Thursday, July 7, 2011

~ Ayam Mentega Rangup...

Sheery Dream Cakes | 9:49 AM | 32 Comments so far


Assalamualaikum dan Selamat pagi semua... 

Pertama sekali Diana mohon maaf sebab belum ada kesempatan nak membalas kesemua komen kat sini ya.. Semalam pun hanya sempat BW jer.. Tu pun sampai pukul 2 am.. Pun tak sempat² lagi kan.. Alahai!! Maaf sesangat.. Baik la hari ni Diana kena pergi rumah jiran.. ada jemputan kenduri.. Jadi Diana sajikan dengan Ayam Mentega Rangup ni ( Dah licin dah pun.. heheheh... jamu mata je ya ). Nak jemput makan dah habis dah.. ^_^. Jom tengok resipinya..


::  Satukan ayam dah bahan² perap  ::

::  Perap selama 20 minit  ::

::  Sementara tu boleh ler sediakan bahan² cincang dan hiris kan  ::

::  Mentega d cairkan  ::

::  Masukkan bawang besar, daun kari dan cili padi  ::

::  Kemudian tumis sehingga naik aromanya  ::

::  Masukkan ayam goreng dan gula... Siap!  ::


AYAM MENTEGA RANGUP


Bahan-Bahan
  • 2 keping dada ayam _ dihiris
  • 2 tangkai daun kari _ dihiris
  • 4 biji cili padi _ dicincang
  • 60 gm mentega ( Boleh ditambah jika hendak kuahnya bersalut banyak kat ayam tu ya )
  • 1/2 biji bawang besar _ dicincang
  • Tepung jagung secukup kegunaan
  • Minyak untuk menggoreng
  • Sedikit gula

Bahan-Bahan Perap
  • 1/2 tsp perencah pati ayam Tumix
  • 2 tsp gula
  • 1 biji telur
  • 1 tbsp tepung jagung
  • 1/2 tsp serbuk lada hitam
  • 1/2 tsp serbuk lada putih
  • Garam secukup rasa


Cara-Cara
  1. Ayam d gaul bersama bahan-bahan perap dan perap selama 20 minit.
  2. Saluti ayam tadi dengan tepung jagung kemudian digoreng. Setelah ayam masak angkat dan ketepikan.
  3. Cairkan mentega dan masukkan bawang besar, daun kari dan cili padi. Tumis sehingga naik baunya.
  4. Kemudian masukkan ayam dan gula. Gaul sebati.
  5. Angkat dan hidang. 
::  Makan bersama nasi goreng atau nasi putih  ::





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Wednesday, July 6, 2011

~ Acar Timun Mentah...

Sheery Dream Cakes | 9:52 PM | 14 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Resipi ni amat mudah dan cepat disediakan.. Ringkas namun sedap!! Rasanya semua orang tau membuat acar timun mentah ni kan… Cuma mungkin lain orang lain cara penyediaannya.. Apa kata kita tengok cara Diana menyediakannya pula


ACAR TIMUN MENTAH


Bahan-Bahan
  • 250 gm timun jepun yang telah dihiris nipis
  • 1 tin nenas kiub 
  • 1/2 biji cili merah _ dihiris halus
  • 1/4 biji bawang besar _ dihiris halus
  • 1 biji bawang merah _ dihiris halus
  • 2 tbsp air nenas dalam tin
  • 2 tbsp cuka
  • 2 biji cili padi _ dicincang
  • Air gula secukupnya
  • Garam secukup rasa

Cara-Cara
  1. Masukkan kesemua bahan ke dalam mangkuk besar. Gaulkan sehingga rata.
  2. Hidang.
** Diana suka simpan acar timun mentah ini di dalam peti sejuk terlebih dahulu sebelum dihidang. 






BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

~ Special Melting Moments...

Sheery Dream Cakes | 8:43 PM | | | 3 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Resipi kali ini Diana ikut dari resipi Chef Agnes Chang... Cookies ini sangat mudah untuk menyediakannya.. Jom tengok resipi dan cara penyediaanya…

Sekjali lagi resipi dari Buku Masakan dari Agnes Chang _ I Can Bake .. Memang amat berbaloi memiliki buku ni ya.. Sesiapa yang belum memiliki buku ni bolehlah dapatkannya sekarang ya..








BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Sunday, July 3, 2011

~ Custard Tea Cupcakes...

Sheery Dream Cakes | 3:57 PM | | 32 Comments so far

Assalamualaikum dan salam Sayang semua... 

Hari ni Diana tak pergi ke mana².. Walaupun niat di hati sebelum ni nak ikut mama dan rombongan pengantin anak cousin ke Menumbok, Sabah... Disebabkan badan kurang sihat hari ni.. Terpaksa ler dibatalkan... Di rumah ler buat Custard Tea Cupcakes ni... Cupcakes? Heeheee.. Ampun kepada yang empunya resipi... Izinkan Diana olah sedikit yer.. Kalau dibuat cupcakes sememangnya anak² Diana suka tengok...


Kek ni sememangnya dah ramai dah buat... Antaranya.. IkaCMGAkak NorMasIzahAkak ZaiAkak AnimLove2CookNiezaSueAkak DayangTun, ZaliedanaNoorshaRabiatunMama Hawa, ItaZiey dan mungkin ada nama² yang Diana tertinggal lagi kan.. Maaf tau.. Memang ramai dah buat kek ni kan kan kan.. Cuma Diana jer yang baru buat hari ni.. Agak ketinggalan ler yer.. Orang lain dah buat berulang kali dah... Diana baru pertama kali membuat kek ni...  Kek ni sememangnya sedap seperti yang dikhabarkan. Suka sangat dengan kek ni... Cuma Diana cairkan menteganya tu dan bubuh terakhir sekali.. Ni ler hasilnya... Asalnya dari Custard Tea Cake... Bertukar pula kepada Custard Tea Cupcakes... Ampun sekali lagi...

 ::  Untuk adunan kastard tu Diana ikut Akak Nor buat 1 1/2 adunan  ::


:: Sumber ~ Akak Ida @ 1001 resepi ( TQ )
:: Salin dari Dapur ~ Ika @ Arah ( TQ )
:: Olahan di dalam tulisan merah


CUSTARD TEA CUPCAKES


Bahan-Bahan 
  • 125g / 1/2 cawan butter ( Versi Diana pula _ dicairkan )
  • 1/3 cawan gula castor
  • 1 biji telur
  • 3/4 cawan tepung naik sendiri
  • 1/4 cawan tepung kastard
  • 1/2 tsp pewarna perang ( Diana tambah )

Bahan-Bahan Kastard ( Diana buat 1 1/2 adunan )
  • 1 sudu besar tepung kastard
  • 1 sudu besar gula kastor
  • 2/3 cawan susu
  • 15g butter
  • 2 sudu teh vanilla

Cara-Cara Untuk Kastard
  1. Larutkan tepung kastard dan gula ke dalam susu.. panaskan hingga mendidih dan pekat.
  2. Masukkan butter dan vanilla.
  3. Sejukkan.

Cara-Cara Untuk Kek
  1. Pukul mentega dengan gula hingga kembang, masukkan telur...gaul rata...masukkan tepung dan gaul rata.
  2. Guna kek pan yang boleh ditanggalkan di bahagian bawahnya...alas dengan kertas dan gris supaya tidak melekat... 
  3. Letakkan sebahagian kek batter dan ratakan...tuangkan kastard dan kemudian tuang baki kek tadi, ratakan dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu selama 30 minit pada 180°C.
  4. Keluarkan dari oven, sejukkan dan taburkan gula icing...

:: NOTE ~
Diana buat versi Cawan Kertas dan cara-caranya seperti di bawah 


Cara-Cara Untuk Kek
  1. Pukul telur bersama gula sehingga kembang dan gebu.
  2. Masukkan tepung naik sendiri dan tepung kastard.. Gaul rata.
  3. Kemudian masukkan mentega yang telah d cairkan dan pukul sebati.
  4. Bubuh pewarna perang dan gaul rata.
  5. Ambil sedikit adunan dan masukkan ke dalam cawan kertas dan tuangkan sedikit adunan kastard dan bubuh lagi adunan kek sehingga 3/4 penuh.
  6. Bakar selama 15 - 20 minit atau sehingga masak ( bergantung pada saiz cawan kertas yang d gunakan ) d dalam oven yang telah d panaskan pada suhu 180°C. 
Note: Doublekan kuantiti jika mahukan kek yang lebih besar...






BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>