Sunday, January 29, 2012

~ Steamed Boxing Chicken Curry...

Sheery Dream Cakes | 11:48 PM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sayang semua… 

Untuk resipi seterusnya, Diana nak kongsikan resipi Steamed Boxing Chicken Curry.. Resipi ni Diana ambil dari buku masakan Classic Asian Curry.. Tetapi Diana dah olah mengikut citarasa keluarga Diana... Walau bagaimana pun.. Resipi asal pun Diana ada kongsikan kat bawah tu ya...  Ayam ni sedap dimakan bersama nasi putih panas. Apa kata kita semak resipi olahan terlebih dahulu


Olahan Oleh ~ Melley Mey's Kitchen

Bahan-Bahan A
  • 8 keping peha ayam ( ambil bahagian bawahnya sahaja ) _ buangkan kulitnya
  • 1 inci halia _ dihiris halus
  • 2 ulas bawang putih _ dicincang
  • 4 biji cili padi _ dihiris
  • 3 tangkai daun kari
  • 2 ulas bawang merah _ dihiris
  • 175 ml air
  • Minyak untuk menggoreng dan menumis 

Bahan-Bahan B ( Dicampurkan )
  • 1/4 tsp serbuk cili
  • 4 tbsp serbuk kari daging dan ayam Baba's
  • 1 tsp serbuk kunyit
  • Sedikit air panas

Bahan-Bahan C ( Secukup rasa )
  • Garam
  • Gula
  • Gula melaka
  • Asam jawa + sedikit air _ buangkan bijinya

Bahan-Bahan Perap
  • 1 tsp garam
  • 1 tsp gula
  • 1 tsp serbuk kari daging dan ayam Baba's
  • 1 tsp serbuk kunyit
  • 1/4 tsp serbuk cili
  • 1 tbsp tepung jagung
  • 1 tbsp tepung beras
  • 1/2 tbsp tepung gandum
  • 1/2 tbsp tepung kastard
  • 1/2 tsp minyak bijan


Cara-Cara
  1. Kerat bahagian hujung peha ayam dan tarik isinya ke bawah ( buat boxing chicken stalks ).
  2. Perap ayam bersama bahan-bahan perap selama 30 minit ( Diana lebih suka memerap ayam tu 20 minit pada suhu bilik kemudian perap di dalam peti ais selama 3 jam ).
  3. Panaskan minyak dan goreng ayam sehingga 3/4 masak. Angkat dan toskan. 
  4. Susun ayam di atas pinggan yang sesuai. Ketepikan.
  5. Goreng bawang merah menjadi bawang goreng. Angkat dan ketepikan.
  6. Tinggalkan sedikit minyak dan masukkan halia, bawang putih dan 2 tangkai daun kari. Tumis sehingga wangi.
  7. Kemudian masukkan bancuhan bahan-bahan B dan tumis sehingga pecah minyak.
  8. Tambahkan air dan bahan-bahan C. Biarkan ianya mendidih.
  9. Sesuaikan rasa dan tutupkan api.
  10. Angkat dan tuang di atas ayam tadi.
  11. Taburkan hirisan cili padi dan 1 tangkai daun kari.
  12. Kukus ayam sehingga masak.
  13. Angkat dan taburkan bawang goreng semasa menghidang.
  14. Sesuai dimakan bersama nasi putih panas.

:: Sebelum dikukus ::  



~ Baik la.. Resipi asal anda boleh tengok seperti resipi di bawah ni ya.. 


:: Resipi Asal Dari ~ Buku Masakan Classic Asian Curry ( TQ )

Bahan-Bahan A
  • 8 keping kepak ayam ( ambil bahagian atasnya sahaja ) 
  • 15 gm halia _ dihiris halus
  • 3 biji cili padi _ diketuk sedikit
  • 2 tangkai daun kari
  • 80 gm bawang merah _ dihiris
  • 300 ml air

Bahan-Bahan B ( Dicampurkan )
  • 3 tbsp serbuk kari 
  • 1 tsp serbuk kunyit
  • 100 ml air

Bahan-Bahan C 
  • 1 tsp garam
  • 1 tsp gula kastor
  • 50 gm gula melaka

Bahan-Bahan Perap
  • 1/2 tsp garam
  • 1/2 tsp serbuk kari 
  • 1/2 tsp serbuk kunyit
  • 1 tsp tepung jagung
  • 2 tbsp air
  • 1 tbsp minyak bawang goreng


