Tuesday, October 18, 2011

~ Yorkshire Puddings Versi 3 & Salad udang...

Sheery Dream Cakes | 1:00 PM | | 16 Comments so far
Assalamualaikum dan bertemu kembali.... 

Pertama sekali Diana mohon ampun dan maaf sebab belum ada kesempatan nak balas komen dan BW... Sebenarnya migraine melanda... huhuu... Hari ni masuk hari ke 3 dah.. Tapi semalam Diana ikut petua Akak Nor... Memang dah lega sedikit.. Terima kasih Akak Nor... nanti nak buat lagi...  


Baiklah.. Jom terus sahaja kita layan Yorkshire Puddings ni.. Lagi? Hehehehee... Memang tak kan jemu... Kali ni Diana nak kongsikan pula Yorkshire Puddings dari resipi yang lain.. Memang Diana suka mencuba pelbagai resipi Yorkshire Puddings ni.. Lagi pun memang banyak versi kan resipi ni.. Tak apa.. Yang penting semuanya sedap... :).. Resipi kali ni dari Food.com.. Tapi ada sedikit Diana olah sebab nak cuba buat yang sedikit manis.. Hehheee... Alhamdulillah menjadi... 


:: Resipi Asal ~ Food.com ( TQ )
:: Olahan oleh ~ Sky Blue's Kitchen ( dalam tulisan berwarna merah )


YORKSHIRE PUDDINGS & SALAD UDANG
  • cup beaten egg
  • cup plain flour
  • 1/2 cup milk _ ( Diana gantikan dengan 1 tbsp susu pekat manis )
  • 1/2 cup water _ ( Diana bubuh 1 cawan )
  • Salt
  • Pepper
  • 1 -2 tablespoon cooking oil or 1 -2 tablespoon dripping


Directions:

  1. 1
    Preheat your oven to 240°C, 475°F or gas mark 9. ( If you are cooking roast beef and/or roast potatoes, make sure the beef has been removed to "rest" before carving and that the potatoes are moved down to the bottom shelf and NEED browning still. ).
  2. 2
    Pour a scant amount of oil or dripping into your Yorkshire Pudding tins. ( A large roasting tin can be used too. If you do not have a Yorkshire Pudding tin which has 4 wide and shallow cups of about 4" in diameter, then use a large muffin tin.).
  3. 3
    Put the tin into the pre-heated oven about 5 minutes before you want to cook the Yorkshire Puddings.
  4. 4
    Empty the flour, salt & pepper into a large roomy bowl.
  5. 5
    Make a dip in the centre and add the beaten eggs bit by bit, mixing as you go along.
  6. 6
    Add the water/milk mixture gradually and whisk in between each addition.
  7. 7
    Keep whisking until all the liquids have been added. The batter may still be lumpy - this does not matter.
  8. 8
    Cover and leave to rest for up to 1 hour.
  9. 9
    Just before cooking, whisk thoroughly again to break down any lumps & add some more air.
  10. 10
    Carefully take out the tin/s. Pour the batter into the tin/s and QUICKLY return to the oven.
  11. 11
    Cook for about 20 minutes until well risen and golden brown. DO NOT open the oven in the first 10-15 minutes or they will DROP!
  12. 12
    If you have two tins cooking, rotate the tins from top to bottom shelves after the 10-15 minutes so they cook evenly.
  13. 13
    Serve with Roast Beef and lashings of gravy.


Untuk mendapatkan Yorkshire Puddings yang baik... Kita kena pastikan suhu oven, minyak dan acuan muffin dalam keadaan yang cukup panas ya... kemudian barulah dibubuh adunan tu.. Tu pengalaman Diana membuat Yorkshire Puddings ni.. Jika tak cukup panas.. ianya kurang berjaya.. Kali ni Diana gabungkan Yorkshire Puddings ni dengan Salad Udang.. Resipi Salad Udang ni sebenarnya Diana buat khas untuk daughter.. Daughter paling suka makan Salad Udang ni.. Gabungan rasa keduanya ni memang serasi di tekak kami berdua.. Apa-apa pun ianya terpulang kepada selera masing-masing... 


