Assalamualaikum dan Salam Sejahtera....
Bosan sungguh rasanya petang nie.. Jumaat lepas Diana masak Udang Goreng Berempah ni.. Resipi asal menggunakan sotong... Resipi ni datangnya dari dapur Akak Nor ... Masa ternampak entri Sotong Goreng Berempah tu.. Terus teringin nak mencubanya... Sememangnya sedap resipi ni... Seperti yang Akak Nor beritahu di entri tu, InsyaAllah hasilnya menjilat jari.. Memang menjilat jari tau.. Hehhehe... Suka sesangat... Terima kasih Akak Nor kerana berkongsi resipi yang sedap ni... Izinkan Diana pula kongsikannya di sini ya akak... Terima kasih...
Cara-Cara
*Air dari sotong akan menjadikan masakan sedikit berkuah sbb tu tak perlu masukkan sebarang air semasa memasak.
BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>
Bosan sungguh rasanya petang nie.. Jumaat lepas Diana masak Udang Goreng Berempah ni.. Resipi asal menggunakan sotong... Resipi ni datangnya dari dapur Akak Nor ... Masa ternampak entri Sotong Goreng Berempah tu.. Terus teringin nak mencubanya... Sememangnya sedap resipi ni... Seperti yang Akak Nor beritahu di entri tu, InsyaAllah hasilnya menjilat jari.. Memang menjilat jari tau.. Hehhehe... Suka sesangat... Terima kasih Akak Nor kerana berkongsi resipi yang sedap ni... Izinkan Diana pula kongsikannya di sini ya akak... Terima kasih...
:: Resipi oleh ~ Akak Nor @ Secubit Garam ( TQ )
:: Nama resipi asal ~ Sotong Goreng Berempah
:: Nama resipi asal ~ Sotong Goreng Berempah
UDANG GORENG BEREMPAH
Bahan-Bahan
- 500gm sotong _ ( Diana guna udang )
- 3 ulas bawang putih ~ dihiris
- 1 biji bawang besar ~ dihiris
- 1 in halia ~ dihiris
- 1 sudu besar cili mesin
- 1 sudu besar rempah kari *
- 1 sudu kecil serbuk ketumbar *
- 1/2 sudu kecil serbuk jintan putih *
- 1/2 sudu kecil serbuk jintan manis * ~ (* dibancuh dgn sedikit air hingga menjadi paste)
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 sudu besar kicap manis
- 1 biji tomato ~ dihiris
- 1 tangkai daun kari
- 1 biji limau kasturi
- Garam
- Gula
- Minyak
Cara-Cara
- Bersihkan sotong dan potong. Toskan.
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan yg dihiris hingga wangi dan kekuningan.
- Masukkan cili mesih dan tumis lagi hingga garing.
- Masukkan paste rempah dan daun kari. Kacau.
- Masukkan pula sos tiram, kicap dan tomato.
- Goreng lagi hingga pecah minyak atau garing.
- Masukkan sotong, garam dan gula secukup rasa.
- Masak hingga kuah menjadi sedikit kering dan bolehlah dipadamkan api.
- Perahkan limau kasturi dan kacau rata.
- Angkat dan hidangkan panas-panas.
*Air dari sotong akan menjadikan masakan sedikit berkuah sbb tu tak perlu masukkan sebarang air semasa memasak.