Cara-Cara
  1. Kerat bahagian hujung dan tarik isinya ke bawah ( buat boxing chicken stalks ).
  2. Perap ayam bersama bahan-bahan perap selama 20 minit.
  3. Panaskan 5 tbsp minyak dan goreng bawang merah menjadi bawang goreng. Angkat dan ketepikan.
  4. Tinggalkan 3 tbsp minyak dan masukkan halia, bahan-bahan B dan daun kari. Tumis sehingga wangi.
  5. Kemudian tambahkan air dan biarkan ianya mendidih.
  6. Masukkan cili padi dan bahan-bahan C. Renih selama 5 minit di atas api kecil.
  7. Susun ayam di atas pinggan dan tuang curry gravy di atasnya.
  8. Kukus ayam selama 25 minit atau hingga ayam masak.
  9. Angkat dan taburkan bawang goreng semasa menghidang.


Dengan kedua-dua resipi ( olahan atau asal ) di atas.. Anda juga boleh menggunakan ayam yang dipotong kepada ketulan kecil.. Hasilnya anda boleh tengok seperti gambar di bawah…



Gambar-gambar di bawah merupakan antara beberapa gambar di entri-entri yang lepas.. Diana letak di sini buat kenangan.. Hehehehee



    BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

    Saturday, January 14, 2012

    ~Chocolate Cheesecake Brownies...

    Sheery Dream Cakes | 10:11 PM | Be the first to comment!

    Assalamualaikum dan Salam Sayang...

    Tak nak bercerita panjang lebar untuk entri kali ni... Terus sahaja kita cerita tentang resipi Chocolate Cheesecake Brownies yang sangat mudah hendak disediakan.. Resipi ni Diana ambil dari buku 500 Cookies, Biscuits & Bakes.. Apa kata kita tengok cara penyediaannya ya..

    Untuk menyediakan adunan cheese.. Pukul sebiji telur di dalam mangkuk dan kemudian masukkan gula kastor, esen vanilla dan cream cheese.. Pukul hingga rata.. Ketepikan.


    Seterusnya sediakan adunan  untuk brownie pula.. Mula-mula, coklat dan mentega dicairkan menggunakan kaedah double boiler hingga cair dan gaul sebati.. Biarkan adunan coklat itu sejuk sepenuhnya.. Setelah itu masukkan gula perang ke dalam adunan coklat tadi dan pukul hingga gula larut.. Masukkan telur dan pukul lagi.. Lepas tu masukkan tepung.


    Kaup balikkan menggunakan spatula sehingga sebati.. Tuang 3/4 adunan ke dalam loyang dan ratakan.. Kemudian tuang pula adunan cheese tadi di atasnya dan ratakan.. Sudukan baki adunan brownie tadi di atas adunan cheese dan swirl adunan menggunakan pisau atau lidi.. Bakar di dalam oven yang telah d panaskan pada suhu 160°C / 325°C  selama 30 - 35 minit atau sehingga brownie masak.. Sejukkan sebelum dipotong.


    :: Resipi Dari Buku ~ 500 Cookies, Biscuits & Bakes ( TQ )

    Bahan-Bahan Adunan Cheese
    • 1 biji telur
    • 225 gm cream cheese
    • 50 gm gula kastor
    • 1 tsp esen vanilla

    Cara-Cara
    1. Pukul telur hingga kembang dan masukkan cream cheese, gula kastor dan esen vanilla.
    2. Pukul lagi hingga rata.. Ketepikan.


    Bahan-Bahan Adunan Brownie
    • 115 gm dark chocolate ( bittersweet _ minimum 70 % cocoa solids ) _ Diana guna fruit and nut semisweet choc
    • 115 gm unsalted butter _ Diana guna SCS
    • 150 gm  gula perang
    • 2 biji telur _ d pukul
    • 50 gm tepung serbaguna
    • 1/2 tbsp serbuk koko _ ( Diana tambah yer sebab Diana guna semisweet choc. Diana ayak bersama tepung )