:: Resipi Oleh ~ SheeryDreamCakes @ skybluemelleymey


SALAD UDANG

Bahan-Bahan
  • 200 gm udang _ d kupas dan bersihkan _ cincang halus
  • 1/2 tbsp minyak zaitun
  • 1/4 tsp serbuk cili
  • 1/4 biji bawang besar _ d cincang
  • 2 ulas bawang putih _ d cincang
  • 1 tangkai daun bawang _ d cincang
  • 2 tsp jus limau kasturi
  • 5 tbsp mayonis
  • 1 tbsp susu pekat manis
  • Garam
  • Serbuk lada hitam

Cara-Cara
  1. Panaskan minyak zaitun dan tumis bawang putih dan bawang besar sehingga wangi dan sedikit garing.
  2. Masukkan serbuk cili, serbuk lada hitam, garam dan udang.. masak selama 2 - 3 minit d atas api kuat.
  3. Masukkan daun bawang cincang dan gaul rata.. Tutupkan api dan angkat.
  4. Campurkan mayonis, susu pekat manis dan jus limau kasturi.
  5. Gaul sebati dan jika suka boleh d sejukkan d dalam peti ais.
  6. Makan bersama Yorkshire Puddings atau roti.



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Wednesday, October 12, 2011

~ Sup Ayam Tomato...

Sheery Dream Cakes | 9:55 AM | 17 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sayang semua... 

Tak nak ler membebel banyak pagi-pagi ni. Terus saja kita tengok resipi yang simple dan sedap ni.. Bagi kami sekeluarga memang sedap la ya. Pada tekak orang lain tak tau pula kan.. InsyaAllah.. Sedap.. Cara memasak dan bahannya pun mudah saja... Memang simple sangat.. Jom semak resipinya..



SUP AYAM TOMATO

Bahan-Bahan
  • 700 gm ayam _ dipotong ketulan kecil
  • 2 biji ubi kentang _ dipotong 8 ( kalau ubi kentang tu kecil potong 4 sahaja )
  • 1 batang lobak merah _ dipotong bulat
  • 3 biji tomato _ dipotong 4
  • 1 biji bawang besar _ dipotong 8
  • 2 inci halia _ dihiris
  • Garam secukup rasa
  • Air secukup kegunaan

Cara-Cara
  1. Didihkan air secukupnya d dalam periuk. Masukkan kesemua bahan kecuali garam.
  2. Masak sehingga mendidih di atas api kuat.
  3. Kemudian renih sehingga ayam masak di atas api sederhana.
  4. Bubuh garam dan sesuaikan rasa.
  5. Angkat dan hidang ketika ianya masih panas.



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Friday, October 7, 2011

~ Sosej Berkentang...

Sheery Dream Cakes | 1:09 PM | 13 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua...

Hari ni tukang masak masih lagi kurang sihat... jadi menu sarapan hari ni buat yang simple jer... Ni pun kepala masih terasa berat lagi... Kalau diikutkan hati.. memang nak baring jer kan... Tambahan lagi bila dah makan ubat batuk dan selsema tu.. Mata pun malas jer nak buka... Tadi lagi sebenarnya nak update entri ni.. Tapi memang tak larat.. 

Resipi ni diminta oleh sahabat kat fb... maaf sesangat tau.. Lambat sangat untuk letak resipi ni... Sebenarnya memang dah buat dah dulu dan letak resipinya kat fb jer.. Tapi album untuk food corner tu memang dah tak ada dah... sejak ada blog ni kesemua resipi Diana letak kat blog jer.. lebih mudah kan.. Jadi sekarang Diana kongsikannya di sini.. Apa-apa pun.. mari kita tengok resipi Sosej Berkentang yang simple ni.. Namun ianya memang fav anak-anak Diana.. 


