Wednesday, February 29, 2012

~ Kek Coklat Puding Karamel...

::  Yang atas tu gulanya terlalu hangus.. Hehehe...  ::

Assalamualaikum dan Salam Sayang semua... Apa khabar hari nie? Moga semuanya d anugerahkan kesihatan yang baik yer.. Alhamdulillah Diana dan Irfan pun semakin sihat dah.. Terima kasih d atas doa anda semua... Sayang anda semua.. :). Cuma Diana masih tak bagi lagi Irfan pergi sekolah.. Biar dia rehat dulu kan.. :)


Pagi tadi Irfan nak Diana buatkan kek coklat untuk dia.. Terus ler Diana google resipi kek coklat.. Semasa singgah kat dapur Akak Ummi ternampak ler Kek Coklat Puding Karamel yang ada kat dapur Akak Ummi Cayaang tu.. Wah tengok resipinya tak der ler susah sangat kan... Mudah jer.. Tengok pun macam sedap ( sememangnya sedaaap tau )... Bahannya pun semua ada kat rumah nie.. Terus ler buat pagi tadi..


Kek nie memang sedap.. Yong dan Irfan siap puji lagi banyak kali.. Sedap kek nie katanya.. Hehee.. Cuma Irfan masih lagi kurang selera nak makan... Irfan cuma makan seketul jer tadi... Katanya esok lagi baru makan.. Esok? Hehehee.. Jejangan  dia nak suruh mummy dia nie buat lg tak esok? .. :D. Baik ler.. Menurut Shiela resipi nie d kongsikan oleh Fara Shafiera... Terima kasih kepada tuan empunya resipi kerana sudi berkongsi resipi yang sedap nie... Terima kasih buat Akak Ummi dan Sheila kerana mengetengahkan resipi nie.. Izinkan Diana pula kongsikannya kat sini yer.. Terima kasih.. Muahsss 




:: Sumber Dari ~  Akak Ummi @ Home Sweet Home   &  Shiela @ Spices Journey  ( TQ )


(A) Bahan ( Gula Karamel )
2 sudu besar gula pasir _ ( jangan lebih, takut terlalu banyak lelehan pada kek nanti )


Cara² 

  1. Taburkan pada dasar acuan silikon dan bakar pada suhu 180°C selama 5 - 8 minit / gula mencair perang keemasan ( suhu bergantung kepada oven masing-masing. Oven akan berasap sekejap sebab kita bakar gula... jangan pelik pula ya ).


(B) Bahan Puding Karamel 
3 biji kuning telur
1 cawan susu cair ( akak guna susu sejat Ideal )
3/4 cawan susu pekat manis
1/2 sudu teh esen vanila


Cara²
  1. Kacau sebati semua bahan ( tak perlu kuat-kuat, kacau lembut sahaja ).
  2. Tapiskan dan tuang atas gula karamel / gula hangus tadi.
  3. Bakar sekejap dalam oven dengan kaedah "bain-marie" ( letak loyang kek dalam loyang berisi air ) selama lebih kurang 20 minit hingga nampak mengeras sikit / pekat sikit permukaan puding tu... jangan terlampau keras pula nanti tak boleh sebati dengan kek - ( pada suhu 160°C dengan menggunakan api atas bawah ).
  4. Ketepikan dan sejukkan puding lebih kurang 30 minit.... ( sementara tu sediakan adunan kek coklat ).

(C) Bahan Kek Coklat
1 cawan serbuk koko - akak guna brand Van Houten
1 cawan susu cair - akak guna susu sejat Ideal
3/4 cawan susu pekat manis
3/4 cawan gula 
1 cawan minyak masak *
2 sudu besar mentega yang dilembutkan * ( bahan * disebatikan bersama )
3/4 cawan tepung gandum *
1 sudu teh soda bikarbonat *
1 sudu teh baking powder * ( bahan * diayak bersama )
4 biji telur _ blend hingga halus

Cara² 

  1. Campurkan dalam periuk serbuk koko, susu cair, susu pekat manis, gula, campuran minyak masak dan mentega. Masak sambil dikacau selalu dengan api perlahan hingga semua bahan larut. Sejukkan sebentar.
  2. Masukkan telur yang telah diblend ke dalam adunan coklat, kacau sebati.
  3. Kemudian masukkan tepung dan kacau dengan senduk atau spatula. Kacau sebati semuanya.
  4. Tuang ke atas adunan puding karamel tadi perlahan-lahan ( tuang atas sudu dulu di permukaan puding agar tidak pecah ).
  5. Bakar pada suhu 160°C  selama 1 jam secara "bain-marie" hingga kek masak sepenuhnya. 
  6. Sejukkan lebih kurang setengah jam atau lebih baru diterbalikkan ke dalam pinggan sesuai.



