Friday, September 30, 2011

~ Sedap Juga D Makan Bersama Sos Kuah Tauhu Sumbat...

Diana @ Melley Mey | 9:49 PM | | | | 24 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sayang... Malam nie Diana nak kongsikan sekali lagi resipi dari dapur CMG... Sebenarnya nie Diana guna resipi dari Sup Tulang Lembu oleh CMG.. Hari tu Diana dah cuba guna Tulang Lembu... Memang sedap.. Lepas tu semalam hubby nak Diana masak ikut resipi tu tapi ganti dengan Jumbo Bakso dan Jejari Ketam... Memang sedap juga.. Terima kasih kat CMG sekali lagi d atas resipi yang sedap nie.. :)


Kalau nak tengok resipinya klik kat SINI yer.. atau kat dapur CMG @ Dapur Tanpa Sempadan.. Cuma kali nie Diana tukarkan tulang lembu tu dengan Figo_Jumbo Bakso dan Jejari Ketam.. Dan Ianya sedap d makan macam tu jer atau dengan sos dan kacang tanah / gajus goreng yang d tumbuk...  Diana guna gajus goreng yang d tumbuk halus.. Taburkan d atas sup nie ketika menghidang...


Untuk resipi sosnya pula.. Diana guna resipi dari dapur Akak Anymz.. Terima kasih kat akak kerana sudi berkongsi resipi sos yang sedap nie... rasanya mmg unik.. ada rasa masam.. masin dan manis.. mmg sedaaap sangat... Diana juga doakan moga Akak Anymz sihat² sejahtera hendaknya selalu... Banyakkan rehat yer akak... take care tau... Dan izinkan Diana kongsikan resipi nie kat dapur Diana pula yer akak... Terima kasih akak... Muahsss  ❤ 

Sos Kuah Tauhu Sumbat...

:: Resipi oleh ~ Akak Anymz @ My kitchen ( TQ )

Bhn²
Cili kering - RM1
Bawang putih - 5 ulas
Bawang kecil - 3 ulas
1/2 botol tomato sos kimball
Gula
Garam
2-3 cawan air panas

Cara²
  1. Cili kering di gunting.. keluarkan biji, bersihkan dan di rebus.
  2. Kemudian di kisar bersama kedua² bawang bersama air panas..Keluarkan.
  3. Dalam mangkuk gaulkan cili kisar bersama garam dan gula dan air panas.
  4. Campurkan sos tomato kimball anggaran 1/2 botol.
  5. Lebihkan garam dulu, kemudian rasanya hendaklah ada manis,masamdan masin.
  6. Tidak perlu di masak sebab kita sudah menggunakan air panas semasa memprosesnya.

** Perhatian penting ~
Cili kering di kisar dengan air panas.. kita tidak perlu masak sos ni sebab semua bahan kita guna air panas yakni air yang sudah di masak terlebih dahulu.




:: Update ~ 

::  Nie ler Jumbo Bakso yang Diana gunakan tu.. Boleh d dapati d pasaraya yer  ::


Baca Selanjutnya / Read More...

~ Mee Mat Salleh?...

Diana @ Melley Mey | 12:16 AM | 31 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua... Ermmm... Pernah dengar tak Mee Mat Salleh? Bagi sesiapa yang tinggal kat Labuan nie mesti kenal dengan Mee Mat Salleh nie kan... Mee nie d buat oleh Sedap Mee, Peladang Bukit Kuda, W.P.Labuan.. Diana suka sangat makan mee nie... Nak goreng ker.. Nak rebus ker... Nak buat bubur pun sedap... Hari nie Diana buat Mee Goreng Basah cara Diana... Mari kita tengok resipinya.. ( wah.. tak ada idea ler tu kan nak banyak membebel.. heeheee )..

