Wednesday, February 22, 2017

~ Soft & Moist Banana Cake Recipe...

Sheery Dream Cakes | 8:25 AM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Tiga hari yang lepas, suami Diana beli sesisir pisang berangan. Pagi kelmarin Diana tengok hanya beberapa biji pisang sahaja dimakan. Terasa sayang pula dibiarkan begitu sahaja. Dah masak ranum dah pisang tu. Lebih baik dibuat kek pisang untuk dimakan petang kelmarin.

Resipi kek pisang ini Diana ikut dari blog Bakericious. Texture kek yang lembut dan sesuai dengan selera kami. Terima kasih kepada tuan empunya resipi dan Bakericious. Izinkan Diana pula kongsikannya di sini ya.


:: Resipi Oleh ~Welcome to jthorge's Kitchen  ( TQ ) 
:: Sumber ~ Bakericious  ( TQ )

SOFT & MOIST BANANA CAKE
( for one 8" x 3.5" x 3" & one 9" x 4" x 3")
Diana guna 2 loyang bersaiz 9" x 3" x 3" 

Ingredients 
  • 250 gm salted butter
  • 1 1/2 cups castor sugar ( I will reduce the sugar depending on what type of banana that I used and how ripe the bananas are, normally 180g to 200g )
  • 4 eggs
  • 1 tsp vanilla essence
  • 4 tbsp milk
  • 1 1/2 cups mashed banana 
  • 2 cups plain flour _ Diana campur tepung kek ( sift together with 1 tsp bicarbonate of soda and 1 tsp baking powder )

Method

  1. Cream butter and sugar in a mixing bowl.
  2. Add in eggs, vanilla essence and milk and mix well.
  3. Add mashed banana into the mixture and mix well.
  4. Finally add in sifted flour and mix well and pour into a cake tin.
  5. Bake in preheated oven at 160 deg C for 1 hour or until a skewer inserted into the centre of the cake comes out clean. If the top layer turns brown after 15 minutes, cover it with a piece of aluminium foil.
  6. Cool cakes in the pan then remove. Use a sharp knife to slice and serve.







BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Tuesday, February 21, 2017

~ Tuna Egg Bread Recipe...

Sheery Dream Cakes | 10:01 AM | | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Dengan menggunakan resipi Gyeran-Bbang ( Korean Egg Bread ), Diana tambahkan tuna kedalam intinya dan jadilah ia Tuna Egg Bread. Kelmarin teringin hendak makan roti pizza tetapi tidak berapa rajin nak buat roti. Inilah sahaja jalan penyelesaiannya. Guna cara mudah. Buat untuk menu minum petang kelmarin. Alhamdulillah.. Sesuai juga dibubuh tuna dalam resipi ni. Cuma untuk kali ini Diana kurangkan sedikit sukatan gulanya.

Resipi intinya tu memang agak banyak ya. Diana buat untuk 5 kali adunan tepung tu. Jika hendak mencubanya, pandai-pandailah adjust sukatannya ya.. Heheh.. Jom semak resipinya..


:: Resipi Oleh ~ Maangchi  ( TQ ) 

GYERAN-BBANG ( KOREAN EGG BREAD )
Untuk 3 biji gyeran-ppang ( mini loaf pans 4 x 2 x 1½ inci )

Bahan-Bahan Adunan Tepung
  • 1 tablespoon unsalted butter _ cairkan ( untuk kali ini Diana guna salted butter yang telah dicairkan )
  • 3 tablespoons gula _ ( Diana bubuh 2 tbsp )
  • Secubit garam
  • 1 teaspoon baking powder
  • 1/2 teaspoon vanilla extract
  • 1/2 cawan all purpose flour
  • 1/2 cawan susu
  • 1 biji telur

Cara-Cara

  1. Adunan Tepung : Satukan mentega cair, gula, garam, baking powder, vanilla extract, telur, tepung dan susu. Pukul sehingga adunan sebati.
  2. Panaskan oven kepada 400°F ( 200°C ).
  3. Sapukan loyang dengan minyak ( Diana guna mentega dan taburkan sedikit tepung ).
  4. Masukkan adunan ke dalam loyang sehingga 1/2 penuh.
  5. Bubuh lof daging ayam, sosej, parutan keju cheddar atau keju pilihan. Pecahkan sebiji telur ke dalam adunan tepung dan taburkan hirisan daun bawang, daun sup dan lada hitam kisar di atasnya.
  6. Bakar di dalam oven selama 15 minit. ( Diana bakar selama 18 minit dan setelah ianya masak , biarkan di dalam oven selama 1 minit sebelum dikeluarkan ).
  7. Keluarkan dari oven dan nikmati ketika ianya masih panas.