::  Nie ler acuan yang Diana gunakan untuk kek puding karamel atas tu yer..  ::


Baca Selanjutnya / Read More...

Tuesday, February 28, 2012

~ Mihun Goreng.. Edisi Ulang Tayang :)...


Assalamualaikum dan Salam Sayang semua... Ermmm... Dah beberapa hari Diana tak bersiaran kan.. Maaf sesangat tau.. Sejak Irfan demam hari tu Diana memang susah nak online.. Panas badan dia sekejap turun dan sekejap naik balik.. Sampai hari nie pun panas badan dia tak berapa ok.. Sememangnya kalau anak² tak sihat Diana pasti akan risau siang malam.. Tambahan lagi hubby pun baru jer balik dar KL.. Masa Irfan demam tu memang Diana seorang jer yang jaga.. Abang dia memang nak tolong tapi Irfan mana ler nak.. Diana jauh sikit mesti dia akan menangis.. Irfan nie manja sangat dengan Diana .. :)




Nak d jadikan cerita... Masa menjaga Irfan malam tu.. Diana memang tak berapa nak tidur pun.. tapi semasa irfan tidur.. Diana pun terlena kejap.. Bangun jer Diana leher rasa sakit yang teramat sangat... Nak pusing ke kiri pun tak boleh.. Kalau kami kat sini panggil salahau bantal.. :). Maknanya tersalah urat gitu ler kot.. Tak tau apa panggilan kat tempat lain.. :). Sampai ler sekarang pun masih lagi sakit tapi dah kurang sikit.. Dah boleh pusing kiri dah.. Kalau tak.. Leher tu lurus jer kan.. Hahahaa.. Adeeh!! Baik ler.. Untuk kali nie Diana kongsikan lagi resipi ulang tayang... Cuma kali nie Diana bubuh kerang gantikan udang dan sotong.. 




Diana kalau makan mihun goreng nie memang suka makan bersama perahan air limau nipis... Sedap! Tapi tu selera masing² juga kan.. Ada yang suka makan dengan perahan air limau kasturi.. Terpulang ler yer.. Oleh kerana leher Diana masih lagi sakit... Nie ler hasil gambar yang d ambil dengan leher yang sakit tu... Heehee... Sakit mata nie tengok... Sana sini tak elok... Hentam jer ler kan.. Nie juga d sebabkan kamera yang biasa Diana gunakan tu sakit pula.. Haih!! Ikut tuannya juga kan.. Tuannya sakit.. Kemera pun sakit.. Hehehe.. Kena ler guna kamera yang satu nie.. Kamera yang paling tak pandai Diana nak gunakan.. Sebab kena setting sana sini... Adeeh!! memang kabur ler jawabnya gambar yang Diana ambil.. Huhuuu... Tapi ok ler kan daripada tak ada langsung.. Jadi layan jer ler gambar yang kabur nie.. :D. Untuk resipi nie nak tengok entri lepas boleh klik kat SINI yer.. Dan untuk kali nie  Diana tambahkan sedikit sukatan sos cili tu.. Tapi Diana cnp juga ler resipinya kat sini yer..




Bahan²
1 bungkus mihun _ direndam ( Diana guna mihun Cap Ayam Belanda dari Eka )
100 gm dada ayam _ dihiris nipis
100 gm daging _ dihiris halus
250 gm sotong _ dipotong bulat ( Diana tak bubuh ) _ Diana gantikan dengan 1 tin kerang panggang Rex Brand
200 gm udang _ dibuang kulit dan kepalanya ( Diana tak bubuh )
Segenggam udang kering _ direndam dalam air panas dan ditumbuk kasar
275 gm frozen mixed vegetables _ ( Diana gantikan dengan lobak merah dan frozen corn kernels )
3 biji telur
1 biji bawang besar _ dihiris kasar
4 ulas bawang merah _ dicincang
6 ulas bawang putih _ dicincang
1 biji cili merah _ dicincang
2 tbsp cili kering kisar 
3 tbsp sos tiram
5 tbsp sos cili ( Diana tambah 1 1/2 tbsp lagi )
1 tsp perencah pati ayam Tumix
Garam secukup rasa
Sedikit gula
Minyak untuk menumis



