Saturday, October 18, 2014

~ Indonesian Dessert...

Sheery Dream Cakes | 2:29 PM | | | 3 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sayang... 

Hari ini kita pergi ke Indonesia pula ya... Beberapa hari lepas Diana buat salah satu desserts yang pernah Diana makan di Indonesia suatu ketika dulu... Ianya diperbuat dari tepung pulut, tepung jagung atau tepung ubi kayu.. Disaluti dengan kelapa parut kukus dan di makan bersama sirap gula melaka.. Rasanya seperti kuih onde-onde sebenarnya.. cuma onde-onde berinti gula melaka.. Kuih ini pula dicurahkan sirap gula melaka ketika mengidang… 



Kuih ini diberi nama RICE FLOUR CAKES WITH GRATED COCONUT AND PALM SUGAR SYRUP .. Tetapi Diana buat juga bentuk bulat.. Anda boleh dapatkan resipinya dari buku masakan Indonesian cakes & desserts ya.. 





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Friday, October 17, 2014

~ Fried Chicken In Garlic Tomato / Chilli Sauce...

Sheery Dream Cakes | 8:30 AM | | | | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Apa khabar semua? Moga semuanya sihat sejahtera hendaknya selalu.. Terima kasih kerana masih sudi berkunjung di sini.. Alhamdulillah walaupun hari ni bersiaran tanpa resipi, diberi kesempatan juga Diana untuk kongsikan beberapa gambar menu fried chicken in garlic tomato / chilli sauce untuk pengunjung blog ini.. Kepada yaang sudi, bolehlah tengok gambar-gambar di bawah ya. 









BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Thursday, October 16, 2014

~ Fried Garlic Tomato Chicken...

Sheery Dream Cakes | 7:44 PM | | | 1 Comment so far
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 
Bertemu kembali kita di entri tanpa resipi ini. Hari ni Diana hanya kongsikan gambar fried garlic tomato chicken ni ya.. Diana ikut resipi dari Buku Masakan Yummy Sauces Made Easy .. Memang berbaloi memilikinya.. Sesiapa yang belum memilikinya, bolehlah dapatkannya di kedai buku berhampiran ya…

Dengan resipi Spicy garlic & tomato sauce ini kita boleh pelbagaikannya kepada banyak resipi.. Sos ini sesuai untuk memerap ayam ( goreng atau panggang ) dan untuk sos menu ayam atau ikan dan juga spaghetti.




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Tuesday, October 14, 2014

~ Resipi Bingka Roti Kukus Pandan...

Sheery Dream Cakes | 8:52 PM | 4 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Hari ini bersiaran dengan Bingka Roti Kukus Pandan yang sangat sedap di tekak kami sekeluarga... Resipi yang sangat mudah dan sedap ini memang sesuai dinikmati pada waktu sarapan atau pun minum petang.. Sedap dinikmati ketika ianya telah sejuk ( pada suhu bilik ) atau pun setelah ianya disejukkan di dalam peti sejuk.. Sedap dimakan sejuk-sejuk tau... 

Terima kasih buat Akak Ummi @ Home Sweet Home kerana mengetengahkan resipi yang sedap dan mudah untuk disediakan ini ya akak... Terima kasih juga buat tuan empunya resipi kerana sudi berkongsi resipi ini dan izinkan Diana kongsikannya di sini pula...


:: Resipi Asal Oleh ~  Notabilia  ( TQ ) 
:: Sumber  ~  Akak Ummi @ Home Sweet Home  ( TQ )

BINGKA ROTI KUKUS PANDAN

Bahan-bahan
  • 8 - 10 keping roti putih ( akak guna 9 keping roti Gardenia _ tak perlu disiat kecil )
  • 200 ml santan _ ( akak guna santan kotak Kara je )
  • 200 ml air
  • 1 cawan gula _ ( akak letak 3/4 cawan je gula kastor )
  • 4 biji telur _ ( akak buang tali pusatnya )
  • 1 sudu teh garam halus
  • 1/2 sudu teh pes pandan
  • 2 helai daun pandan _ disimpul

