Tuesday, November 27, 2012

~ Satay Ayam Goreng...

Sheery Dream Cakes | 12:40 PM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan bertemu kembali di entri kali ini… 

Untuk entri ini Diana nak kongsikan resipi Satay Ayam Goreng... Tiada celoteh panjang yang hendak dikongsikan..Ok lah.. Terus sahaja kita tengok resipinya ya.. 



Bahan-Bahan
  • 4 keping peha ayam _ dibuang kulit dan tulangnya. Hiris nipis dan besar
  • 3 tangkai daun kari _ dicincang
  • Lidi secukupnya
  • Minyak untuk menggoreng

Bahan-Bahan A 
  • 1/2 tsp serbuk cili
  • 1/2 tsp serbuk kunyit
  • 1 tbsp rempah kari _ ( Diana guna serbuk kari Ayam Brand )
  • 1/2 tbsp serbuk ketumbar
  • 1/2 tsp serbuk jintan manis
  • 1/2 tsp serbuk jintan putih
  • 1/2 tsp serbuk rempah 5
  • 1/2 tsp perencah pati ayam Tumix ( optional )
  • 2 tbsp gula atau secukup rasa
  • 1 tsp garam
  • 2 tbsp tepung jagung
  • 2 tbsp tepung kastard
  • 2 tbsp tepung gandum
  • 2 tbsp tepung ubi kayu
  • 1 biji telur


Bahan-Bahan B ( Kisar Menggunakan Food Processor ) 
  • 3 ulas bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 batang serai _ ambil bahagian yang putih sahaja
  • 1/2 inci halia
  • 1/4 inci lengkuas




Cara-Cara 
  1. Campurkan ayam bersama bahan-bahan A dan B. Gaul rata.
  2. Cucuk sekeping isi ayam dengan lidi. Ketepikan.
  3. Buat langkah No. 2 sehingga isi ayam habis.
  4. Kemudian perap selama 2 - 3 jam atau lebih.
  5. Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng satay ayam hingga masak.
  6. Angkat dan sedia untuk dihidang.
  7. Nikmati bersama Thai Hot & Sour Sauce atau sos kegemaran anda. 







BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

~ Thai Hot & Sour Sauce...

Sheery Dream Cakes | 11:52 AM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sayang kepada semua pengunjung SBK yang disayangi lagi dikasihi… 

Apa khabar hari ini? Moga kita semua sentiasa dianugerahkan kesihatan yang baik hendaknya.. Baiklah... apa kata kita terus tengok sahaja resipi sos yang Diana ambil dari buku Yummy Sauces made Easy



:: Resipi Dari Buku ~ Yummy Sauces Made Easy  ( TQ )
:: Olahan dalam tulisan merah oleh Sky Blue's Kitchen

Bahan-Bahan
  • 3 ulas bawang putih _ dicincang
  • 5 ulas bawang merah _ dihiris
  • 5 biji cili padi _ dihiris / dicincang
  • 2 tbsp sos ikan
  • 5 tbsp sos plum
  • 3 tbsp sos cili _ ( Diana guna Sos Cili Thai Kimball )
  • 1 tbsp gula _ ( Diana tidak bubuh )
  • 3 tbsp jus limau nipis _ ( Diana guna jus limau kasturi  secukup rasa )
  • Daun sup / daun ketumbar yang dihiris _ ( Diana tambah ) 


Cara-Cara
  1. Campurkan kesemua bahan ke dalam mangkuk dan gaul rata.
  2. Sedia untuk digunakan.

**  :: Sos ini sesuai untuk ~ 

  • Cicah semua jenis makanan yang bergoreng dan berkukus.
  • Dibuat salad untuk makanan laut seperti salad sotong mangga muda.
::  Diana gabungkan sos ini dengan Satay Ayam Goreng  :: 




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Tuesday, November 13, 2012

~ Ferrero Rocher Brownies...

Sheery Dream Cakes | 8:00 AM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua... 

Bersiaran di awal pagi kali ini SBK ingin berkongsikan 1 resipi brownies.. Semasa mencari resipi brownies.. Diana terjumpa dengan blog ini.. Brown Eyed Baker.. Terpikat kepada beberapa resipi brownies kat sana.. Teringin nak mencuba resipi Peanut Butter Brownies.. Tapi macam tak berapa nak rajin nak buat peanut butter topping / swirl tu.. Ermmm... Jadi buat mana yang senang sahaja lah kan.. Hehehee...