SOSEJ BERKENTANG


Bahan-Bahan 
  • 1 bungkus sosej ayam ( 10 batang ) _ dipotong menyerong
  • 3 biji ubi kentang _ dikupas kulitnya dan dihiris kasar ( Nak bubuh 2 biji pun boleh )
  • 4 ulas bawang putih _ dicincang
  • Daun sup _ dicincang
  • Minyak untuk menggoreng
  • Garam

Bahan-Bahan Perap 
  • 1 tbsp sos tiram Maggi
  • 2 tsp gula

Bahan-Bahan A
  • 1 tsp sos tiram Maggi
  • 2 tbsp sos cili Maggi
  • 1 tbsp sos tomato Maggi
  • Sedikit air
  • Sedikit gula jika perlu

Cara-Cara
  1. Perap sosej bersama bahan perap selama 15 minit.
  2. Gaul ubi kentang bersama sedikit garam.
  3. Panaskan minyak dan goreng ubi kentang sehingga masak kekuningan. Angkat dan toskan.
  4. Goreng sosej yang telah diperap tadi ( jangan goreng terlalu lama.. Sekejap jer goreng.. ) Tengok seakan-akan sosej tu mengembang sedikit bolehah diangkat dan toskan. Ketepikan..
  5. Panaskan 1/2 tbsp minyak di dalam kuali. Tumis bawang putih sehingga wangi.
  6. Masukkan bahan-bahan A dan gaul sebati.
  7. Setelah mendidih masukkan sosej dan ubi kentang yang telah digoreng tadi. Gaul rata.
  8. Sesuaikan rasa. Setelah sos sebati dan pekat bolehlah diangkat.
  9. Taburkan daun sup cincang ketika menghidang.


BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Friday, September 30, 2011

~ Mee Mat Salleh Goreng Basah...

Sheery Dream Cakes | 12:16 AM | 34 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Pernah dengar tak Mee Mat Salleh? Bagi sesiapa yang tinggal di Labuan ni mesti kenal dengan Mee Mat Salleh ni kan... Mee ni dibuat oleh Sedap Mee, Peladang Bukit Kuda, W.P.Labuan.. Diana suka sangat makan mee ni... Nak goreng ker.. Nak rebus ker... Nak buat bubur pun sedap... Hari ni Diana buat Mee Goreng Basah cara Diana... Mari kita tengok resipinya.. 

::  Ni la rupa Mee Mat Salleh tu..  ::

:: Mee ni perlu direbus dan angkat.. Lepas tu masukkan ke dalam air sejuk sebelum ditoskan  ::


Mula² .. tumiskan bawang merah dan bawang putih hingga wangi.. Kemudian masukkan bawang besar dan tumis sehingga wangi. Masukkan udang kering dan goreng seketika.. Tambahkan serbuk cili dan tumis sehingga garing..

Setelah itu.. masukkan ayam dan masak sehingga ayam empuk.. Ketepikan sedikit bahan yang telah ditumis tadi dan pecahkan sebiji telur.. Setelah telur separuh masak.. boleh la digaul bersama bahan yang d tumis tadi.. Pecahkan lagi sebiji telur dan buat seperti tadi.. Kemudian masukkan bhn²  A dan gaul rata.. biarkan seketika.

Masukkan mee dan gaul ... tambahkan sedikit air ( mengikut keperluan masing² ).. Setelah mendidih dan sedikit pekat.. masukkan daun bawang dan gaul rata.. Tutupkan api dan hidang ketika ianya masih panas bersama lettuce...



MEE MAT SALLEH GORENG BASAH

Bahan-Bahan 
  • 1 bungkus Mee Mat Salleh _ dimasak seperti arahan pada bungkusan
  • 1 keping dada ayam _ dihiris kecil
  • Segenggam udang kering _ direndam dalam air panas, toskan dan ditumbuk kasar
  • 2 biji telur
  • 3 ulas bawang merah _ dicincang
  • 4 ulas bawang putih _ dicincang
  • 1 biji bawang besar _ dihiris
  • 1 tbsp cili kering kisar
  • Lettuce _ dihiris
  • Daun bawang _ dipotong panjang
  • minyak untuk menumis
  • Sedikit air

