Tuesday, January 31, 2012

~ Coconut Milk Chocolate Cake.. ( & Coconut Milk Chocolate Cake With Cream Cheese Frosting )...

*** Scroll ke bawah untuk resipi  Coconut Milk Chocolate Cake With Cream Cheese Frosting 



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua... Alhamdulillah kita masih d beri peluang bertemu kembali d alam maya nie walaupun Diana kurang sihat sebenarnya... Kesibukan dalam beberapa hari nie membuatkan SBK nie sepi jer kan... Adeeh!! Minta ampun dan maaf sesangat kerana tak berkesempatan lagi membalas semua komen yang ada dan BW pun hanya mana yang sempat jer.. Terima kasih yang tak terhingga kerana masih setia lagi berkunjung ke dapur Diana nie... Terima kasih juga kepada yang sudi mencuba resipi² yang ada kat SBK nie yer... :). Sayang anda semua... Muahsss!!!



Tadi sempat juga Diana buat Kek Coklat nie demi memenuhi permintaan Irfan yang nak makan kek coklat selepas dia balik dari sekolah... Ermm.. Faham² jer ler kan kalau ikut selera Irfan nie.. Semuanya nak coklat.. :). Resipi kek nie Diana ambil dari blog Poires au Chocolat.. Dalam resipi nie.. santan salah satu bahannya ( tengok jer nama kek nie pun dah tau kan.. hehehe ).. Bila tengok kek nie kat blog dia hari tu.. Diana terus jatuh cinta kat kek nie.. Terus jer salin.. Kebetulan Irfan nak kek coklat semasa kesibukan melanda nie.. Tu yang teringat kat resipi kek nie... Ianya tak ler susah nak sediakannya.. Mudah dan cepat.. Rasanya pun sedap..



Terima kasih kepada Poires au Chocolat kerana sudi berkongsi resipi nie.. Izinkan Diana pula kongsikannya kat sini yer... TQ... Jom kita semak resipi Coconut Milk Chocolate Cake nie.. :) Ooo yer.. Sebelum tu.. Diana nak ucapkan terima kasih kepada yang sudi BBM Diana tadi yang mendoakan moga Diana cepat sembuh yer.. InsyaAllah esok lusa ok ler tu kan.. :)..



:: Sumber Dari ~ Poires au Chocolat ( TQ )
( Cake recipe adapted from this recipe on the little red house. blog )

For the cake
55g dark chocolate ( 70% )
85g quality cocoa powder
200ml boiling water
145g plain flour
1 tsp bicarbonate of soda
1/2 tsp baking powder
1/4 tsp salt
90g unsalted butter
230g caster sugar
50g dark muscovado sugar / brown sugar _ Diana guna gula perang yang berwarna gelap tu
2 eggs
275ml coconut milk 

For the ganache
125ml coconut milk
125g dark chocolate ( 70% )

  1. Line a square pan with greaseproof paper. Preheat the oven to 180°C/350°F. 
  2. Chop the chocolate up and place in a small bowl with the cocoa powder. Pour over the boiling water. Whisk until the chocolate has melted and the mixture is smooth. Set aside to cool. 
  3. Sift the flour, bicarbonate, baking power and salt into a bowl. 
  4. Melt the butter in a small saucepan. 
  5. Place the sugars in the bowl of a stand mix and whisk quickly to combine. 
  6. Add the melted butter and whisk until combined. 
  7. Add one egg and whisk to combine. Add the other egg and then whisk for 3 minutes until pale and thick. 
  8. Slowly add the coconut milk and then the chocolate mix, whisking as you go. 
  9. Finally add the content of the flour bowl and whisk to combine. Pour into the prepared pan. 
  10. Place in the oven and cook for 30 - 40 minutes, or until a toothpick comes out from the centre with a few damp crumbs instead of liquid mixture. Sit on a wire rack until cool. 
  11. When you're ready to ice the cake, pour the coconut milk into a small saucepan and place over a medium heat. 
  12. Chop the chocolate into small chunks and place into a small bowl. 
  13. When the coconut milk just comes to a boil take off the heat and pour over the chocolate.
  14. Leave for one minute then whisk until smooth. 
  15. Let cool for 10 minutes before pouring over the cake. 

Makes 16 small but super-rich squares )






* * * * * * * * * * * * * *


Coconut Milk Chocolate Cake With Cream Cheese Frosting...


Kek ini juga Diana olah dengan gabungan rasa cream cheese dari resipi Devil's Food Chocolate Cake... Memang sedap... Jika ingin mencubanya boleh rujuk resipi di bawah ya... Jom tengok kek olahan bersama cream cheese frosting ini... 