    Cara-Cara
    1. Panaskan oven pada suhu 160°C / 325°C dan sediakan tin pembakar / loyang bersaiz 20 cm / 8 inci yang telah dialas dengan kertas minyak atau aluminium foil.
    2. Cairkan coklat bersama mentega dengan menggunakan kaedah double boiler dan gaul rata. Sejukkan sepenuhnya.
    3. Setelah adunan coklat sejuk bolehlah dimasukkan gula perang dan kacau hingga gula larut.
    4. Kemudian masukkan telur dan pukul lagi sebati.
    5. Masukkan tepung / campuran tepung dan serbuk koko.. Kaup balikkan adunan sehingga rata menggunakan spatula.
    6. Tuang 3/4 adunan ke dalam loyang dan ratakan. 
    7. Kemudian tuang pula adunan cheese tadi di atasnya dan ratakan.
    8. Sudukan baki adunan brownie tadi di atas adunan cheese dan swirl adunan menggunakan pisau atau lidi. Bakar selama 30 - 35 minit atau sehingga brownie masak.
    9. Sejukkan sebelum dipotong.




    BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

    Tuesday, January 10, 2012

    ~ Kek Kukus Lapis Aroma...

    Sheery Dream Cakes | 9:28 AM | Be the first to comment!

    Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua... 

    Kek Kukus Lapis Aroma, kek yang Diana cipta khas untuk keluaran Majalah Aroma Dec 2011 yang lepas.. Jom kita tengok cara penyediaannya.. 

    Pertama sekali putih telur tu dipukul sehingga kembang.. Masukkan gula halus dan pukul lagi hingga kembang.. ketepikan.. Kemudian.. pukul mentega bersama minyak sapi hingga sebati. Masukkan nestle cream dan pukul hingga putih.. Masukkan kuning telur dan pukul hingga kembang.. Bubuh susu pekat dan pukul rata.

    Setelah itu campurkan adunan putih telur dengan gula tadi dan pukul sebati.. Masukkan cerelac dan tepung gandum.. pukul lagi hingga rata.. bahagikan adunan kepada 2 bahagian.. 

    • Bahagian pertama ~ Bubuh horlicks, milo dan browning sugar. 
    • Bahagian ke dua ~ Bubuh mentega kacang halus, serikaya dan pewarna hijau. 
    Kukus berselang seli sehingga habis.


    Bahan-Bahan
    • 10 biji telur _ asingkan putih dan kuning telur
    • 300 gm mentega
    • 1 tin kecil minyak sapi ( 150 gm )
    • 1 cawan gula halus
    • 1 3/4 cawan tepung gandum
    • 1 cawan horlicks
    • 100 gm Lady's Choice mentega kacang halus
    • 1 cawan milo
    • 1 tin sederhana serikaya ( 300 gm )
    • 1 tin kecil susu pekat manis
    • 1 tin kecil Nestle cream ( 170 gm )
    • 1 cawan Nestle cerelac gandum & madu
    • 2 sudu makan browning sugar / gula hitam
    • Pewarna hijau

    Cara-Cara
    1. Didihkan air kukusan sebelum mengukus kek dan tutup penutup pengukus dengan aluminium foil / tuala bersih semasa mengukus kek. 
    2. Pukul putih telur sehingga kembang.
    3. Masukkan gula dan pukul lagi hingga kembang. Ketepikan.
    4. Kemudian, pukul mentega bersama minyak sapi sehingga sebati.
    5. Masukkan Nestle cream dan pukul lagi hingga putih.
    6. Masukkan kuning telur dan pukul hingga kembang.
    7. Bubuh susu pekat manis dan pukul rata.
    8. Setelah itu, campurkan adunan putih telur dan gula halus tadi. Pukul sebati.
    9. Masukkan cerelac dan tepung gandum. Pukul lagi hingga rata.
    10. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. 
    11. :: 1 bahagian d bubuh horlicks, milo dan browning sugar.
    12. :: 1 bahagian lagi bubuh mentega kacang halus, serikaya dan pewarna hijau.
    13. Ambil 4 senduk adunan horlicks, milo dan browning sugar.. Masukkan ke dalam loyang bersaiz 8" yang telah dialas dengan aluminium foil.. Kukus sehingga kek masak.
    14. Setelah itu cucuk beberapa lubang dengan lidi halus pada kek dan tekan dengan lembut dengan sudu plastik lembut.. Lapis lagi dengan 4 senduk adunan mentega kacang halus, serikaya dan pewarna hijau.. Kukus sehingga adunan kek masak.
    15. Buat begini sehingga adunan kek habis.
    16. Jangan lupa setiap kali kita membuat kek kukus.. hendaklah dicucuk beberapa lubang dengan lidi halus atau menggunakan cake tester dan tekan secara lembut dengan sudu plastik sebelum melapis adunan seterusnya. 
    17. Untuk lapisan terakhir, masa mengukusnya hendaklah ditambah selama 30 minit supaya kek masak sekata secara keseluruhannya.
    18. Sejukkan dan simpan semalaman di dalam peti sejuk sebelum di potong.
    19. Masa untuk mengukus kek ini dalam 3 hingga 3 1/2  jam lamanya menggunakan api sederhana.




    BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

    Monday, January 9, 2012

    ~ Durian Pancake / Kuih Dadar Durian...

    Sheery Dream Cakes | 11:21 AM | Be the first to comment!

    Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

    Hari ni Diana nak cerita tentang Kuih Dadar Durian.. Diana buat pada sabtu lepas... Memang sedaaap sangat.. Aduuh!! Tak cukup sepotong... Cuma kulit Kuih Dadar Durian yang Diana buat ni tak berapa cantik.. Huhuuu... Tak licin macam orang lain buat.. 


    Untuk resipi ni Diana ambil dari dapur AlongRoz... Seperti yang Along maklumkan.. Memang terbaik la rasa gabungan kuit dan intinya tu.. Memang rugi la kalau tak mencuba.. Sedaaap!!!  Terima kasih buat Along dan KakWan kerana berkongsi resipi yang sedap ni.. Dan izinkan Diana pula kongsikannya di sini ya.. Terima kasih..

    ~ Untuk Kulitnya...

    :: Resipi Oleh ~ KakWan @ Citarasawan ( TQ )

    Bahan-Bahan Kulit
    • 250ml Susu Cair
    • 100g Tepung Gandum
    • 1/4 st Garam
    • 3 biji Telur
    • 1 sb Mentega Cair
    • 1 sb Pes Pandan 

    Cara-Cara
    1. Masukkan kesemua bahan-bahan kulit ke dalam blender & kisar sehingga sebati. Tapis.
    2. Ambil sesenduk adunan & ratakan ke dalam kuali menjadi dadar nipis.
    3. Biarkan sehingga masak sebelum diangkat.
    4. Buat semua sehingga habis.


    ~ Untuk Inti Krim Durian...

    :: Resipi Oleh ~ AlongRoz @ HomeKreation ( TQ )

    Bahan-Bahan
    • 200ml Whipping Cream ( whipped ) 
    • 10 ulas isi durian

    Cara-Cara
    1. Campurkan kesemua bahan dan gaul rata.
    2. Letak satu senduk inti krim durian ke atas sekeping kulit ( yang Diana buat ~ bubuh 1 senduk inti krim durian dan sedikit isi durian ) & lipat seperti bantal.
    3. Pastikan bahagian kulit yg licin di sebelah luar.
    4. Buat sehingga habis.
    5. Hidangkan segera atau disejukkan dahulu.


    BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

    Sunday, January 8, 2012

    ~ Ayam Sos Plum...

    Sheery Dream Cakes | 5:15 PM | Be the first to comment!

    Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua...

    Entri kali ini Diana nak kongsikan resipi  SBK yang pernah di siarkan di dalam Majalah Aroma Dec 2011. Terima kasih sekali lagi buat Akak Siti Dimiati dan semua yang terlibat.



    Bahan-Bahan
    • 1/2 ekor ayam ( 650 gm ) _  dipotong kecil
    • 200 gm nenas kiub dalam tin _ dipotong 2
    • 3 biji cili padi _ dipotong 2
    • Sedikit daun sup atau boleh juga guna daun ketumbar _ dicincang
    • Minyak untuk menggoreng

    Bahan-Bahan Perap
    • 2 tsp sos lada hitam Life
    • 2 tsp gula
    • 1 tsp minyak bijan
    • 1/2 tsp serbuk lada putih
    • 1 biji telur ( dipukul ringan )
    • 3 tbsp tepung kastard
    • 2 tbsp tepung ubi kayu
    • Garam secukup rasa

    Bahan-Bahan A ( Dicincang halus )
    • 4 ulas bawang merah
    • 3 ulas bawang putih
    • 2 inci halia
    • 2 biji cili merah

