Monday, January 10, 2011

~ Resipi Telur Lobak Asin...

Sheery Dream Cakes | 9:20 PM |

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Hari ini Diana ingin kongsikan resipi kegemaran kami sekeluarga.. Resipi ini Diana belajar dari Mother In Law.. Ianya merupakan salah satu makanan kegemaran hubby sejak kecil lagi.. Jadi.. Diana sebagai isterinya kena ler pandai memasak Telur Lobak Asin ini kan... Hehehee... Jadi.. jom tengok resipi yang mudah ini..




TELUR LOBAK ASIN

Bahan-Bahan
  • Telur secukup kegunaan _ dipukul ringan
  • Lobah asin secukup kegunaan _dipotong / cincang kecil-kecil atau boleh beli yang sedia dicincang
  • Sedikit gula
  • Bawang merah _ dicincang halus
  • Bawang putih _ dicincang halus
  • Sedikit cili boh / serbuk cili ( pilihan ) _ kalau tidak mahu campur pun boleh

Cara-Cara
  1. Tuiskan bawang merah dan bawang putih bersama minyak zaitun atau minyak masak yang lain.
  2. Masukkan lobak asin dan masak seketika.
  3. Tambahkan gula dan gaul.
  4. Curahkan telur di atas lobak asin tadi.
  5. Biarkan telur masak kekuningan dan terbalikan telur tersebut.
  6. Setelah telur masak bolehlah ditutupkan api.
  7. Angkat dan potong mengikut citarasa masing-masing sebelum dihidang bersama sos cili.

** Boleh juga dicampurkan dengan daging ayam cincang atau apa-apa kegemaran masing-masing. Kalau tidak suka digoreng.. Boleh juga DIKUKUS cuma tidak perlu di campurkan dengan minyak zaitun.




2 comments:

XANNA DZUL said... Reply

last 2 days..hubby outstation so i masak je la simple-dimple dish..1 of the menu kan i goreng telur cam unye resipi..takut gak the kids tak suke sebb ada lobak asin tu..surprisingly diorg suke tak ckup lagi..thnx diana for the recipe...skang ni biler i takde idea i akan visit ur blog...hehehhehehee

Diana @ Melley Mey said... Reply

opss! baru perasan komen xanna nie.. huhuu.. sorry...
ooo mereka suka yer.. Alhamdulillah.... alaa xanna.. u nie cam tak biasa plak... mmg resipi2 i akan milik u n semua org kan masa kat fb.. skg kat cnie plak... heehee ^_<