:: Sumber Dari ~ Poires au Chocolat ( TQ )
( Cake recipe adapted from this recipe on the little red house. blog )

** Diana buat 2 kali ganda resipi di bawah


For the cake
55g dark chocolate ( 70% )
85g quality cocoa powder _ Diana kurangkan sedikit
200 ml boiling water
145 gm plain flour
1 tsp bicarbonate of soda
1/2 tsp baking powder
1/4 tsp salt
90 gm unsalted butter
230 gm caster sugar
50g dark muscovado sugar / brown sugar _ Diana guna gula perang yang berwarna gelap tu
2 eggs
275 ml coconut milk 

For the ganache
125 ml coconut milk
125 gm dark chocolate ( 70% )

  1. Line a square pan with greaseproof paper. Preheat the oven to 180°C/350°F. 
  2. Chop the chocolate up and place in a small bowl with the cocoa powder. Pour over the boiling water. Whisk until the chocolate has melted and the mixture is smooth. Set aside to cool. 
  3. Sift the flour, bicarbonate, baking power and salt into a bowl. 
  4. Melt the butter in a small saucepan. 
  5. Place the sugars in the bowl of a stand mix and whisk quickly to combine. 
  6. Add the melted butter and whisk until combined. 
  7. Add one egg and whisk to combine. Add the other egg and then whisk for 3 minutes until pale and thick. 
  8. Slowly add the coconut milk and then the chocolate mix, whisking as you go. 
  9. Finally add the content of the flour bowl and whisk to combine. Pour into the prepared pan. 
  10. Place in the oven and cook for 30 - 40 minutes, or until a toothpick comes out from the centre with a few damp crumbs instead of liquid mixture. Sit on a wire rack until cool. 
  11. When you're ready to ice the cake, pour the coconut milk into a small saucepan and place over a medium heat. 
  12. Chop the chocolate into small chunks and place into a small bowl. 
  13. When the coconut milk just comes to a boil take off the heat and pour over the chocolate.
  14. Leave for one minute then whisk until smooth. 
  15. Let cool for 10 minutes before pouring over the cake.




Cream Cheese Frosting  dari resipi  DEVIL'S FOOD CHOCOLATE CAKE...

** Diana buat 2 kali ganda resipi di bawah

Ingredients
250 gm Philadelphia cheese
125 gm butter
1 cup icing sugar
1 tsp vanilla extract
Juice of a squeezed slice of lemon 

Method
  1. Beat the cheese and butter, just until creamy. 
  2. Add the icing sugar, vanilla and lemon juice.
** Diana masukkan frosting ke dalam piping bag. 





Cara Melapis Kek
  1. Potong kek coklat kepada beberapa kepingan dengan menggunakan pemotong kek.
  2. Kemudian ambil sekeping kek coklat dan letakkan di atas alas. Paipkan adunan cream cheese frosting di atas kek.
  3. Kemudian lapiskan dengan sekeping kek coklat dan tekan sedikit.
  4. Paipkan lagi adunan cream cheese frosting di atasnya dan seterusnya lapis dengan sekping kek coklat lagi.
  5. Ulang proses ini hingga kek coklat dan adunan cream cheese frosting habis.
  6. Setelah itu masukkan kek ke dalam peti sejuk selama 10 minit atau lebih.
  7. Keluarkan kek dari peti sejuk dan tuangkan chocolate ganache di keseluruhan kek.
  8. Masukkan kek ke dalam peti sejuk seketika sebelum di potong.



Baca Selanjutnya / Read More...

Sunday, January 29, 2012

~ Steamed Boxing Chicken Curry...


Assalamualaikum dan Salam Sayang semua... Untuk resipi seterusnya malam nie Diana nak kongsikan resipi Steamed Boxing Chicken Curry.. Resipi nie Diana ambil dari buku masakan Classic Asian Curry.. Tetapi Diana dah olah mengikut citarasa keluarga Diana... Walau bagaimana pun.. Resipi asal pun Diana ada kongsikan kat bawah tu yer...  Ayam nie sedap d makan bersama nasi putih panas ( ermm .. tu ikut citarasa kami ler yer ).. Apa kata kita semak resipi olahan terlebih dahulu...

