Wednesday, February 29, 2012

~ Kek Coklat Puding Karamel...

Sheery Dream Cakes | 9:00 PM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sayang semua... 

Semasa singgah kat dapur Akak Ummi ternampak Kek Coklat Puding Karamel yang ada kat dapur Akak Ummi Cayaang tu.. Tengok pun macam sedap ( sememangnya sedaaap tau )... Oleh kerana bahannya pun semua ada kat rumah ni.. Terus la buat pagi tadi..



Kek nie memang sedap..  Menurut Shiela resipi ni dikongsikan oleh Fara Shafiera... Terima kasih kepada tuan empunya resipi kerana sudi berkongsi resipi yang sedap nie... Terima kasih buat Akak Ummi dan Sheila kerana mengetengahkan resipi ni.. Izinkan Diana pula kongsikannya kat sini ya.. Terima kasih.


:: Sumber Dari ~  Akak Ummi @ Home Sweet Home   &  Shiela @ Spices Journey  ( TQ )

(A) Bahan ( Gula Karamel )
  • 2 sudu besar gula pasir _ ( jangan lebih, takut terlalu banyak lelehan pada kek nanti )

Cara-Cara
  1. Taburkan pada dasar acuan silikon dan bakar pada suhu 180°C selama 5 - 8 minit / gula mencair perang keemasan ( suhu bergantung kepada oven masing-masing. Oven akan berasap sekejap sebab kita bakar gula... jangan pelik pula ya ).

(B) Bahan Puding Karamel 
  • 3 biji kuning telur
  • 1 cawan susu cair ( akak guna susu sejat Ideal )
  • 3/4 cawan susu pekat manis
  • 1/2 sudu teh esen vanila


Cara-Cara
  1. Kacau sebati semua bahan ( tak perlu kuat-kuat, kacau lembut sahaja ).
  2. Tapiskan dan tuang atas gula karamel / gula hangus tadi.
  3. Bakar sekejap dalam oven dengan kaedah "bain-marie" ( letak loyang kek dalam loyang berisi air ) selama lebih kurang 20 minit hingga nampak mengeras sikit / pekat sikit permukaan puding tu... jangan terlampau keras pula nanti tak boleh sebati dengan kek - ( pada suhu 160°C dengan menggunakan api atas bawah ).
  4. Ketepikan dan sejukkan puding lebih kurang 30 minit.... ( sementara tu sediakan adunan kek coklat ).


(C) Bahan Kek Coklat
  • 1 cawan serbuk koko - akak guna brand Van Houten
  • 1 cawan susu cair - akak guna susu sejat Ideal
  • 3/4 cawan susu pekat manis
  • 3/4 cawan gula 
  • 1 cawan minyak masak *
  • 2 sudu besar mentega yang dilembutkan * ( bahan * disebatikan bersama )
  • 3/4 cawan tepung gandum *
  • 1 sudu teh soda bikarbonat *
  • 1 sudu teh baking powder * ( bahan diayak bersama )
  • 4 biji telur _ blend hingga halus

Cara-Cara

  1. Campurkan dalam periuk serbuk koko, susu cair, susu pekat manis, gula, campuran minyak masak dan mentega. Masak sambil dikacau selalu dengan api perlahan hingga semua bahan larut. Sejukkan sebentar.
  2. Masukkan telur yang telah diblend ke dalam adunan coklat, kacau sebati.
  3. Kemudian masukkan tepung dan kacau dengan senduk atau spatula. Kacau sebati semuanya.
  4. Tuang ke atas adunan puding karamel tadi perlahan-lahan ( tuang atas sudu dulu di permukaan puding agar tidak pecah ).
  5. Bakar pada suhu 160°C  selama 1 jam secara "bain-marie" hingga kek masak sepenuhnya. 
  6. Sejukkan lebih kurang setengah jam atau lebih baru diterbalikkan ke dalam pinggan sesuai.
::  Acuan yang Diana gunakan untuk kek puding karamel ini ya.  ::

BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Friday, February 24, 2012

~ Salad Ayam...

Sheery Dream Cakes | 7:39 AM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Untuk kali ini Diana nak kongsikan resipi ulangtayang sebenarnya... Dulu pernah  Diana kongsikannya kat sini.. Cuma masa tu resipinya Diana hanya berikan resipi campak-campak sahaja... Oleh kerana beberapa hari ni agak sibuk... Maka masak pun yang mudah-mudah saja... Nak sediakannya pun tak susah.. Jom semak resipinya sekali lagi...