::  Kalau dah masak mee nie pasti Diana tak berhenti mengunyah.. hahha.. kelaut diet d buatnya..  ::

::  Nie ler rupa Mee Mat Salleh tu..  ::

:: Mee nie perlu d rebus dan angkat.. Lepas tu masukkan ke dalam air sejuk sebelum d toskan  ::


Mula² .. tumiskan bawang merah dan bawang putih hingga wangi.. Kemudian masukkan bawang besar dan tumis sehingga wangi. Masukkan udang kering dan goreng seketika.. Tambahkan serbuk cili dan tumis sehingga garing..

Setelah itu.. masukkan ayam dan masak sehingga ayam empuk.. Ketepikan sedikit bahan yang telah d tumis tadi dan pecahkan sebiji telur.. Setelah telur separuh masak.. boleh ler d gaul bersama bahan yang d tumis tadi.. Pecahkan lagi sebiji telur dan buat seperti tadi yer.. Kemudian masukkan bhn²  A dan gaul rata.. biarkan seketika.

Masukkan mee dan gaul ... tambahkan sedikit air ( mengikut keperluan masing² ).. Setelah mendidih dan sedikit pekat.. masukkan daun bawang dan gaul rata.. Tutupkan api dan hidang ketika ianya masih panas bersama lettuce...


~ Mee Mat Salleh Goreng Basah...

Bhn²
1 bungkus Mee Mat Salleh _ d masak seperti arahan pada bungkusan
1 keping dada ayam _ d hiris kecil
Segenggam udang kering _ d rendam dalam air panas, toskan dan d tumbuk kasar
2 biji telur
3 ulas bawang merah _ d cincang
4 ulas bawang putih _ d cincang
1 biji bawang besar _ d hiris
1 tbsp cili kering kisar
Lettuce _ d hiris
Daun bawang _ d potong panjang
minyak untuk menumis
Sedikit air

Bhn² A
1/2 tbsp kicap pekat Loon Kee
2 tsp kicap cair Loon Kee
2 tbsp sos manis ABC
1 tbsp sos cili Maggi
1 tbsp sos tiram Maggi
2 tsp sos pedas berkicap Agro Mas
2 tsp perencah pati ayam Tumix
Gula jika perlu
Garam secukup rasa

Cara²

  1. Panaskan sedikit minyak d dalam kuali.. Tumis bawang merah dan bawang putih hingga wangi.
  2. Masukkan bawang besar dan tumis lagi hingga wangi.
  3. Kemudian masukkan udang kering dan goreng seketika.. Tambahkan serbuk cili dan tumis sehingga garing.
  4. Setelah itu.. masukkan ayam dan masak sehingga ayam empuk.
  5. Ketepikan sedikit bahan yang telah d tumis tadi dan pecahkan sebiji telur.. Setelah telur separuh masak.. boleh ler d gaul bersama bahan yang d tumis tadi.. Pecahkan lagi sebiji telur dan buat seperti tadi lagi.
  6. Masukkan bhn²  A dan gaul rata.. biarkan seketika.
  7. Masukkan mee dan gaul... tambahkan sedikit air ( mengikut keperluan masing² ).. Setelah mendidih dan sedikit pekat.. masukkan daun bawang dan gaul rata.
  8.  Tutupkan api dan hidang ketika ianya masih panas bersama lettuce.






Baca Selanjutnya / Read More...

Tuesday, September 27, 2011

~ Kek Karemel...

Diana @ Melley Mey | 11:40 PM | 43 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sayang semua... Hari nie masih lagi sibuk sedikit... Banyak hal yang kena d uruskan... Tapi pagi tadi sempat juga Diana buat Kek Karemel nie... Mencuri masa sedikit untuk memenuhi permintaan Irfan yang nak makan kek katanya... Jadi.. Diana terus terfikir kat kek nie.. Adeeeh... Kek nie pula yang terlintas dalam fikiran i masa tu kan.. Macam tu banyak resipi kek... Kek Karemel nie juga yang hendak d cuba semasa ngah terkejar² ngan masa tu kan... Heeheee... Bila d fikirkan balik... kisah sumpahan kek nie... Heeheee... Risau juga... Takut tak menjadi kan... Tapi demi Irfan.. Kuatkan semangat juga buatnya... :)


