Thursday, November 12, 2015

~ Resipi Dalca Daging / Kari Sayur Campur Daging...

Sheery Dream Cakes | 12:00 AM | | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam sejahtera... 

Hari ini bersiaran bersama resipi Dalca Daging / Kari sayur campur daging kegemaran kami sekeluarga.. Dulu Diana pernah kongsikannya di sini. Cuma dulu Diana guna makanan laut dan hari ini Diana gantikannya dengan daging pula.. Jenis sayuran yang ingin digunakan bolehlah digantikan dengan jenis sayuran kegemaran masing-masing.. Jom tengok resipinya..


DALCA DAGING
  
Bahan-Bahan
  • 500 gm daging _ dihiris nipis dan direbus hingga empuk ( jangan buang air rebusan daging )
  • 1 biji terung panjang _ dipotong 1 1/2 inci panjang, dibelah 2 dan belah tengahnya tapi jangan putus
  • 200 gm ubi keledek berwarna oren _ kupas kulitnya dan dipotong kecil
  • 3 tangkai kacang panjang _ dipotong 1 1/2 inci panjang 
  • Kacang dal _ direndam dan rebus hingga lembut ( Diana tidak bubuh )
  • 1 batang serai _ dititik 
  • 1 keping asam gelugur
  • 1/2 tsp jintan manis
  • 1/2 tsp perencah pati ayam Tumix
  • 3 1/2 tbsp serbuk kari daging Baba's dicampur dengan sedikit air panas
  • Santan dalam kotak Ayam Brand secukup kegunaan
  • Air secukupnya
  • Garam
  • Gula

Bahan-Bahan Kisar
  • 3 biji bawang merah 
  • 2 ulas bawang putih
  • 40 gm udang kering _ direndam dalam air panas hingga lembut, bersihkan dan toskan
  • 1 inci kunyit hidup
  • 1/2 inci lengkuas
  • 1/2 inci halia

Bahan Tumis
  • 1 batang kayu manis
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 2 biji buah pelaga 
  • 1 tangkai daun kari _ Optional 


Cara-Cara
  1. Panaskan minyak di dalam periuk, tumis bahan tumis hingga wangi.
  2. Kemudian masukkan bahan kisar, jintan manis dan serai. Tumis hingga garing.
  3. Masukkan rempah kari dan tumis hingga pecah minyak.
  4. Masukkan daging bersama air rebusan dan tambahkan air jika perlu.
  5. Seterusnya masukkan ubi keledek dan masak hingga ubi separuh masak.
  6. Masukkan kacang panjang, terung dan kacang dal. Gaul rata dan masak hingga sayuran masak.
  7. Tambahkan asam gelugur, santan, perencah pati ayam, garam dan gula secukup rasa. Biarkan ianya mendidih seketika.
  8. Tutupkan api dan sedia untuk dihidang.

:: Gambar di versi lepas ::








BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Friday, November 6, 2015

~ Resipi Lepat Pisang...

Sheery Dream Cakes | 9:00 AM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Bertemu kembali di hari Jumaat penghulu segala hari.. Moga kita semua sentiasa di bawah lindungan dan rahmat Allah.. Syukur di atas segala nikmatNya.. 

Alhamdulillah.. Kelmarin sempat juga merasa kuih Lepat Pisang air tangan sendiri.. Sebenarnya Diana memang suka makan kuih ni.. Cuma Diana ni kurang mahir dalam bab membuat kuih tradisional.. Teringin sangat hendak makan kuih Lepat Pisang.. Tu yang mencuba sendiri membuatnya.. Google resipi kuih ni.. Memang banyak versi yang ada.. kali ini Diana mencuba resipi  Chef Hanieliza.. Izinkan Diana kongsikannya di sini ya akak.. Terima kasih..


