Wednesday, January 15, 2014

~ Sangat Sedap!.....

Sheery Dream Cakes | 2:30 PM | | | 11 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sayang buat semua... 

Hari ini Diana hendak kongsikan gambar kek coklat yang dimasak oleh anak Diana, Er-er dan anak saudara Diana, Ery... Wah bukan main rajin lagi mereka malam tadi.. Sanggup buat kek coklat ini waktu malam... Kenapa?


Ini lah sebabnya... Hehehee.. Buku 101 Resipi menggunakan Pemanggang Ajaib... Terima kasih buat Chef Akak Hanieliza kerana menghasilkan buku ini... Isi kandungannya memang best tau.. Banyak resipi yang menarik dan berbaloi untuk dicuba... Resipi yang mudah dan sedap!! Pasti ramai yang sudah memiliki buku ini kan... Ermm.. Kepada sesiapa yang belum memiliki buku ini, apa tunggu lagi... Jomlah beli ya.. 


Nampak tak betapa lembut dan lembabnya kek coklat ini? Ini lah salah satu resipi yang terdapat di dalam buku Buku 101 Resipi menggunakan Pemanggang Ajaib tu... Kan dah cakap dah tadi... Memang berbaloi-baloi memiliki buku ni... :). 







BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

~ Entri SBK 2 :: Ayam Masak Oren...

Sheery Dream Cakes | 10:57 AM | | 2 Comments so far

~ Entri asal dibuat pada : December 18, 2013...  


AYAM MASAK OREN

Bahan-Bahan
  • 400 gm isi ayam ( Diana guna bahagian peha ayam ) _ dihiris kecil
  • 5 tangkai cili kering _ dipotong 1/2 inci panjang
  • 1 ulas bawang putih _ diparut
  • 1 tsp halia parut
  • Minyak secukup kegunaan 

Bahan-Bahan Perap 
  • 1/4 tsp minyak bijan
  • 1/2 tsp perencah pati ayam Tumix 
  • 1 biji telur
  • 1/4 tsp parutan kulit oren 
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit gula

Bahan-Bahan A ( digaul rata )
  • 1 cawan tepung jagung 
  • 1 1/4 tsp lada berperisa Aji Shio
  • 1/2 tsp lada hitam
  • Garam secukup rasa

Bahan-Bahan Sos 

  • 3 tbsp mayonis
  • 1/2 cawan jus oren
  • 1/2 tsp parutan kulit oren
  • 1/4 cawan sos cili thai
  • 1 tsp cuka
  • 1/4 cawan air
  • Garam jika perlu
  • Gula perang secukup rasa 

Cara-Cara 

  1. Campurkan ayam bersama bahan-bahan perap dan gaul rata. Perap selama 1 jam atau lebih. 
  2. Saluti ayam dengan tepung ( bahan-bahan A ), kemudian goreng ayam hingga masak kekuningan. Angkat dan ketepikan.
  3. Di dalam kuali yang lain, panaskan sedikit minyak dan gorengkan cili kering hingga berubah warna.
  4. Kemudian masukkan halia dan bawang putih. Setelah terbit aromanya bolehlah dimasukkan bahan-bahan sos dan biarkan ianya mendidih seketika.
  5. Sesuaikan rasa dan masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Gaul rata dan tutupkan api.
  6. Taburkan biji bijan panggang di atas ayam ketika menghidang.
  7. Hidang bersama nasi putih panas.





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Sunday, January 12, 2014

~ Entri SBK 2 :: Coconut Crêpe Cake...

Sheery Dream Cakes | 1:14 PM | | | 6 Comments so far

~ Entri asal dibuat pada : December 10, 2013...  


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Untuk kali ini Diana ada olah sedikit dari resipi asal.. Jika hendak tengok versi asal boleh klik di SINI ya..




:: Resipi Oleh ~ Delicious Shot  ( TQ )


COCONUT CRÊPE CAKE

~ Crêpe recipe...
(Do double recipe)

Ingredients
  • 1 1/8 cups of flour
  • 2 eggs lightly beaten
  • 1 1/2  cup milk
  • 1/2 cup water
  • 3 tablespoons melted butter, plus more for the pan
  • pinch of salt
  • 1 tablespoon sugar


Method
  1. Sift together the flour, salt and sugar. 
  2. In a separate bowl, mix together eggs, milk and water and pour the mixture into the dry ingredients whisking constantly until you get a smooth batter. 
  3. Stir in the melted butter, cover and let the batter rest in the fridge for 45 minutes.   
  4. Heat a crepe pan and grease with some butter. Pour enough batter to coat the botton of the pan, make sure it gets spread evenly. 
  5. Cook over medium heat for about 45 seconds, flip and Cook for another 30 seconds. 


~ For the coconut pastry cream...