Cara-Cara
  1. Dalam mangkuk besar, kacau bersama santan, air, gula, telur, garam dan pes pandan dengan menggunakan whisk sahaja.
  2. Kemudian rendamkan kepingan roti ke dalam adunan di atas dan biarkan sekurang-kurangnya 10 minit.
  3. Pindahkan kepingan roti yang direndam tadi ke dalam loyang bulat 8 inci (akak sapu dulu loyang dengan sedikit mentega ). Tuangkan lebihan adunan juga ke dalam loyang.
  4. Letakkan daun pandan yang telah disimpulkan di atas permukaan roti tadi.
  5. Sediakan kukusan dan bila air mendidih, kukus bingka selama 15 - 20 minit ( akak balut penutup kukusan dgn kitchen towel agar air kukusan tidak menitis di permukaan bingka ).
  6. Sejukkan pada suhu bilik sebelum dihidangkan. ( Letak dalam fridge dan di makan sejuk pun sedap pada tekak akak...hehe )


Yang Diana buat seperti di bawah ini ya...

Bahan-bahan
  • 9 keping roti Gardenia ( dipotong kecil )
  • 200 ml santan _ ( Diana guna santan kotak Ayam brand )
  • 200 ml air
  • 3/4 cawan gula kastor
  • 4 biji telur 
  • 1 sudu teh garam halus
  • 1/2 sudu teh pes pandan
  • Sedikit perwarna hijau
  • 2 helai daun pandan _ digunting kecil
  • Sedikit biji bijan panggang

Cara-Cara
  1. Dalam mangkuk besar, kacau bersama santan, air, gula, telur, garam dan pes pandan dengan menggunakan whisk sahaja.
  2. Kemudian rendamkan kepingan roti ke dalam adunan di atas dan biarkan sekurang-kurangnya 10 minit.
  3. Sudukan kepingan roti yang direndam tadi ke dalam acuan kecil dan sudukan juga sedikit adunan ke dalam loyang.
  4. Taburkan biji bijan panggang dan letakkan daun pandan yang telah digunting di atas permukaan roti tadi.
  5. Sediakan kukusan dan bila air mendidih, kukus bingka selama 15 minit atau hingga ianya masak ( balut penutup kukusan dengan kitchen towel agar air kukusan tidak menitis di permukaan bingka ).
  6. Keluarkan bingka dari kukusan dan bakar di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180°C selama 5 minit.
  7. Keluarkan dari oven dan sejukkan pada suhu bilik sebelum dihidangkan. 





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Saturday, October 11, 2014

~ Kek Coklat Moist...

Sheery Dream Cakes | 5:30 PM | | 4 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 


Super Moist Dark Chocolate Cake ini bukan Diana yang buatnya ya... Anak perempuan Diana yang buat ni... Diana? Tolong tengok-tengok dan beri tunjuk ajar sedikit sahaja.. Hehehe... Jom cuci mata dengan beberapa gambar kek ini lagi...






BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Thursday, October 9, 2014

~ Ridiculous Chocolate Cake...

Sheery Dream Cakes | 10:07 PM | | | 3 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...
Kek coklat! Oh! Kek coklat….. Sekali lagi bersiaran dengan entri Kek Coklat…. Salted caramel sebagai peneman setianya… Tidak lengkap tanpa Chocolate ganache di sampingnya….  
Ridiculous Chocolate Cake, resipi dari " Cake Book by Cupcake Jemma ".. Sebenarnya kek ini hanya perlu dilapis seperti biasa.. Tetapi Diana jadikan ianya seperti kek di dalam gambar di bawah.. 





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Wednesday, October 8, 2014

~ P. F. Chang's Mongolian Beef Recipe...

Sheery Dream Cakes | 10:05 AM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Bila tekak tiba-tiba teringin merasa Mongolian Beef... Kenalah google resipinya kan... Pernah makan Mongolian Beef ini ketika melancong di Beijing tahun lepas sebenarnya.. Itu yang tekak ini teringin lagi merasanya tu.. Terpaksalah memasak sendiri kan...


Cuma resipi yang Diana cuba ini sedikit berbeza dengan rasa Mongolian Beef yang pernah Diana makan ketika di Beijing tu.. Sedikit sahaja, tidak banyak pun...Tetapi bukan salah resipi tau.. Salah tukang masaknya.. Hehhehee... Bak kata orang.. air tangan itu yang membezakan rasa disetiap masakan yang dimasak kan.. Jenama bahan-bahan yang digunakan juga merupakan salah satu faktor perbezaan rasa masakan yang dimasak itu walaupun resipinya sama.

Baiklah... Jom kita tengok resipinya...


