Tuesday, January 5, 2016

~ Resipi Sup Ayam Cendawan...

Sheery Dream Cakes | 8:21 PM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Hari ini bersiaran dengan resipi ulang tayang... Diana belajar resipi Sup Ayam Cendawan ni dari Mak Mertua Diana.. Apa kata jom kita semak resipinya..


SUP AYAM CENDAWAN
  
Bahan-Bahan
  • 1 kg ayam _ dibuang kulitnya dan potong kecil
  • 5 keping cendawan shitake kering _ direndam hingga lembut, potong mengikut citarasa dan bersihkan
  • 5 keping cendawan telinga kera _ direndam hingga lembut, potong  dan bersihkan 
  • 3 inci halia muda _ ditumbuk kasar bersama kulitnya
  • 8 ulas bawang merah _ dicincang halus
  • 12 ulas bawang putih _ dicincang halus
  • 2 tbsp minyak bijan
  • 1000 ml air atau secukup kegunaan
  • Sedikit minyak zaitun 

Bahan-Bahan A

  • 1/2 tbsp perencah pati ayam Tumix
  • 2 tbsp kicap pekat Yot Brand
  • 1 tbsp minyak bijan
  • Garam secukup rasa

Cara-Cara
  1. Masukkan sedikit minyak zaitun dan 2tbsp minyak bijan. Masukkan bawang merah, bawang putih dan halia. Tumis sehingga garing.
  2. Masukkan ayam dan masak selama 5 minit.
  3. Kemudian masukkan cendawan dan air. Gaul dan renih selama 20 minit di atas api kecil.
  4. Tambahkan bahan-bahan A dan renih lagi sehingga ayam empuk.
  5. Tutupkan api dan sedia untuk dihidang.
  6. Makan ketika ianya masih panas dengan nasi putih. 




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

~ Resipi Makaroni Goreng...

Sheery Dream Cakes | 7:52 AM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Alhamdulillah.. Syukur kepadaNya kerana kita diberi peluang dan ruang untuk bertemu kembali di tahun 2016 ini.. Moga semuanya dianugerahkan kesihatan yang baik dan selamat kembali ke sekolah buat anak-anak semua ya... Belajar rajin-rajin dan moga segala urusan pembelajaran anak-anak dipermudahkan.

Baiklah.. hari ini bersiaran dengan resipi Makaroni Goreng.. Resipinya boleh rujuk di bawah ya..


MAKARONI GORENG
  
Bahan-Bahan 
  • 250 gm makaroni _ masak seperti arahan di dalam bungkusan
  • 150 gm daging - dikisar 
  • 100 gm udang yang telah dikupas kulitnya
  • 1/2 batang lobak merah _ potong dadu
  • Segenggam udang kering _ rendam dalam air panas dan ditumbuk kasar
  • 3 biji telur
  • 1 biji bawang besar _ dicincang 
  • 2 biji bawang merah _ dicincang
  • 4 ulas bawang putih _ dicincang
  • 4 tbsp cili kering kisar ( boleh ditambah atau dikurangkan mengikut citarasa )
  • 3 tbsp sos tiram
  • 6 tbsp sos cili maggi
  • 1 tsp perencah pati ayam tumix
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit gula
  • Minyak zaitun untuk menumis

Cara-Cara
  1. Panaskan sedikit minyak zaitun di dalam kuali. Tumiskan bawang merah, bawang putih, bawang besar, udang kering dan cili kisar sehingga naik aromanya dan sedikit garing.
  2. Kemudian pecahkan telur satu persatu. 
  3. Setelah itu gaul sebati dan masukkan pula daging kisar. Biar sehingga daging empuk.
  4. Masukkan lobak merah. Gaul dan masak seketika. 
  5. Masukkan udang, sos cili, sos tiram, perencah pati ayam, gula dan garam secukup rasa. Gaul rata.
  6. Masukkan makaroni dan gaul sehingga semua bahan-bahan sebati.
  7. Angkat dan hidang.
  8. Taburkan dengan hirisan daun sup atau daun ketumbar jika suka.

** NOTE ~ Cili kisar / Cili boh yang diana gunakan sememangnya tidak pedas. Jika anda menggunakan cili kisar yang agak pedas, boleh kurangkan sukatannya ya. 




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Thursday, December 24, 2015

~ CHOCOLATE CAKE WITH CREAM CHEESE FROSTING RECIPE...

Sheery Dream Cakes | 10:21 AM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.. 

Alhamdulillah hari ni diberi kesempatan bersiaran bersama kek coklat ni. Seperti biasa, Diana akan menggunakan resipi yang menjadi kegemaran keluarga Diana.. Resipinya pernah Diana kongsikannya di sini sebelum ni. Tetapi Diana kongsikannya sekali lagi di sini ya..


