Friday, June 9, 2017

~ Resipi Sirap Lemon Laici...

Sheery Dream Cakes | 3:42 PM | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Sirap Lemon Laici ini merupakan gabungan Sirap Lemon Sky Blue bersama buah dan air laici di dalam tin. Sudahkah anda mencuba perisa terbaru sirap Lemon keluaran SkyBlue ini? Kepada sesiapa yang ingin mencubanya, bolehlah dapatkannya di kilang SkyBlue atau di kedai berdekatan dengan anda ya. Tetapi sirap ni tiada di Semenanjung ya. Hanya boleh didapati di W.P. Labuan, Brunei Darussalam, Limbang dan kawasan yang berdekatan dengannya.

Mudah sahaja cara penyediannya. Seperti biasa, bubuhlah mengikut selera masing-masing. Jom semak cara penyediannya.



SIRAP LEMON LAICI

Bahan-Bahan
  • Sirap Lemon Sky Blue
  • Laici dalam tin
  • Air sejuk secukup kegunaan
  • Ketulan ais secukupnya

Cara-Cara
  1. Tuangkan sirap lemon ke dalam jug atau gelas dan tambahkan air laici serta buah laici. 
  2. Tambahkan air sejuk secukupnya. 
  3. Kacau dan bubuh ketulan ais. Hidang.





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Thursday, June 8, 2017

~ Resipi Ayam Panggang Kerisik...

Sheery Dream Cakes | 12:22 PM | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Ayam Panggang Kerisik  ni merupakan juadah kami seisi keluarga semasa bersahur pagi tadi. Cara penyediaannya pun mudah sahaja. Tu yang masak untuk bersahur pagi tadi. Dah lama Diana tidak masak Ayam Panggang Kerisik ni. Kelmarin tiba-tiba pula teringat resipi ni. Dulu Diana pernah kongsikannya di entri INI. Tetapi untuk hari ni Diana akan kongsikan resipi yang sedikit berbeza dari resipi yang lepas ya. Tidaklah banyak sangat bezanya. Sedikit saja. Jom semak resipi untuk versi terbaru ni.



AYAM PANGGANG KERISIK

Bahan-Bahan
  • 4 keping paha ayam _ buangkan tulangnya dan potong kepada 2 bahagian
  • 3 tbsp kerisik _ ( boleh juga bubuh 2 tbsp jika tidak suka banyak kerisik )
  • 200 ml santan pekat _ ( 1 kotak )
  • 2 helai daun kunyit _ diracik halus
  • Paste asam jawa secukup rasa
  • Garam
  • Gula Melaka
  • Air secukup kegunaan

Bahan-Bahan Dikisar
  • 4 ulas bawang putih
  • 8 biji bawang merah
  • 2 inci halia
  • 1 batang serai
  • 1 tangkai cili merah
  • 3 tangkai cili padi _ ( boleh ditambah jika suka pedas )
  • 1 biji buah tomato
  • 1 tbsp serbuk kunyit
  • 3 tbsp serbuk kari daging Baba's 

Cara-Cara
  1. Campurkan ayam dengan bahan-bahan yang dikisar. Ramas sehingga semua bahan bersalut rata. Perap selama 10 minit atau lebih. 
  2. Masukkan ayam berserta bahan-bahan kisar ke dalam kuali / periuk. Tuangkan santan dan sedikit air. Masak hingga mendidih.
  3. Tambahkan garam, gula melaka, paste asam jawa dan kerisik. Teruskan memasak hingga ayam empuk dan perencah meresap, angkat.
  4. Kemudian panggang ayam seketika untuk menambahkan aromanya.
  5. Sementara itu, teruskan menumis lebihan perencah sehingga garing dan pecah minyak ( tambahkan sedikit minyak jika perlu ketika menumis ).
  6. Angkat ayam dari oven dan tuangkan juga lebihan perencahnya ketika menghidang.
  7. Taburkan hirisan daun kunyit di atasnya dan jika suka bolehlah perahkan jus limau kasturi ketika menghidang..
  8. Nikmati bersama nasi panas atau ketupat.




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Wednesday, June 7, 2017

~ Resipi Spaghetti Bolognese...

Sheery Dream Cakes | 2:57 PM | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Spaghetti Bolognese ni merupakan satu lagi menu bersahur kami kelmarin pagi. Masak yang mudah-mudah sahaja. Masak menu permintaan seisi keluarga. Kebetulan kelmarin tu semua sepakat pula nak makan menu masakan barat. Tu lah masak Burger Ayam & Daging dan Spaghetti Bolognese ni. Resipinya mudah sahaja. Jom tengok resipinya.


SPAGHETTI BOLOGNESE

Bahan-Bahan
  • 1/2 bungkus spaghetti _ dimasak seperti arahan pada bungkusan
  • 200 gm daging ayam kisar
  • 1 batang sosej _ dicincang halus
  • 4 ulas bawang puih _ dicincang
  • 175 gm sos tradisi Prego ( 1/2 botol )
  • 175 gm sos cendawan Prego ( 1/2 botol )
  • Sos tomato secukup rasa
  • Air secukup kegunaan
  • Garam
  • Sedikit gula
  • Perencah pati ayam Tumix _ ( optional )
  • Keju parmesan parut
  • Minyak zaitun

Cara-Cara
  1. Panaskan minyak zaitun di dalam periuk dan masukkan bawang putih cincang. Tumis sehingga wangi.
  2. Masukkan daging ayam kisar dan sosej cincang. Gaul dan masak seketika.
  3. Kemudian masukkan sos tradisi dan sos cendawan Prego serta sos tomato. Gaul rata.
  4. Tambahkan air secukup kegunaan. Biarkan ianya mendidih.
  5. Renih sos sehingga kepekatan yang diingini.
  6. Masukkan garam, gula dan perencah pati ayam Tumix.
  7. Sesuaikan rasa dan tutupkan api.
  8. Angkat dan hidang bersama spaghetti.
  9. Taburkan keju parmesan parut jika suka.






BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Tuesday, June 6, 2017

~ Resipi Burger Ayam & Daging ( Loaded Burger )...

Sheery Dream Cakes | 8:50 PM | 1 Comment so far
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Anda makan apa pagi tadi semasa bersahur? Kami bersahur dengan menu masakan Barat. Nampak gayanya nasi dan lauk pauk masih belum dapat mengundang selera keluarga Diana. Pagi tadi Diana hanya masak burger dan spaghetti. Alhamdulillah. Syukur di atas rezeki dan nikmat Allah.

Untuk inti burger tu, Diana cincang daging burger dan bubuh juga sosej cincang. Ditambah lagi dengan daging ayam kisar dan bawang besar. Alhamdulillah.. menepati citarasa seisi keluarga. Dengan cara ini, ianya menjimatkan masa kita untuk menyediakan burger satu persatu. 

Resipinya boleh semak di bawah ya.


BURGER AYAM & DAGING

Bahan-Bahan
  • 6 biji roti burger _ dibelah 2
  • Mayonis
  • Sos cili
  • Keju cheddar parut
  • 6 keping keju cheddar
  • Hirisan daun bawang
  • Hirisan daun sup
  • Sedikit mentega cair

Bahan-Bahan A
  • 6 keping daging burger lembu Ramly _ dihancurkan dengan menggunakan garpu
  • 200 gm daging ayam kisar Ayamas
  • 2 batang sosej _ dicincang halus
  • 1 biji bawang besar _ dipotong dadu
  • 2 biji bawang merah _ dicincang
  • Sedikit Maggi seasoning 
  • Lada hitam kisar _ ( Diana guna serbuk lada hitam Aji Shio )
  • Lada putih kisar _ ( Diana guna serbuk lada berperisa Aji Shio)
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit gula _ ( optional )
  • Daun sup cincang halus
  • Daun bawang _ dihiris
  • Minyak zaitun

Bahan-Bahan B ( Disatukan dan gaul rata )
  • 1 biji bawang putih _ dicincang halus
  • Mentega cair
  • Keju parmesan parut
  • Daun sup cincang