::  Masa ambil gambar nie terlupa pula taburkan bawang goreng.. Huhuu.. ::

Bahan² A
8 keping peha ayam ( ambil bahagian bawahnya sahaja ) _ buangkan kulitnya
1 inci halia _ dihiris halus
2 ulas bawang putih _ dicincang
4 biji cili padi _ dihiris
3 tangkai daun kari
2 ulas bawang merah _ dihiris
175 ml air
Minyak untuk menggoreng dan menumis 


Bahan² B ( Dicampurkan )
1/4 tsp serbuk cili
4 tbsp serbuk kari daging dan ayam Baba's
1 tsp serbuk kunyit
Sedikit air panas


Bahan² C ( Secukup rasa )
Garam
Gula
Gula melaka
Asam jawa + sedikit air _ buangkan bijinya


Bahan² Perap
1 tsp garam
1 tsp gula
1 tsp serbuk kari daging dan ayam Baba's
1 tsp serbuk kunyit
1/4 tsp serbuk cili
1 tbsp tepung jagung
1 tbsp tepung beras
1/2 tbsp tepung gandum
1/2 tbsp tepung kastard
1/2 tsp minyak bijan


Cara²

::  Sebelum dikukus  ::
  1. Kerat bahagian hujung peha ayam dan tarik isinya ke bawah ( buat boxing chicken stalks ).
  2. Perap ayam bersama bahan² perap selama 30 minit ( Diana lebih suka memerap ayam tu 20 minit pada suhu bilik kemudian perap di dalam peti ais selama 3 jam ).
  3. Panaskan minyak dan goreng ayam sehingga 3/4 masak.. Angkat dan toskan.. 
  4. Susun ayam di atas pinggan yang sesuai.. Ketepikan.
  5. Goreng bawang merah menjadi bawang goreng.. Angkat dan ketepikan.
  6. Tinggalkan sedikit minyak dan masukkan halia, bawang putih dan 2 tangkai daun kari.. Tumis sehingga wangi.
  7. Kemudian masukkan bancuhan bahan² B dan tumis sehingga pecah minyak.
  8. Tambahkan air dan bahan² C.. Biarkan ianya mendidih.
  9. Sesuaikan rasa dan tutupkan api.
  10. Angkat dan tuang di atas ayam tadi.
  11. Taburkan hirisan cili padi dan 1 tangkai daun kari.
  12. Kukus ayam sehingga masak.
  13. Angkat dan taburkan bawang goreng semasa menghidang.
  14. Sesuai dimakan bersama nasi putih panas.
::  Nasib baik yang nie masih sempat tabur bawang goreng.. Baru teringat.. Hehehe...  ::


✿   ✿   


~ Baik ler.. Resipi kat bawah nie pula merupakan resipi asal yer.. :)


:: Resipi Asal Dari ~ Buku Masakan Classic Asian Curry ( TQ )


Bahan² A
8 keping kepak ayam ( ambil bahagian atasnya sahaja ) 
15 gm halia _ dihiris halus
3 biji cili padi _ diketuk sedikit
2 tangkai daun kari
80 gm bawang merah _ dihiris
300 ml air


Bahan² B ( Dicampurkan )
3 tbsp serbuk kari 
1 tsp serbuk kunyit
100 ml air


Bahan² C 
1 tsp garam
1 tsp gula kastor
50 gm gula melaka


Bahan² Perap
1/2 tsp garam
1/2 tsp serbuk kari 
1/2 tsp serbuk kunyit
1 tsp tepung jagung
2 tbsp air
1 tbsp minyak bawang goreng


Cara²
  1. Kerat bahagian hujung dan tarik isinya ke bawah ( buat boxing chicken stalks ).
  2. Perap ayam bersama bahan² perap selama 20 minit.
  3. Panaskan 5 tbsp minyak dan goreng bawang merah menjadi bawang goreng.. Angkat dan ketepikan.
  4. Tinggalkan 3 tbsp minyak dan masukkan halia, bahan² B dan daun kari.. Tumis sehingga wangi.
  5. Kemudian tambahkan air dan biarkan ianya mendidih.
  6. Masukkan cili padi dan bahan² C... Renih selama 5 minit di atas api kecil.
  7. Susun ayam di atas pinggan dan tuang curry gravy di atasnya.
  8. Kukus ayam selama 25 minit atau hingga ayam masak.
  9. Angkat dan taburkan bawang goreng semasa menghidang.


Baca Selanjutnya / Read More...

~ Chocolate Cookies Slice...