Ingredients
  • 6egg yolks
  • 1/2 cup sugar
  • 1/4 cup cornstarch
  • 2 tablespoons flour
  • 1 cup whole milk
  • 1 1/4 cup coconut milk
  • 1 vanilla pod
  • 2 tablespoons butter
  • 1 teaspoon coconut extract
  • Non-dairy whipping cream ( dipukul hingga kental ) _ Diana tambah

Method
  1. Sift together the flour and cornstarch. 
  2. Whisk together the egg yolks and half the sugar until pale. 
  3. Add the flour/cornstarch mixture and mix until smooth. 
  4. Place the milk, coconut milk, vanilla pod, coconut extract and the remaining sugar in a saucepan. 
  5. Bring to a boil and add it to the egg mixture, stirring continuously. 
  6. Pour back into the saucepan and cook stirring until the cream is thick but smooth, about a minute. Stir in the butter. 
  7. Transfer to a bowl and cover the surface of the pastry cream with plastic wrap placed directly over the top. Let it cool completely.

** NOTE  ~  Untuk kali ini Diana ada bubuh whipped cream ke dalam adunan di atas. Setelah adunan di atas sejuk sepenuhnya, bolehlah dicampurkan dengan whipped cream dan gaul rata. Sedia untuk digunakan.




~ Ganache...

:: Sumber Dari ~ Poires au Chocolat ( TQ )
( Cake recipe adapted from this recipe on the little red house. blog )

For the ganache
  • 125 ml coconut milk
  • 125 gm dark chocolate ( 70% )

Method

  1. Pour the coconut milk into a small saucepan and place over a medium heat. 
  2. Chop the chocolate into small chunks and place into a small bowl. 
  3. When the coconut milk just comes to a boil take off the heat and pour over the chocolate.
  4. Leave for one minute then whisk until smooth. 
  5. Let cool for 10 minutes before pouring over the cake.


To Assemble
  1. Lay 1 crêpe on a cake stand and cover with coconut pastry cream. 
  2. Repeat until you use all the crêpes. 
  3. Cover and refrigerate for half and hour. Cover with chocolate glaze and sprinkle with toasted coconut.

:: Note ~ Add the chocolate glaze right before serving.  





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

~ Entri SBK 2 :: Daging Bercili Rangup...

Sheery Dream Cakes | 11:30 AM | | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Lagi entri dari SBK 2 yang sudah Diana tutup tu.. Hehehe... Walaupun dah tutup blog tu, tetapi semua ada antara entrinya Diana telah dan akan letak juga di sini ya. Untuk hari ini, giliran resipi Daging Bercili Rangup pula ya.. Resipinya boleh semak di bawah..

~ Entri asal dibuat pada : December 9, 2013...  



DAGING BERCILI RANGUP

Bahan-Bahan 
  • 500 gm daging batang pinang _ dipotong nipis mengikut citarasa masing-masing
  • 10 - 20 tangkai cili kering _ dipotong 2 atau 3 inci panjang ( boleh dikurangkan atau ditambah mengikut citarasa masing-masing )
  • 1 biji capsicum hijau _ dipotong dadu 
  • 1 biji bawang besar _ dipotong dadu kasar
  • 2 tsp halia parut
  • 4 ulas bawang putih _ diparut
  • Sedikit biji bijan panggang
  • Minyak secukupnya

Bahan-Bahan Perap
  • 1/2 tsp minyak bijan
  • 1/2 tsp perencah pati ayam Tumix
  • 1 biji telur
  • Secubit soda bikarbonat
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit gula

Bahan-Bahan A ( digaul rata )
  • Tepung jagung secukup kegunaan
  • Sedikit lada berperisa Aji Shio
  • Sedikit lada hitam
  • Garam secukup rasa

Bahan-Bahan Sos
  • 6 tbsp sos cili Maggi
  • 2 tbsp sos plum asam manis Loon Kee
  • 4 tsp cuka
  • Sedikit air


Cara-Cara
  1. Daging diketuk sedikit dengan menggunakan belakang pisau ( ketuk manja sahaja ya ).
  2. Kemudian campurkan daging bersama bahan-bahan perap dan gaul rata. Perap selama 1 jam atau lebih.
  3. Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan capsicum dan goreng selama 20 saat. Angkat dan ketepikan. Buat cara yang sama juga untuk bawang besar.
  4. Saluti daging dengan tepung ( bahan-bahan A ), kemudian goreng daging hingga masak kekuningan. Angkat dan ketepikan.
  5. Di dalam kuali yang lain, panaskan sedikit minyak dan gorengkan cili kering hingga berubah warna.
  6. Kemudian masukkan halia dan bawang putih. Setelah terbit aromanya bolehlah dimasukkan bahan-bahan sos dan biarkan ianya mendidih seketika.
  7. Sesuaikan rasa dan masukkan daging goreng, bawang besar dan capsicum hijau. Gaul rata dan tutupkan api.
  8. Taburkan biji bijan panggang di atas daging ketika menghidang.
  9. Hidang bersama nasi putih panas.





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>