Cara² 
  1. Tumiskan bawang merah, bawang putih, bawang besar, udang kering dan cili kisar sehingga naik aromanya dan sedikit garing.
  2. Kemudian pecahkan telur satu persatu... caranya sama seperti memasak  Telur Udang Kering  yer. 
  3. Setelah itu gaul sebati dan masukkan pula daging. Biar sehingga daging empuk.
  4. Masukkan ayam dan mixed vegetables. 
  5. Setelah ayam empuk bolehlah dimasukkan sotong, udang, sos cili, sos tiram, perencah pati ayam, gula dan garam secukup rasa.
  6. Gaul dan masukkan cili merah.
  7. Masukkan mihun dan gaul sehingga semua bahan² sebati.
  8. Masukkan sedikit air. Gaul dan masak sehingga mihun garing.
  9. Angkat dan hidang.
  10. Taburkan dengan hirisan daun sup jika suka.


Baca Selanjutnya / Read More...

Friday, February 24, 2012

~ Chocolate Fridge Cake...


Assalamualaikum dan Salam Sayang semua... Sekali lagi Diana mohon maaf sebab belum berkesempatan untuk membalas komen dan BW.. Walaupun kerja dah selesai namun Irfan masih lagi demam... Dah 2 hari dah Irfan demam... Kalau Irfan demam memang Diana tak boleh nak buat kerja sangat.. Diana jauh sikit dari dia pasti dia akan nangis.. Jadi   hari nie memang tak masak langsung.. Nasib baik duduk bersebelahan dengan rumah mama kan.. Boleh ler mama tolong masak.. Terima kasih mama... InsyaAllah jika ada sedikit kesempatan nanti Diana akan membalas komen dah BW yer... Sekarang Irfan tengah tidur jadi boleh ler Diana online kejap...


Tanpa membuang masa lagi.. Lebih baik kita tengok resipi dari Jamie Oliver nie.. Nama sebenarnya Chocolate Fridge Cake With Pecan And Meringues... Namun Diana tak ada kesemua bahan yang Jamie gunakan.. Diana hanya guna bahan yang ada kat rumah nie jer... Cuma kalau Diana nak buat lain kali.. Diana nak buat ianya jadi Choc bars.. Sebab lebih senang nak potong... Kalau buat macam nie agak sukar juga nak potongnya.. Tapi tak tau ler pula orang lain kan.. Mungkin tu d sebabkan Diana tak menggunakan bahan yang sama pada resipi asal tu kot... Ok ler jom semak resipinya..


~ Chocolate Fridge Cake With Pecan And Meringues...

:: Resipi Oleh ~ Jamie Oliver  ( TQ )


Ingredients

7 ounces  digestive biscuits
4 ounces  whole pecans, roughly chopped _ ( Diana gantikan dengan biji gajus panggang )
4 ounces pistachio nuts, peeled
10 glacé cherries ( or dried sour cherries )
2 ready-made meringue nests, smashed up _ ( Diana tak bubuh tapi gantikan dengan dried fruits ~ figs, kismis dan apricots )
5 ounces unsalted butter
1 tablespoon golden syrup
7 ounces good-quality dark chocolate ( 70% cocoa solids ), broken into pieces _ ( Diana campurkan sedikit milk choc )



Method


  1. Break the biscuits into small pieces directly into a large bowl. Add the pecans, pistachio nuts and cherries and mix together. 
  2. Put the rest of the ingredients into a separate, heatproof bowl and put on a low heat over a pan of simmering water until the butter and chocolate have melted.
  3. Combine the biscuit mix with the chocolate mixture. 
  4. Line a 20 x 30cm deep plastic container with plastic wrap, leaving plenty of extra wrap at the edges to help turn the cake out later. Whack everything into the container, place in the fridge to firm up, then turn out and cut into cubes or slices.
  5. This cake can be kept in an airtight container for a few days, and it actually improves in flavor.


