Saturday, January 11, 2014

~ Entri SBK 2 :: Durian Mousse Cheesecake...

Sheery Dream Cakes | 10:15 AM | | 2 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Durian Mousse Cheesecake ini merupakan entri dari blog Diana yang satu lagi, SBK 2.. Dah tutup dah.. Kek yang mudah untuk disediakn. Yang pastinya kek ini merupakan kek bermusim untuk disediakan. Jika bukan musim durian, memang tidak dapatlah merasanya kan.. Hehhee.. Terpaksalah menunggu musim buah durian tiba barulah kita dapat merasa kek ni.. Nak mencubanya? Boleh rujuk resipinya di bawah..

~ Entri asal dibuat pada : November 28, 2013... 

DURIAN MOUSSE CHEESECAKE


Bahan-Bahan
  • 2 keping kek span 
  • Kek span yang berjalur secukup kegunaan _ Resipinya sama seperti kek span yang biasa tu cuma adunan kek itu perlu dibahagi kepada 2 bahagian dan warnakan mengikut kesukaan anda. Masukkan ke dalam piping bag dan picitkan berselang seli di atas loyang pembakar. Bakar hingga kek masak 
  • Kek span yang dipotong dadu _ untuk hiasan
  • Sedikit gula aising 

Bahan-Bahan Untuk Durian Mousse
  • 600 gm isi durian _ dikisar menggunakan food processor ( boleh dikurangkan jika tidak suka terlalu kuat rasa duriannya )
  • 250 gm cream cheese
  • 180 gm  Non-dairy whipping cream 
  • 2 tsp gelatine powder
  • 2 tbsp air panas
  • 3 tbsp gula aising _ boleh dikurangkan mengikut citarasa masing-masing ( bergantung kepada manis isi durian juga )

Cara-Cara
  1. Campurkan gelatine powder bersama air panas atau double boil sehingga larut. Ketepikan.
  2. Pukul cream cheese sehingga lembut.
  3. Kemudian masukkan gula aising dan pukul lagi sehingga ianya lembut dan gebu. Masukkan gelatine dan gaul rata.
  4. Di dalam bekas yang lain, pukul Non-dairy whipping cream hingga kental. 
  5. Kemudian campurkan bersama isi durian dan kaup balik sehingga sebati. 
  6. Campurkan ke dalam adunan cream cheese dan gelatine tadi dan kaup balik sehingga rata.
  7. Sedia untuk digunakan.

Cara untuk melapis kek
  1. Potong kek span berjalur kepada 2 inci tinggi dan susunkan di tepi loyang.
  2. Kemudian ambil sekeping kek span dan letakkan ke dalam loyang. 
  3. Tuangkan adunan durian mousse ( pastikan tidak melebihi kek span berjalur ). 
  4. Lapis di atasnya dengan sekeping lagi kek span.
  5. Tuangkan lebihan adunan durian mousse di atas kek. Ratakan kek dan masukkan kek ke dalam peti ais semalaman.
  6. Keluarkan kek dari peti ais. Tanggalkan loyang dengan cermat.
  7. Hias kek dengan kek span yang dipotong dadu dan taburkan dengan sedikit gula aising di atasnya.


**  Note ~ Oleh kerana ahli keluarga Diana suka makan durian, maka itulah Diana bubuh 600 gm isi durian.. Jadi, bubuhlah isi durian itu mengikut citarasa masing-masing ya... Selamat mencuba.. ;)




Kek ini juga boleh dibuat seperti gambar di atas dan di bawah ini.. Tidak perlu sediakan kek span yang berjalur itu ya.. Hanya perlu sediakan kek span untuk dasarnya dan durian mousse sahaja.. Caranya ~ 
  1. Potong kek span mengikut saiz bekas yang hendak digunakan..
  2. Kemudian letakkan kek span di dalam bekas tersebut dan tuangkan durian mousse di atasnya.
  3. Simpan kek di dalam peti ais.
  4. Sedia untuk dinikmati.
::  Untuk yang ini pula Diana buat 2 lapisan kek dan durian mousse  ::


BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

~ Entri SBK 2 :: Pineapple Chicken...

Sheery Dream Cakes | 9:06 AM | | Be the first to comment!

~ Entri asal dibuat pada : November 26, 2013...  


PINEAPPLE CHICKEN

Bahan-Bahan 
  • 3 keping peha ayam _ buangkan kulitnya dan dipotong kecil
  • 6 keping nenas dalam tin
  • 1/2 biji capsicum hijau _ dipotong kecil 
  • 1 inci halia _ dihiris halus
  • 2 ulas bawang putih _ dihiris kasar
  • 7 tangkai cili kering _ dipotong 2
  • Minyak untuk menggoreng

Bahan-Bahan Perap 
  • 1 biji telur
  • 1 tsp serbuk kari Baba's
  • 1/2 tsp 5 spice powder
  • 1/4 tsp perencah pati ayam Tumix
  • Garam secukup rasa
  • 1 tsp gula
  • 1 1/2 tbsp tepung jagung
  • 1 tbsp tepung kastard 