:: Cara Diana : 
  • Ayak tepung bersama baking powder dan ketepikan. 
  • Satukan bahan-bahan cecair terlebih dahulu ( susu, mentega cair, telur dan vanilla ). 
  • Kemudian masukkan bahan-bahan kering ( gula, garam dan tepung yang telah diayak bersama baking powder tadi ).
  • On kan mixer dan pukul hingga adunan sebati.

TUNA EGG BREAD  resipi oleh SheeryDreamCakes
Untuk 5 adunan tepung resipi di atas ( 15 biji )

Bahan-Bahan Inti
  • 1 tin Ayam Brand Tuna Hot Mayonnaise
  • 1 tin Ayam Brand Tuna Chunks in Mineral Water _ ditoskan
  • 8 tbsp mayonis
  • 1/2 biji bawang besar _ dicincang halus
  • Lada putih kisar
  • Garam 
  • Gula

Bahan-Bahan Lain
  • 15 biji telur
  • Sedikit daun sup _ dihiris
  • Cheddar cheese parut
  • Sos cili
  • Mayonis
  • Lada putih kisar
  • Sedikit mentega 

Cara-Cara

  1. Satukan kesemua bahan-bahan inti dan gaul rata. Ketepikan.
  2. Sapukan loyang dengan mentega dan taburkan sedikit tepung.
  3. Masukkan adunan ke dalam loyang sehingga 1/2 penuh.
  4. Bubuh inti ke dalam adunan tepung dan parutan keju cheddar atau keju pilihan. Pecahkan sebiji telur di atasnya.
  5. Paipkan mayonis dan sos cili. 
  6. Taburkan hirisan daun sup dan lada putih kisar.
  7. Bakar di dalam oven selama 15 minit atau sehingga ianya masak. ( Diana bakar selama 18 minit dalam suhu 400°F ( 200°C ) dan setelah ianya masak , biarkan di dalam oven selama 1 minit sebelum dikeluarkan ).
  8. Keluarkan dari oven dan sapukan sedikit mentega di atasnya.
  9. Nikmati ketika ianya masih panas.




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Sunday, February 19, 2017

~ Resipi Mee Jawa...

Sheery Dream Cakes | 5:45 PM | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Memang sudah agak lama tidak memasak Mee Jawa. Tiba-tiba teringin pula hendak makan Mee Jawa ini. Ini lah resipi Mee Jawa kegemaran Diana. Resipi dari Chef Hanieliza. Setiap kali ada permintaan Mee Jawa, pasti Diana akan guna resipi ni. Terima kasih buat Chef Hanieliza kerana sudi berkongsi resipi ni. Izinkan Diana kongsikannya di sini ya akak.. Terima kasih juga buat Akak Yatie dan Mas kerana mengetengahkan resipi ini. Jom tengok resipinya.

:: Resipi Asal ~ Fotopages Akak Hanieliza

MEE JAWA

Bahan-Bahan
  • 1 kg mee kuning  _ dicelur
  • 1/2 kg daging _ direbus lembut dan dihiris nipis 
  • 300 gm tauge _ buangkan kakinya
  • 2 tangkai daun bawang _ dihiris 
  • 5 biji cili merah _ dihiris 
  • 3 keping tauhu goreng _ dihiris nipis
  • 3 biji telur rebus _ dibelah
  • 3 biji limau nipis _ dibelah 
  • Sedikit bawang goreng

Bahan-Bahan Kuah
  • 1/2 kg keledek _ direbus dan dikisar 
  • 3 ulas bawang putih _ dikisar
  • 5 ulas bawang merah _ dikisar
  • 3 batang serai _ dikisar
  • Sedikit halia _ dikisar
  • Sedikit lengkuas _ dikisar 
  • 100 gm udang kering _ dikisar 
  • 2 sudu besar cili kisar 
  • 3 sudu besar serbuk kari daging 
  • Air rebusan daging 
  • Garam secukup rasa
  • Gula
  • 1 ketul kiub ayam _ ( Mas tambah ) 
  • Gula melaka dan asam jawa secukup rasa _ ( Diana tambah )