Nie merupakan percubaan pertama Diana buat Kek Karemel nie... Hari tu nampak kat dapur Akak ItaAnnaJuwita dan Akak Naz.. Wah sungguh tergoda tengok Kek Karemel nie.. Cuma tu jer ler kan.. Risau pula tak menjadi bila buatnya... Tapi Alhamdulillah... Akhirnya berjaya juga Diana buat dan menjadi... Ingat nak buat lagi esok pagi... Nak bawa pergi rumah akak angkat Diana.. Dia adakan kenduri sebelum dia berangkat ke Mekah nanti... InsyaAllah.. Kalau semangat kuat .. esok pasti akan buat lagi kek yang sedap nie... :). Kalau tak... Heeheee.. Buat jer kek yang lain kan kan kan.. ;)


Terima kasih kepada Munirah Baharum kerana sudi berkongsi resipi yang sedap nie... Izinkan Diana kongsikannya pula kat sini yer.. Dan terima kasih juga kepada Akak Ita d atas penerangan dan step by step yang akak kongsikan kat dapur akak tu yer.. ianya banyak membantu Diana semasa membuat kek nie tadi... Terima kasih bebanyak yer akak... Muahssss ❤  .. Kalau nak tengok step by step membuat Kek Karemel nie.. singgah jer kat dapur Akak Ita @ Masam Manis yer... 


Tadi semasa membuat kek nie tak ada ler banyak cabarannya ... Tapi sedikit lagi tadi .. Pasti kek nie tak menjadi.. Huhuu.. Nasib baik kan.. Setelah i ambil gambar kek nie menggunakan hp untuk d post kat fb.. karen pun tak ada.. Adeehhh.. Sampaikan masa nak ambil gambar² kat atas nie pun karen tak datang lagi... Dah ler cuaca gelap.. Sebab kat sini sekarang nie hari² hujan ribut... Memang mencabar sungguh nak ambil gambar nie.. Adeeh... 

:: Resipi oleh ~ Munirah Baharum ( TQ )
:: Cnp dari  ~ Akak Azlita @ Masam Manis ( Izinkan Diana cnp yer akak.. TQ )

~ Gula Hangus...

Bhn
²
2 sudu besar gula pasir

Cara
²
  1. Sediakan loyang 8 inc. 
  2. Tabur gula dalam loyang dan masak atas api perlahan.
  3. Biar gula hancur dan warna tukar jadi perang.
  4. Ratakan gula dgn menyenget² kan loyang kiri dan kanan. 
  5. Biar gula sejuk. Gula yg sejuk ni akan keras dan akan retak² dan berbunyi spt kaca pecah bila dah keras.
  6. Ketepikan.


~ Bahan Karemel...


Bhn²
1/2 tin susu cair 

70g gula castor
1/2 sudu teh esen vanilla
3 biji kuning telur


Cara²
  1. Kacau susu dan gula hingga gula larut.
  2. Kacau telur dan esen perlahan.
  3. Satukan kedua² bahan dan kacau rata perlahan aje.
  4. Kemudian tapis ke dalam loyang gula hangus tadi.
  5. Ketepikan.
  6. Kalau nak dapatkan lapisan karemel yg tebal gandakan sukatan susu dan kuning telur.
  7. ( Adunan ni tak perlu di bakar dulu ye! kita akan bakar adunan ni bersama adunan kek nanti ).


~ Adunan Kek Bahan 1...


Bhn²
70g gula kastor
3 biji telur kuning
135ml air
45ml minyak masak

Cara²

  1. Pukul telur kuning, minyak dan air sampai gebu dan tukar ke warna putih.
  2. Kemudian masukkan gula kastor dan pukul lagi sampai naik sekali ganda.


~ Adunan Kek Bahan 2...


Bhn²
140 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder

Cara²

  1. Matikan  mixer dan masukkan tepung dan baking powder yg telah diayak.
  2. Masukan  sikit² dan kacau perlahan secara kaup balik hingga kesemua bergaul sempurna.
  3. Ketepikan.


