Assalamualaikum dan Salam Sayang ...
Hari ini hari yang sibuk buat Diana... Pada saat dan ketika ini.. ada sedikit masa terluang..
Jadi bolehlah buat entri sekejap kan.. :). Resipi ulang tayang sebenarnya... Dulu resipi ini Diana buat untuk Ayam... Kelmarin Diana tukar ayam tu kepada daging...
Bahan-Bahan
Bahan-Bahan Dikisar Halus
BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>
Hari ini hari yang sibuk buat Diana... Pada saat dan ketika ini.. ada sedikit masa terluang..
Jadi bolehlah buat entri sekejap kan.. :). Resipi ulang tayang sebenarnya... Dulu resipi ini Diana buat untuk Ayam... Kelmarin Diana tukar ayam tu kepada daging...
Sibuk dan kelam kabut punya cerita... Tengoklah cili merah tu.. Hehhee.. potongannya pun tak betul... abaikan sahaja lah ya... ^___^. Jom tengok resipinya...
KURMA DAGING
Bahan-Bahan
- 1 kg daging _ dipotong kecil-kecil
- 70 gm rempah kurma Adabi ( boleh dikurangkan mengikut citarasa masing-masing )
- 2 biji cili merah _ dibelah dan buang bijinya
- 2 biji bawang besar _ dibelah 4
- 2 inci kulit kayu manis
- 2 kuntum bunga lawang
- 70 gm kerisik
- 2 tbsp gula
- 2 tbsp susu pekat
- Garam secukup rasa
- Sedikit air panas
- 200 ml santan pekat
- Sedikit air asam jawa
- Air secukupnya
- Minyak untuk menumis
Bahan-Bahan Dikisar Halus
- 2 inci halia
- 1 inci lengkuas
- 6 ulas bawang merah
- 5 ulas bawang putih
- 2 batang serai
Cara-Cara
- Campurkan gula, rempah kurma dan air panas. Gaul rata. Ketepikan.
- Panaskan sedikit minyak, tumis bahan kisar sehingga terbit aromanya.
- Masukkan campuran rempah kurma tadi. Tumis sehingga pecah minyak.
- Kemudian masukkan daging dan gaul rata. Tutup penutup periuk dan masak sehingga daging masak.
- Setelah itu, bolehlah dimasukkan santan pekat dan air secukupnya mengikut citarasa masing-masing.
- Tambahkan air asam jawa, susu pekat dan garam secukup rasa.
- Masukkan kerisik. Gaul dan masukkan pula bawang besar dan cili merah. Masak seketika.
- Angkat dan hidang.