Akhirnya buat tanpa topping ( The Baked Brownie  ).. Tapi gantikan dengan Ferrero Rocher pula... Tu sahaja jalan yang paling mudah nak makan brownies.. Heehee :D.. Tak apalah.. Lain kali baru buat lagi yang lain.. :). Anak-anak Diana suka makan Ferrero Rocher Brownies ni.. Sedap di tekak kami sekeluarga.. Cuma sukatan gulanya Diana telah kurangkan mengikut citarasa keluarga Diana ya.. Kepada Brown Eyed Baker.. Izinkan Diana pula kongsikannya di sini pula ya.. Terima kasih.. Nak resipinya? Jom tengok resipinya pula...



:: Sumber ~ Brown Eyed Baker ( TQ )

Ingredients

  • 1 1/4 cups all-purpose flour
  • 1 teaspoon salt
  • 2 tablespoons dark unsweetened cocoa powder
  • 11 ounces dark chocolate, coarsely chopped _ ( Diana campur dengan milk chocolate )
  • 1 cup ( 8 ounces ) unsalted butter, cut into 1-inch pieces
  • 1 teaspoon instant espresso powder 
  • 1 1/2 cups granulated sugar _ ( Diana bubuh 1 cawan sahaja sebab bubuh milk chocolate )
  • 1/2 cup packed light brown sugar
  • 5 eggs, at room temperature
  • 2 teaspoons vanilla extract

Method

  1. Preheat the oven to 350 degrees F. Butter the sides and bottom of a 9 x 13-inch glass or light-colored baking pan. Line the pan with parchment paper.
  2. In a medium bowl, whisk the flour, salt, and cocoa powder together.
  3. Put the chocolate, butter and instant espresso powder in a large bowl and set it over a saucepan of simmering water, stirring occasionally, until the chocolate and butter are completely melted and smooth. 
  4. Turn off the heat, but keep the bowl over the water and add the sugars. Whisk until completely combined, then remove the bowl from the pan. The mixture should be room temperature.
  5. Add 3 eggs to the chocolate mixture and whisk until combined. Add the remaining eggs and whisk until combined. 
  6. Add the vanilla and stir until combined. Do not overbeat the batter at this stage or your brownies will be cakey.
  7. Sprinkle the flour mixture over the chocolate mixture. Using a rubber spatula ( not a whisk ), fold the flour mixture into the chocolate until just a bit of the flour mixture is visible.
  8. Pour the batter into the prepared pan and smooth the top. Bake in the center of the oven for 30 minutes, rotating the pan halfway through the baking time, until a toothpick inserted into the center of the brownies comes out with a few moist crumbs sticking to it. 
  9. Let the brownies cool completely, then lift them out of the pan using the parchment paper. Cut into squares and serve.
  10. Store at room temperature in an airtight container or wrap with plastic wrap for up to 3 days.

( Recipe adapted from ~ Baked : New Frontiers in Baking )


::  Sebelum membakar susun beberapa Ferrero Rocher chocolate di atasnya  ::





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Friday, November 9, 2012

~ Opor Ayam...

Sheery Dream Cakes | 9:10 AM | Be the first to comment!


Assalamualaikum dan bertemu kita kembali di hari Jumaat yang mulia ini..  

Alhamdulillah hari ini diberi peluang untuk Diana kongsikan 1 resipi di sini.. Resipi yang Diana hendak kongsikan bersama hari ini merupakan resipi dari Chef Hanieliza ( Buku Resipi : 50 Hidangan Penambat Selera ).. Resipi asal menggunakan daging.. Tapi Diana tukar kepada ayam.. Resipi ini memang sedap.. Terima kasih kepada Chef Hanieliza di atas resipi yang sedap ini.. Izinkan Diana kongsikannya di sini ya akak... TQ.. 





:: Resipi Oleh ~ Chef Hanieliza @ Hanieliza's Cooking ( Buku Resipi 50 Hidangan Penambat Selera )  TQ
:: Nama Resipi Asal ~  Opor Daging 

Bahan-Bahan
  • 500 gm daging _ dihiris kecil ( Diana gantikan dengan ayam ) 
  • 1/2 biji kelapa ( 2 cawan santan )
  • 2 sudu makan kerisik
  • 1 sudu makan gula merah ( Diana bubuh secukup rasa ) 
  • 3 keping asam gelugur
  • 3 sudu makan minyak masak
  • Garam secukup rasa

