Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...
Salah satu menu makan malam kami hari ni Ikan Goreng Pandan... Tidak ada apa coretan yang hendak dikongsikan hari ini.. Cuma ingin kongsikan resipi Ikan goreng pandan ni sahaja.. Jom semak resipinya..
IKAN GORENG PANDAN
Bahan-Bahan
- 4 ekor ikan sederhana besar ( boleh guna ikan putih, ikan merah, ikan kembong atau lain-lain )
- Daun pandan atau secukup kegunaan
- Lidi secukupnya
- Minyak untuk menggoreng
Bahan-Bahan Perap
- 10 ulas bawang merah _ ditumbuk
- 2 ulas bawang putih _ ditumbuk
- 2 cm halia _ ditumbuk
- 2 batang serai _ dimayang halus
- 3 - 4 biji cili padi _ ditumbuk
- 2 tbsp serbuk kari
- 1 tbsp asam jawa
- 2 tbsp cili kisar
- 2 tbsp gula atau secukup rasa
- Garam secukup rasa
- 2 tbsp tepung gandum
- 2 tbsp tepung jagung
Cara-Cara
- Perap ikan bersama bahan-bahan perap selama 2-3 jam. Pastikan juga menyumbatkan bahan perapan ke dalam perut ikan.
- Balut ikan dengan daun pandan dan sematkan dengan lidi.
- Kemudian goreng ikan di dalam minyak yang banyak sehingga masak ( terpulang la nak garing atau pun tak ).
- Angkat dan hidang bersama cicah kegemaran.