Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...
Resipi untuk kali ini merupakan resipi ulang tayang. Resipi Sambal Ayam Udang Kering ni pernah Diana kongsikannya di entri yang lepas pada tahun 2012. Anda boleh klik di SINI untuk tengok entri tersebut ya.
Untuk memudahkan lagi, Diana salin semula resipinya di bawah. Jom semak sekali lagi resipi Sambal Ayam Udang Kering ini.
SAMBAL AYAM UDANG KERING
Bahan-Bahan
- 900 gm ayam _ dibuang kulitnya dan dipotong kecil
- 1 genggam udang kering _ direndam dalam air panas, ditoskan dan ditumbuk kasar
- 3 ulas bawang merah _ dicincang
- 2 ulas bawang putih _ dicincang
- 1 biji bawang besar _ dibelah 2 dan dihiris
- 2 biji cili merah _ dihiris menyerong
- 2 biji cili hijau _ dihiris menyerong
- 3 tbsp cili kering kisar
- 1 tsp perencah pati ayam Tumix
- 100 ml air
- Garam jika perlu
- Gula melaka secukup rasa
- Daun sup _ dihiris ( boleh juga guna daun ketumbar )
- Minyak untuk menumis
Bahan-Bahan Perap
- 1/2 tsp minyak bijan
- 1 tsp seasoning Maggi
- 3/4 tsp garam
- 1 tsp gula
- 1 tsp serbuk kari daging dan ayam Baba's
- 1/2 tsp serbuk cili
- 1 tbsp tepung jagung
Cara-Cara
- Perap ayam bersama bahan perap selama 30 minit dan goreng ayam 3/4 masak. Ketepikan.
- Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih hingga sedikit garing.
- Masukkan cili kisar dan tumis selama 3 minit.
- Setelah itu masukkan udang kering dan tumis seketika.
- Masukkan gula melaka dan gaul rata.Tumis sehingga pecah minyak.
- Kemudian masukkan ayam goreng dan gaul rata.
- Tambahkan air dan perencah pati ayam. Bubuh garam secukup rasa jika perlu.
- Setelah ayam empuk bolehlah masukkan bawang besar, hirisan cili merah dan hijau. Gaul rata dan masak seketika lagi.
- Angkat dan sedia untuk dihidang.
- Taburkan daun sup / daun ketumbar semasa menghidang.