    Bahan-Bahan B
    • 3 tbsp sos plum Loon Kee
    • 2 tbsp sos tomato Maggi
    • 1 tbsp sos tiram Maggi
    • 4 tbsp syrup nenas dalam tin

    Cara-Cara
    1. Perap ayam bersama sos lada hitam, gula, minyak bijan, serbuk lada putih dan garam secukup rasa selama 30 minit.
    2. Kemudian gaulkan ayam bersama baki bahan perap ( telur, tepung kastard dan tepung ubi kayu ). Gaul rata.
    3. Panaskan minyak yang banyak di dalam kuali. Goreng ayam sehingga masak kekuningan dan rangup. Angkat dan ketepikan.
    4. Di dalam kuali yang lain, panaskan sedikit minyak dan tumis bahan A dan cili padi sehingga wangi dan sedikit garing. Ambil 1 1/2 tbsp bahan yang ditumis tadi dan ketepikan.
    5. Kemudian masukkan nenas kiub dan bahan B. Gaul rata dan setelah mendidih bolehlah sesuaikan rasa.
    6. Tutupkan api dan tuang di atas ayam goreng yang telah disusun di atas pinggan.
    7. Taburkan daun sup / ketumbar cincang dan 1 1/2 tbsp bahan tumis tadi di atas ayam semasa menghidang.






    BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

    Friday, January 6, 2012

    ~ Congo Bars Di Majlis Pertunangan Anak Saudara...

    Sheery Dream Cakes | 9:25 AM | Be the first to comment!

    Assalamualaikum dan Salam Sayang... 

    Ni nak cerita tentang Congo Bars yang Diana buat untuk hantaran pertunangan anak saudara Diana pada 01hb Jan 2012 lepas... Dah banyak kali Diana buat Congo Bars ni.. Ianya memang sedap... Tu yang tak jemu buatnya.. Memang dah ramai dah yang mencuba resipi ni kan... Dah la sedap... Senang pula nak buatnya tu... 



    Terima kasih kat tuan empunya resipi dan terima kasih juga kepada Akak Nor Cayang... Izinkan Diana kongsikannya kat sini ya.. Untuk kali ni Diana ada juga tukar sedikit bahannya... Halal ya.. Apa kata kita tengok resipinya... 

    :: Sumber ~ Akak Nor @ Secubit Garam ( TQ )
    :: Salin dari Majalah Jelita Keluaran April 2011
    :: Olahan di dalam tulisan merah

    Bahan-Bahan

    • 220 gm gula perang _ ( Diana guna gula perang yang warnanya gelap sedikit tu )
    • 150 gm mentega
    • 3 biji telur
    • 1 camca teh esen vanila
    • 315 gm tepung serba guna
    • 2 1/2 camca teh serbuk penaik
    • 1/2 camca teh garam
    • 300 gm serpihan coklat
    • Sedikit walnuts yang dicincang kasar _ ( Saja Diana tambah )
    • Kepingan badam secukupnya _ ( Diana tukar kepada ~ Walnuts secukupnya )


    Cara-Cara
    1. Ayak tepung bersama serbuk penaik dan garam. Ketepikan.
    2. Campurkan gula perang bersama mentega di dalam mangkuk besar dan kacau rata ( menggunakan whisk ).
    3. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan putar sebati.
    4. Kemudian bubuh esen vanila dan gaul.
    5. Masukkan tepung, serbuk penaik dan garam yang telah diayak tadi dan kacau lagi.
    6. Bubuh serpihan coklat serta walnuts cincang dan gaul rata menggunakan spatula.
    7. Tuang adunan ke dalam loyang yang beralas kertas minyak dan berlengser mentega serta d taburkan sedikit tepung.
    8. Ratakan adunan dan susunkan walnuts atau kepingan badam di atasnya.
    9. Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170°C selama 25 - 30 minit atau sehingga masak.


    Congo Bars nieDiana simpan di dalam bekas plastik macam ni sahaja.. Sebenarnya nak beli bekas yang lain.. Tapi sekembalinya Diana dari Sarawak hari tu.. Diana tengok kedai yang menjual bekas tu dah tutup... hanya buka selepas 01hb Jan... Huhuuu... Sedangkan pertunangan tu pada 01hb Jan... Nak tak nak beli saja bekas ni.. 




    BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>