Bahan-Bahan A
  • 500 gm isi ayam _  dipotong kecil ( Diana guna peha ayam yang telah dibuangkan kulit dan tulangnya )
  • 2 tbsp tepung jagung
  • 1 biji kuning telur
  • 1 tsp serbuk lada hitam
  • Garam dan gula secukup rasa


Bahan-Bahan B
  • 1/2 biji bawang bombay _ dihiris halus
  • 2 biji tomato _ buangkan bijinya dan dipotong 12 
  • 1 batang serai _ dihiris halus ( ambil bahagian yang putih sahaja )
  • 1 biji cili merah _ buangkan bijinya dan dihiris halus
  • 1 - 2 biji cili padi _ dihiris ( boleh ditambah atau dikurangkan mengikut citarasa masing-masing )
  • 2 tangkai daun sup atau daun ketumbar _ dihiris halus
  • 3 tbsp jus limau kasturi
  • 2 1/2 tbsp sos cili Maggi
  • 1 tbsp sos tomato


Bahan-Bahan lain
  • Daun salad
  • Minyak untuk menggoreng
  • Garam dan gula secukup rasa 


Cara-Cara
  1. Campurkan kesemua bahan-bahan A dan gaul rata. 
  2. Perap selama 30 minit - 1 jam ( Diana perap selama 1 jam ).
  3. Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng ayam sehingga masak.
  4. Angkat dan toskan. Ketepikan.
  5. Kemudian satukan kesemua bahan-bahan B di dalam mangkuk besar.
  6. Masukkan ayam goreng dan gaul rata.
  7. Tambahkan garam dan gula secukup rasa.
  8. Sesuaikan rasa dan sedia untuk dihidang bersama daun salad. 





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Friday, February 17, 2012

~ Kek Batik Horlicks Versi 2...

Sheery Dream Cakes | 3:00 PM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejehtera…

Hari ini kita semak pula resipi kek batik horlicks versi 2… Untuk versi kali ini tidak ada banyak perbezaan sebenarnya.. Cuma Diana kurangkan nestum dan tidak bubuh coklat.. Juga menggunakan biskut marie bukan berperisa coklat.. Tu saja perbezaannya.. Yang lain tu semuanya sama.. 


Bila d tengok lapisan biskut tu tak la berapa kemas eh... Tu disebabkan Diana hanya simpan 30 minit saja dalam peti ais.. Seeloknya simpan dalam peti ais terlebih dahulu  sekurang-kurangnya 3 jam ke atas sebelum dipotong.. Kalau simpan semalaman lagi ok.. :). Kemas ja bila kita potong kek tu kan.. Ok la jom tengok resipinya.. 


Bahan-Bahan
  • 250 gm mentega
  • 1 1/2 cawan gula kastor
  • 6 biji telur
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 1/2 cawan horlicks
  • 1/2 cawan Nestle nestum original 
  • 1 tin kecil susu pekat ( 388 gm ) _ ( Diana guna susu krimer manis cap junjung )
  • Biskut Marie 
  • Choc Rice secukupnya

Cara-cara
  1. Pukul gula bersama mentega sehingga kembang.
  2. Kemudian masukkan telur dan pukul lagi sehingga sebati.
  3. Masukkan susu pekat dan pukul lagi.
  4. Tambahkan tepung gandum, nestum dan horlicks... pukul adunan sehingga ianya betul-betul sebati.
  5. Masak adunan menggunakan kuali. Setelah adunan betul-betul pekat bolehlah diangkat.
  6. Sediakan loyang yang telah dilapis dengan kertas minyak atau aluminium foil dan bubuh sedikit adunan kek tadi. Ratakan.
  7. Kemudian susun biskut marie di atasnya . Lapiskan berselang seli sehingga adunan habis.
  8. Taburkan choc rice di atasnya. Simpan di dalam peti ais sebelum sekurang-kurangnya 3 jam sebelum dipotong ( lebih elok disimpan semalaman di dalam peti ais sebelum dipotong ).





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Saturday, February 11, 2012

~ Biskut Chocolate Chip Famous Amos ( Home Made )...

