsp serbuk  jintan putih
  • 1 tbsp serbuk kunyit
  • Sedikit serbuk cili _ ( jika suka )

Bahan-Bahan Kisar
  • 3 tangkai cili merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 8 biji bawang merah
  • 2 inci halia
  • Air asam jawa secukup rasa
  • Garam secukup rasa
  • Gula melaka secukupnya

Cara-Cara
  1. Campurkan ayam dengan perencah yang dikisar dan bahan-bahan A. Ramas sehingga semua bahan bersalut rata. Perap selama 10 minit. 
  2. Masukkan ayam berserta bahan-bahan kisar ke dalam kuali / periuk. Tuangkan santan dan masak hingga mendidih.
  3. Tambahkan kicap manis dan kerisik. Teruskan memasak hingga ayam empuk dan perencah meresap, angkat.
  4. Kemudian panggang ayam seketika untuk menambahkan aromanya.
  5. Angkat dan hidang bersama nasi panas atau ketupat berserta baki perencah.





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Saturday, September 20, 2014

~ Sarapan Ringkas Ku...

Sheery Dream Cakes | 4:20 PM | Be the first to comment!


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Entri kali ini merupakan entri tanpa resipi... Entri ini lebih kepada food photography.. Kek yang dibeli dimakan bersama blueberry, anggur dan krim... Itu sahaja menu Diana pagi tadi... ;)








BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Saturday, September 13, 2014

~ Chocolate Beetroot Cake Recipe...

Sheery Dream Cakes | 11:17 AM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Hari ini Diana ingin kongsikan resipi Chocolate Beetroot Cake yang sedap di tekak kami sekeluarga.... Di tekak orang lain tidak pasti pula ya... Lain orang lain citarasanya.. Macam Diana sendiri... Untuk aisingnya tu Diana rasa sedikit manis dan perlu kurangkan sukatan gula aisingnya bila buat lain kali lagi... Tetapi bila ditanya pada anak-anak.. Semuanya ok sahaja... Ya lah selera budak-budak memang suka yang manis-manis kan... Lainlah selera orang macam Diana ni.. Senja sudah melabuhkan tirainya... ;)



Ubi Bit atau Beetroot sememangnya sedap dimakan mentah ( dibuat salad ) atau dimasak ... Ianya sejenis ubi yang mempunyai pelbagai khasiat untuk tubuh badan kita.. Namun bukan semua orang sesuai mengambil ubi ini... Ubi bit ini kaya dengan asid oksalat  dan pengambilan ubi bit ini tidak sesuai kepada sesetengah pesakit. 

Diana boleh makan beetroot ini begitu sahaja namun ahli keluarga yang lain memang tidak boleh telan langsung beetroot ini mentah-mentah... Sebab bila ianya dimakan mentah rasa dan bau yang keluar seperti bau tanah... Walaupun sedap namun bau tanahnya yang kuat membanutkan selera mereka... Jalan penyelesaian untuk beri anak-anak makan Beetroot ini dengan cara bubuh ke dalam kek coklat... Langsung mereka tidak perasan pun yang kek coklat itu ada beetroot.. Bertambah-tambah mereka makan kek ini tanpa sedari beetroot juga bahan utamanya.. Hehhehee... 

Baiklah... Beralih kita kepada resipi Kek Coklat Ubi Bit pula ya... Resipinya dari blog Mowielicious ...TQ buat tuan empunya resipi dan izinkan Diana pula kongsikannya di sini ya...


:: Sumber Dari ~  Mowielicious  ( TQ )
:: Terjemahan Oleh ( mengikut apa yag Diana telah buat ) ~  Meley Mey's Kitchen  

CHOCOLATE BEETROOT CAKE  

Bahan-Bahan 
  • 200 gm dark chocolate ( 70% )
  • 4 tbsp espresso panas _ pernah gantikannya dengan air kopi segera panas 
  • 200gm mentega _ dipotong dadu kecil
  • 135 gm tepung gandum
  • 1 tsp baking powder
  • 3 tbsp serbuk koko
  • 5 biji telur _ asingkan putih dan kuningnya
  • 200 gm gula kastor
  • 250 gm puri ubi bit / beetroot _ ( ubi bit dikupas kulitnya dan potong kecil kemudian direbus atau dikukus barulah dikisar dalam food processor ) 

Cara-cara
  1. Panaskan oven pada suhu 180°C  dan sediakan 2 loyang bersaiz 20cm dan lapiskan dasarnya dengan kertas minyak dan sapukan keseluruhan loyang dengan sedikit mentega. Ketepikan.
  2. Cairkan coklat di atas air panas ( pastikan mangkuk yang berisi coklat itu tidak menyentuh air kerana musuh utama coklat adalah air .. kata guru coklat Diana.. hehehe masih ingat tu pesanan cikgu tau, TQ guru coklat ku.. ). 
  3. Setelah coklat cair, masukkan air kopi panas ke dalam coklat cair ( Diana tidak bubuh ) dan gaul rata.
  4. Masukkan pula mentega dan gaul sehingga mentega cair dan sebati.
  5. Alihkan dari wap air panas dan ketepikan sehingga ianya sejuk.
  6. Kemudian ayak tepung, baking powder dan serbuk koko. Ketepikan.
  7. Di dalam mangkuk yang lain, pukul kuning telur sehingga berbuih. Campurkan kuning telur ini berserta puri ubi bit ke dalam adunan coklat yang telah sejuk tadi. Gaul sebati. Ketepikan.
  8. Di dalam mangkuk yang lain pula pukul putih telur sehingga kembang kemudian masukkan gula kastor dan pukul lagi hingga sebati.
  9. Masukkan ke dalam adunan coklat dan ubi bit tadi dan kaup balik sehingga rata.
  10. Masukkan campuran tepung dan kaup balik hingga rata.
  11. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian dan bakar selama 30 minit atau sehingga kek masak.
  12. Keluarkan dari oven dan sejukkan.

~ Chocolate Buttercream... 

Bahan-Bahan
  • 300 gm gula aising
  • 150 gm mentega _ pada suhu bilik
  • 100 ml double cream
  • 50 gm serbuk koko _ ( Diana gantikan dengan Nutella secukup rasa )  

Cara-Cara 
  1. Pukul gula aising bersama mentega sehingga rata kemudian masukkan double cream dan pukul lagi sehingga sebati. 
  2. Kemudian masukkan serbuk koko atau nutella dan gaul rata.
  3. Sedia untuk digunakan.


~ Chocolate Icing... 

Bahan-Bahan
  • 200 gm dark chocolate ( 70% )
  • 200 ml double cream
  • 4 tbsp golden syrup

Cara-Cara
  1. Panaskan coklat dan syrup di atas api kecil dan kacau sentiasa sehingga ianya pekat dan tuang di atas kek.

** NOTE ~ ( Diana tidak buat ikut resipi choc icing di atas ya.. Diana gantikannya dengan choc ganache.. Rujuk di bawah untuk resipinya )


:: Sumber Dari ~ Poires au Chocolat ( TQ )

CHOCOLATE GANACHE

  • 125 ml coconut milk
  • 125 gm dark chocolate ( 70% )
  1. Pour the coconut milk into a small saucepan and place over a medium heat. 
  2. Chop the chocolate into small chunks and place into a small bowl. 
  3. When the coconut milk just comes to a boil take off the heat and pour over the chocolate.
  4. Leave for one minute then whisk until smooth. 
  5. Let cool for 10 minutes before pouring over the cake






BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>