Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..
Ni pun salah satu menu kami semalam... Sup ayam ni lah yang menjadi menu utama Diana ketika di dalam pantang. Bayangkan lah sehari pun tak boleh tak makan sup ayam ni... Makan bersama halia juga tau.. Tak makan? Tak boleh tak makan, nanti ditegur oleh hubby... Lagi pun tu pesan MIL, kena makan ayam bersama halia sekali. Masakan ni Mother In Law yang ajarkan. Setiap kali lepas bersalin pasti MIL ingatkan wajib makan Sup Ayam Cendawan ni... Nasib baik menepeti selera ni.. kalau tak.. mau tak jemu nak menelannya kan... Hehehe... Baiklah, mari tengok apakah bahan yang diperlukan...
:: Cendawan mesti ada ::
:: Halia ditumbuk kasar bersama kulitnya ::
:: Bawang merah dan bawang putih dicincang halus ::
- 1 kg ayam _ dibuang kulitnya dan dipotong kecil
- 10 keping cendawan kering _ direndam ( nak potong 2, 4 atau hiris seperti gambar di atas tu pun boleh )
- 3 inci halia muda _ ditumbuk kasar bersama kulitnya
- 8 ulas bawang merah _ dicincang halus
- 12 ulas bawang putih _ dicincang halus
- 2 tbsp minyak bijan
- 1000 ml air
- Sedikit minyak zaitun atau minyak masakan lain
- Sedikit qi zi/qoji berries dan Red dates kering tanpa biji _ kali ni tak bubuh
Bahan-Bahan A
- 1/2 tbsp perencah pati ayam Tumix
- 2 tbsp kicap pekat Yot Brand
- 1 tbsp minyak bijan
- Garam secukup rasa
Cara-Cara
- Masukkan sedikit minyak zaitun atau minyak masak dan 2 tbsp minyak bijan. Masukkan bawang merah, bawang putih dan halia. Tumis sehingga garing.
- Masukkan ayam dan masak selama 5 minit.
- Kemudian masukkan cendawan, red dates, qi zi/goji berries dan air. Gaul dan renih selama 20 minit d atas api kecil.
- Tambahkan bahan-bahan A dan renih lagi sehingga ayam empuk.
- Tutupkan api dan sedia untuk dihidang.
- Makan ketika ianya masih panas dengan nasi putih.
BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>