Saturday, June 3, 2017

~ Resipi Mee Goreng Basah...

Sheery Dream Cakes | 3:19 PM | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Bersiaran kembali bersama resipi Mee Goreng Basah. Mee Goreng Basah juga merupakan salah satu menu bersahur yang ringkas untuk kami seisi keluarga. Memandangkan selera untuk makan nasi kurang, maka menu seperti ini akan menjadi menu kami untuk bersahur. Alhamdulillah... 

Resipi mee goreng basah ni mudah sahaja. Pasti ramai yang sudah tahu cara memasaknya kan. Seperti kebiasaannya, Diana akan tulis jenama kicap yang Diana guna di dalam sesuatu resipi. Ini kerana setiap jenama kicap pasti mempunyai kemasinan yang berbeza. Jadi pandai-pandailah adjust sukatan yang diberi tu ya. Bubuh mengikut citarasa masing-masing. Apatah lagi jika kita memasak mee goreng basah ni. Sukatan kicap dan sosnya bergantung kepada berapa banyak sukatan air yang anda tambah. Masaklah mengikut selera keluarga anda dan anggaplah setiap resipi tu hanya sebagai rujukan sahaja ya. 

Baiklah, jom kita tengok apakah bahan-bahan yang diperlukan dan bagaimana cara menyediakan Mee Goreng Basah ni.



MEE GORENG BASAH

Bahan-Bahan
  • 600 gm mee kuning
  • 200 gm daging ayam kisar
  • 100 gm fish cake _ dihiris nipis
  • 1 batang lobak merah _ dihiris 
  • 2 helai kobis _ dipotong kecil
  • 1 pokok sawi _ dipotong kecil 
  • Segenggam taugeh
  • 3 tbsp cili kering kisar _ jika suka pedas bubuhlah lebih
  • 1 biji cili merah _ dihiris nipis
  • Air secukup kegunaan 
  • Minyak masak

Bahan-Bahan A
  • 1 biji bawang besar _ dihiris
  • 2 ulas bawang putih _ dihiris
  • 2 biji bawang merah _ dihiris


Bahan-Bahan B

  • 2 tbsp kicap pekat ( karamel pekat masakan Loon Kee )
  • 2 tbsp kicap cair Loon Kee
  • 3 tbsp sos tiram
  • 4 tbsp sos tomato
  • 2 tbsp sos cili
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit gula 

Bahan-Bahan Kisar
  • 3 biji bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 biji cili merah

Cara-Cara
  1. Panaskan minyak dan masukkan bahan-bahan A. Tumis sehingga garing dan wangi.
  2. Masukkan bahan-bahan kisar dan cili kering kisar. Tumis sehingga pecah minyak.
  3. Kemudian masukkan daging ayam kisar dan fish ball. Masak sehingga ayam masak.
  4. Masukkan lobak dan goreng sekejap.
  5. Setelah itu, masukkan bahan-bahan B dan gaul rata. 
  6. Masukkan air secukup kegunaan. Gaul dan biarkan ianya mendidih.
  7. Masukkan mee dan gaul rata.
  8. Masukkan cili merah , sawi dan kobis. Gaul rata dan biar sebentar.
  9. Masukkan taugeh dan gaul. Sesuaikan rasa.
  10. Tutupkan api dan angkat.
  11. Hidang.

:: NOTE ~
  • Anda boleh mengurangkan atau menambah sukatan kicap cair, kicap pekat, sos tiram dan sos cili /tomato mengikut berapa banyak sukatan air yang anda bubuh. Sesuaikan rasa mengikut jenama kicap yang anda gunakan. Setiap kicap yang berlainan jenama pasti mempunyai rasa masin yang berbeza. Jadi, pandai-pandailah adjust sukatan yang diberi tu ya. Bubuh mengikut citarasa masing-masing. 





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

~ Resipi Nasi Goreng Ayam & Udang...

Sheery Dream Cakes | 9:30 AM | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Amalan bersahur merupakan satu tuntutan bagi yang berpuasa. Rasulullah S.A.W amat menganjurkan umatnya untuk bersahur kerana terdapat keberkatan pada waktu itu. Sebagaimana sabda Rasulullah S.A.W Maksudnya: “Bersahurlah, kerana sesungguhnya pada sahur ( makanan ) itu ada keberkatan.” ( riwayat Al Bukhari dan Muslim ).

