Assalamualaikum dan Salam Sayang…
Hari ni tiada apa yang hendak diceritakan.. Terus sahaja kita semak resipi Ayam Sos Plum versi campak-campak ni ya.. Resipi asal dari buku masakan cina tetapi Diana olah mengikut bahan yang ada di rumah ni ya..
AYAM SOS PLUM
- 2 ketul paha ayam ( buang tulangnya )_ boleh guna dada ayam.. Lagi senang..;)
Bahan-Bahan Salad
- 1 biji mangga bersama kulitnya _ di hiris nipis.
- Cili merah _ dihiris nipis
- Bawang besar _ dihiris nipis
- Bawang merah besar _ dihiris nipis
- 1 biji timun _ dihiris nipis bersama kulitnya
- 1 biji apple ( boleh guna hijau ataupun merah ) _ dihiris nipis
** Campurkan kesemua bahan dan rendam d dlm air sejuk dan garam.. Setelah bhn² hiris lembut, toskan airnya dan campurkan dengann bhn sos salad _ ketepikan.
Bahan-Bahan Perap
- 1 tbsp sos tiram
- 1 tbsp tepung custard
- Minyak bijan
- Garam
- Serbuk lada hitam
- 1 biji telur
Bahan-Bahan Sos
- Bawag merah _ dicincang
- Bawag putih _ dicincang
- 2 tbsp sos plum
- 2 tbsp fruit jam
- 2 tbsp air limau kasturi
- 1 tsp Minyak bijan
- Cili merah _ dicincang
- Sedikit biji bijan panggang
- Cili padi _ dicincang ( tak nak letak pun tak per )
Bahan Asas Tepung
- 2 tbsp tepung gandum
- 2 tbsp tepung ubi
- 2 tbsp tepung beras
- 1 tsp baking powder
- Air secukupnya
Bahan Sos Salad
- Tomato sos
- Thai Cili sos
- Cili sos
- Gula
- Air limau kasturi
Cara-Cara
- Perap ayam bersama bahan perap selama 2 jam atau lebih.
- Gaul ayam bersama adunan tepung dan goreng hingga masak kekuningan _ angkat dan toskan. Potong kecil² dan susun di atas piring.
- Tumis bwg merah, bwg putih dan cili merah hingga naik wanginya.
- Masukkan kesemua bhn sos. Biarkan mendidih dan sedikit pekat.
- Susun salad di tepi ayam yang telah disusun tadi.
- Tuang sos di atas ayam.
- Hidang.
0 comments:
Post a Comment