Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…
Onde-Onde Gula Melaka merupakan sejenis kuih tradisional berbentuk bulat yang dibuat dari tepung pulut yang berinti sirap gula melaka dan disaluti dengan parutan kelapa diluarnya. Kini, kuih onde-onde ini telah diolah dari resipi kuih tradisional menjadi resipi kek dan cupcake. Sememangnya apabila kita makan kek onde-onde ini, kita seolah-olah sedang menikmati kuih onde-onde. Persamaan dari segi rasa sememangnya ketara di situ.
Hari ini Diana juga tidak ketinggalan untuk mencuba resipi Onde-Onde Cupcakes. Untuk resipi kek Diana ikut dari blog For The Love of Food dan untuk inti dan frosting pula Diana ikut dari blog Akak Ayu @ Curlybabe's Satisfaction. Terima kasih dan izinkan Diana kongsikannya di sini pula ya. Terima kasih.
Onde-Onde Gula Melaka merupakan sejenis kuih tradisional berbentuk bulat yang dibuat dari tepung pulut yang berinti sirap gula melaka dan disaluti dengan parutan kelapa diluarnya. Kini, kuih onde-onde ini telah diolah dari resipi kuih tradisional menjadi resipi kek dan cupcake. Sememangnya apabila kita makan kek onde-onde ini, kita seolah-olah sedang menikmati kuih onde-onde. Persamaan dari segi rasa sememangnya ketara di situ.
Hari ini Diana juga tidak ketinggalan untuk mencuba resipi Onde-Onde Cupcakes. Untuk resipi kek Diana ikut dari blog For The Love of Food dan untuk inti dan frosting pula Diana ikut dari blog Akak Ayu @ Curlybabe's Satisfaction. Terima kasih dan izinkan Diana kongsikannya di sini pula ya. Terima kasih.
:: Resipi Oleh ~ For The Love of Food ( TQ )
ONDE-ONDE CUPCAKES
Real Pandan Extract
- 1 huge bunch of pandan leaves, cut into smaller pieces
- 1/2 cup water
Method
- Blend the pandan leaves and water together in a blender.
- Strain the pandan juice through a fine sieve, or a cheesecloth if you prefer.
- Squeeze out as much juice as you possibly can.
Pandan Cupcake
- 1 1/2 cups plain flour
- 1 1/4 teaspoons baking powder
- 1/2 teaspoon salt
- 3/4 cups caster sugar
- 125g unsalted butter at room temperature
- 2 tablespoons real pandan extract
- 2 eggs
- 1/2 cup milk
Method
- Preheat oven to 180 deg.
- Sieve flour, baking powder and salt through a fine sieve. Set aside.
- Beat butter and sugar together until white and fluffy.
- Add in eggs, one at a time.
- Add flour mixture, alternating with milk and the pandan extract.
- Scrape down the sides of your mixing bowl and beat for another minute or two until the batter is well incorporated.
- Divide the batter equally into a muffin tin that has been lined with cupcake liners.
- Bake in the oven for 15 to 17 minutes, or until a skewer inserted comes out clean.
- Ensure that the cupcakes are cooled down to room temperature before you core and fill them.
Sirap Gula Melaka
:: Resipi Oleh ~ Akak Ayu @ Curlybabe's Satisfaction ( TQ )
Bahan-Bahan
- 200 gm gula melaka
- 2 cawan air
Cara-Cara
- Masak bahan-bahan di dalam periuk hingga pekat dan springy.
- Masak hingga air gula menjadi dalam 1 cawan. Matikan api dan ketepikan.
:: NOTE ~
Adunan akan cepat mengeras setelah ianya sejuk. Dinasihatkan supaya sentiasa memanaskan sirap gula melaka ini di atas api kecil.
Bahan-Bahan Frosting
- 1/2 - 3/4 cawan kelapa parut
- Daun pandan
- Sedikit garam
- Whipping cream secukup kegunaan ( pukul whipping cream hingga kembang )
Cara-Cara
- Kukus kelapa parut, daun pandan dan garam. Ketepikan. ( Sekiranya kelapa parut di atas tidak habis digunakan, bolehlah disimpan di dalam freezer dan boleh dibuat untuk kegunaan lain seperti buat kuih tradisional ).
- Korek lubang ditengah cupcake dan keluarkan baki isi cupcake tadi.
- Masukkan sirap gula melaka ke dalam lubang dengan menggunakan sudu kecil.
- Kemudian paipkan krim dan drizzle sirap gula melaka di atasnya.
- Taburkan sedikit kelapa parut di atasnya.