Friday, January 11, 2013

~ Honey Prawns...

Diana @ Melley Mey | 9:15 PM |


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua... Dalam entri kali ini tiada apa yang hendak diceritakan.. Hanya mahu berkongsikan resipi Honey Prawns.. Udang ini boleh juga dimakan bersama sos cili jika tidak mahu bubuh madu.. Anak-anak Diana suka makan udang ini tanpa madu.. Hanya cicah sos cili sahaja.. Itu terpulanglah pada citarasa masing-masing ya.. Baiklah.. Apa kata kita semak resipi dari Buku Masakan Prawns, 50 fabulous recipes ini yang di dalam Bahasa English.. Tetapi Diana terjemahkan ke dalam Bahasa Melayu dengan cara penyampaian Diana sendiri ya.. Izinkan Diana kongsikannya di sini.. TQ.. Muahsss  ❤ 





:: Resipi Dari Buku Masakan ~ Prawns, 50 fabulous recipes  ( TQ )
:: Terjemahan Oleh ~ Sky Blue's Kitchen

Bahan²

16 ekor udang bersaiz besar _ Buang kulit dan urat belakangnya
Tepung jagung secukupnya
Minyak masak untuk menggoreng
Garam _ ( Diana tambah )
Sedikit minyak bijan _ ( Diana tambah )

Bahan² A
3 biji putih telur 
2 tbsp tepung jagung
2 tbsp minyak masak 
1/4 cawan ( 90 gm ) madu
2 tbsp biji bijan panggang
Sedikit garam





Cara
  1. Perap udang bersama sedikit minyak bijan dan garam selama 10 minit ( cara ini Diana yang tambah. Tiada dalam buku ). 
  2. Setelah itu, pegang ekor udang dan saluti dengan tepung jagung. Goyangkan udang perlahan bagi membuang lebihan tepung pada udang. Ketepikan.
  3. Panaskan minyak di dalam kuali ( 180°C ) dan sementara itu pukul putih telur hingga kembang.
  4. Masukkan 2 tbsp tepung jagung bersama sedikit garam dan pukul hingga sebati dan licin.
  5. Pegang ekor udang dan celup ke dalam adunan tepung dan putih telur tadi.
  6. Kemudian goreng udang hingga udang masak. Angkat dan toskan.
  7. :: Untuk sosnya ~ Panaskan 2 tbsp minyak di dalam kuali / periuk. Masukkan madu dan masak di atas api sederhana selama 2 - 3 minit atau sehingga mendidih. Tutupkan api dan tuang di atas udang goreng yang telah disusun di atas pinggan.
  8. Taburkan di atasnya dengan biji bijan panggang dan hidang segera bersama nasi putih panas / nasi kukus.
  9. Udang goreng ini juga boleh dimakan tanpa sos madu dan dimakan bersama sos cili.








7 comments:

mori said said... Reply

wahhh Diana... soo yummmy la udang tu... sedapnya...

Asyifa Mustaffa said... Reply

Amboi.....!
Menarik.....tertarik....debooooommmm!!!
Lapar plak rasanya......huhuhu.....

faa.rosli said... Reply

sedapnya sedapnya! nak ratah...takmo makan ngan nasi..hehehe

Nuridah said... Reply

Assalamualaikum Diana cayang!!!

Dh lama benar kak Nur tk singgah sini...rindu ngan Dianaaa...aduh sibuk memanjang aja kak Nur,hehehe.

Wah udg tu tengok rasa mcm nk cekup aja...sedap kalau meratah begitu saja...hahaha.

Sha Shamsudin said... Reply

Salam Diana... cedapnya...udang tu nampak gebus...tiba tiba boleh jadik lapar lak...muahssss dari Sha..

❤Kamsiah❤ said... Reply

sepinggan pun akak boleh habis..meratah hehe

K.Nor said... Reply

yummy!