Memang tidak dinafikan, pada waktu itu selera kita sedikit kurang untuk menjamah makanan. Tetapi perlu diingat bahawa kita dianjurkan bersahur walaupun hanya dengan seteguk air.

Bagi mereka yang mempunyai anak-anak kecil yang baru belajar berpuasa, sememangnya perlu mengambil lebih perhatian dengan mempelbagaikan menu bersahur. Kita kena prihatin dengan selera anak kecil kita. Cuba untuk bertanya setiap hari apakah yang ingin dimakannya ketika bersahur. Begitulah cara Diana selama ini. Kiranya seperti mengambil order lah ya. Heheheh...

Jika nasi dan lauk pauk tidak dapat mengundang selera anak-anak untuk bersahur, apa kata kita beritahu mereka yang kita akan masak menu yang bergoreng seperti mee goreng, nasi goreng dan sebagainya. Atau mungkin jika anak kecil kita suka makan makanan barat, cuba beritahu dia kita akan masak menu barat untuk bersahur. Pasti anak kecil kita akan teruja dan lebih bersemangat untuk bangun bersahur. In Shaa Allah.

Suasana bersahur selepas seminggu berpuasa pada setiap tahun, sama sahaja di rumah ni. Bila sudah seminggu berpuasa, nasi dan lauk pauk memang kurang mengundang selera seisi keluarga. Masaklah sedap macam mana sekali pun, pasti hanya sedikit sahaja disentuh. Jadi di sanalah Diana akan tanya menu apa yang mereka inginkan. Nasi goreng ayam & sayur ni salah satu menu yang mereka minta. Diana gabungkan bersama ayam goreng upin & ipin katanya. Hehhehehe... Alhamdulillah.. bersemangat mereka menjamunya. Jom semak resipinya di bawah.


NASI GORENG AYAM & UDANG

Bahan-Bahan
  • 5 1/2 cawan nasi sejuk
  • 190 gm udang bersaiz besar ( 7 ekor ) yang sudah dikupas kulitnya
  • 200 gm daging ayam kisar
  • 5 tangkai kacang panjang _ dipotong kecil
  • 1/2 batang lobak merah _ dipotong dadu kecil
  • 2 biji telur
  • 2 ulas bawang merah _ dicincang
  • 3 ulas bawang putih _ dicincang
  • 1 biji bawang besar _ dihiris 
  • Segenggam udang kering _ direndam di dalam air panas hingga lembut, bersihkan dan tumbuk kasar
  • Serbuk cili
  • 1 tbsp kicap cair Loon Kee
  • Perencah pati ayam Tumix secukup rasa
  • Sedikit lada putih kisar
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit gula ( optional )
  • Minyak untuk menumis

Cara-Cara
  1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali dan masukkan bawang merah, bawang putih dan bawang besar hingga wangi.
  2. Masukkan serbuk cili dan udang kering dan tumis hingga garing.
  3. Kemudian masukkan sedikit gula dan garam secukup rasa. Tumis sehingga terbit minyak.
  4. Masukkan lobak merah, kacang panjang dan udang. Gaul rata dan masak seketika.
  5. Setelah udang hampir masak, bolehlah dimasukkan nasi yang telah diperoikan dan gaul rata. Goreng seketika.
  6. Akhir sekali masukkan perencah pati ayam Tumix dan gaul.
  7. Ketepikan sedikit nasi ( supaya nasi tidak bercampur dengan telur ) dan pecahkan telur ke dalam mangkuk. 
  8. Jika perlu tambahkan sedikit minyak dan masukkan telur satu persatu. Setelah telur hampir mengeras, gaulkan bersama nasi tadi. Masak seketika.
  9. Sesuaikan rasa dan tutupkan api.
  10. Angkat dan hidang.



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Friday, June 2, 2017

~ Kek Red Velvet / Kek Coklat Bersama Cream Cheese Frosting & Ganache...

Sheery Dream Cakes | 11:15 AM | | | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Dessert ni Diana buat kelmarin pagi untuk salah satu menu berbuka kami sekeluarga. Di bulan Ramadhan, biasanya kek sememangnya kurang diminati di rumah ni. Sebab itulah Diana buat kek sebelum tibanya Ramadhan. Ketika berbuka, pasti kuih muih juga dicari. Tetapi jika kek tu dibubuh dalam cawan atau jar, laju pula habisnya. Hehehe.. Mungkin kecomelannya tu membuatkan rasa ingin untuk menikmatinya.