:: Tip ~ For an even fruitier cake, you can add some other dried fruits like apricots, figs, cranberries, apples or prunes along with the nuts and cherries!







:: Untuk yang ingin buat dalam sukatan gram... Diana cnp resipinya dari SINI ( TQ )


Ingredients
  • 200g digestive biscuits
  • 110g whole pecans, roughly chopped
  • 110g pistachio nuts, peeled
  • 10 glace cherries
  • 2 ready-made meringue nests
  • 150g unsalted butter
  • 1 tablespoon golden syrup
  • 200g dark chocolate



Baca Selanjutnya / Read More...

~ Salad Ayam...


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua.. Dalam minggu nie sebenarnya Diana agak sibuk sedikit... Alhamdulillah.. Sibuk tu rezeki namanya kan.. :). Segala urusan dah  hampir selesai.. Maka hari nie boleh ler online sekejap.. 


Baik ler.. Untuk kali nie Diana nak kongsikan resipi ulangtayang sebenarnya... Dulu pernah dah Diana kongsikannya kat sini.. Cuma masa tu resipinya Diana hanya berikan resipi campak² gitu... Salad Ayam nie kegemaran Diana dan hubby juga daughter... Oleh kerana beberapa hari nie agak sibuk... Maka masak pun yang mudah² jer... Nak sediakannya pun tak susah.. Namun.. kalau ikut tekak Diana memang sedap.. Tapi ikut tekak orang lain pastinya berbezakan.. ;). Walau apa² pun.. Diana kongsikan juga resipinya sekali lagi kat sini yer.. 



Bahan² A
500 gm isi ayam _  dipotong kecil ( Diana guna peha ayam yang telah dibuangkan kulit dan tulangnya )
2 tbsp tepung jagung
1 biji kuning telur
1 tsp serbuk lada hitam
Garam dan gula secukup rasa


Bahan² B
1/2 biji bawang bombay _ dihiris halus
2 biji tomato _ buangkan bijinya dan dipotong 12 
1 batang serai _ dihiris halus ( ambil bahagian yang putih sahaja )
1 biji cili merah _ buangkan bijinya dan dihiris halus
1 - 2 biji cili padi _ dihiris ( boleh ditambah atau dikurangkan mengikut citarasa masing² )
2 tangkai daun sup atau daun ketumbar _ dihiris halus
3 tbsp jus limau kasturi
2 1/2 tbsp sos cili Maggi
1 tbsp sos tomato


Bahan² lain
Daun salad
Minyak untuk menggoreng
Garam dan gula secukup rasa




Cara²
  1. Campurkan kesemua bahan² A dan gaul rata. 
  2. Perap selama 30 minit - 1 jam ( Diana perap selama 1 jam ).
  3. Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng ayam sehingga masak.
  4. Angkat dan toskan. Ketepikan.
  5. Kemudian satukan kesemua bahan² B di dalam mangkuk besar.
  6. Masukkan ayam goreng dan gaul rata.
  7. Tambahkan garam dan gula secukup rasa.
  8. Sesuaikan rasa dan sedia untuk dihidang bersama daun salad.

::  Nak tengok versi lepas klik kat → SINI dan untuk versi 2 klik kat → SINI  ::




Baca Selanjutnya / Read More...

Thursday, February 23, 2012

~ Al-Fatihah.. Salam Takziah Buat Keluarga Adik Faris...


Assalamualaikum dan Salam Sayang semua... Sejak menerima berita pemergian adik comel Faris Nur Daniel.. Air mata nie tak berhenti mengalir hingga saat nie... Sedih dan sayu rasa d hati... Tambahan lagi apabila melihat gambar adik Faris yang begitu comel tu.. Namun Allah lebih sayangkan dia... Sudah pasti syurgalah tempat adik Faris.. Salam takziah buat ahli keluarga adik Faris... Moga tabah menghadapi ujianNya.. Al-Fatihah.

::  Sumber ~ Abang Mazidul  ::
Baca Selanjutnya / Read More...

Monday, February 20, 2012

~ Ayam Goreng Kerisik Berempah...


