Sunday, February 13, 2011

~ Resipi Ayam Panggang Lada Hitam...

Sheery Dream Cakes | 9:27 PM |


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Salah satu menu makan malam kami hari ni, Ayam Panggang Lada Hitam… Apa kata terus sahaja kita semak resipinya di bawah...


AYAM PANGGANG LADA HITAM

Bahan-Bahan A
  • 1 ekor ayam _ dibersihkan
  • 25 gm halia _ dihiris
  • 6 ulas bawang putih _ dihiris
  • 4 ulas bawang merah _ dihiris
  • 1 tsp garam
  • 2 tbsp gula
  • 1 tbsp kicap soya pekat manis Cap Ayam _ ( Boleh dikurangkan )
  • 3 tbsp Deli Chef Black Pepper Seasoning Mix ( Cosway )
  • 1 tbsp daun thyme _ ( Diana guna daun thyme kering )
  • 3 helai daun bay ( Diana guna daun bay kering ) _ dicarik-carik
  • Sedikit daun ketumbar cincang



Bahan-Bahan B
  • 2 tbsp sos tiram
  • 3 tbsp Deli Chef Black Pepper Seasoning Mix ( Cosway ) _ ( Boleh dikurangkan mengikut citarasa masing-masing )
  • Sedikit gula
  • Garam secukup rasa ( rasa dulu  sebelum bubuh garam )
  • 3 cawan air


Cara-Cara
  1. Campurkan kesemua bahan-bahan A dan perap sekurang-kurangnya 1 1/2 jam ( sebaiknya semalaman ).
  2. Setelah itu, masukkan bahan-bahan B bersama ayam ke dalam kuali yang lebar dan dalam. 
  3. Masak di atas api sederhana sehingga ayam masak dan kuahnya pekat. 
  4. Angkat ayam dan letakkan di atas dulang pembakar. Curahkan juga kuah tadi di atas ayam. 
  5. Panggang ayam di dalam oven sekejap sehingga sedikit garing ( jangan terlalu garing ). 
  6. Angkat dan sedia untuk dinikmati.
::  Ayam dimasak di dalam kuali terlebih dahulu sebelum dipanggang di dalam oven  ::


::  Deli Chef  ::








0 comments: