Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…
Hari ini kita semak pula resipi Udang Sambal Belacan yang memang menjadi kegemaran kami sekeluarga…
UDANG SAMBAL BELACAN
Bahan-Bahan
- 700 gm udang bersaiz besar _ dibelah belakangnya dan buangkan uratnya
- 4 ulas bawang merah _ dicincang halus
- 8 ulas bawang putih _ dicincang halus
- 2 biji bawang besar _ dihiris kasar
- 10 tangkai cili kering
- 1 tbsp belacan _ digoreng bersama sedikit minyak atau dibakar ( Diana lebih suka belacan yang digoreng bersama dengan sedikit sahaja minyak )
- Sedikit air
- Air asam jawa
- Gula secukup rasa
- Minyak untuk menumis dan menggoreng
Bahan-Bahan Perap
- 1/2 tbsp serbuk lada hitam
- 1 tbsp serbuk lada putih
- Sedikit gula
- Garam
Cara-Cara
- Perap udang bersama garam, gula, serbuk lada hitam dan serbuk lada putih selama 10 - 15 minit.
- Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Goreng cili kering hingga garing. Angkat dan tumbuk hingga lumat. Kemudian masukkan belacan goreng / bakar dan tumbuk lagi hingga sebati. Ketepikan.
- Setelah itu goreng udang hingga masak. Angkat dan ketepikan.
- Di dalam kuali yang lain, tumis bawang merah dan bawang putih bersama sedikit minyak hingga naik aromanya.
- Masukkan cili kering dan belacan yang telah ditumbuk. Masukkan sedikit gula dan tumis hingga pecah minyak.
- Tambahkan sedikit air dan air asam jawa. Biarkan ianya mendidih.
- Setelah itu bolehlah masukkan udang goreng dan sesuaikan rasa.
- Masukkan hirisan bawang besar dan gaul rata. Masak seketika.
- Angkat dan sedia untuk dihidang bersama nasi putih panas.
0 comments:
Post a Comment