:: Resipi Oleh ~  Sweetapolita  ( TQ ) 

SUPER MOIST DARK CHOCOLATE CAKE


Ingredients
  • 2 1/4 cups ( 285 grams ) all-purpose flour
  • 2 1/3 cups ( 470 grams ) superfine sugar
  • 3/4 cup ( 90 grams ) dark Dutch-process cocoa powder ( I use Cacao Barry Extra Brute )
  • 2 1/2 teaspoons ( 12 grams ) baking soda _ ( Diana bubuh 2 tsp )
  • 2 teaspoons ( 10 grams ) baking powder
  • 1 teaspoon ( 8 grams ) salt
  • 1 1/4 cups ( 300 ml ) buttermilk
  • 3/4 cup ( 180 ml ) brewed coffee or espresso
  • 2/3 cup ( 160 ml ) vegetable oil
  • 3 eggs, room temperature
  • 1 tablespoon ( 15 ml ) pure vanilla extract


Instructions
  1. Preheat oven to 350°F. Prepare three 7-inch round cake pans with nonstick spray and parchment rounds.
  2. In bowl of electric mixer fitted with the whisk attachment, sift all dry ingredients, including sugar. Combine eggs, buttermilk, coffee, oil and vanilla in a measuring cup and beat lightly with a fork.
  3. Add milk mixture to the dry ingredients mix for 1 minute on medium speed ( you may need the plastic splash-guard that comes with mixer ). Divide batter evenly among prepared pans--each pan should contain about 600 grams of batter.
  4. Bake the first 2 layers for 20 minutes and rotate pans in oven. Continue to bake until toothpick or skewer comes almost clean ( a few crumbs ), about 5 more minutes. Cool on wire racks for 20 minutes. Repeat with remaining layer, and then gently invert onto racks until completely cool.



CREAM CHEESE FROSTING

:: Resipi Oleh ~ Martha Stewart ( TQ )


Ingredients

  • 8 ounces cream cheese, room temperature
  • 8 tablespoons unsalted butter, cut into pieces, room temperature _ ( kadang-kadang Diana guna Salted butter )
  • 1 cup confectioners' sugar 
  • 1 teaspoon pure vanilla extract _ ( Diana bubuh 1/2 tsp sahaja )

  • Directions

  1. Place cream cheese in a medium mixing bowl. Using a rubber spatula, soften cream cheese. 
  2. Gradually add butter and continue beating until smooth and well blended. 
  3. Sift in confectioners' sugar and continue beating until smooth. 
  4. Add vanilla and stir to combine. 




CHOCOLATE GANACHE

:: Sumber Dari ~ Poires au Chocolat ( TQ )
( Cake recipe adapted from this recipe on the little red house. blog )


For the ganache
  • 125 ml coconut milk
  • 125 gm dark chocolate ( 70% )

Method
  1. Pour the coconut milk into a small saucepan and place over a medium heat. 
  2. Chop the chocolate into small chunks and place into a small bowl. 
  3. When the coconut milk just comes to a boil take off the heat and pour over the chocolate.
  4. Leave for one minute then whisk until smooth. 
  5. Let cool for 10 minutes before pouring over the cake.


:: NOTE ~
Lapis kek coklat ini dan saluti keseluruhan kek dengan cream cheese frosting. Kemudian curahkan chocolate ganache di atasnya. Hias mengikut kreativiti masing-masing.





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

~ Resipi Kari Ikan...

Sheery Dream Cakes | 9:00 AM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Salam Maulidur Rasul 1437H.. Selawat dan Salam buat Nabi Junjungan kita, Muhammad S.A.W, kaum keluarga dan para sahabat baginda. Betapa istimewanya hari ini buat kita umat Islam seluruhnya.

Alhamdulillah bersiaran kembali bersama resipi Kari Ikan hari ini.. Diana kongsikan di sini untuk rujukan sendiri dan ahli keluarga serta kepada sesiapa yang sudi.. Resipinya boleh rujuk di bawah..


KARI IKAN
  
Bahan-Bahan
  • 1.3 kg ikan _ dipotong dan dibersihkan
  • 2 tangkai daun kari
  • 1 tbsp serbuk ketumbar
  • 1 tsp serbuk jintan putih
  • 1 tbsp serbuk kunyit
  • 4 tbsp rempah kari Baba's ( Diana guna serbuk kari daging dan ayam Baba's. Boleh gantikan kepada serbuk kari ikan Baba's jika suka )
  • 2 senduk nasi cili boh
  • Air asam jawa secukup rasa
  • Air secukupnya
  • Santan dalam kotak secukup kegunaan
  • Garam 
  • Gula
  • Sedikit kicap pekat manis Cap Ayam
  • Minyak masak untuk menumis

Bahan-Bahan Kisar
  • 4 biji cili hijau _ buang bijinya dan hiris kasar
  • 1 biji cili merah _ buang bijinya dan hiris kasar
  • 6 biji bawang merah _ dihiris
  • 5 ulas bawang putih _ dihiris
  • 2 inci halia - dihiris
  • 3 batang serai _ dihiris 

Cara-Cara
  1. Panaskan minyak di dalam periuk atau kuali. Masukkan bahan-bahan kisar dan cili boh. Tumis sehingga ianya masak dan garing.
  2. Kemudian masukkan serbuk ketumbar dan serbuk jintan putih. Tumis lagi hingga wangi.
  3. Masukkan serbuk kari, serbuk kunyit, daun kari dan sedikit air. Tumis hingga rempah betul-betul masak dan pecah minyak. 
  4. Tambahkan air, santan, air asam jawa, kicap, garam dan gula secukup rasa. Gaul rata dan biarkan ianya mendidih.
  5. Masukkan ikan dan gaul perlahan. Setelah ikan masak bolehlah tutupkan api dan angkat.
  6. Hidang bersama nasi putih ketika ianya masih panas.







BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>