Bahan-Bahan A ( Digaul rata ) 
  • 3 sudu makan rempah kari daging
  • 1 sudu teh jintan manis
  • 1 sudu teh jintan putih

Bahan-Bahan B ( Tumisan )
  • 1 inci kulit kayu manis
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 2 biji buah pala
  • 5 kuntum bunga cengkih

Bahan-Bahan C ( Dikisar )
  • 20 tangkai cili kering
  • 10 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih 
  • 2 inci halia
  • 1 inci lengkuas
  • 3 batang serai  


Cara-Cara
  1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan B sehingga wangi.
  2. Masukkan bahan C dan bahan A. Kacau rata.
  3. Masukkan daging / ayam dan kacau rata sehingga nampak pecah minyak.
  4. Masukkan santan dan biarkan reneh dengan api sederhana kecil sehingga mendidih dan daging / ayam  lembut.
  5. Masukkan gula merah, garam, asam gelugur dan kerisik. Kacau dan biarkan pecah minyak dan pekat.
  6. Sedia untuk dihidang.  





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Saturday, November 3, 2012

~ Coconut Crêpe Cake...

Sheery Dream Cakes | 11:33 AM | Be the first to comment!



:: Resipi Oleh ~ Delicious Shot  ( TQ )

~ Crêpe recipe...
(Do double recipe)

Ingredients
  • 1 1/8 cups of flour
  • 2 eggs lightly beaten
  • 1 1/2  cup milk
  • 1/2 cup water
  • 3 tablespoons melted butter, plus more for the pan
  • pinch of salt
  • 1 tablespoon sugar


Method
  1. Sift together the flour, salt and sugar. 
  2. In a separate bowl, mix together eggs, milk and water and pour the mixture into the dry ingredients whisking constantly until you get a smooth batter. 
  3. Stir in the melted butter, cover and let the batter rest in the fridge for 45 minutes.   
  4. Heat a crepe pan and grease with some butter. Pour enough batter to coat the botton of the pan, make sure it gets spread evenly. 
  5. Cook over medium heat for about 45 seconds, flip and Cook for another 30 seconds. 



~ For the coconut pastry cream...

Ingredients
  • 6egg yolks
  • 1/2 cup sugar
  • 1/4 cup cornstarch
  • 2 tablespoons flour
  • 1 cup whole milk
  • 1 1/4 cup coconut milk
  • 1 vanilla pod
  • 2 tablespoons butter
  • 1 teaspoon coconut extract
  • Non-dairy whipping cream ( dipukul hingga kental ) _ Diana tambah

Method
  1. Sift together the flour and cornstarch. 
  2. Whisk together the egg yolks and half the sugar until pale. 
  3. Add the flour/cornstarch mixture and mix until smooth. 
  4. Place the milk, coconut milk, vanilla pod, coconut extract and the remaining sugar in a saucepan. 
  5. Bring to a boil and add it to the egg mixture, stirring continuously. 
  6. Pour back into the saucepan and cook stirring until the cream is thick but smooth, about a minute. Stir in the butter. 
  7. Transfer to a bowl and cover the surface of the pastry cream with plastic wrap placed directly over the top. Let it cool completely.

** NOTE  ~  Untuk kali ini Diana ada bubuh whipped cream ke dalam adunan di atas. Setelah adunan di atas sejuk sepenuhnya, bolehlah dicampurkan dengan whipped cream dan gaul rata. Sedia untuk digunakan.




~ Ganache...

:: Sumber Dari ~ Poires au Chocolat ( TQ )
( Cake recipe adapted from this recipe on the little red house. blog )
:: Nak tengok versi lepas dari SBK boleh klik  DI SINI 

For the ganache
  • 125 ml coconut milk
  • 125 gm dark chocolate ( 70% )

Method

  1. Pour the coconut milk into a small saucepan and place over a medium heat. 
  2. Chop the chocolate into small chunks and place into a small bowl. 
  3. When the coconut milk just comes to a boil take off the heat and pour over the chocolate.
  4. Leave for one minute then whisk until smooth. 
  5. Let cool for 10 minutes before pouring over the cake.


To Assemble
  1. Lay 1 crêpe on a cake stand and cover with coconut pastry cream. 
  2. Repeat until you use all the crêpes. 
  3. Cover and refrigerate for half and hour. Cover with chocolate glaze and sprinkle with toasted coconut.

:: Note ~ Add the chocolate glaze right before serving.  


Boleh juga dibuat seperti di bawah ya.. 







BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>