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua... Hari nie seharian tak bersiaran... Ermm... Memang tak sempat pun nak bersiaran sebenarnya.. Hanya melalui BB jer... Kalau online guna BB nie memang tak seronok ler sangat kan... Hanya tengok² kejap jer.. Diana mohon maaf sebab tak sempat lagi nak BW dan membalas komen.. InsyaAllah esok mungkin baru boleh BW kejap.. Malam nie hanya boleh update resipi Ayam Goreng Kerisik Berempah nie jer.. Harap sempat ler siap eh.. Sebab Irfan dah tunggu mummy dia nie.. Irfan tak bagi mummy dia nie online lelama.. Jadi pagi esok baru boleh sambung balik yer.. ;) Ayam Goreng Kerisik Berempah nie merupakan kegemaran hubby dan anak²... Mereka lebih suka makan ayam nie bersama Sambal Belacan... Ayam goreng nie juga sesuai d gandingkan bersama kuah gulai ayam... Semuanya terpulang ler pada citarasa masing² kan...




Untuk resipi nie Diana menggunakan peha ayam.. Sekiranya nak guna ayam seekor tu pun boleh.. Kalau guna peha ayam dan tak nak d potong kecil².. Jangan lupa cucuk peha ayam tu dengan garpu tau.. Kalau tak nanti susah pula ayam tu nak masak.. Kalau nak lebih senang lagi potong peha ayam tu kepada 3 bahagian... Lepas tu perap semalaman atau sekurang²nya 4 jam.. Simpan dalam peti sejuk yer :).. Alaa semua pun dah sedia maklum ler kan cara tu.. Hehehe.. Baik ler apa kata kita tengok dulu resipinya..




Bahan²
4 ketul peha ayam _ dipotong 3
1/2 biji parutan kulit lemon
1 tbsp kerisik
1 tsp serbuk cili
1/2 tbsp serbuk kunyit
1/2 tbsp serbuk rempah 5
1/2 tbsp serbuk jintan putih
1/2 tbsp serbuk ketumbar
2 tbsp rempah kari ayam dan daging Baba's
1 tbsp gula melaka
1 tbsp asam jawa
1 tbsp tepung jagung
1 tbsp tepung beras
1 tbsp tepung ubi kayu
1/2 tbsp tepung kastard
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menggoreng


Bahan² A ( Kisar menggunakan food processor )
8 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
3 batang serai
1 1/2 inci halia
2 cm lengkuas
2 biji buah keras


Cara²
  1. Campurkan kesemua bahan dan perap sekurang²nya 4 jam atau semalaman ( simpan di dalam peti ais ).
  2. Kemudian panaskan minyak yang banyak.. Goreng ayam sehingga masak.
  3. Angkat dan sedia untuk dihidang bersama nasi putih panas, sambal belacan ( resipinya ada di bawah ) dan kuah gulai ayam.

::  Sambal Belacan  ::


~ Sambal Belacan...


Bahan²
5 biji cili merah
5 biji cili padi _ boleh di tambah atau dikurangkan
1 ulas bawang merah
1/4 biji bawang besar
Belacan sebesar ibu jari _ dibakar
1/4 - 1/2 biji lemon ( bergantung pada citarasa masing² ) _ ambil jusnya sahaja
3 biji limau kasturi _ ambil jusnya sahaja
1 biji limau kasturi _ dipotong kecil² bersama kulitnya
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit air yang telah dimasak


Cara²
  1. Kisar kesemua bahan kecuali 1 biji limau kasturi yang telah dipotong kecil².
  2. Kemudian tuangkan ke dalam mangkuk dan campurkan 1 biji limau kasturi yang telah dipotong kecil dan gaul sebati.
  3. Makan bersama Ayam Goreng Kerisik Berempah.



Baca Selanjutnya / Read More...

Sunday, February 19, 2012

~ Kek Batik Arora Bertukar Wajah...


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua... Hari nie Diana hanya duduk kat rumah jer.. Sebab hubby pun kerja hari nie.. Hari nie cuaca pun tak berapa elok.. Hujan dan mendung  seharian.. Malas ler nak keluar.. Ermm.. Sebenarnya kalau d ikutkan.. Diana sekarang nie berada kat kenduri rumah jiran... Tapi d sebabkan Irfan petang tadi berlari dan lututnya luka sikit.. Dia meragam pula.. Tak nak bagi Diana pergi kat jemputan kenduri tu.. Menangis dia peluk Diana tadi.. Kasihan pula tengok dia kan.. Terpaksa ler hubby jer pergi kat kenduri tu.. 