Bahan-Bahan A
  • 1/2 tbsp kicap pekat Loon Kee
  • 2 tsp kicap cair Loon Kee
  • 2 tbsp sos manis ABC
  • 1 tbsp sos cili Maggi
  • 1 tbsp sos tiram Maggi
  • 2 tsp sos pedas berkicap Agro Mas
  • 2 tsp perencah pati ayam Tumix
  • Gula jika perlu
  • Garam secukup rasa

Cara-Cara
  1. Panaskan sedikit minyak d dalam kuali. Tumis bawang merah dan bawang putih hingga wangi.
  2. Masukkan bawang besar dan tumis lagi hingga wangi.
  3. Kemudian masukkan udang kering dan goreng seketika. Tambahkan serbuk cili dan tumis sehingga garing.
  4. Setelah itu masukkan ayam dan masak sehingga ayam empuk.
  5. Ketepikan sedikit bahan yang telah ditumis tadi dan pecahkan sebiji telur. Setelah telur separuh masak, bolehlah digaul bersama bahan yang ditumis tadi. Pecahkan lagi sebiji telur dan buat seperti tadi.
  6. Masukkan bahan-bahan A dan gaul rata. Biarkan seketika.
  7. Masukkan mee dan gaul. Tambahkan sedikit air ( mengikut keperluan masing-masing ). Setelah mendidih dan sedikit pekat, masukkan daun bawang dan gaul rata.
  8.  Tutupkan api dan hidang ketika ianya masih panas bersama lettuce.



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Tuesday, September 27, 2011

~ Kek Karamel...

Sheery Dream Cakes | 11:40 PM | 43 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sayang semua... 

Hari ni masih lagi sibuk sedikit... Banyak hal yang kena diuruskan... Tapi pagi tadi sempat juga Diana buat Kek Karemel ni... Mencuri masa sedikit untuk memenuhi permintaan anak-anak  yang nak makan kek katanya... Jadi.. Diana terus terfikir kat kek ni.. Hurmmm.. Kek ni pula yang terlintas dalam fikiran masa tu kan.. Macam tu banyak resipi kek... Kek Karemel ni juga yang hendak dicuba semasa tengah terkejar-kejar dengan masa... Heeheee... Bila difikirkan balik... kisah sumpahan kek ni... Heeheee... Risau juga... Takut tak menjadi kan... Tapi kuatkan semangat juga buatnya... 

Ni merupakan percubaan pertama Diana buat Kek Karemel ni... Hari tu nampak kat dapur Akak ItaAnna dan Juwita.. Wah sungguh tergoda tengok Kek Karemel ni.. Cuma risau pula tak menjadi bila buatnya... Tapi Alhamdulillah... Akhirnya berjaya juga Diana buat dan menjadi... Ingat nak buat lagi esok pagi... Nak bawa pergi rumah akak angkat Diana.. Dia adakan kenduri sebelum dia berangkat ke Mekah nanti... InsyaAllah.. Kalau semangat kuat.. esok pasti akan buat lagi kek yang sedap ni... 

Terima kasih kepada Munirah Baharum kerana sudi berkongsi resipi yang sedap ni... Izinkan Diana kongsikannya di sini ya.. Terima kasih juga kepada Akak Ita di atas penerangan dan step by step yang akak kongsikan di dapur akak tu.. Ianya banyak membantu Diana semasa membuat kek ni tadi... Kalau nak tengok step by step membuat Kek Karemel ni, singgahlah ke dapur Akak Ita @ Masam Manis ya... 


:: Resipi oleh ~ Munirah Baharum ( TQ )
:: Cnp dari  ~ Akak Azlita @ Masam Manis  ( TQ )


KEK KARAMEL

~ Gula Hangus

Bahan-Bahan


  • 2 sudu besar gula pasir

Cara-Cara

  1. Sediakan loyang 8 inc. 
  2. Tabur gula dalam loyang dan masak atas api perlahan.
  3. Biar gula hancur dan warna tukar jadi perang.
  4. Ratakan gula dengan menyenget-nyenget kan loyang kiri dan kanan. 
  5. Biar gula sejuk. Gula yg sejuk ni akan keras dan akan retak-retak dan berbunyi spt kaca pecah bila dah keras.
  6. Ketepikan.


