Saturday, February 25, 2017

~ Resipi Pizza Gebu...

Sheery Dream Cakes | 11:18 PM | Be the first to comment!
 Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Alhamdulillah hari ini dapat bersiaran bersama entri Pizza gebu walaupun Diana kurang sihat. Resipi milik Che Mat Gebu ini memang ramai yang telah mencubanya. Resipi doh pizza ni mudah sahaja dan hasilnya memang gebu dan sedap. Terima kasih buat Che Mat kerana sudi berkongsi resipi ini. Izinkan Diana kongsikannya di sini pula ya. Terima kasih.

Apa kata kita terus sahaja semak resipinya di bawah.



PIZZA GEBU

Bahan-Bahan Doh Pizza Gebu

  • 300 g tepung gandum
  • 6 g instat yeast
  • 20 g mentega
  • 10 g gula halus
  • 1 camca teh bread improver  ( optional )
  • 1/4 camca teh garam
  • 1 1/2 camca besar madu
  • 170 ml air
  • Sedikit tepung untuk ditabur

Cara-Cara
  1. Satukan semua bahan untuk doh dalam satu bekas, kecuali mentega dan tepung untuk ditabur, gaul rata hingga bersatu. 
  2. Tambah mentega dan terus menggaul hingga menjadi doh yang kenyal, jika melekit, tambah sedikit tepung. 
  3. Kemudian bulat2kan dan biar 45 minit hingga naik sekali ganda. 
  4. KAEDAH LAIN ~ Masukkan semua bahan untuk doh kecuali tepung untuk ditabur, ke dalam bread maker, pilih setting untuk doh dan tekan "ON", buat hingga siap.

UNTUK PIZZA GEBU 
  1. Panaskan oven pada suhu 190C, sediakan 2 dulang pizza berukuran 9 inci, sapu dengan sedikit mentega. Ketepikan. 
  2. Keluarkan doh, bahagikan doh tadi kepada 2 bahagian sama besar. Ambil satu, tabur sedikit tepung dan canai bulat. 
  3. Alihkan ke dalam dulang pizza, tekan-tekan dengan hujung jari hingga memenuhi dulang tadi dan biarkan kelilingnya sedikit tebal.
  4. Ratakan sebahagian sos pizza tadi dan susun bahan pilihan anda untuk topping pizza di atasnya ( buat 2 bahagian ) dan diakhiri dengan keju mozzarella. 
  5. Bakar 20 - 25 minit hingga keju mencair dan roti kelihatan kuning keemasan. 
  6. Keluarkan dari oven dan hidangkan segera bersama sos kegemaran. 
  7. Buat kaedah sama juga untuk yang selebihnya.




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Thursday, February 23, 2017

~ Resipi Kari Ikan Pari...

Sheery Dream Cakes | 8:20 AM | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Resipi kari ikan untuk kali ini memang unik. Ini lah buat pertama kalinya Diana memasak ikut resipi ni. Di dalam resipi ni ada menggunakan beras sangai yang ditumbuk halus. Membuatkan aroma kuah kari ini sungguh wangi dan rasanya sangat enak. Memang rugi jika tidak mencubanya. 

Jika hendak mengetahui lebih jelas lagi tentang petua turun temurun untuk memasak kari ikan, bolehlah singgah di blog akak Shiela ya. 

Terima kasih buat akak Shiela kerana sudi berkongsi dengan kami semua resipi yang sangat sedap ini. Izinkan Diana kongsikannya di sini pula ya akak. Terima kasih.