Bahan-Bahan Sos
  • 2 tbsp sos cili Thai
  • 4 tbsp sos cili Maggi
  • 1 1/2 tbsp sos plum 
  • 1/2 biji lemon _ ambil jusnya
  • 5 tbsp syrup nenas dalam tin
  • 1/2 tsp perencah pati ayam Tumix
  • Sedikit gula
  • Garam secukup rasa

Cara-Cara 
  1. Gaulkan ayam bersama bahan-bahan perap hingga rata. Perap ayam selama 30 minit - 1 jam.
  2. Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng ayam hingga masak kekuningan. Angkat dan ketepikan.
  3. Di dalam kuali yang lain, panaskan sedikit minyak dan gorengkan capsicum selama 20 saat. Angkat dan ketepikan.
  4. Masukkan halia dan bawang putih. Tumis  hingga terbit aromanya. 
  5. Kemudian masukkan cili kering dan goreng lagi sehingga cili kering bertukar warna.
  6. Selepas itu masukkan bahan-bahan sos dan sesuaikan rasa. Biarkan ianya mendidih seketika.
  7. Masukkan ayam goreng dan capsicum. Gaul rata dan tutupkan api.
  8. Angkat dan hidang bersama nasi putih panas.



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Friday, January 10, 2014

~ Terima Kasih Sahabat...

Sheery Dream Cakes | 12:24 PM | 8 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sayang buat semua pengunjung SBK ...  

Begitu cepat masa berlalu... SBK dah 3 tahun sudah rupanya.. Alhamdulillah... Hari ini genaplah 3 tahun perjalanan SBK di alam maya ini... Syukur kepada Allah S.W.T. kerana memberi peluang dan ruang untuk Diana teruskan blogging lagi pada tahun ini... Terima kasih yang tidak terhingga kepada semua yang sudi berkunjung ke SBK selama ini... 


Dikesempatan ini juga Diana ingin memohon ampun dan maaf kerana belum berkesempatan untuk membalas komen-komen anda semua.. BW pun hanya seketika... Buat masa ini memang Diana agak sibuk sedikit.. InsyaAllah.. Jika ada ruang dan masa.. Diana akan buat mana yang termampu ya... 


Hari ini SBK juga berwajah baru... Hehehee... Cuma header sahaja yang berubah sebenarnya... :). Baik lah... Sampai di sini sahaja buat kali ini... Sampai kita bertemu lagi di entri yang akan datang... 

Salam Sayang Dari SBK.... Muahsss... Sayang Anda Semua...



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Wednesday, January 8, 2014

~ Ayam Gulung Lada Hitam...

Sheery Dream Cakes | 2:00 PM | 4 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sayang... 

Hari ini satu lagi resipi ayam yang dikongsikan bersama anda semua... Tanpa membuang masa lagi.. Apa kata kita terus sahaja semak resipinya... 

AYAM GULUNG LADA HITAM


Bahan-Bahan 
  • 1 keping paha ayam _ Buangkan kulit dan tulangnya ( Jika hendak guna bahagian dada ayam pun boleh )
  • Lobak merah secukup kegunaan _ hiris dan potong memanjang 
  • Ubi kentang _ hiris dan potong memanjang
  • Kuning telur secukupnya _ dipukul ringan
  • Tepung jagung secukupnya

Bahan-Bahan Perap
  • 1/4 tsp minyak bijan
  • 1/2 tsp sos tiram Maggi
  • 1/2 tbsp tepung jagung
  • 1 biji kuning telur
  • Serbuk lada hitam
  • Lada berperisa Aji Shio
  • Sedikit gula dan garam

Bahan-Bahan Sos
  • 2 ulas bawang putih _ dicincang halus
  • 1 tbsp sos tiram
  • 2 tbsp sos lada hitam Life 
  • 2 tbsp sos cili Maggi
  • 4 tbsp air atau secukupnya mengikut citarasa masing-masing
  • Garam dan gula jika perlu


Cara-Cara
  1. Potong isi ayam kepada beberapa kepingan kecil. 
  2. Gaulkan ayam bersama bahan-bahan perap hingga rata. Kemudian ambil sekeping isi ayam dan susun diatasnya lobak merah dan ubi kentang. Gulung ayam dengan kemas. Ikat dengan tali ( ikat biasa-biasa sahaja sebab ianya hanya untuk mengekalkan bentuk ayam tersebut ). Buat sehingga habis dan perap ayam selama 30 minit.
  3. Bukakan pengikatnya dan celup ayam ke dalam kuning telur.
  4. Saluti ayam dengan tepung jagung dan goreng di dalam minyak yang panas sehingga ayam masak kekuningan.
  5. Angkat ayam dan ketepikan.
  6. :: Untuk sosnya ~ Panaskan sedikit minyak di dalam kuali / periuk dan tumiskan bawang putih hingga wangi.
  7. Kemudian masukkan bahan-bahan sos yang selebihya. Biarkan ianya mendidih dan sesuaikan rasa.
  8. Tutupkan api dan masukkan ayam gulung tadi. Gaul sehingga ayam bersalut rata dengan sos.
  9. Taburkan lada hitam yang ditumbuk di atasnya ketika menghidang.







BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>