Assalamualaikum dan bertemu kembali....
Pertama sekali Diana mohon ampun dan maaf sebab belum ada kesempatan nak balas komen dan BW... Sebenarnya migraine melanda... huhuu... Hari ni masuk hari ke 3 dah.. Tapi semalam Diana ikut petua Akak Nor... Memang dah lega sedikit.. Terima kasih Akak Nor... nanti nak buat lagi...
BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>
Pertama sekali Diana mohon ampun dan maaf sebab belum ada kesempatan nak balas komen dan BW... Sebenarnya migraine melanda... huhuu... Hari ni masuk hari ke 3 dah.. Tapi semalam Diana ikut petua Akak Nor... Memang dah lega sedikit.. Terima kasih Akak Nor... nanti nak buat lagi...
Baiklah.. Jom terus sahaja kita layan Yorkshire Puddings ni.. Lagi? Hehehehee... Memang tak kan jemu... Kali ni Diana nak kongsikan pula Yorkshire Puddings dari resipi yang lain.. Memang Diana suka mencuba pelbagai resipi Yorkshire Puddings ni.. Lagi pun memang banyak versi kan resipi ni.. Tak apa.. Yang penting semuanya sedap... :).. Resipi kali ni dari Food.com.. Tapi ada sedikit Diana olah sebab nak cuba buat yang sedikit manis.. Hehheee... Alhamdulillah menjadi...
:: Resipi Asal ~ Food.com ( TQ )
:: Olahan oleh ~ Sky Blue's Kitchen ( dalam tulisan berwarna merah )
YORKSHIRE PUDDINGS & SALAD UDANG
- 1 cup beaten egg
- 1 cup plain flour
- 1/2 cup milk _ ( Diana gantikan dengan 1 tbsp susu pekat manis )
- 1/2 cup water _ ( Diana bubuh 1 cawan )
- Salt
- Pepper
- 1 -2 tablespoon cooking oil or 1 -2 tablespoon dripping
Directions:
- 1Preheat your oven to 240°C, 475°F or gas mark 9. ( If you are cooking roast beef and/or roast potatoes, make sure the beef has been removed to "rest" before carving and that the potatoes are moved down to the bottom shelf and NEED browning still. ).
- 2Pour a scant amount of oil or dripping into your Yorkshire Pudding tins. ( A large roasting tin can be used too. If you do not have a Yorkshire Pudding tin which has 4 wide and shallow cups of about 4" in diameter, then use a large muffin tin.).
- 3Put the tin into the pre-heated oven about 5 minutes before you want to cook the Yorkshire Puddings.
- 4Empty the flour, salt & pepper into a large roomy bowl.
- 5Make a dip in the centre and add the beaten eggs bit by bit, mixing as you go along.
- 6Add the water/milk mixture gradually and whisk in between each addition.
- 7Keep whisking until all the liquids have been added. The batter may still be lumpy - this does not matter.
- 8Cover and leave to rest for up to 1 hour.
- 9Just before cooking, whisk thoroughly again to break down any lumps & add some more air.
- 10Carefully take out the tin/s. Pour the batter into the tin/s and QUICKLY return to the oven.
- 11Cook for about 20 minutes until well risen and golden brown. DO NOT open the oven in the first 10-15 minutes or they will DROP!
- 12If you have two tins cooking, rotate the tins from top to bottom shelves after the 10-15 minutes so they cook evenly.
- 13Serve with Roast Beef and lashings of gravy.
Untuk mendapatkan Yorkshire Puddings yang baik... Kita kena pastikan suhu oven, minyak dan acuan muffin dalam keadaan yang cukup panas ya... kemudian barulah dibubuh adunan tu.. Tu pengalaman Diana membuat Yorkshire Puddings ni.. Jika tak cukup panas.. ianya kurang berjaya.. Kali ni Diana gabungkan Yorkshire Puddings ni dengan Salad Udang.. Resipi Salad Udang ni sebenarnya Diana buat khas untuk daughter.. Daughter paling suka makan Salad Udang ni.. Gabungan rasa keduanya ni memang serasi di tekak kami berdua.. Apa-apa pun ianya terpulang kepada selera masing-masing...
:: Resipi Oleh ~ SheeryDreamCakes @ skybluemelleymey
SALAD UDANG
Cara-Cara
:: Resipi Oleh ~ SheeryDreamCakes @ skybluemelleymey
SALAD UDANG
Bahan-Bahan
- 200 gm udang _ d kupas dan bersihkan _ cincang halus
- 1/2 tbsp minyak zaitun
- 1/4 tsp serbuk cili
- 1/4 biji bawang besar _ d cincang
- 2 ulas bawang putih _ d cincang
- 1 tangkai daun bawang _ d cincang
- 2 tsp jus limau kasturi
- 5 tbsp mayonis
- 1 tbsp susu pekat manis
- Garam
- Serbuk lada hitam
Cara-Cara
- Panaskan minyak zaitun dan tumis bawang putih dan bawang besar sehingga wangi dan sedikit garing.
- Masukkan serbuk cili, serbuk lada hitam, garam dan udang.. masak selama 2 - 3 minit d atas api kuat.
- Masukkan daun bawang cincang dan gaul rata.. Tutupkan api dan angkat.
- Campurkan mayonis, susu pekat manis dan jus limau kasturi.
- Gaul sebati dan jika suka boleh d sejukkan d dalam peti ais.
- Makan bersama Yorkshire Puddings atau roti.