Petang tadi Diana buat ler cupcakes untuk d bawa pergi kat kenduri jiran tu... Sebenarnya nie Diana buat ikut resipi Kek Batik Arora.. Oleh sebab Diana nak bawa pergi kenduri malam nanti.. Diana bubuh dalam cawan kertas.. Jadi ler cupcakes pula.. Hehehe.. Yer ler kan.. Kalau bubuh dalam cawan kertas nie ianya lebih senang dan sesuai untuk d hidang  untuk tetamu.. Tadi Diana buat 2 adunan resipi Kek Batik Arora nie.. Kalau ikutkan resipi asal kek nie mempunyai 5 perisa yang berbeza.. Tetapi Diana hanya bubuh 4 perisa jer sebab bubuh dalam cawan kertas tu.. Rasanya kalau bubuh dalam cawan kertas tak perlu ler bubuh banyak warna sangat kan.. Kek nie memang lembut dan sedap... Dah ramai dah mencubanya kan.. Rata² mengatakan kek nie sedap.. Tu yang tak tahan tu tengok.. Memang dah lama tergoda cuma belum ada kesempatan lagi nak buat.. Tu yang buat hari nie tu... Kebetulan ada sedikit masa hari nie.. Ermm.. Walaupun Diana tak jadi pergi kat kenduri jiran.. Tapi cupcakes nie Diana beri juga kat jiran.. Kirim kat mama tadi.. Minta mama tolong bawa pergi kenduri tu.. :). 



Baik ler.. Terima kasih buat Cida kerana sudi berkongsi resipi yang sedap nie... Terima kasih juga kepada semua yang telah mencuba kek nie kerana membuatkan Diana tergoda dan teruuus tergoda.. Hehhehee.. Izinkan Diana pula kongsikannya kat sini yer... Terima kasih... Muahsss 



:: Resipi Oleh ~ Cida @ De Nuanza  ( TQ )
:: Sumber Dari ~ Abang Ady @ Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes,  Akak Ita @ masam manis,  Akak Ummi @ Home Sweet Home,  Che Mat Gebu @ Dapur Tanpa Sempadan,  Akak Yatie @ Sinar Kehidupanku,  Akak Sheila @ Nshafeareen  &  Quinnie @ qasehqu quinnie  ( TQ )



Bahan² ~ ( loyang bulat 8 inci )       
250 g mentega
100 gram gula castor
1/2 cawan susu pekat manis _ ita letak 3/4 cawan ( Diana pun bubuh 3/4 cawan )
250 g tepung gandum
6 biji telur
2 sudu teh baking powder
5 jenis pewarna dan perisa
1 sudu teh ovalette


Cara²

  1. Panaskan oven pada suhu 160 - 180 °C . 
  2. Sediakan loyang ukuran 8 inci.
  3. Griskan loyang dengan mentega dan alas dasar loyang dengan baking paper.
  4. Satukan tepung gandum dan baking powder..Kemudian diayak _ ketepikan.
  5. Dalam bekas mixer.. Pukul mentega, ovalette dan gula sehingga kembang dan memutih.
  6. Tambahkan susu pekat manis dan terus pukul hingga adunan sebati.
  7. Masukkan telur sebiji demi sebiji ( pastikan telur tu dah rata baru masukkan satu biji lagi )  hingga habis.
  8. Tutup mixer.. Masukkan campuran tepung dan baking powder tadi dan kaup balik hingga rata.
  9. Bahagikan adunan kepada 5 bahagian.
  10. Letakkan setiap bahagian dengan pilihan perisa dan warna yang disukai. Gaul adunan rata.
  11. Tompok²kan  setiap warna dalam loyang hingga habis. Setiap tompokan 1 senduk.
  12. Masukkan ke dalam oven dan bakar dengan menggunakan api bawah selama 45minit - 1 jam atau sehingga kek telah di masak dengan sempurna.
  13. ** Cara Diana pula.. bubuh adunan berselang seli dengan warna dan perisa berbeza ke dalam cawan kertas dan bakar menggunakan api atas dan bawah selama 20 minit atau sehingga  masak ( bergantung pada saiz cawan kertas yang digunakan ).



Baca Selanjutnya / Read More...

Saturday, February 18, 2012

~ Bantulah Faris Nur Daniel...