:: Resipi Oleh ~Akak Shiela @ Spices Journey  ( TQ )

KARI IKAN 

Bahan-Bahan
  • 1kg ikan _ apa-apa jenis ikan yang disukai
  • 50 gm rempah kari ikan Baba's
  • 3 sudu besar cili mesin
  • 1 biji bawang besar _ dihiris halus
  • 5-6 ulas bawang merah _ dihiris halus
  • 3 ulas bawang putih _ dihiris halus
  • 1 inci halia _ dimayang halus 
  • 3 batang lada hijau _ dipatah-patahkan
  • 100 ml santan
  • 1 sudu besar halba campur
  • 1 sudu besar beras sangai _ ditumbuk halus
  • Sedikit daun kari
  • Minyak untuk menumis
  • Garam secukup rasa
  • Segenggam asam jawa
  • Air secukupnya

Cara-Cara
  1. Panaskan minyak di dalam periuk yang sesuai dan tumis halia yang dimayang halus, bawang merah, bawang besar dan bawang putih.
  2. Kemudian masukkan halba campur dan daun kari. Tumis hingga bawang menjadi keperangan.
  3. Masukkan rempah kari yang telah dibancuh dengan cili mesin menjadi pes.
  4. Masak sehingga rempah betul-betul garing dan naik bau di atas api kecil ( masukkan sedikit garam untuk menggaringkan rempah tu dengan baik ).
  5. Masukkan air asam jawa secukup rasa. 
  6. Masukkan santan dan air secukupnya. Bila sudah menggelegak bolehlah dimasukkan ikan dan garam secukup rasa.
  7. Masukkan cili hijau dan setelah ikan masak, bolehlah taburkan beras sangai dan kacau rata.
  8. Kecilkan api dan masak seketika.
  9. Akhir sekali bolehlah masukkan kacang bendi dan buah tomato.
  10. Tutupkan api dan hidang.




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Wednesday, February 22, 2017

~ Soft & Moist Banana Cake Recipe...

Sheery Dream Cakes | 8:25 AM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Tiga hari yang lepas, suami Diana beli sesisir pisang berangan. Pagi kelmarin Diana tengok hanya beberapa biji pisang sahaja dimakan. Terasa sayang pula dibiarkan begitu sahaja. Dah masak ranum dah pisang tu. Lebih baik dibuat kek pisang untuk dimakan petang kelmarin.

Resipi kek pisang ini Diana ikut dari blog Bakericious. Texture kek yang lembut dan sesuai dengan selera kami. Terima kasih kepada tuan empunya resipi dan Bakericious. Izinkan Diana pula kongsikannya di sini ya.


:: Resipi Oleh ~Welcome to jthorge's Kitchen  ( TQ ) 
:: Sumber ~ Bakericious  ( TQ )

SOFT & MOIST BANANA CAKE
( for one 8" x 3.5" x 3" & one 9" x 4" x 3")
Diana guna 2 loyang bersaiz 9" x 3" x 3" 

Ingredients 
  • 250 gm salted butter
  • 1 1/2 cups castor sugar ( I will reduce the sugar depending on what type of banana that I used and how ripe the bananas are, normally 180g to 200g )
  • 4 eggs
  • 1 tsp vanilla essence
  • 4 tbsp milk
  • 1 1/2 cups mashed banana 
  • 2 cups plain flour _ Diana campur tepung kek ( sift together with 1 tsp bicarbonate of soda and 1 tsp baking powder )

Method

  1. Cream butter and sugar in a mixing bowl.
  2. Add in eggs, vanilla essence and milk and mix well.
  3. Add mashed banana into the mixture and mix well.
  4. Finally add in sifted flour and mix well and pour into a cake tin.
  5. Bake in preheated oven at 160 deg C for 1 hour or until a skewer inserted into the centre of the cake comes out clean. If the top layer turns brown after 15 minutes, cover it with a piece of aluminium foil.
  6. Cool cakes in the pan then remove. Use a sharp knife to slice and serve.







BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Tuesday, February 21, 2017

~ Tuna Egg Bread Recipe...

Sheery Dream Cakes | 10:01 AM | | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Dengan menggunakan resipi Gyeran-Bbang ( Korean Egg Bread ), Diana tambahkan tuna kedalam intinya dan jadilah ia Tuna Egg Bread. Kelmarin teringin hendak makan roti pizza tetapi tidak berapa rajin nak buat roti. Inilah sahaja jalan penyelesaiannya. Guna cara mudah. Buat untuk menu minum petang kelmarin. Alhamdulillah.. Sesuai juga dibubuh tuna dalam resipi ni. Cuma untuk kali ini Diana kurangkan sedikit sukatan gulanya.