~ Merinque...


Bhn²
6 biji putih telur - pastikan jgn tercampur sedikit pun telur kuning
70g gula castor
1 sudu teh krim of tar²

Cara²

  1. Pastikan semua peralatan dalam keadaan kering.
  2. Pukul putih telur hingga berbuih.
  3. Masukkan gula dan tatar dan terus memukul dgn speed tinggi hingga adunan kental dan kaku. Kalau kita terbalikkan loyang adunan putih telur tu tidak jatuh.
  4. Masukkan 1/3 bahan merinque kedalam adunantepung tadi.
  5. Gaul rata secara kaup balik.
  6. Kemudian masukkan semua baki adunan merinque dan ratakan dgn kaedah kaup balik hingga bergaul sempurna. Kacau perlahan sahaja.
  7. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian yg sama banyak.
    Letakkan pewarna yang anda sukai.
  8. Kemudian tuangkan adunan kek ni ke atas lapisan karemel tadi. Belang - belangkan adunan.
  9. Tuang 3 sudu lapisan pupple, kemudian 3 sudu lapisan pink di tengah-tengah lapisan purple. Kemudian tuangkan pula  3 sudu lapisan biru di tengah-tengah lapisan pink. Buat begini sehingga 3/4 adunan, kemudian buat pula cara yg sama dgn 2 sudu pula.
  10. Akhir sekali dengan satu sudu.
  11. Lorekkan atas adunan dengan lidi.




Panaskan oven terlebih dahulu. Ita panaskan pada suhu 170°C terlebih dahulu. Bila dah masukkan kek dalam oven ita tukar pada suhu 160°C.
Gunakan api bawah sahaja.

Kaedah Steam Bath 

  1. Tuangkan air panas dalam loyang yg lebih besar dari loyang kek tadi.
  2. Letakkan loyang yg berisi kek dalam loyang yg berisi air panas tadi.
  3. Letakkan pada rak bawah dalam oven.
  4. Bakar kek pada suhu 160°C dengan api bawah selama 1 jam atau sehingga kek benar-benar masak.
  5. Jangan buka pintu oven semasa proses pembakaran 1/2 jam pertama.
  6. Selepas masak ita biarkan kek kekal dalam oven sehingga kek renggang di tepi loyang.
  7. Terbalikkan kek atas pinggan dan biarkan kek turun sendiri.
  8. Potong kek bila ia benar-benar telah sejuk.
  9. Simpan kek dalam peti ais untuk tahan lebih lama.
  10. Kek ni juga sedap di makan dikala sejuk.

~ Jika menggunakan loyang yg berpatri. Jangan lupa untuk balut dasar loyang dengan kertas aluminium untuk mengelakkan air masuk dalam adunan kek.. Atau letakkan tapak pada loyang air panas untuk mengelakkan air masuk dalam loyang.
~ Jika menggunakan oven gas kedudukan loyang air panas di letak di bahagian bawah dan loyang kek di sebelah atas. Ini adalah seperti yang di ajarkan oleh kak Zuriani.

 :: Ok offline dulu yer.. Jumpa esok lagi.. InsyaAllah... Kat sini hujan lebat + ribut... Kena rehat dulu nampaknya... :)  :: 


Baca Selanjutnya / Read More...

Monday, September 26, 2011

~ Entri Tertangguh Lagi... ^_^...

Diana @ Melley Mey | 7:53 PM | | 25 Comments so far

Assalamualaikum.... Bertemu kembali d entri seterusnya... Heeheee... Wah laju jer nak habiskan entri tertangguh nie kan... Haahaaa... Saja jer sebenarnya.. sebab takut esok² Diana tak sempat nak update pula.. sekarang ada sedikit masa nie terus jer ler kan... ;). Kek nie punya ler lama baru nak update... Kek pada hari raya pertama  nie... :D. Lama dah  kan... Nie dah penghujung Syawal baru nak update resipinya... Adeeh... Masa ambil gambar nie pun kelam kabut masa tu.. Kalau d ikutkan .. masa tu Diana memang sibuk sesangat... Tu yang hanya sempat kek nie posing macam nie.. Heeheee... Tak apa ler kan.. Asal ada kenangan nak d kongsikan kat sini kan kan.. ;)


~ Kek Kukus Lapis Coklat Dan Oreo...