:: Resipi Oleh ~ Chef Hanieliza @ Hanieliza Cooking  ( TQ )

LEPAT PISANG
  
Bahan-Bahan 

  • 2 cawan pisang emas / berangan /montel lecek 
  • 1 cawan tepung gandum 
  • 2 s/b tepung susu _ ( Diana gantikan dengan santan dalam kotak secukupnya )
  • 2 s/b gula 
  • Garam 
  • Daun pisang _ ( layukan daun dan potong saiz 6 inci X 6 inci )

Cara-Cara

  1. Gaulkan semua bahan supaya sebati. 
  2. Letakkan dalam sesudu di atas daun pisang. Lipatkan. 
  3. Kukuskan selama 15 minit. 
  4. Sejukkan dan hidang.

 

BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Tuesday, October 27, 2015

~ Resipi Sambal Sardin Bersama Timun...

Sheery Dream Cakes | 2:55 PM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan salam Sejahtera... 

Memang tidak dinafikan Sardin merupakan menu kegemaran ramai orang... Termasuk juga lah Diana sendiri.. Ianya sedap dimakan panas-panas bersama nasi putih.. Boleh bertambah-tambah dibuatnya..

Entri kali ini Diana ingin kongsikan resipi Sambal Sardin bersama timun... Jom semak resipinya di bawah...


SAMBAL SARDIN BERSAMA TIMUN
  
Bahan-Bahan
  • 1 tin sardin Ayam Brand ( Ikan Mackerel dalam sos tomato )
  • 1 biji timun _ buangkan tengahnya dan hiris
  • 3 biji bawang merah _ dicincang
  • 2 ulas bawang putih _ dicincang
  • 1 biji bawang besar _ dihiris
  • 1 biji cili merah _ buangkan biji dan dicincang
  • Capsicum hijau _ dipotong dadu kecil
  • 7-10 tangkai cili kering _ buangkan biji dan rebus hingga lembut. Kemudian kisar
  • Garam
  • Gula
  • Minyak untuk menumis

Cara-Cara
  1. Asingkan ikan sardin dengan sos tomatonya. Buangkan tulangnya. Ketepikan.
  2. Panaskan sedikit minyak di dalam periuk dan tumiskan cili kering kisar hingga masak dan garing.
  3. Masukkan bahan yang dihiris dan dicincang serta capsicum hijau. Tambahkan juga sedikit gula. Tumis hingga wangi. Angkat bahan yang ditumis tadi dan ketepikan ( tinggalkan bahan yang ditumis tadi sedikit di dalam periuk ).
  4. Masukkan sos tomato sardin dan tumis lagi hingga sedikit kering ( bergantung kepada citarasa masing-masing ).
  5. Tambahkan garam secukup rasa. Gaul rata.
  6. Masukkan ikan sardin dan gaul. Masak seketika.
  7. Masukkan hirisan timun dan gaul rata.
  8. Masukkan bahan yang ditumis tadi dan gaul rata hingga semua bahan mesra.
  9. Tutupkan api dan hidang bersama nasi putih.




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Thursday, October 22, 2015

~ Resipi Mee Kari...

Sheery Dream Cakes | 2:13 PM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Bersiaran bersama Mee Kari resipi dari blog Akak Azlita.. Memang berbaloi mencubanya.. Sedap!! Thumbs up! Secara peribadi resipi ini memang tip top.. Terima kasih buat Akak Ita kerana sudi berkongsi resipi Mee Kari ini. Izinkan Diana pula kongsikannya di sini ya akak..


:: Resipi Oleh ~ Akak Azlita @ Masam Manis  ( TQ )

MEE KARI
  
Bahan Stock

  • 1/2 kg udang basah


Bahan stock yang kita perlukan adalah stock udang. Stock udang ni kita kena buat sendiri. Senang aje buat dia. 1/2 kg udang tadi kita bahagi dua. Satu bahagian kita buang bahagian yang tajam, belah belakang dan buang tali atau urat hitam kat belakang badan dia tu, kemudian kita cuci bersih dan asingkan.

Satu bahagian lagi kita kopek udang tu. Asingkan isi udang dan kepalanya.


Kulit udang dan kepala udang tadi kita masukkan dalam periuk, kita tambahkan air dan kita rebus. Bila dah masak, dan didih, kita biarkan dia sejuk kejap, kemudian kita kisar dalam blender hingga halus. 



Lepas tu kita tapis.