Assalamualaikum dan Salam penuh kerinduan buat semua... Rindunya kat semua orang.. tapi keadaan memaksa menyebabkan Diana tak boleh nak online beberapa hari yang lepas tu.. Semasa CNY pertama dan ke 2 sememangnya Diana sibuk utamanya semasa open house kat rumah MIL... Hari ke 2 pula open house kat rumah SIL... Bersambung pula kesibukan yang lain dan lepas tu pergi hantar daughter ke Kem Wawasan ( PLKN ) Papar, Sabah pula.. bermalam juga kat Kota Kinabalu ( sambil tu bercuti kat sana ler yer.. Hehehe ).. Balik rumah lagi ler sibuk.. Sehari lepas Diana balik dari Kota Kinabalu.. Hubby pula balik dari KL.. Bersambung ler kerja² mengemas dan mencuci... Maid memang Diana bagi cuti 4 hari sebab nak bagi dia fikir masak² sama ada nak teruskan bekerja atau nak Diana hantar dia balik kampung jer.. Haih!! 




Kekadang orang ingat.. Kita yang ada maid nie serba mudah semuanya kan... Tapi hakikatnya tidak ok.. Ada kalanya menambah beban dan tekanan pada majikan.. Apa taknya.. Kita bebetul menjaga hati dia.. Tetapi maid tak akan menjaga hati kita sepenuhnya tau.. Layanan yang kami berikan kepada maid selama nie umpama ahli keluarga  kami sendiri.. Tak ada istilah orang gaji kat rumah nie ( sesiapa yang mengenali kami secara dekat pasti tahu macam mana layanan kami terhadap maid ).. Tapi itu ler bak kata orang... kalau dah d manjakan sesangat tu mereka naik kepala.. Dia pula pijak kepala kita.. Haih!! Diana bawa dia cakap dia pula buat tak layan.. Apa lagi nak jawab pertanyaan Diana kan.. Bila d suruh.. asyik mengeluh depan kita.. Diana pun biar jer ler walaupun dia dah puluhan kali buat gitu kat Diana nie... Diana nie memang jenis yang malas nak layan benda macam nie sebenarnya.. Tapi bila dah seharian hanya lap kipas dan cuci tandas jer yang dia dapat buat.. Tak kan ler kita upah dia hanya untuk buat 2 kerja tu kan.. Kerja lain tak buat.. Mesti ler nak d tegur.. Tu pun tegur dengan lembut.. Tapi dia pula yang lebih.. Nak berhenti ler tu ler.. Ok ler Diana bagi dia berhenti.. Tapiii tetiba tak nak berhenti pula.. Ermm.. Geram d buatnya.. Tu yang bagi dia cuti 4 hari.. Petang tadi dia sms suruh kita ambil dia kerja semula.. Tengok?! Dia susah hati tak dapat cari majikan sebaik kami katanya.. Maid²!! Macam² ragam...




Banyak pula bebelan Diana pasal maid kan.. Adeeh!! Baik ler kita lupakan jer ler pasal maid tu.. Berbalik kita kepada topik utama kita nie yer.. :). Kali nie diana nak kongsikan resipi olahan dari Rich Chocolate Cookies Slice... Diana olah ianya menjadi kurang manis sedikit dengan menggunakan dark chocolate.. Jom tengok resipinya..




Bahan²
300 gm dark chocolate ( bittersweet ) _ minimum 70% cocoa solids
190 gm  Cadbury dairy milk bar of plenty roast hazelnut & honey roast cashews
25 gm lady fingers biscuits _ d potong kecil
75 gm digestive biscuits ( wheatmeal biscuits ) _ dipatah²kan
20 biji kinder schoko - bons
100 gm maltesers
100 gm unsalted butter _ ( Diana guna SCS )


Cara²

  1. Alaskan loaf tin atau loyang yang sesuai dengan plastik bersih.. Ketepikan.
  2. Potong / patah²kan dark and milk chocolate kepada kepingan kecil. Kemudian cairkan bersama mentega menggunakan kaedah double boiler.
  3. Angkat dan ketepikan selama 20 minit atau sehingga ianya betul² sejuk.
  4. Setelah ianya sejuk bolehlah dicampurkan dengan digestive biscuits, lady fingers biscuits, kinder schoko - bons dan maltesers. Gaul rata.
  5. Tuang ke dalam loyang dan sejukkan di dalam peti sejuk selama 2 jam atau lebih.
  6. Potong mengikut citarasa masing².
  7. Hidang.


              Baca Selanjutnya / Read More...

              Sunday, January 22, 2012

              ~ Ayam Sosha Istimewa.. Happy CNY...


