Assalamualaikum dan Salam Sejahtera… 
Bertemu kembali kita di entri kali ini.. Tanpa membuang masa, apa kata kita terus sahaja semak resipi kali ini.
GOLDEN BUTTER PRAWN
Bahan-Bahan
- 7 ekor udang bersaiz besar _ dibuang kulit bahagian badan tengahnya. Tinggalkan kepala dan ekornya
 - 180 gm mentega
 - 5 tangkai daun kari
 - 6 ulas bawang putih _ dicincang halus
 - 5 - 8 biji cili padi _ tambah atau kurangkan mengikut citarasa masing-masing
 - 1 biji kuning telur _ dipukul ringan
 - 1 tin susu cair
 - Minyak untuk menggoreng
 
Bahan-Bahan A ( secukup rasa )
- Perencah pati ayam Tumix ( optional )
 - Gula secukup rasa
 - Garam jika perlu
 
Bahan-Bahan B ( Bergantung kepada saiz udang yang digunakan ( - / + ) )
- 70 gm tepung jagung
 - 70 gm tepung ubi kayu
 - 70 gm tepung beras
 - 2 biji telur
 - 1-2 tbsp air atau secukup kegunaan ( jika perlu )
 - Garam
 - Gula
 - Serbuk lada hitam
 - Serbuk lada putih
 
Cara-Cara
- Campurkan udang, gula dan garam. Gaul rata.
 - Kemudian masukkan telur dan gaul sebati.
 - Masukkan tepung jagung, tepung beras dan tepung ubi kayu. Gaul hingga rata. Jika perlu, tambahkan sedikit air.
 - Perap udang selama 5- 10 minit.
 - Goreng udang di dalam minyak yang banyak sehingga udang masak kekuningan. Angkat dan ketepikan.
 - Di dalam periuk / kuali yang lain, panaskan mentega dan masukkan bawang putih dan cili padi . Tumis sehingga terbit aromanya.
 - Kemudian masukkan daun kari dan tumis lagi sehingga sedikit garing.
 - Setelah itu masukkan kuning telur dan gaul cepat-cepat sehingga telur garing.
 - Masukkan susu cair dan bahan A. Sesuaikan rasa.
 - Masukkan udang goreng dan gaul rata. Biarkan ianya mendidih seketika.
 - Tutupkan api dan hidang.
 
** NOTE ~ Resipi di atas juga boleh digunakan untuk resipi Udang Goreng Mentega. Cuma kurangkan sukatan susu cairnya ya. Hasil masakannya seperti gambar-gambar di bawah.






