Assalamualaikum dan Salam Sayang semua.. Semasa singgah kat blog Abang Mazidul Akmal.. Mata nie tertumpu pada entri Abang Mazidul ( 'STM' ( AKRONIM PALING BERMAKNA KEPADA FARIS ) ).. Melihat gambar budak kecil nie betapa sedih dan pilunya hati nie.. Menitis air mata melihatnya... Seperti yang Abang Mazidul maklumkan kat blog dia.. Faris d sahkan menghidap Hemophagocytic Lymphohistiocytosis HLH ( barah darah ), penyakit d laporkan mampu mengancam nyawanya.. 

D maklumkan bahawa keluarga Faris memerlukan lebih RM 30,000 lagi bagi membiayai kos perubatan dia... Yang mana bil hospital Faris setelah 18 hari d masukkan ke hospital telah mencecah kira² RM 75,000.. D harap kita sama² ler membantu dengan menyumbangkan bantuan ke akaun  Maybank 1628-5200-2738 ( Shamrulismawi Ismail ) Terima kasih..

Moga Faris akan sembuh seperti sediakala dan dapat terus menjalani kehidupan seperti anak² yang lain... Amin..


Baca Selanjutnya / Read More...

~ Eggless Self - Saucing Chocolate Pudding...


Assalamualaikum dan Salam Sayang semua... Hari nie seharian cuaca mendung dan hujan kat sini... Kebetulan pula masih ada sedikit urusan yang perlu d uruskan tadi ( buat kat rumah jer pun kerja tu.. Hehehe ).. Bertambah ler malas nak keluar rumah kan.. Seharian kat rumah jer... Tapi pagi tadi sempat juga Diana buat Eggless Self-Saucing Chocolate Pudding nie... Lepas tu baru ler buat kerja yang menanti tu.. :)



Cuma memang agak susah nak ambil gambar semasa cuaca mendung dan hujan.. Terpaksa ambil banyak gambar dan hasilnya hampir semua tak ok.. Huhuu.. Hentam jer ler kan... Kita layan gambar mana yang ada jer.. :). Bercerita pasal resipi Eggless Self-Saucing Chocolate Pudding nie.. Sebenarnya Diana ambil dari blog Dr Ezani.. Choc pudding nie sedap... Anak lelaki Diana ( yong ) suka sangat makan.. Tapi katanya cepat kenyang... Hehhehe.. Apa² pun ianya memang sedap.. Anak² Diana lebih suka ianya d simpan sekejap dalam peti ais .. Bagi ianya sejuk sikit baru ler makan bersama serbuk koko dan krim putar.. Sedap!!! Terima kasih buat Dr Ezani kerana sudi berkongsi resipi nie yer.. Izinkan Diana pula kongsikannya kat sini... Terima kasih.. Muahsss 





:: Resipi Oleh ~ Dr Ezani ( MCM ) @ ZestByEzani  ( TQ )


Bahan² Kek
2 cawan tepung gandum
1 ½ cawan gula kastor
2 sudu besar serbuk koko
1 ½ sudu besar serbuk penaik ( baking powder )
1/2 sudu teh garam 
1 cawan susu
1/2 cawan mentega / marjerin _ dicairkan


Bahan² Sos
2 cawan gula perang
6 sudu besar serbuk koko
3 ¼ cawan air mendidih dicampurkan dengan 2 sudu besar serbuk kopi




Cara²
  1. Panaskan ketuhar kepada 180°C. 
  2. :: Untuk adunan kek ~ Campurkan tepung, gula kastor, koko, serbuk penaik ( baking powder ) dan garam bersama-sama. 
  3. Tambah susu dan mentega / marjerin cair kepada bahan-bahan kering. Campurkan sehingga sebati. 
  4. Tuang ke dalam dulang pembakar 9 inci. Ketepikan.
  5. :: Untuk Sosnya ~ Campurkan gula perang, serbuk koko, dan air mendidih sehingga gula dan koko larut. 
  6. Tuangkan ke atas adunan kek. 
  7. Bakar pada suhu 180°C selama kira-kira 45 minit atau hingga kek masak.
  8. Hidangkan dengan ditaburkan dengan serbuk koko dan krim putar.

::  Nak tak? ;)  ::

::  Alaaa... Tapii dah habis ler.. Hehehhe.. :)  ::


Baca Selanjutnya / Read More...