:: Sumber ~  Food.com  ( TQ )

P.F.CHANG'S MONGOLIAN BEEF  

Ingredients


  • teaspoons vegetable oil
  • 1/2 teaspoon ginger, minced
  • tablespoon garlic, chopped
  • 1/2 cup soy sauce _ ( Diana kurangkan sedikit )
  • 1/2 cup water
  • 3/4 cup dark brown sugar _ ( Diana bubuh secukup rasa )
  • vegetable oil, for frying (about 1 cup)
  • lb flank steak
  • 1/4 cup cornstarch
  • large green onions, sliced on the diagonal into one-inch lengths

    Directions 
    1. Make the sauce by heating 2 tsp of vegetable oil in a medium saucepan over med/low heat.Don't get the oil too hot.
    2. Add ginger and garlic to the pan and quickly add the soy sauce and water before the garlic scorches.
    3. Dissolve the brown sugar in the sauce, then raise the heat to about medium and boil the sauce for 2-3 minutes or until the sauce thickens.Remove it from the heat.
    4. Slice the flank steak against the grain into 1/4" thick bite-size slices ( Tilt the blade of your knife at about a forty five degree angle to the top of the steak so that you get wider cuts ).
    5. Dip the steak pieces into the cornstarch to apply a very thin dusting to both sides of each piece of beef. Let the beef sit for about 10 minutes so that the cornstarch sticks.
    6. As the beef sits, heat up one cup of oil in a wok ( you may also use a skillet for this step as long as the beef will be mostly covered with oil ).
    7. Heat the oil over medium heat until it's nice and hot, but not smoking.
    8. Add the beef to the oil and sauté for just two minutes, or until the beef just begins to darken on the edges.
    9. You don't need a thorough cooking here since the beef is going to go back on the heat later.
    10. Stir the meat around a little so that it cooks evenly. After a couple minutes, use a large slotted spoon to take the meat out and onto paper towels, then pour the oil out of the wok or skillet.
    11. Put the pan back over the heat, dump the meat back into it and simmer for one minute.
    12. Add the sauce, cook for one minute while stirring, then add all the green onions.Cook for one more minute, then remove the beef and onions with tongs or a slotted spoon to a serving plate.
    13. Leave the excess sauce behind in the pan.


    ** NOTE ~ Diana juga bubuh 1 biji bawang besar yang dihiris kasar dan sedikit cili kering goreng bagi membangkitkan rasa pedas di dalam menu ini.


    BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

    ~ Super Moist Dark Chocolate Cake, Lagi Dan Lagi...

    Sheery Dream Cakes | 7:55 AM | 4 Comments so far
    Assalamualaikum dan Salam Sayang.... 
    Super Moist Dark Chocolate Cake  ( KLIK UNTUK RESIPI ).... Kek yang sentiasa mendapat permintaan dari anak-anak Diana... Cuma kali ini Diana gabungkan kek ini bersama Nutella cream, Salted caramel dan Chocolate ganache... Sememangnya gabungan yang sangat sedap... Pasti akan ada suapan kedua dan seterusnya... 






    BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

    Sunday, September 28, 2014

    ~ Resipi Misua Sup.. ...

    Sheery Dream Cakes | 11:13 AM | 6 Comments so far


    Assalamualaikum dan Salam Sayang.... 

    Selamat berhujung minggu buat semua... Moga hari di hujung minggu ini memberikan ketenangan kepada anda semua... Menikmati masa yang berkualiti bersama keluarga... Tidak kurang juga pasti ada antara anda semua yang sedang sibuk bersama sanak saudara di majlis perkahwinan.. Kepada sesiapa yang melangsungkan perkahwinan pada hari ini.. Selamat Pengantin Baru... Moga kekal bahagia hingga ke Syurga...



    Di pagi hujung minggu kami sekeluarga hari ini diisi dengan aktiviti memasak Misua Soup... Seperti biasa.. Jika ada antara ahli keluarga Diana yang teringin hendak makan Misua Soup.. Pasti suami Diana yang memasaknya... Kenapa? Ermm.. Semua orang mahu makan hasil dari air tangan dia... Jika orang lain yang memasaknya memang selera merundum mendadak... Hehheee... Bak kata orang.. Walau resipinya sama.. jika orang lain yang memasaknya tidak sama macam misua soup yang dimasak oleh suami Diana... Oleh sebab hujung minggu ini suami tidak kerja.. jadi semua orang di rumah ini teringin suami memasak misua soup untuk kami... Inilah hasilnya...


    MISUA SOUP  

    Sukatan bahan-bahan yang digunakan mengikut citarasa masing-masing ya...

