Tuesday, January 15, 2013

~ Mexican Grilled Corn...


Assalamualaikum dan Salam sayang... Pagi ini cuaca masih tidak elok.. Sama seperti kelmarin yang mana hujan seharian.. hinggakan ke malam pun masih hujan lebat... Kelmarin teringin sangat nak ambil gambar jagung ini bersama kulitnya sekali dalam latarbelakang gelap.. Namun semuanya tidak tercapai.. Huhuuuu... Sebenarnya bukan faktor cuaca.. Tapi disebabkan tidak jumpa jagung yang dijual bersama kulitnya.. Diana hanya dapat beli jagung yang sudah dikupas kulitnya... Ermmm... Tapi tidak apalah.. Lain kali pasti ada.. Hehee.. Sebab anak-anak dan hubby suka makan Mexican Grilled Corn ini.. Sedap dimakan ketika ianya masih panas lagi.. 



Bila dilihat hasil gambar-gambar ini semua... Ermm.. Memang Diana tidak puas hati.. Kenapa? Memang banyak kekurangannya kan... Kelmarin kepala Diana masih sakit berdenyut-denyut ketika mengambil gambar ini semua.. Semasa proses mengedit gambar lagi lah.. Memang sakit kepala sangat.. Namun buat juga.. Padan muka sendiri kan.. Haih!! Bercerita tentang mengedit gambar.. Teringat Diana malam tadi semasa tengah edit gambar ini.. Diana baru perasan yang setting kamera sudah ditukar oleh anak Diana.. Hahahaa.. Patut lah semacam saja gambar yang dihasilkan.. Adeeh!! Makanya... Lain kali tengok jugalah setting tu kan walaupun kepala sakit berdenyut-denyut.. Ini tidak.. Main ambil saja.. 



Sebagai contoh gambar yang diambil ketika hujan kelmarin... ISO 250  50mm  f/5.6  1/25 sec... Diambil main hentam sahaja... kerana kurang rajin disebabkan kurang sihat.. Tanpa tengok setting ISO, White balance dan Image quality... Kesudahannya.. Memang dapatlah gambar yang kurang quality.. Sakit mata tengok.. Hahahhaaa... Hentam sajalah kan kan.. Lain kali jangan buat lagi.. :D



Resipi ini Diana ambil dari  blog Phantom Gourment... Dalam resipi ini ada menggunakan Parmesan cheese.. Tapi Diana tidak bubuh sebab baru sahaja makan pizza tengahari kelmarin.. Sebelum itu pun sudah makan Snow Cheesecake.. Alahai!!! Keju memanjang nampaknya kan.. Hehehhee... Jadi Diana tidak bubuhlah keju untuk resipi jagung ini.. Oklah.. Jom tengok resipinya.. Terima kasih buat Phantom Gourment di atas resipi ini... Izinkan Diana kongsikannya di sini pula ya... TQ.. Muahsss ❤ 



:: Resipi Oleh ~ Phantom Gourment  ( TQ )

Ingredients
4 ears corn
1/4 cup melted butter
1/4 cup mayonnaise
1/2 cup coarsely grated Parmesan cheese 
1 tsp salt
Pinch Chili powder
4 wedges lime 
1 tsp freshly grated lime zest 

Method
  1. Preheat the grill to medium. 
  2. Lightly spray corn with cooking spray or olive oil.
  3. Grill corn, turning several times, for 8-10 minutes, or until you accomplish those great grill marks. 
  4. Spread butter on the corn, then mayonnaise, and sprinkle with the Parmesan and chili powder. 
  5. Finally, drizzle with lime juice, sprinkle with lime zest, and serve. 


:: Cara Diana pula ~ 

Bahan² 
Jagung manis
Mentega cair
Mayonis
Garam
Serbuk cili
Serbuk lada hitam
Hirisan daun bawang
Limau nipis


Cara²
  1. Letakkan jagung di dalam Amway Happy Grill Pan dan tutupkan penutupnya ( Diana tidak bubuh minyak masak / minyak zaitun ) 
  2. Masak beberapa minit di atas api sederhana. Kemudian terbalikkan jagung dan masak lagi. Buat begini sehingga jagung masak sepenuhnya.
  3. Setelah jagung masak, keluarkan dari Grill Pan dan sapukan mentega cair serta mayonis.
  4. Taburkan dengan serbuk cili, serbuk lada hitam dan hirisan daun bawang.
  5. Perahkan limau nipis di atas jagung sebelum menikmatinya ( jika suka ).



5 comments:

Gee® said... Reply

Sedapnya.... nak 2 tongkol...

STAR Q said... Reply

looks good in print. must taste better in real life.

❤Kamsiah❤ said... Reply

gambar2 tetap cantik la diana...

lovely said... Reply

nampak sedap sangat.
gambar pun..
cantik sangat.

Ummi said... Reply

Assalamualaikum Diana cayang....alahaaaiii kat Kuantan ni pun hujan hari ni....sedapnya tengok grilled corn Diana ni..kalau dpt 2 tongkol pun habis kat akak, akak mmg suka jagung bakar..ni pulak ala mexican, mesti sedap.... ^__^