              Assalamualaikum dan bertemu kembali... Sebelum tu Diana nak mengambil kesempatan nie mengucapkan Happy Chinese New Year kepada Mother In Law & Father In Law... Juga kepada seluruh keluarga hubby... Tak lupa juga kepada kawan² dan sanak saudara yang menyambutnya.. Selamat bercuti kepada semua.. :).


              Baik ler berbalik kita kepada resipi Ayam Sosha Istimewa yang  digandingkan dengan Pilaf Tomato nie.. Ianya memang gandingan yang sedaap... Terima kasih sekali lagi buat Akak Ayu yer.. Izinkan Diana pula kongsikannya kat sini yer akak... Terima kasih.. Muahss   


              Sources ~ From Hjh Fatimah Hj Ahmad
              @Asmah Laili mintak ampun sedapnya ( TQ )
              Sources ~ From Akak Ayu @ Curlybabe's Satisfaction ( TQ )


              Bahan²
              1 ekor ayam _ buang kulit dan segala lemak dan potong 12.. ( lumur kepingan ayam dengan sedikit kunyit dan garam, goreng lembab 1/2 masak )
              5 cm kayu manis
              5 biji pelaga - ( Ayu gunakan 4 biji aje )
              3 kuntum bunga cengkih
              3 sudu makan lada kering kisar
              1/2 sudu teh kunyit serbuk
              1 tin kecil tomato puree
              1/2 cawan tomato sos
              1/2 cawan hirisan daun pudina _ ( Ayu tak ada stok).. Diana tak bubuh
              1/2 cawan hirisan daun ketumbar
              Sedikit madu atau gula pasir
              2 biji tomato _ setiap satu dibelah 4
              1/2 kg bawang kecil dijadikan bawang goreng
              1/2 cawan kismis _ digoreng dan diketepikan
              1/2 cawan gajus _ digoreng dan ketepikan
              1 biji tomato _ dihiris untuk hiasan
              Sedkit kacang peas untuk tabur
              Sedikit minyak untuk menumis
              Garam + perasa secukupnya


              Bahan Kisar
              2.5  cm halia
              5 biji bawang putih
              10 biji bawang merah


              Cara²
              1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali dan tumis kayu manis, pelaga dan bunga cengkih hingga wangi. 
              2. Masukkan lada kisar dan tumis lagi hingga cantik. 
              3. Masukkan bahan kisar dan tumis garing. Barulah dimasukkan serbuk kunyit. Kacau rata. 
              4. Masukkan pula tomato puree dan tomato sos, balik- balikkan. 
              5. Tabur 3/4 bahagian daun pudina dan ketumbar, tinggalkan 1/4 untuk hiasan. 
              6. Tuangkan sedikit air. Masukkan hirisan tomato, madu atau gula dan sedikit garam. 
              7. Renihkan dengan api kecil, sehingga pekat.Jika terlalu pekat, tuang sedikit air. 
              8. Masukkan kismis goreng, gaul rata. 
              9. Masukkan bawang goreng. Barulah dimasukkan kepingan ayam goreng. 
              10. Gaul supaya ayam dan rempah sebati. 
              11. Renihkan lagi sehingga ayam empuk dan lembut dan rempah meresap. 
              12. Akhir sekali masukkan gajus goreng. Gaul sampai rata.
              13. Semasa menghidang, taburkan hirisan daun pudina/daun ketumbar, hirisan tomato dan kacang peas. 
              14. Enak disajikan dengan nasi minyak mahupun nasi beriani. 
              15. Sebaiknya- baiknya masak hari ini dan hidangkan pada keesokkan hari. ( Ayu masak hari ini, hari ini juga makan..heheh.. Diana pun sama cam Akak Ayu ^_^ ).


              Baca Selanjutnya / Read More...

              ~ Pilaf Tomato...


              Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua... Ribuan terima kasih kerana masih sudi berkunjung ke dapur Diana nie walaupun tuan rumahnya tiada... Komen pun belum berbalas... BW pun belum sempat.. Adeeh!! Semalam lepas buat kek kukus Diana pun dah kepenatan sangat.. Hanya dapat siapkan 3 biji kek kukus semalam.. Tak larat nak online.. Hari nie nak sambung lagi buat kek kukus dan kek batik... Hari nie ada 5 biji kek sedang menunggu nak d siapkan.. Rasanya memang tak sempat nak online lelama hari nie.. Hanya sempat untuk update blog jer rasanya.. 