Resipinya kek ni pernah Diana kongsikannya di sini. Tinggal gabungkannya sahaja dengan mana-mana frosting atau filling. Untuk kali ni Diana menggunakan Red Velvet cake digabungkan bersama cream cheese frosting dan ganache. Taburkan pula dengan cincangan biskut Famous Amos yang rangup tu. Ianya memang gabungan yang serasi di tekak ini.

Untuk keknya tu, anda boleh juga gunakan kek coklat. Kepada penggemar kek coklat, ianya memang berbaloi untuk mencubanya. Segalanya coklat bergabung dengan cream cheese frosting. 

Baiklah, apa kata kita semak resipi untuk entri ni.


Olahan Oleh ~ skybluemelley 

KEK RED VELVET / KEK COKLAT BERSAMA CREAM CHEESE FROSTING & GANACHE

Bahan-Bahan
  • Kek red velvet / kek coklat secukup kegunaan _ Resipi Kek Red Velvet boleh rujuk DI SINI / Resipi Kek Coklat klik DI SINI
  • Cream cheese frosting secukup kegunaan _ Resipinya boleh rujuk DI SINI 
  • Chocolate ganache _ Resipinya rujuk DI SINI ( untuk kali ni Diana bubuh sedikit garam di dalam resipi ni )
  • Cincangan biskut Famous Amos Secukupnya

Cara Melapis
  1. Potong kek mengikut saiz yang diingini dan letakkan ke dalam bekas yang digunakan.
  2. Kemudian paipkan cream cheese frosting di atasnya.
  3. Curahkan chocolate ganache di atasnya.
  4. Akhir sekali, taburkan cincangan Famous amos choc chip cookies atau apa-apa sahaja yang menjadi kegemaran anda.
  5. Simpan di dalam peti sejuk sebelum dinikmati.

::  Ini contoh yang menggunakan kek coklat  ::



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Wednesday, May 31, 2017

~ Resipi Udang Sambal Belacan...

Sheery Dream Cakes | 1:59 PM | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Bersiaran kembali bersama resipi Udang Sambal Belacan. Kali ini versi kedua pula ya. Jika anda ingin tengok resipi versi yang lepas, anda boleh klik DI SINI. Bahan dan cara menyediakannya juga berbeza dari versi yang ini. 

Jom semak salah satu menu bersahur kami pagi tadi ni,  resipi Udang Sambal Belacan.


UDANG SAMBAL BELACAN

Bahan-Bahan
  • 780 gm udang bersaiz besar _ yang telah dikupas kulitnya, kepalanya dan uratnya
  • Segenggam udang kering _ direndam di dalam air panas, bersihkan, toskan dan ditumbuk kasar
  • Daun bawang _ dipotong 2 inci panjang
  • 1 biji bawang besar _ dihiris kasar
  • 10 tangkai cili kering _ buangkan bijinya, dipotong kecil, rendam di dalam air panas sehingga lembut dan toskan
  • 1 tsp kicap cair Loon Kee
  • 2 tsp paste asam jawa Xtra tanpa biji Adabi
  • 1 tsp perencah pati ayam Tumix
  • Gula secukup rasa
  • Minyak untuk menumis dan menggoreng

                    Bahan-Bahan A
                    • 4 ulas bawang merah _ dihiris
                    • 5 ulas bawang putih _ dihiris
                    • 1 inci halia _ dihiris
                    • 1 batang serai _ dihiris
                    • Belacan sebesar ibu jari


                    Cara-Cara
                    1. Panaskan minyak di dalam kuali. Goreng cili kering hingga garing. Angkat dan tumbuk atau kisar hingga lumat. Ketepikan. 
                    2. Masukkan bahan-bahan A dan goreng sehingga garing. Angkat dan kisar bersama sedikit air.
                    3. Keluarkan sedikit minyak gorengan tadi dan masukkan bahan-bahan A dan cili kering kisar. Tumis sehingga wangi dan pecah minyak.
                    4. Masukkan udang kering dan sedikit gula. Tumis hingga garing.
                    5. Setelah itu bolehlah masukkan udang dan paste asam jawa. Gaul dan biarkan sehingga udang masak.
                    6. Masukkan kicap cair dan perencah pati ayam Tumix. Gaul sebati.
                    7. Masukkan hirisan bawang besar dan gaul rata. Masak seketika.
                    8. Akhir sekali bolehlah dimasukkan daun bawang dan gaul rata. Tutupkan api.
                    9. Angkat dan sedia untuk dihidang bersama nasi putih panas.



                    BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>