    Bahan-Bahan
    • Bawang putih cincang
    • Bawang merah cincang
    • Misua secukup kegunaan
    • Sedikit kobis bulat _ dihiris
    • Udang segar bersaiz kecil _ dibuang kulitnya
    • Sedikit Preserved Vegetable _ rendam sekejap dan dibersihkan 
    • Telur
    • Sedikit minyak untuk menumis 
    • Air secukup kegunaan
    • Garam secukup rasa

    Bahan-Bahan Hiasan
    • Hirisan daun salad _ ( Jika suka )
    • Hirisan cili merah
    • Bawang goreng

    Cara-Cara
    1. Panaskan sedikit minyak di dalam periuk yang dalam. Tumiskan bawang merah dan bawang putih hingga wangi.
    2. Kemudian masukkan udang segar dan goreng seketika. Masukkan kobis dan setelah kobis layu bolehlah masukkan air secukupnya.
    3. Biarkan ianya mendidih dan masukkan preserved vegetable serta garam secukup rasa. Gaul dan biarkan ianya mendidih seketika lagi.
    4. Pecahkan telur ke dalam air mendidih tadi gaul rata.
    5. Masukkan misua dan gaul sehingga semua bahan bergaul rata.
    6. Setelah ianya masak bolehlah ditutupkan api dan angkat.
    7. Hidang bersama hirisan daun salad,telur separuh masak (  jika suka ), hirisan cili merah, bawang goreng dan kicap pilihan.

    :: ** NOTE ~ Boleh juga dicampur bahan seperti daging cincang atau isi ayam cincang.







    BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

    Saturday, September 27, 2014

    ~ Chocolate peanut Butter Cake...

    Sheery Dream Cakes | 1:14 PM | | Be the first to comment!


    Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.... 

    Tiada cerita hendak dikongsi bersama di entri kali ini... Hanya beberapa gambar Choc Peanut Butter Cake sahaja yang disajikan.... Kek ini anak Diana yang buat... Jom cuci mata dengan gambar kek ni..






    BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

    Tuesday, September 23, 2014

    ~ Ayam Panggang Kerisik...

    Sheery Dream Cakes | 8:19 AM | 1 Comment so far
    Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.... 

    Hari ini bersiaran bersama Ayam Panggang Kerisik. Cara memasaknya mudah sahaja. Diana suka makan bersama ketupat dan hirisan timun. Suami dan anak-anak pula suka nikmatinya bersama nasi putih panas. Apa-apa pun, ianya terpulanglah kepada selera masing-masing ya.

    Baiklah, jom kita semak resipi Ayam Panggang Kerisik ni.


    AYAM PANGGANG KERISIK

    Bahan-Bahan
    • 800 gm paha ayam _ dipotong 3 bahagian dan bersihkan
    • 1/2 cawan kerisik
    • Santan pekat secukup kegunaan

    Bahan-Bahan A
    • Kicap Manis ABC secukupnya
    • 1 tsp serbuk jintan manis
    • 1 tsp serbuk  jintan putih
    • 1 tbsp serbuk kunyit
    • Sedikit serbuk cili _ ( jika suka )

    Bahan-Bahan Kisar
    • 3 tangkai cili merah
    • 4 ulas bawang putih
    • 8 biji bawang merah
    • 2 inci halia
    • Air asam jawa secukup rasa
    • Garam secukup rasa
    • Gula melaka secukupnya

    Cara-Cara
    1. Campurkan ayam dengan perencah yang dikisar dan bahan-bahan A. Ramas sehingga semua bahan bersalut rata. Perap selama 10 minit. 
    2. Masukkan ayam berserta bahan-bahan kisar ke dalam kuali / periuk. Tuangkan santan dan masak hingga mendidih.
    3. Tambahkan kicap manis dan kerisik. Teruskan memasak hingga ayam empuk dan perencah meresap, angkat.
    4. Kemudian panggang ayam seketika untuk menambahkan aromanya.
    5. Angkat dan hidang bersama nasi panas atau ketupat berserta baki perencah.





    BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

    Saturday, September 20, 2014

    ~ Sarapan Ringkas Ku...

    Sheery Dream Cakes | 4:20 PM | Be the first to comment!


    Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

    Entri kali ini merupakan entri tanpa resipi... Entri ini lebih kepada food photography.. Kek yang dibeli dimakan bersama blueberry, anggur dan krim... Itu sahaja menu Diana pagi tadi... ;)








    BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>