Sheery Dream Cakes | 8:33 PM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Ni nak cerita ni.. Hehehe.. Cerita pasal cookies yang sedaaap sangat ni... ^_^.. Siang tadi Diana sempat buat 2 adunan Choc Chip cookies ni... 1 adunan Diana nak bawa ke Papar esok... Nak melawat daughter di Kem Wawasan ( PLKN ) sebelah pagi... Rindu rasanya kat daughter.. Tak sabar pula nak jumpa dia.. :). Moga daughter dan anak-anak yang lain di sana sihat sejahtera dan sentiasa di bawah lindungan Allah S.W.T… 

   
Berbalik kita kepada cerita cookies ni... Hari tu nampak kat dapur Akak CT cayaang.. Memang mengoda dan tertarik dengan gambar² masakan kat dapur akak tu... Teringin nak buat juga cookies ni.. Tapi oleh kerana Diana agak sibuk beberapa hari tu.. Terpaksa la di tangguhkan dahulu niat nak buat cookies ni... Hari ni baru boleh buat.. Seperti yang akak CT maklumkan.. Cookies ni sedaaap.. Ternyata memang sangat sedap.. Nasib baik Diana buat 2 adunan... Kalau tak... pasti tak cukup sebab nak bawa untuk daughter lagi kan... Seperti Akak CT... Diana juga buat besar-besar.. Heehee.. Senang nak habiskan 2 adunan tu.. Kalau tak... Ermmm... Penat juga buat seorang² kan... :) 

Terima kasih buat Akak CT dan Naz... Izinkan Diana pula kongsikannya kat sini ya.. Terima kasih.




Bahan-Bahan Diayak
  • 280 gm ( 2 1/4 cawan ) tepung gandum
  • 10 gm ( 3 tsp ) serbuk koko
  • 2 tbsp tepung jagung
  • 1/2 tsp soda bikarbonate
  • 2 tbsp susu tepung
  • Secubit garam

Bahan-Bahan Lain
  • 250 gm mentega
  • 150 gm gula kastor
  • 1/2 tsp asen vanilla
  • 1 biji kuning telur
  • 100 gm ( 1/2 cawan ) coklat chip _ boleh ditambah atau dikurangkan mengikut citarasa
  • 100 gm sebarang kekacang ( walnut, badam, gajus dan lain² yang dicincang ) _ Diana bubuh gajus cincang
  • Kismis _ Optional  ( boleh ditambah atau dikurangkan mengikut citarasa ) _ Diana tak bubuh


Cara-Cara
  1. Pukul mentega, gula kastor dan esen vanilla hingga kembang.
  2. Masukkan kuning telur dan pukul rata. Masukkan bahan-bahan ayak dan kemudian kacau hingga sebati dengan spatula atau tangan.
  3. Masukkan coklat chip dan cincangan kacang atau kismis. Kacau rata.
  4. Sudukan adunan ke atas dulang pembakar yang dialas dengan kertas minyak. 
  5. Boleh juga diuli menjadi bebola-bebola kecil dengan menggunakan tangan.  Susun di atas dulang pembakar. 
  6. PERHATIAN! JANGAN LETAKKAN BEBOLA RAPAT-RAPAT ANTARA SATU SAMA LAIN KERANA BEBOLA INI AKAN MENGEMBANG DAN MELEPER SEWAKTU PROSES PEMBAKARAN.
  7. Bakar pada suhu 160°C selama 15 - 25 minit bergantung kepada saiz bebola-bebola adunan anda menggunakan api atas dan bawah.
  8. Sejukkan dahulu biskut sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara.






BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Monday, February 6, 2012

~ SAMBAL TELUR IKAN BILIS...

Sheery Dream Cakes | 7:58 AM | Be the first to comment!


Assalamualaikum dan salam sayang semua... 

Tadi semasa singgah kat dapur Che Mat Gebu.. Diana tersangat la teliur tengok Sambal Telur Ikan Bilis yang CMG tayang kat dapur dia tu... Adeeeh!! Nampak menyelerakan sungguh!! Tak percaya pergi tengok sendiri ya kat DTS tu... Tu yang terus buat juga petang tadi... Heeheee.. ;).


Ternyata teeersangat la sedaaapnya... Terima kasih buat CMG kerana sudi berkongsi resipi yang sedap ni... Nak buatnya pun mudah.. Tapi walaupun simple gitu.. Ianya teramat la membuka selera tau.. Sedap sangat!! Izinkan Diana pula kongsikannya kat sini ya CMG... Terima kasih.



