Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua...
Pagi ni cuaca agak cerah kat sini.. Sekarang ni setiap petang cuaca memang tak elok kat sini.. Hujan dan ribut.. Kepada sesiapa yang memandu balik dari kerja tu berhati² ketika memandu tau.. Penglihatan sangat terhad dan jalan raya pasti licin kan.. Dan juga kepada yang berniat nak ke laut tu sebelah petang atau malam.. Lebih baik ditangguhkan terlebih dahulu.
Pagi ni cuaca agak cerah kat sini.. Sekarang ni setiap petang cuaca memang tak elok kat sini.. Hujan dan ribut.. Kepada sesiapa yang memandu balik dari kerja tu berhati² ketika memandu tau.. Penglihatan sangat terhad dan jalan raya pasti licin kan.. Dan juga kepada yang berniat nak ke laut tu sebelah petang atau malam.. Lebih baik ditangguhkan terlebih dahulu.
Berbalik kita kepada cerita Carrot & Banana Cupcake ni.. Waaahhh!!! Sangat ler sedapnya C&BCC ni... Resipi dari Akak Nor cayang... Sekali membakar cupcake ni.. Irfan asyik berulang alik masuk dapur... Apa taknya... Punya ler wangi.. Harum jer semasa membakar tu... Irfan tak sabar² nak makan.. Asyik tanya dah siap ker belum... Heeheee... Kuat betul godaan cupcake ni yer Akak Nor.. :).
Sekali dah masak cupcake ni.. Irfan makan 3 biji tanpa creamcheese frosting tu ( Diana guna saiz cup yang besar sedikit )... Tak sabar dia nak tunggu sejuk... Katanya.. Mummy esok buat lagi yer.. Mummy buat sikit la.. Sedaaaap panas² ( Maksud Irfan sedap dimakan semasa masih panas cupcake ni.. hehehe ).. Tak cukup tu.. dah siap Diana bubuh toppingnya tu.. Irfan makan lagi 1 biji cupcake ni.. Sekali makan 4 biji.. Tak per ler kan.. Esok² buat lagi.. Kena buat 2 adunan ler lain kali.. :)
Akak Nor cayang.. Terima kasih yer kerana sudi berkongsi resipi yang sedap ni... Izinkan Diana kongsikannya kat sini pula yer akak...
:: Resipi Oleh ~ Akak Nor @ Secubit Garam ( TQ )
CARROT & BANANA CUPCAKE
Bahan-Bahan
Cara-Cara
:: NOTE ~
~ CREAMCHEESE FROSTING...
:: Resipi Oleh ~ Akak Nor @ Secubit Garam ( TQ )
Cara-Cara
:: Resipi Oleh ~ Akak Nor @ Secubit Garam ( TQ )
CARROT & BANANA CUPCAKE
Menghasilkan 14 biji cupcake
Bahan-Bahan
- 150gm tepung gandum *
- 1 1/2 sudu teh baking powder *
- 1/2 sudu teh garam * ( *diayak )
- 170gm carrot yg disagat
- 50gm badam ( optional ) ~ dicincang dan disangai sekejap
- 2 bj telur A
- 95gm gula perang
- 100ml minyak sayur / bunga
- 2 biji pisang ~ dilecek ( lebihkurang 1 cawan )
- 1/2 sudu teh soda bicarbonat
- 1 sudu teh esen vanila
- Papercup secukupnya
Cara-Cara
- Masukkan tepung gandum, baking powder dan garam yg dah diayak kedalam sebuah mangkuk.
- Masukkan carrot dan gaul rata.
- Dalam bekas yg lain lecek pisang bersama soda bikarbonat ( ini akan menghasilkan pisang yg sedikit berbuih).
- Pukul telur bersama gula perang hingga pekat kemudian masukkan vanila.
- Masukkan campuran tepung dgn carrot dan badam. Gaul dgn menggunakan spatula / senduk kayu.
- Masukkan pula pisang yg dilecek dan juga minyak, gaul hingga sebati.
- Aturkan papercup dlm loyang dan skop adunan kedalamnya lebihkurang 85% penuh. ( lebih mudah jika menggunakan skop aiskrim )
- Bakar dlm oven yg dah dipanaskan dgn suhu 170°C sehingga masak ( lebihkurang 35min bergantung pd kepanasan oven dan saiz cup ).
- Bila dah masak, keluarkan dan biarkan betul² sejuk sebelum diletakkan frosting / topping keatasnya.
:: NOTE ~
- kalau nak buat dlm bentuk sebiji kek, gunakan loyang 8" yg digris terlebih dahulu.
- bakar dgn suhu 175 - 180°C sehingga masak atau lebih kurang 45 - 50min.
- cucuk dgn lidi utk lihat kek dah masak atau belum.. jika belum masak tambahkan masa membakar lagi..
- kacang badam boleh digantiikan dgn walnut ataupun hazelnut.
- minyak sayur / bunga boleh digantikan dgn minyak masak biasa ataupun boleh juga digantikan dgn butter yg dicairkan.
- sukatan gula bolehlah dikurangkan sedikit jika menggunakan pisang yg masak agak ranum kerana biasanya pisang gini lebih manis.
~ CREAMCHEESE FROSTING...
:: Resipi Oleh ~ Akak Nor @ Secubit Garam ( TQ )
Bahan-Bahan
- 125gm creamcheese
- 60gm butter
- 60gm gula icing ~ ayak
Cara-Cara
- Pukul cheese dengan butter hingga kembang.
- Masukkan gula icing sedikit demi sedikit dan pukul lagi hingga betul-betul kembang dan gebu.