~ Bahan Karemel

Bahan-Bahan

  • 1/2 tin susu cair 
  • 70g gula castor
  • 1/2 sudu teh esen vanilla
  • 3 biji kuning telur

Cara-Cara
  1. Kacau susu dan gula hingga gula larut.
  2. Kacau telur dan esen perlahan.
  3. Satukan kedua-dua bahan dan kacau rata perlahan aje.
  4. Kemudian tapis ke dalam loyang gula hangus tadi.
  5. Ketepikan.
  6. Kalau nak dapatkan lapisan karemel yg tebal gandakan sukatan susu dan kuning telur.
  7. ( Adunan ni tak perlu di bakar dulu ye! kita akan bakar adunan ni bersama adunan kek nanti ).


~ Adunan Kek Bahan 1

Bahan-Bahan

  • 70g gula kastor
  • 3 biji telur kuning
  • 135ml air
  • 45ml minyak masak

Cara-Cara

  1. Pukul telur kuning, minyak dan air sampai gebu dan tukar ke warna putih.
  2. Kemudian masukkan gula kastor dan pukul lagi sampai naik sekali ganda.


~ Adunan Kek Bahan 2

Bahan-Bahan

  • 140 gm tepung gandum
  • 1 sudu teh baking powder

Cara-Cara

  1. Matikan  mixer dan masukkan tepung dan baking powder yang telah diayak.
  2. Masukan  sikit-sikit dan kacau perlahan secara kaup balik hingga kesemua bergaul sempurna.
  3. Ketepikan.


~ Merinque

Bahan-Bahan

  • 6 biji putih telur - pastikan jgn tercampur sedikit pun telur kuning
  • 70g gula castor
  • 1 sudu teh krim of tar-tar

Cara-Cara

  1. Pastikan semua peralatan dalam keadaan kering.
  2. Pukul putih telur hingga berbuih.
  3. Masukkan gula dan tatar dan terus memukul dgn speed tinggi hingga adunan kental dan kaku. Kalau kita terbalikkan loyang adunan putih telur tu tidak jatuh.
  4. Masukkan 1/3 bahan merinque kedalam adunantepung tadi.
  5. Gaul rata secara kaup balik.
  6. Kemudian masukkan semua baki adunan merinque dan ratakan dgn kaedah kaup balik hingga bergaul sempurna. Kacau perlahan sahaja.
  7. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian yg sama banyak.
    Letakkan pewarna yang anda sukai.
  8. Kemudian tuangkan adunan kek ni ke atas lapisan karemel tadi. Belang - belangkan adunan.
  9. Tuang 3 sudu lapisan pupple, kemudian 3 sudu lapisan pink di tengah-tengah lapisan purple. Kemudian tuangkan pula  3 sudu lapisan biru di tengah-tengah lapisan pink. Buat begini sehingga 3/4 adunan, kemudian buat pula cara yg sama dgn 2 sudu pula.
  10. Akhir sekali dengan satu sudu.
  11. Lorekkan atas adunan dengan lidi.




Panaskan oven terlebih dahulu. Ita panaskan pada suhu 170°C terlebih dahulu. Bila dah masukkan kek dalam oven ita tukar pada suhu 160°C.
Gunakan api bawah sahaja.

Kaedah Steam Bath 

  1. Tuangkan air panas dalam loyang yg lebih besar dari loyang kek tadi.
  2. Letakkan loyang yang berisi kek dalam loyang yg berisi air panas tadi.
  3. Letakkan pada rak bawah dalam oven.
  4. Bakar kek pada suhu 160°C dengan api bawah selama 1 jam atau sehingga kek benar-benar masak.
  5. Jangan buka pintu oven semasa proses pembakaran 1/2 jam pertama.
  6. Selepas masak ita biarkan kek kekal dalam oven sehingga kek renggang di tepi loyang.
  7. Terbalikkan kek atas pinggan dan biarkan kek turun sendiri.
  8. Potong kek bila ia benar-benar telah sejuk.
  9. Simpan kek dalam peti ais untuk tahan lebih lama.
  10. Kek ni juga sedap di makan dikala sejuk.