Resipi intinya tu memang agak banyak ya. Diana buat untuk 5 kali adunan tepung tu. Jika hendak mencubanya, pandai-pandailah adjust sukatannya ya.. Heheh.. Jom semak resipinya..


:: Resipi Oleh ~ Maangchi  ( TQ ) 

GYERAN-BBANG ( KOREAN EGG BREAD )
Untuk 3 biji gyeran-ppang ( mini loaf pans 4 x 2 x 1½ inci )

Bahan-Bahan Adunan Tepung
  • 1 tablespoon unsalted butter _ cairkan ( untuk kali ini Diana guna salted butter yang telah dicairkan )
  • 3 tablespoons gula _ ( Diana bubuh 2 tbsp )
  • Secubit garam
  • 1 teaspoon baking powder
  • 1/2 teaspoon vanilla extract
  • 1/2 cawan all purpose flour
  • 1/2 cawan susu
  • 1 biji telur

Cara-Cara

  1. Adunan Tepung : Satukan mentega cair, gula, garam, baking powder, vanilla extract, telur, tepung dan susu. Pukul sehingga adunan sebati.
  2. Panaskan oven kepada 400°F ( 200°C ).
  3. Sapukan loyang dengan minyak ( Diana guna mentega dan taburkan sedikit tepung ).
  4. Masukkan adunan ke dalam loyang sehingga 1/2 penuh.
  5. Bubuh lof daging ayam, sosej, parutan keju cheddar atau keju pilihan. Pecahkan sebiji telur ke dalam adunan tepung dan taburkan hirisan daun bawang, daun sup dan lada hitam kisar di atasnya.
  6. Bakar di dalam oven selama 15 minit. ( Diana bakar selama 18 minit dan setelah ianya masak , biarkan di dalam oven selama 1 minit sebelum dikeluarkan ).
  7. Keluarkan dari oven dan nikmati ketika ianya masih panas.

:: Cara Diana : 
  • Ayak tepung bersama baking powder dan ketepikan. 
  • Satukan bahan-bahan cecair terlebih dahulu ( susu, mentega cair, telur dan vanilla ). 
  • Kemudian masukkan bahan-bahan kering ( gula, garam dan tepung yang telah diayak bersama baking powder tadi ).
  • On kan mixer dan pukul hingga adunan sebati.

TUNA EGG BREAD  resipi oleh SheeryDreamCakes
Untuk 5 adunan tepung resipi di atas ( 15 biji )

Bahan-Bahan Inti
  • 1 tin Ayam Brand Tuna Hot Mayonnaise
  • 1 tin Ayam Brand Tuna Chunks in Mineral Water _ ditoskan
  • 8 tbsp mayonis
  • 1/2 biji bawang besar _ dicincang halus
  • Lada putih kisar
  • Garam 
  • Gula

Bahan-Bahan Lain
  • 15 biji telur
  • Sedikit daun sup _ dihiris
  • Cheddar cheese parut
  • Sos cili
  • Mayonis
  • Lada putih kisar
  • Sedikit mentega 

Cara-Cara

  1. Satukan kesemua bahan-bahan inti dan gaul rata. Ketepikan.
  2. Sapukan loyang dengan mentega dan taburkan sedikit tepung.
  3. Masukkan adunan ke dalam loyang sehingga 1/2 penuh.
  4. Bubuh inti ke dalam adunan tepung dan parutan keju cheddar atau keju pilihan. Pecahkan sebiji telur di atasnya.
  5. Paipkan mayonis dan sos cili. 
  6. Taburkan hirisan daun sup dan lada putih kisar.
  7. Bakar di dalam oven selama 15 minit atau sehingga ianya masak. ( Diana bakar selama 18 minit dalam suhu 400°F ( 200°C ) dan setelah ianya masak , biarkan di dalam oven selama 1 minit sebelum dikeluarkan ).
  8. Keluarkan dari oven dan sapukan sedikit mentega di atasnya.
  9. Nikmati ketika ianya masih panas.




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>