Cara-Cara
  1. Panaskan minyak masak dalam periuk. Tumiskan bahan-bahan yang dikisar, serbuk kari daging dan cili kisar hingga garing dan pecah minyak. 
  2. Masukkan keledek kisar dan air rebusan daging mengikut kepekatan yang diinginkan. 
  3. Akhir sekali masukkan garam dan gula secukup rasa. Biarkan hingga kuah mendidih. Tutupkan api dan angkat.
  4. Tuang di atas mee yang telah disusun di atas piring bersama telur, daging, tauhu goreng, cili merah, tauge, daun bawang dan limau nipis / limau kasturi.




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Saturday, February 18, 2017

~ Gyeran-Bbang ( Korean Egg Bread ) Recipe...

Sheery Dream Cakes | 3:31 PM | | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Hari ini kita ke negara Korea pula ya.. Resipi yang ingin dikongsikan ni merupakan salah satu street food yang boleh dikatakan popular juga bagi pelancong di Korea Selatan. Alhamdulillah Diana diberi peluang merasa Gyeran-Bbang ni semasa melancong di Korea Selatanbaru-baru ini. Texture Gyeran-Bbang lembut seakan kek . Ianya sangat sedap dimakan ketika ianya masih panas lagi.

Sebelum Diana merasa sendiri makanan di Korea, Diana memang bukan penggemar makanan Korea. Tetapi setelah menikmati makanan Korea di sana, terus jatuh cinta dengan makanan Korea. Jika diberi peluang kembali bercuti di Korea Selatan lagi, In Shaa Allah.. Tarikan yang membuatkan Diana ingin ke sana lagi semestinya makanannya. 

Sebelum kita semak resipi Gyeran-Bbang ni, apa kata kita tengok sedikit gambar yang diambil ketika berada di Korea Selatan.


Ini lah hero kami ketika berada di Korea Selatan. Hehhehe... Ramadhan, Professional Photographer dari weds.byjjhp . Jika anda ingin bercuti ke Korea Selatan pada musim sejuk, ada baiknya membawa seorang kawan yang pandai mengambil gambar atau professional photografer bersama anda. Sebab jika kebetulan salji turun dengan lebatnya, percayalah anda pasti tidak akan dapat mengambil gambar dengan baik. Dalam keadaan yang sejuk di dalam salji yang lebat, pasti amat sukar mengambil gambar dengan baik jika kita tidak biasa mengambil gambar. Jadi, kepada sesiapa yang masih tercari-cari photographer untuk hari bahagia dan honeymoon.. Atau mungkin ingin merakamkan detik-detik istimewa percutian keluarga anda? Apa kata anda hubungi weds.byjjhp. hasil karya photography yang menarik dan anda pasti akan berpuas hati dengan hasilnya..

Terima kasih buat Ramadhan dan isteri kerana membuatkan percutian kami lebih bermakna dan anda berdua memang terbaik.

Ketika kami berada di Korea Selatan, nasib kami sangat baik kerana salji turun dengan lebatnya. Bukan semua orang yang melancong ke negara 4 musim akan dapat merasai pengalaman salji turun. Kawan Diana sebagai contoh, sudah banyak kali dia melancong ke negara 4 musim ketika musim sejuk. Namun sekali pun dia tidak pernah dapat pengalaman ketika salji turun. Yang ada hanya longgokan salji sahaja katanya.


Baiklah.. Berbalik kita kepada resipi Gyeran-Bbang ini ya. Gyeran-Bbang yang Diana makan ketika di Korea Selatan hanyalah plain egg bread. Hanya adunan tepung dan telur sahaja. Sebenarnya ada banyak versi lagi. Kita pun boleh bubuh apa-apa bahan mengikut citarasa kita sendiri. 

Terasa rindu hendak makan Gyeran-Bbang.. jadi Diana google resipinya. Buat pagi tadi untuk sarapan kami sekeluarga. Buat 4 kali adunan di bawah.. Hehhehe.. Alhamdulillah.. Sedap di tekak kami dan mudah juga untuk membuatnya. Terima kasih kepada Maangchi di atas resipi yang sedap ini. Izinkan Diana kongsikannya di sini. Jika anda ingin mencuba nya, boleh rujuk resipinya di bawah ya.