:: Resipi Oleh ~ Che Mat Gebu @ Dapur Tanpa Sempadan ( TQ )

Bahan-Bahan
  • 4 biji telur, digoreng mata kerbau
  • 1 genggam ikan bilis yang telah dibersihkan, rendam sekejap dan toskan
  • 1 pokok daun bawang, hiris halus
  • Daun salad secukupnya untuk hiasan

Bahan Sambal Tumis
  • 2 senduk nasi cili kisar
  • 1/2 cawan jus asam jawa
  • Garam dan gula secukup rasa
  • 1 biji bawang besar*
  • 2 ulas bawang putih*
  • 3/4 inci belacan*
  • 1/2 inci halia* ( *ditumbuk halus )

Cara Membuatnya
  1. UNTUK SAMBAL :- Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan tumbuk halus hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis hingga cili garing, tambah jus asam jawa dan masak hingga pekat. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api.
  2. UNTUK SAMBAL TELUR IKAN BILIS :- Susun daun salad dalam bekas sesuai, kemudian susun pula telur mata kerbau tadi. Ratakan sambal dan tabur dengan ikan bilis goreng dan hirisan daun bawang. Hidangkan bersama nasi hangat dan lauk2 lain.





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Sunday, February 5, 2012

~ Sambal Ayam Udang Kering...

Sheery Dream Cakes | 3:52 PM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Maulidur Rasul S.A.W buat umat Islam semua.. 

Hari nie agak lewat bersiaran... Niat di hati nak online pagi tadi.. Tapi hanya sempat online sekejap ja tadi.. Ada urusan yang harus diselesaikan tadi.. Tanpa membuang masa dengan membebel panjang.. Terus ja la kita tengok resipi Sambal Ayam Udang Kering yang dah beberapa hari tertangguh nak diupdate ni ya.. :). Jom selongkar resipinya.. 


Perap ayam bersama bahan perap selama 30 minit dan goreng ayam 3/4 masak.. Ketepikan.. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih hingga sedikit garing.. Masukkan cili kisar dan tumis selama 3 minit. 


Setelah itu masukkan udang kering dan tumis seketika.. Masukkan gula melaka dan gaul rata.. Tumis sehingga pecah minyak.. Kemudian masukkan ayam goreng dan gaul rata.


Tambahkan air dan perencah pati ayam.. Bubuh garam secukup rasa jika perlu.. Setelah ayam empuk bolehlah masukkan bawang besar, hirisan cili merah dan hijau.. Gaul rata dan masak seketika lagi.. Angkat dan sedia untuk dihidang.


Bahan-Bahan
  • 900 gm ayam _ dibuang kulitnya dan dipotong kecil
  • 1 genggam udang kering _ direndam dalam air panas, ditoskan dan ditumbuk kasar
  • 3 ulas bawang merah _ dicincang
  • 2 ulas bawang putih _ dicincang
  • 1 biji bawang besar _ dibelah 2 dan dihiris
  • 2 biji cili merah _ dihiris menyerong
  • 2 biji cili hijau _ dihiris menyerong
  • 3 tbsp cili kering kisar
  • 1 tsp perencah pati ayam Tumix
  • 100 ml air
  • Garam jika perlu
  • Gula melaka secukup rasa
  • Daun sup _ dihiris ( boleh juga guna daun ketumbar )
  • Minyak untuk menumis

Bahan-Bahan Perap
  • 1/2 tsp minyak bijan
  • 1 tsp seasoning Maggi
  • 3/4 tsp garam
  • 1 tsp gula
  • 1 tsp serbuk kari daging dan ayam Baba's
  • 1/2 tsp serbuk cili
  • 1 tbsp tepung jagung


Cara-Cara
  1. Perap ayam bersama bahan perap selama 30 minit dan goreng ayam 3/4 masak. Ketepikan. 
  2. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih hingga sedikit garing.
  3. Masukkan cili kisar dan tumis selama 3 minit.
  4. Setelah itu masukkan udang kering dan tumis seketika. 
  5. Masukkan gula melaka dan gaul rata.Tumis sehingga pecah minyak. 
  6. Kemudian masukkan ayam goreng dan gaul rata.
  7. Tambahkan air dan perencah pati ayam. Bubuh garam secukup rasa jika perlu. 
  8. Setelah ayam empuk bolehlah masukkan bawang besar, hirisan cili merah dan hijau. Gaul rata dan masak seketika lagi.
  9. Angkat dan sedia untuk dihidang.
  10. Taburkan daun sup / daun ketumbar semasa menghidang.






BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>