Bhn²
10 biji telur
1 cawan gula halus
400 gm mentega
1 cawan cream creackers yang d kisar _ ( Diana guna brand Hup Seng )
2 cawan Nestle cerelac gandum dan madu
250 gm susu pekat _ Diana guna susu krimer manis cap junjung ) 
100 gm jem buah²an
Oreo secukupnya _  buang krim tengahnya dan d hancur kasar
Coklat pilihan secukupnya
Pewarna pilihan

Cara²
  1. Asingkan putih dan kuning telur.
  2. Pukul putih telur bersama gula halus sehingga kembang _ ketepikan.
  3. Pukul mentega bersama kuning telur sehingga sebati.
  4. Campurkan adunan putih telur dan gula tadi dan pukul sebati.
  5. Kemudian masukkan susu pekat, nestum, cream crackers dan jem buah²an.. pukul sebati.
  6. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian.. ( Terpulang kepada citarasa masing² ).
  7. Warnakan dengan warna pilihan berlainan pada setiap bahagian.
  8. Setelah itu.. ambil sedikit adunan pada 1 bahagian tadi dan kukus sehingga masak.. cucuk dengan lidi pada kek tadi dan tekan perlahan permukaan kek dengan sudu plastik lembut.
  9. Taburkan biskut oreo hancur d atasnya... Lapis dengan 1 lagi adunan  warna berlainan.. Kukus sehingga kek masak.. cucuk dengan lidi pada kek tadi dan tekan perlahan permukaan kek dengan sudu plastik lembut.
  10. Ambil lagi sedikit adunan kek warna berlainan dan kukus sehingga kek masak.. cucuk dengan lidi pada kek tadi dan tekan perlahan permukaan kek dengan sudu plastik lembut.
  11. Susun coklat d atas permukaan kek dan lapis dengan adunan warna berlainan.. kukus sehingga kek masak... cucuk juga dengan lidi pada kek tadi dan tekan perlahan permukaan kek dengan sudu plastik lembut.
  12. Buat begini sehingga adunan habis..
  13. Masa mengukus kek nie dalam 5 jam lamanya.
  14. Simpan semalaman d dalam peti ais sebelum d potong.
  15. Jangan lupa didihkan air kukusan sebelum mengukus kek dan tutup penutup pengukus dengan aluminium foil atau tuala / kain bersih semasa mengukus kek.


Baca Selanjutnya / Read More...

~ Menu Sarapan Pagi Tadi...

Diana @ Melley Mey | 6:39 PM | 4 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... Ermm... Hari nie Diana agak sibuk sedikit... Petang nie baru ada kesempatan jenguk blog.. Maaf sesangat... Baik ler... Sebenarnya Nasi Goreng kat atas tu menu sarapan kami pagi tadi... Dah petang nie baru nak update kan.. Heeheee... Boleh ler kan... ;)


~ Nasi Goreng Ayam dan Makanan Laut...

Bhn²
650 gm nasi sejuk
3 ulas bawang merah _ cincang
4 ulas bawang putih _ cincang
1/2 biji bawang besar _ hiris
1/2 tbsp serai cincang
1 biji cili merah _ d cincang
1/2 biji lobak merah _ d potong dadu kecil
Segenggam udang kering _ d rendam dalam air panas, toskan dan d tumbuk kasar
1 ketul peha ayam _ d ambil isinya sahaja _ d potong kecil²
100 gm udang bersaiz kecil
1/2 tin kerang panggang REX
2 biji telur
1/2 - 1 tsp serbuk cili
2 tsp perencah pati ikan bilis Tumix
1 tsp perencah pati ayam Tumix
1/2 tbsp kicap cair Loon Kee

