Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...
Lamanya Diana tidak bersiaran di sini. Apa khabar anda semua? Doa dan harapan Diana, moga semuanya sihat sejahtera hendaknya ya. Terima kasih kerana masih sudi berkunjung ke sini walaupun lama tiada entri baru.
Hari ini Diana ingin kongsikan resipi low-carb food. Sesuai bagi orang yang sedang mengamalkan diet yang rendah carb. Resipinya mengenyangkan dan sedap dimakan ketika ianya masih panas lagi.
Jom kita semak resipinya.
CHICKEN & SPINACH EGG MUFFINS
Bahan-Bahan
- Telur
- Daging ayam kisar
- Sayur bayam _ cuci, toskan dan hiris kasar
- Buah tomato _ buangkan bijinya dan dipotong dadu kecil
- Cili benggala hijau _ buangkan bijinya dan dipotong dadu kecil
- Keju cheddar parut
- Garam
- Lada hitam kisar
- Minyak zaitun
Cara-Cara
- Panaskan oven pada suhu 175°C.
- Pecahkan telur ke dalam mangkuk yang sesuai. Tambahkan garam dan dipukul ringan.
- Kemudian masukkan daging ayam kisar, cili benggala hijau, tomato, sayur bayam dan keju cheddar parut. Gaul rata.
- Spray atau sapukan loyang muffin dengan minyak zaitun dan masukkan adunan telur tadi. Taburkan di atasnya dengan sedikit parutan keju cheddar dan lada hitam kisar.
- Masukkan ke dalam oven dan bakar selama 18-20 minit atau sehingga ianya masak bergantung kepada ketebalan egg muffin anda.
- Keluarkan dari oven dan nikmati ketika ianya masih panas lagi.