              Ok ler.. Pagi nie Diana nak kongsikan resipi Pilaf Tomato yang sedap nie.. Dah lama Diana masak sebenarnya.. 13 hb Jan lepas dah masak... Sememangnya dah lama licin kan.. Hehehhee... Jemput cuci mata jer yer... Nak jemput makan memang dah tak ada dah.. :D. Resipi nie Diana ambil dari dapur Akak Ayu.. Terima Kasih Akak Ayu kerana mengetengahkan resipi nie.. Memang sedaap!! Izinkan Diana pula kongsikannya kat sini yer akak... Terima kasih.. Muahsss 




              :: Sources ~ From Mumtaj Begum Omar
              @Asmah Laili Mintak Ampun sedapnya
              :: Sources ~ From Akak Ayu @ Curlybabe's SatisfactionAkak Nor @ Secubit Garam & Zaliedana @ Diari Zaliedana  ( TQ )



              Bahan²
              1kg beras basmathi _ cuci bersih rendam selama 10 -15 minit dan tos airnya
              Air mengikut paras beras dan lebihkan 1 cawan lagi
              5 cm kayu manis
              5 biji buah pelaga _ ( Ayu gunakan 4 biji aje .. Diana pun ikut Akak Ayu)
              2 helai daun bay _ ( Ayu gunakan 1 helai aje )
              1 biji bawang besar dihirs halus
              1 sudu makan pes halia dan pes bawang putih
              2 biji lada merah _ dibelah jangan putus
              3 sudu makan pes tomato
              1/2 cawan daun pudina _ Diana tak bubuh
              1/4 cawan susu sejat 
              Garam secukupnya + secubit serbuk perasa _ ( Ayu tambah ).. Diana bubuh garam + perencah pati ayam Tumix
              Secukup minyak atau ghee untuk menumis
              Sedikit kacang gajus goreng

              Cara²
              1. Tuang kedalam periuk nasi letrik, air, susu sejat dan garam. Ketepikan
              2. Panaskan sedikit minyak atau ghee didalam kuali dan tumis kayu manis, pelaga dan daun bay sehingga meletup-letup dan wangi. 
              3. Masukkan hirisan bawang dan lada merah. Tumis lagi sehingga bawang lembut dan wangi. 
              4. Masukkan pes halia / bawang putih dan tumis selama 5 minit lagi, sehingga keharumannya dapat dihidu. Barulah dimasukkan pes tomato dan daun pudina. Biarkan sehingga keluar minyak.
              5. Matikan api.
              6. Tuangkan semua rempah yang panas kedalam periuk nasi letrik. Kacau sekali sahaja. 
              7. Tutup periuk dan biarkan sehinga mendidih. 
              8. Seterusnya buka tutup periuk, tuang semua beras yang telah dicuci dan toskan. Kacau sekali sahaja. 
              9. Tabur di atasnya kacang gajus goreng, gemburkan nasi dengan garpu sehingga kembang dan bergaul rata dengan gajus. 
              10. Tutup periuk nasi.
              ::  Nasi nie Diana juga gandingkan dengan Ayam Sosha Istimewa  ::


              Baca Selanjutnya / Read More...

              Saturday, January 21, 2012

              ~ Sardin Sos Plum...


              Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... Nie pun quick update juga yer.. Nak cepat sebenarnya nie.. Dah siap buat kek nanti baru boleh online balik... Resipi kedua Diana nak kongsikan pagi nie resipi simple jer.. Mudah nak d masak.. Jom tengok resipinya...

              Bahan²
              1 tin besar sardin / mackerel _ Diana guna Ayam Brand ( buang tulangnya dan asingkan isi dan kuahnya ) 
              1 biji bawang besar bersaiz kecil _ di potong dadu
              1 ulas bawang merah _ dihiris
              1 ulas bawang putih _ dihiris
              1 biji cili merah _ dibuang bijinya dan dipotong 6
              1/4 biji capsicum hijau _ dipotong dadu
              1 tbsp sos plum Loon Kee atau secukup rasa ( nie terpulanglah nak dikurangkan atau nak ditambah boleh jer mengikut tekak masing² yer )
              1 tbsp sos pedas berkicap AgroMas atau secukup rasa
              Sedikit perencah pati ikan bilis
              Garam secukup rasa
              Sedikit gula 
              Minyak untuk menumis

              Cara²
              1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali.. Tumis bawang merah dan bawang putih hingga wangi.
              2. Masukkan kuah sardin dan biar ianya mendidih dan sedikit pekat.
              3. Kemudian masukkan sos plum dan sos pedas berkicap.. Gaul rata.
              4. Masukkan pula isi ikan sardin dan gaul.. ( Kalau Diana suka hancur²kannya sedikit ).
              5. Setelah itu tambahkan perencah pati ikan bilis, gula dan garam secukup rasa.
              6. Akhir sekali masukkan bawang besar dan capsicum.. Gaul rata dan masak seketika.
              7. Tutupkan api dan hidang bersama nasi putih panas.


