Assalamualaikum dan salam Sejahtera...
Ni resipi ulang tayang sebenarnya... Kalau nak tengok entri lepas boleh klik kat → SINI yer. Baik ler.. jom tengok resipi ulang tayang ni..
HOT & CRISPY CHICKEN
- 3 ketul peha ayam _ cuci dan bersihkan
Bahan-Bahan Perap
- 1 tsp garam
- 1 tbsp gula
- 1 tangkai daun bawang _ d potong 3cm pjg
- 1 inci halia muda _ d hiris nipis
- 2 ulas bawang merah _ d hiris nipis
- 3 ulas bawang putih _ d hiris nipis
Bahan-bahan A
- 2 biji kuning telur
- Tepung jagung secukupnya
- Minyak untuk menggoreng
Bahan-Bahan B
- 2 cawan air rebusan ayam
- 1 inci halia _ d cincang
- 4 ulas bawang merah _ d cincang
- 5 ulas bawang putih _ d cincang
- 1 biji cili merah _ d cincang
Bahan-Bahan C
- 1 1/2 tsp kicap pekat manis Cap Ayam
- 2 tsp minyak bijan
- 1 1/2 tbsp cuka
- 1 1/2 tbsp gulaula
- Garam secukup rasa
Bahan-Bahan untuk hiasan
- Cili merah _ d cincang
- Daun bawang
Cara-cara
- Perap ayam dengan bahan-bahan perap selama 1 1/2 jam.
- Kemudian masukkan ayam ke dalam periuk bersama air melebihi paras ayam. Rebus sehingga ayam empuk. Angkat dan toskan.
- Simpan air rebusan ayam untuk kegunaan nanti.
- Setelah itu celup ayam ke dalam kuning telur dan saluti dengan tepung jagung.
- Goreng ayam di dalam minyak yang banyak sehingga kekuningan. Angkat dan biarkan ayam sejuk sebelum dipotong.
- Kemudian potong ayam mengikut citarasa masing-masing dan susun di atas pinggan. Ketepikan.
- Tuangkan kuahnya di atas ayam tadi dan rengiskan sedikit minyak bijan.
- Taburkan bahan-bahan hiasan dan bahan yang telah ditumis di atas ayam.
- Hidang bersama sos ( Resipinya rujuk di bawah )
Cara Untuk Menyediakan Kuahnya
- Tumis bahan-bahan cincang ( Bahan-bahan B ) bersama sedikit minyak sehingga naik baunya dan garing.
- Angkat dan ketepikan untuk hiasan ( tinggalkan 1 tbsp bahan yang ditumis tadi di dalam kuali / periuk ).
- Campurkan air rebusan ayam ke dalam periuk yang berisi 1 tbsp bahan yang telah ditumis tadi dan biarkan ianya mendidih.
- Kemudian masukkan bahan-bahan C dan sesuaikan rasa.
- Tutupkan api dan tuangkan di atas ayam yang telah disusun di atas pinggan tadi.
- Kimball Thai Chilli sauce
- Kicap pekat manis Cap Ayam
- Air limau kasturi
- Sedikit kuah dari bahan B
Cara-Cara
- ** Campurkan kesemuanya.