Cara-Cara
  1. Panaskan sedikit minyak zaitun di dalam periuk. Masukkan bawang besar dan bawang merah. Tumis sehingga bawang layu dan sedikit garing.
  2. Masukkan daging burger, daging ayam kisar dan sosej. Gaul rata dan masak seketika.
  3. Kemudian masukkan garam, gula dan maggi seasoning. Gaul rata dan masak sehingga sedikit garing.
  4. Tutupkan api dan angkat. Ketepikan.
  5. Sediakan loyang dan lapiskan dengan kertas minyak.
  6. Susun kesemua roti bahagian bawah di dalam loyang. Sapukan roti dengan mentega cair.
  7. Taburkan keju cheddar parut di atasnya.
  8. Lapiskan di atasnya dengan inti ( bahan-bahan A ) yang telah dimasak tadi.
  9. Paipkan sos cili dan mayonis di atasnya.
  10. Susunkan kepingan keju cheddar dan taburkan di atasnya dengan keju cheddar parut.
  11. Taburkan juga hirisan daun sup dan daun bawang.
  12. Lapiskan dengan kesemua roti bahagian atas.
  13. Sapukan roti dengan bahan-bahan B.
  14. Masukkan ke dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175°C dan bakar selama 15-20 minit atau sehingga keju mencair.
  15. Nikmati ketika ianya masih panas.

:: NOTA ~
  • Sekiranya anda suka rasa segar sos cili dan mayonis, anda boleh buka roti bahagian atas dan paipkan semula sedikit sos dan mayonis. Lapiskan semula roti bahagian atas dan nikmati.


VERSI LOADED BURGER

Bahan-Bahan
  • 4 biji roti burger _ dibelah 2
  • Mayonis
  • Sos cili
  • Keju cheddar parut
  • 4 keping keju cheddar
  • Hirisan daun bawang
  • Hirisan daun sup
  • Sedikit mentega cair

Bahan-Bahan A
  • 6 keping daging burger ayam Ramly _ dihancurkan dengan menggunakan garpu
  • 200 gm daging ayam kisar Ayamas
  • 2 batang sosej _ dicincang halus
  • 1 biji bawang besar _ dipotong dadu
  • 2 biji bawang merah _ dicincang
  • Sedikit Maggi seasoning 
  • Lada hitam kisar _ ( serbuk lada hitam Aji Shio )
  • Lada putih kisar _ ( serbuk lada berperisa Aji Shio)
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit gula _ ( optional )
  • Daun sup cincang halus
  • Daun bawang _ dihiris
  • Minyak zaitun

Bahan-Bahan B ( Disatukan dan gaul rata )
  • 1 biji bawang putih _ dicincang halus
  • Mentega cair
  • Keju parmesan parut
  • Daun sup cincang


Cara-Cara
  1. Panaskan sedikit minyak zaitun di dalam periuk. Masukkan bawang besar dan bawang merah. Tumis sehingga bawang layu dan sedikit garing.
  2. Masukkan daging burger, daging ayam kisar dan sosej. Gaul rata dan masak seketika.
  3. Kemudian masukkan garam, gula dan maggi seasoning. Gaul rata dan masak sehingga sedikit garing.
  4. Tutupkan api dan angkat. Ketepikan.
  5. Sediakan loyang dan lapiskan dengan kertas minyak.
  6. Susun kesemua roti bahagian bawah di dalam loyang. Sapukan roti dengan mentega cair.
  7. Taburkan keju cheddar parut di atasnya.
  8. Lapiskan di atasnya dengan inti ( bahan-bahan A ) yang telah dimasak tadi.
  9. Paipkan sos cili dan mayonis di atasnya.
  10. Susunkan kepingan keju cheddar dan taburkan di atasnya dengan keju cheddar parut ( untuk versi loaded burger ni, bubuh extra keju cheddar parut ya ).
  11. Taburkan juga hirisan daun sup dan daun bawang.
  12. Lapiskan dengan kesemua roti bahagian atas.
  13. Sapukan roti dengan bahan-bahan B.
  14. Masukkan ke dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175°C dan bakar selama 15-20 minit atau sehingga keju mencair.
  15. Nikmati ketika ianya masih panas.






BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>