              :: Nie ler menu dari ikan yang Irfan pandai makan.. Kalau ikan sardin nie d masak sambal atau yang lain memang dia tak pandai makan.. Hanya Ikan Sardin Sos Plum nie jer dia pandai makan  ::


              Baca Selanjutnya / Read More...

              ~ Ikan Belais Masak Sambal Udang...


              Assalamualaikum dan Selamat pagi semua... Baik ler nie quick update yer... Sebelum masuk ke dapur untuk buat kek sempena CNY nie.. Diana nak kongsikan resipi Ikan Belais Masak Sambal Udang dulu yer.. Hehhee.. Nie pun entri tertangguh nie.. Diana masak pada 2 hari yang lepas.. Nak update sebelum Diana pergi Papar sebenarnya .. Tapi line tenet tenat pada malam tu.. Tertangguh ler beberapa resipi masa tu... Huhuu... Pagi nie Diana nak kongsikan resipi nie dulu yer... Atau kalau sempat 1 resipi lagi jap nanti.. InsyaAllah...


              Ikan Belais nie boleh juga d gantikan dengan jenis ikan lain yer.. Terpulang ler pada citarasa masing².. Apa kata kita tengok dulu resipinya..


              Bahan²
              4 ekor ikan belais bersaiz besar _ dibersihkan dan dipotong 2
              1 botol ( 220 gm ) sambal dengan udang Chan Hong brand _ buangkan lebihan minyaknya
              2 biji cili hijau _ dihiris menyerong
              6 ulas bawang merah _ dicincang
              2 ulas bawang putih _ dicincang
              1 tsp perencah pati ikan bilis Tumix
              Serbuk kunyit
              Garam
              Asam jawa
              Air secukupnya
              Minyak untuk menggoreng dan menumis


              Cara²

              1. Lumur ikan dengan serbuk kunyit, asam jawa dan garam.
              2. Panaskan minyak yang banyak.. Goreng ikan sehingga masak.. Angkat dan toskan.. Ketepikan.
              3. Tumis bawang merah dan bawang putih bersama sedikit minyak di dalam kuali yang lain sehingga wangi.
              4. Kemudian masukkan sambal dengan udang dan masak lagi selama 1 minit.
              5. Tambahkan sedikit air ( terpulang kepada citarasa masing² nak berkuah atau pun tak yer ) dan biarkan ianya mendidih.
              6. Masukkan cili hijau serta perencah pati ikan bilis dan gaul rata.. Sesuaikan rasa ( boleh bubuh garam dan gula jika perlu ).
              7. Masukkan ikan goreng tadi dan gaul perlahan sehingga kuahnya bersalut rata dengan ikan.
              8. Tutupkan api dan angkat.
              9. Sesuai dimakan bersama nasi putih panas dan nasi lemak.
              10. Ianya lebih sedap jika dimakan beralas daun pisang.




              Baca Selanjutnya / Read More...

              Friday, January 20, 2012

              ~ Selamat Bercuti...


              Assalamualaikum dan Salam Sayang semua.. Sebenarnya Diana baru jer balik dari Kem Wawasan Papar, Sabah petang tadi... Jemput daughter balik sempena cuti CNY nie... Alhamdulillah dapat juga melepaskan kerinduan... 26 hb nanti baru hantar daughter ke kem tu semula... Masih terasa penat sesangat sekarang nie.. InsyaAllah esok jika ada kesempatan baru Diana online balik yer.. Sekarang nie memang tak tahan rasanya.. Terasa sakit kepala nie.. 


              Semasa menghantar daughter mendaftar ke kem tu 03 hb lepas.. Memang risau sesangat sebab risau dia tak tahan dengan suasana kat sana.. Pada mulanya tu dia memang beritahu tak selesa.. Tapi Alhamdulillah setelah 2 minggu berada kat kem tu.. dia beritahu yang dia sangat suka dan gembira kat sana... :). Dan hari nie dia ceritakan semua pengalaman dia kat sana dengan gembira sekali dan dah merindui suasana kat kem tu.. :).. Apa² pun kepada anak² yang terpilih menyertai PLKN tu tak perlu ler risau sangat yer.. Mulanya tu mungkin timbul rasa kurang selesa.. Namun bila d tengok pengalaman daughter sendiri.. Setelah 2 - 3 minggu berada kat kem tu pasti akan ok punya.. :).. Pasti seronok berada kat sana tau.. ;)..