~ Jika menggunakan loyang yg berpatri. Jangan lupa untuk balut dasar loyang dengan kertas aluminium untuk mengelakkan air masuk dalam adunan kek.. Atau letakkan tapak pada loyang air panas untuk mengelakkan air masuk dalam loyang.
~ Jika menggunakan oven gas kedudukan loyang air panas di letak di bahagian bawah dan loyang kek di sebelah atas. Ini adalah seperti yang di ajarkan oleh kak Zuriani.




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Monday, September 26, 2011

~ Kek Kukus Lapis Coklat & Oreo..

Sheery Dream Cakes | 7:53 PM | | 25 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Wah laju pula buat entri baru lagi kan nak.. Haahaaa... Bukannya apa, sebab risau esok Diana tak sempat nak update pula.. sekarang ada sedikit masa ni terus update mana yang termampu. Kek ni punya lah lama baru nak update... Kek pada hari raya pertama... Lama dah  kan... Ni dah penghujung Syawal baru nak update resipinya... Masa ambil gambar ni pun kelam kabut masa tu.. Masa tu Diana memang sibuk sangat... Tu yang hanya sempat kek ni posing macam ni.. Heeheee... Tak apa lah kan.. Asal ada kenangan nak dikongsikan di sini.. Jom semak resipinya..



KEK KUKUS LAPIS COKLAT & OREO

Bahan-Bahan 
  • 10 biji telur
  • 1 cawan gula halus
  • 400 gm mentega
  • 1 cawan cream creackers yang d kisar _ ( Diana guna brand Hup Seng )
  • 2 cawan Nestle cerelac gandum dan madu
  • 250 gm susu pekat _ Diana guna susu krimer manis cap junjung ) 
  • 100 gm jem buah-buahan
  • Oreo secukupnya _  buang krim tengahnya dan dihancur kasar
  • Coklat pilihan secukupnya
  • Pewarna pilihan

Cara-Cara
  1. Asingkan putih dan kuning telur.
  2. Pukul putih telur bersama gula halus sehingga kembang _ ketepikan.
  3. Pukul mentega bersama kuning telur sehingga sebati.
  4. Campurkan adunan putih telur dan gula tadi dan pukul sebati.
  5. Kemudian masukkan susu pekat, nestum, cream crackers dan jem buah-buahan. Pukul sebati.
  6. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian ( Terpulang kepada citarasa masing-masing ).
  7. Warnakan dengan warna pilihan berlainan pada setiap bahagian.
  8. Setelah itu, ambil sedikit adunan pada 1 bahagian tadi dan kukus sehingga masak.. cucuk dengan lidi pada kek tadi dan tekan perlahan permukaan kek dengan sudu plastik lembut.
  9. Taburkan biskut oreo hancur di atasnya. Lapis dengan 1 lagi adunan  warna berlainan. Kukus sehingga kek masak. Cucuk dengan lidi pada kek tadi dan tekan perlahan permukaan kek dengan sudu plastik lembut.
  10. Ambil lagi sedikit adunan kek warna berlainan dan kukus sehingga kek masak. Cucuk dengan lidi pada kek tadi dan tekan perlahan permukaan kek dengan sudu plastik lembut.
  11. Susun coklat di atas permukaan kek dan lapis dengan adunan warna berlainan. Kukus sehingga kek masak. Cucuk juga dengan lidi pada kek tadi dan tekan perlahan permukaan kek dengan sudu plastik lembut.
  12. Buat begini sehingga adunan habis.
  13. Masa mengukus kek ni dalam 4-5 jam lamanya dengan menggunakan api sederhana.
  14. Simpan semalaman di dalam peti ais sebelum dipotong.
  15. Jangan lupa didihkan air kukusan sebelum mengukus kek dan tutup penutup pengukus dengan aluminium foil atau tuala / kain bersih semasa mengukus kek.


BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>