 :: Resipi Oleh ~ Maangchi  ( TQ ) 

GYERAN-BBANG ( KOREAN EGG BREAD )
Untuk 3 biji gyeran-ppang ( mini loaf pans 4 x 2 x 1½ inci )

Bahan-Bahan Adunan Tepung
  • 1 tablespoon unsalted butter _ cairkan
  • 3 tablespoons gula
  • secubit garam
  • 1 teaspoon baking powder
  • 1/2 teaspoon vanilla extract
  • 1/2 cawan all purpose flour
  • 1/2 cawan susu
  • 1 biji telur

Bahan-Bahan Lain
  • 3 biji telur
  • 1 teaspoon minyak masak _ Diana guna mentega
  • 1 batang mozzarella cheese ( optional ), potong kepada 6 bahagian kecil _ Diana guna parutan cheddar cheese
  • 1/2 batang sosej keju _ dihiris nipis ( Diana tambah )
  • Ayamas lof daging ayam _ di potong kecil
  • Daun bawang _ dihiris halus ( Diana tambah )
  • Daun sup _ dihiris halus ( Diana tambah )
  • Lada hitam kisar ( Diana tambah )


Cara-Cara

  1. Adunan Tepung : Satukan mentega cair, gula, garam, baking powder, vanilla extract, telur, tepung dan susu. Pukul sehingga adunan sebati.
  2. Panaskan oven kepada 400°F ( 200°C ).
  3. Sapukan loyang dengan minyak ( Diana guna mentega dan taburkan sedikit tepung ).
  4. Masukkan adunan ke dalam loyang sehingga 1/2 penuh.
  5. Bubuh lof daging ayam, sosej, parutan keju cheddar atau keju pilihan. Pecahkan sebiji telur ke dalam adunan tepung dan taburkan hirisan daun bawang, daun sup dan lada hitam kisar di atasnya.
  6. Bakar di dalam oven selama 15 minit. ( Diana bakar selama 18 minit dan setelah ianya masak , biarkan di dalam oven selama 1 minit sebelum dikeluarkan ).
  7. Keluarkan dari oven dan nikmati ketika ianya masih panas.

:: NOTE ~ Jika suka, sedap juga bubuh mayonis dan sos cili.





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Friday, February 17, 2017

~ Resipi Mee Basah Ayam...

Sheery Dream Cakes | 3:23 PM | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Bertemu kembali di entri kedua untuk hari ini. Kali ni Diana hanya kongsikan resipi campak-campak saja. Tiada sukatan tertentu untuk resipi ini ya. Bubuh lah mengikut citarasa masing-masing. 

Mee Basah Ayam ini sesuai dimakan bersama jus limau kasturi. Walau bagaimana pun, ianya terpulang kepada selera masing-masing juga kan. Nak resipinya? Boleh semak di bawah ya.


MEE BASAH AYAM

Bahan-Bahan 
  • Mee kuning
  • Sawi Jepun 
  • Isi ayam _ dipotong kecil
  • Cili merah _ hiris 
  • Telur _ dipukul ringan
  • Bawang putih _ dicincang
  • Limau kasturi
  • Minyak bijan
  • Kicap cair
  • Air secukupnya

Bahan-Bahan A
  • Sos tiram
  • Minyak bijan
  • Serbuk lada putih
  • Tepung jagung + sedikit air 
  • Kiub ayam Maggi 

Cara-Cara
  1. Panaskan sedikit minyak bijan di dalam kuali. Masukkan mee kuning dan sedikit kicap cair. Goreng di atas api besar sehingga wangi. Angkat dan ketepikan.
  2. Kemudian masukkan sedikit minyak masak di dalam kuali dan tumiskan bawang putih hingga wangi. 
  3. Masukkan isi ayam dan goreng seketika.
  4. Masukkan air dan bahan-bahan A. Gaul rata. Biarkan ianya mendidih.
  5. Masukkan sawi jepun dan biarkan ianya mendidih seketika. Sesuaikan rasa.
  6. Tutupkan api dan masukkan telur. Kacau dengan cepat.
  7. Hidang bersama mee kuning goreng, cili merah dan jus limau kasturi.



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>