              Selamat bercuti kepada semua pelatih PLKN kumpulan 1 Siri 9/2012 nie yer... :)



              Baca Selanjutnya / Read More...

              Thursday, January 19, 2012

              ~ Ayam Bersos Istimewa...


              Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua... Bila kita tengok gambar dan tajuk entri nie.. Pastinya semua dah sedia maklum yang Diana sekali lagi nak kongsikan resipi ayam eh... Heeheehee... Alahai!!! Ayam Lagiii!!?? Hahahaa... Layaaan.... :D. Apa tak nya kan... Anak² Diana lebih mengemari menu ayam berbanding makanan laut... Lagi² ler Irfan.. Adeeh!! Nampak saja mummy dia nie masak ikan... Terus dia kata " Ikan? Bau! Irfan tak suka makan ".. Walaupun ikan tu baik untuk kesihatan.. Tapi nak buat macam mana kan kalau dia tak boleh nak telan.. Ada dia muntah nanti.. Tapiiii kalau ikan sardin nak pula dia makan.. :D.




              Berbalik kita kepada Ayam Bersos Istimewa nie.. Ermmm.. Apa yang istimewanya kat ayam nie eh? Sebenarnya tak ada apa yang istimewa sangat.. Cuma Diana beri nama nie kerana dalam resipi nie ada terdapat limau mandarin.. Tu kot yang istimewanya... Heehee.. Jadi kalau nak masak menu nie kena ler ada limau mandarin tu.. Kalau nak tukar kepada buah oren boleh juga.. Tapi mungkin ada sedikit perbezaan dari segi rasa tu ( tak pasti sebab tak pernah cuba lagi dengan buah oren ).. Ayam nie boleh juga d makan macam tu saja tanpa d bubuh sosnya.. Jadi ler Ayam Goreng.. Irfan sememangnya lebih suka makan tanpa sosnya.. Jadi.. Menu nie 2 dalam 1.. Boleh d jadikan Ayam Goreng ataupun Ayam Bersos Istimewa.. Pilihan d tangan anda.. Heeheeehee.. ;).. Mari kita selongkar resipinya..


              ::  Guna limau mandarin yang manis yer  ::

              Bahan²
              900 gm ayam yang telah dibuang kulitnya dan dipotong kecil
              1 tbsp mentega
              3 ulas bawang putih _ dicincang
              Minyak untuk menggoreng

              Bahan² Perap
              1 1/2 tbsp tepung gandum
              2 tbsp tepung jagung
              2 tbsp tepung kastard
              2 tbsp tepung beras
              1 tsp minyak bijan
              1 ulas bawang putih _ dicincang
              1 biji telur _ dipukul ringan
              1 tbsp gula
              Garam secukup rasa

              Bahan² Sos
              1 tsp cuka hitam
              1 tbsp sos tiram Maggi
              1 tbsp sos cili Maggi
              2 tbs sos tomato Maggi
              2 tbsp mayonis
              1/2 biji + 1 ulas limau mandarin _ kupas, buangkan biji dan kulit nipisnya.. ambil isi didalammya saja dan dipotong kecil
              Seketul kecil gula batu ( 13 gm ) atau mengikut citarasa masing²
              Garam dan gula secukup rasa jika perlu
              Sedikit air

              Cara²
              1. Gaulkan ayam bersama bahan² perap selama 30 minit.
              2. Panaskan minyak yang banyak dan goreng ayam sehingga masak.. Angkat dan ketepikan.
              3. Cairkan mentega di dalam kuali yang lain... Masukkan bawang putih dan tumis sehingga wangi.
              4. Masukkan bahan² sos ( cuka hitam, sos tiram, sos plum, sos cili, sos tomato dan gula batu ) dan gaul rata.
              5. Tambahkan sedikit air dan biarkan sehingga gula batu larut dan sos mendidih.
              6. Kemudian masukkan mayonis dan 1/2 biji limau mandarin.. Gaul rata menggunakan hand whisk.
              7. Masukkan ayam goreng dan gaul rata.
              8. Tambahkan garam dan gula secukup rasa jika perlu.
              9. Tutupkan api dan masukkan 1 ulas limau mandarin dan gaul rata.
              10. Angkat dan sedia untuk dihidang bersama lettuce dan nasi putih panas.




              Baca Selanjutnya / Read More...