Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…
Bertemu kembali kita di entri kali ini dengan resipi Mango Sticky Rice yang Diana buat Dec tahun lepas... Diana mula suka dengan Mango Sticky Rice ni semasa kami melancong di Thailand tahun lepas.. Kebetulan ketika itu Makcik Zaharah memang pandai membuatnya.. Senanglah Diana belajar memasaknya kan.. Resipi ini Diana dapat dari mak Ejoy, Makcik Zaharah.. Terima kasih makcik dan ejoy... Sedap tau.. Oleh sebab makcik bagi resipi secukup rasa sahaja.. Jadi Diana pun buat lah secukup rasa juga ya .. Hehhehee.. ;). Izinkan Diana kongsikannya di sini ya... Terima kasih..
Resipi Asal Oleh ~ Makcik Zaharah ( TQ )
Olahan Oleh ~ SheeryDreamCake @ skybluemelleymey
MANGO STICKY RICE
Bahan-Bahan
- 2 1/2 cawan beras pulut _ cuci dan direndam 3 jam atau lebih
- 1 cawan air
- 1 1/2 cawan santan pekat ( Diana guna santan dalam kotak Ayam Brand )
- Garam dan gula secukup rasa
- Mangga yang masak secukupnya _ dikupas kulitnya dan dihiris
Cara-Cara
- Toskan beras pulut yang direndam dan masukkan beras ke dalam bekas yang sesuai.
- Masukkan 1 cawan air dan kukus.
- Sementara itu campurkan 1 1/2 cawan santan pekat bersama garam dan gula secukup rasa.
- Setelah pulut hampir masak bolehlah dituangkan santan pekat tadi dan gaul rata. Kukus semula hingga pulut masak. Angkat dan ketepikan.
Bahan-Bahan A
- Santan dalam kotak ( Ayam Brand ) secukup kegunaan
- Garam dan gula secukup rasa
Cara-Cara
- Masukkan kesemua bahan di dalam periuk dan masak hingga mendidih.
- Tutupkan api dan sejukkan seketika.
- Hidang bersama pulut dan mangga.