Bhn² Perap Untuk Ayam
1/4 tsp serbuk lada putih
1 tsp minyak bijan
1/2 tsp kicap cair Loon Kee
Garam
Gula

Bhn² Perap Untuk Udang
1/4 tsp serbuk lada putih
1 tsp minyak bijan

Cara²
  1. Perapkan ayam bersama bhn² perap untuk ayam selama 20 minit.
  2. Perapkan juga udang bersama bhn² perap untuk udang selama 20 minit.
  3. Panaskan sedikit minyak.. Tumis bawang putih dan bawang merah sehingga wangi.
  4. Masukkan bawang besar dan serai.. tumis lagi sehingga wangi.
  5. Kemudian masukkan udang kering, serbuk cili dan sedikit gula jika suka.. Tumis sehingga garing.
  6. Masukkan lobak merah dan masak seketika.
  7. Masukkan pula ayam dan masak sehingga ayam empuk.
  8. Setelah itu .. boleh ler d masukkan cili merah, kerang dan udang.. Gaul rata.
  9. Ketepikan sedikit bahan yang d tumis tadi dan pecahkan telur satu persatu seperti kat  SINI yer.. Kemudian gaul rata.
  10. Tambahkan kicap cair, perencah pati ikan bilis, perencah pati ayam dan garam secukup rasa.
  11. Masukkan nasi dan gaul rata.
  12. Sesuaikan rasa dan angkat.
  13. Hidang.





Baca Selanjutnya / Read More...

Sunday, September 25, 2011

~ Udang Goreng Berempah...

Diana @ Melley Mey | 6:17 PM | 19 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.... Ermmm... Bosan sungguh rasanya petang nie... Tak tau nak buat apa.. Jadi .. sambil berfb... baik buat entri tertangguh nie kan... Walaupun mood macam ke laut jer... Tapi kuatkan juga semangat tu... :D.. Jumaat lepas Diana masak Udang Goreng Berempah nie... Resipi asal menggunakan sotong... Resipi nie datangnya dari dapur Akak Nor cayang... Masa ternampak jer entri Sotong Goreng Berempah tu.. Terus teringin nak mencubanya... Sememangnya sesangat ler sedapnya...  Seperti yang Akak Nor bagitau kat entri dia tu.. InsyaAllah hasilnya menjilat jari.. Memang menjilat jari tau.. Hehhehe... Suka sesangat... Terima kasih kat Akak Nor kerana berkongsi resipi yang sedap nie... Izinkan Diana pula kongsikannya kat sini yer akak... Terima kasih... Muahsssss ❤ 

:: Resipi oleh ~ Akak Nor @ Secubit Garam ( TQ )
:: Nama resipi asal ~ Sotong Goreng Berempah

Bhn²
500gm sotong _
( Diana guna udang )
3 ulas bawang putih ~ dihiris
1 biji bawang besar ~ dihiris
1 in halia ~ dihiris
1 sudu besar cili mesin
1 sudu besar rempah kari *
1 sudu kecil serbuk ketumbar *
1/2 sudu kecil serbuk jintan putih *
1/2 sudu kecil serbuk jintan manis * ~ (* dibancuh dgn sedikit air hingga menjadi paste)
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap manis
1 biji tomato ~ dihiris
1 tangkai daun kari
1 biji limau kasturi
Garam
Gula
Minyak


Cara²
  1. Bersihkan sotong dan potong. Toskan.
  2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan² yg dihiris hingga wangi dan kekuningan.
  3. Masukkan cili mesih dan tumis lagi hingga garing.
  4. Masukkan paste rempah dan daun kari. Kacau.
  5. Masukkan pula sos tiram, kicap dan tomato.
  6. Goreng lagi hingga pecah minyak atau garing.
  7. Masukkan sotong, garam dan gula secukup rasa.
  8. Masak hingga kuah menjadi sedikit kering dan bolehlah dipadamkan api.
  9. Perahkan limau kasturi dan kacau rata.
  10. Angkat dan hidangkan panas².