Ambil isi udang tadi, campurkan dengan air udang yang kita dah tapis, masukkan dalam blender yang bersih dan kisar semula untuk hasilkan stock udang.

ok! dah siap stock udang kita. Stock ni kita boleh simpan dalam freezer untuk kegunaan masakan lain juga, macam nak buat laksa atau tom yum.


Bahan A

  • 1/2 cawan udang kering ~ di rendam hingga lembut dan kisar
  • 20 tangkai cili kering ~ rendam hingga lembut dan kisar halus
  • 4 sudu besar rempah kari Baba's _ ( Diana lebihkan sedikit )
  • 1/2 kg daging batang pinang _ Jika guna daging lain rebus dahulu hingga empuk
  • Udang basah yang kita asingkan dari 1/2 kg penyediaan stock udang tadi
  • Fish ball ~ ikut suka
  • 1 cawan kerang _ ( Diana tak letak )
  • 8 keping tahu pong ~ di belah 2
  • 3 biji kentang ~ hiris bulat dan goreng, kemudian kisar halus
  • Air secukupnya
  • Diana tambah ayam dan kentang 


Bahan Untuk Menumis 
  • 1 senduk minyak masak
  • 2 batang kulit kayu manis
  • 3 kuntum bunga lawang
  • 5 kuntum cengkih
  • 3 tangkai daun kari di raut
  • 2 batang serai di titik perdunya

Bahan Kisar
  • 4 ulas bawang putih
  • 10 ulas bawang merah
  • 2 batang serai ~ ambil bahagian putihnya sahaja
  • 1 inc lengkuas
  • 2 inc halia
  • 3 biji buah keras

Bahan Perasa
  • 1 buku gula Melaka
  • 3 keping asam keping
  • 300 ml santan Kara atau 2 biji santan kelapa
  • 1 kiub daging
  • 1 kiub ikan bilis
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Boleh juga tambah maggi secukup rasa 

Bahan-bahan yang di makan bersama 
  • 1 ikat sawi ~ potong dan celur
  • 1 mangkuk taugeh ~ buang akarnya, nak celur boleh tak nak celur pun ok!
  • 3 batang timun ~ buang kulit, hiris halus bulat-bulat, jangan ambil bahagian tengahnya yang lembut.
  • Daun sup dan daun bawang ~ di hiris
  • Telur burung puyuh ~ di rebus dan kupas kulitnya
  • limau kasturi
  • bawang goreng
  • Lada merah sebagai hiasan
  • Jeruk lada untuk di makan bersama
  • Mee kuning secukupnya 

Cara-Cara
  1. Panaskan minyak, tumiskan bahan tumis, daun kari dan serai hingga harum.
  2. Masukkan bahan kisar ( bawang merah, bawang putih, lengkuas, halia, serai dan buah keras ).
  3. Masukkan cili kering kisar dan udang kering kisar. Kacau dan tumis hingga naik aromanya.
  4. Kemudian masukkan rempah kari Baba's. Kacau dan masak hingga terbit minyak ( hingga semua bahan betul-betul masak dan garing ).
  5. Masukkan stock udang. Kacau dan renihkan hingga terbit minyak.
  6. Masukkan daging batang pinang dan tambahkan air ( Jika kita menggunakan daging selain daging batang pinang, kita kena rebus dahulu hingga daging empuk. Air rebusan kita jangan buang, kita boleh masukkan dalam kuah ni menggantikan air ). Biarkan kuah mendidih dan daging empuk.
  7. Masukkan gula Melaka, asam keping, kiub daging dan kiub ikan bilis.
  8. Masukkan santan dan biarkan kuah merenih sebentar. 
  9. Masukkan udang basah, kerang, fish ball dan biarkan ia masak sebentar.
  10. Perasakan dengan garam. tambahkan gula, Maggi secukup rasa serta masukkan kentang goreng yang telah dikisar dan kacau rata ( Fungsi kentang ini adalah juga untuk memekatkan kuah, selain itu juga rasa kentang yang manis dan lemak akan membuatkan kuah manis dan enak )
  11. Akhir sekali masukkan tauhu pong. Kacau dan biarkan ia mesra.
  12. Tutupkan api dan sedia untuk dihidang.




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>