*Air dari sotong akan menjadikan masakan sedikit berkuah sbb tu tak perlu masukkan sebarang air semasa memasak.





Baca Selanjutnya / Read More...

Saturday, September 24, 2011

~ Kek Kukus Lapis Horlicks Versi 2...

Diana @ Melley Mey | 4:46 PM | | 16 Comments so far

Assalamualikum dan Selamat Petang .... Petang nie tak pergi jejalan ker? Diana hanya keseorangan sekarang nie... Anak² semua pergi jejalan ... hubby pula kerja... Ermmm.. Dok ler sorang² kat rumah nie kan... Bosan memang bosan sesangat.. Tambah² lagi tak ada karen.. Semua jadi tak seronok... dah ler badan kurang selesa ( macam rasa demam sikit )...D tambah lagi panas tak ada karen... Adeeeh... Kepala sakit berdenyut² rasanya.. Nie baru jer karen ada balik... Nasib baik tak sampai malam ek.. Kalau tak... Macam orang tak tentu arah d buatnya.. haahaaa... :D.


D sebabkan bosan sesangat... Diana ambil ler peluang nie untuk online... Tak nak ler memanjakan sangat badan nie kan.. Tak yah nak layan sangat rasa tak selesa badan tu.. Kalau tak nanti pasti menjadi ler demam tu kan.. Bukan apa.. cuaca hari nie kat Labuan memang panas sesangat ( yer ler memang Diana tau puuun.. nie panas dunia jer kan kan kan.. :D ).. Heeheee sebelum d tegur baik cakap dulu .. hahaha ;). Ermmm.. Hari nie Diana nak kongsikan resipi Kek Kukus Lapis lagi... Sebenarnya kek yang nie bukan ler kek pilihan Diana.. Sebab mungkin Diana nie bukan peminat setia horlicks... hiihii... Tapi kalau nak mencuba tu apa salahnya kan.. Semak jer resipinya kat bawah tu yer... ;)


~ Kalau ikut kan Diana... I lebih suka yang versi 1... Nak tengok resipi Versi 1 klik kat  SINI yer...

Bhn²
10 biji telur
1 2/3 cawan mentega
1 2/3 cawan gula halus 
1 3/4 cawan tepung gandum
325 gm susu pekat manis _ ( Diana guna susu krimer manis cap junjung ) 
2 cawan horlicks
240 gm jem buah²an
2 tsp esen vanilla
Pewarna merah jambu dan kuning


Cara²

  1. Pukul mentega bersama gula halus sehingga kembang dan gebu.
  2. Kemudian masukkan telur dan pukul lagi sehingga kembang.
  3. Masukkan tepung dan pukul lagi sehingga sebati.
  4. Bahagiakan adunan kepada 2 bahagian ~
  5. ~ 1 bahagian d campurkan horlicks, susu pekat dan pewarna kuning.
  6. ~ 1 bahagian lagi d campurkan jem, esen vanilla dan pewarna merah jambu..
  7. Ambik sedikit adunan horlicks.. Masukkan ke dalam loyang bersaiz 8" yang telah d lapis dengan aluminium foil.. Kukus sehingga kek masak.
  8. Setelah itu cucuk beberapa lubang dengan lidi pada kek dan tekan dengan lembut dengan sudu plastik lembut.. Lapis lagi dengan adunan jem.. Kukus sehingga adunan kek masak.
  9. Buat begini sehingga adunan kek habis.
  10. Jangan lupa setiap kali kita membuat kek kukus.. hendaklah d cucuk beberapa lubang dengan lidi dan tekan secara lembut dengan sudu plastik sebelum melapis adunan seterusnya. 
  11. Setiap kali ketika melapis adunan terakhir untuk apa jua jenis kek kukus lapis.. hendak ler d kukus selama 30 minit lamanya supaya kek masak sekata secara keseluruhannya.. Tetapi untuk adunan horlicks nie agak lambat sedikit ianya masak yer.. Jadi ianya memerlukan lebih masa mengukus berbanding adunan jem.
  12. Sejukkan dan simpan d dalam peti sejuk.. sebaiknya simpan semalaman baru ler d potong.
  13. Masa untuk mengukus kek nie dalam 4 - 5 jam lamanya menggunakan api sederhana.. 
  14. ** Jangan lupa setiap kali mengukus kek... air kukusan hendak ler d didihkan terlebih dahulu yer... dan balut penutup pengukus dengan aluminium foil atau tuala / kain bersih :)

::  Telur tu tak perlu d masukkan satu persatu.. masukkan kesemuanya sekali jer  ::


Baca Selanjutnya / Read More...

~ Ayam Goreng Sunquick Telur Masin...

Diana @ Melley Mey | 8:45 AM | 7 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... Ermmm... Hari nie dah Sabtu yer... Tak terasa betapa cepat sungguh masa berlalu kan... Macam baru jer hari Isnin.. dah hari Sabtu hari nie... Baik ler kalau macam tu tak perlu ler membuang masa lagi yer.. Terus tengok resipi Ayam Goreng Sunquick Telur Masin nie ... Hehehehe...Nie pun entri tertangguh juga nie... Tak habis² juga dengan entri tertangguhnya ek.. :D.


Ayam nie boleh juga d makan macam nie jer... Tak perlu d masak dengan kuning telur masin tu pun dah sedap ( bagi i ler yer .. ehhehe ).. Anak² Diana memang suka makan yang bergoreng nie jer... Kalau Yong dan Irfan memang tak sentuh pun yang d masak dengan kuning telur masin tu.. Makan yang nie pun mereka sudah cukup.. Meratah pun best juga masa ianya masih panas lagi.. Tu kerja i ler yer.. hahhahah.. Jom tengok resipinya..

~ Ayam Goreng Sunquick...

Bhn²
4 ketul peha ayam _ d buang kulitnya dan d potong kecil _ ( 1 ketul peha ayam boleh d potong 4 )
Minyak untuk menggoreng

Bhn² Perap
2 tbsp sunquick 
1 tbsp minyak bijan
1 tsp serbuk lada hitam
1/2 tsp serbuk lada putih
1 biji telur
2 tbsp tepung jagung
2 tbsp tepung gandum
1 tsp perencah pati ikan bilis
1 tbsp kicap cair Loon Kee
Gula 
Garam

Cara²
  1. Gaulkan ayam bersama bhn² perap selama 1 1/2 - 2 jam.
  2. Panaskan minyak yang banyak... Goreng ayam tadi sehingga masak kekuningan ( terpulang ler nak garing atau pun tidak yer ).
  3. Angkat ayam dan toskan.
  4. Sedia untuk d hidang.

::  Yang nie pula ayam yang telah d masak bersama kuning telur masin  ::

~ Ayam Goreng Sunquick Telur Masin...


Bhn²
12 ketul kecil ayam goreng sunquick ( yang kat atas tu tadi yer )
4 biji kuning telur masin _ d kukus dan d lecek
Sedikit mentega / minyak masak
1 tbsp sunquick
1 biji cili merah _ d cincang
1 cili hijau _ d cincang
3 ulas bawang putih _ d cincang
1 tangkai daun kari
Susu cair secukup kegunaan ( Mengikut citarasa masing² )
Gula dan garam secukup rasa ( jika perlu )

Cara²
  1. Panaskan mentega / minyak masak... Tumis bhn² cincang dan daun kari sehingga wangi.
  2. Masukkan kuning telur masin yang telah d lecek dan gaul rata.
  3. Tambahkan sunquick dan susu cair. Gaul dan setelah mendidih masukkan ayam goreng.
  4. Gaul dan sesuaikan rasa.
  5. Jika perlu tambahkan sedikit gula dan garam.
  6. Angkat dan hidang.






Baca Selanjutnya / Read More...