Assalamualaikum dan Selamat Pagi semua...
Wah!! Pepagi lagi dah tayang lauk ayam ni.. Hehehe.. Sebenarnya ni menu semalam.. Baru berkesempatan nak update... Ni pun resipi ulang tayang juga... Dulu pernah Diana kongsikan di sini dah resipinya.. Klik → SINI. versi campak² jer tu... Tapi kali ni Diana letak resipi mengikut sukatannya.. Ok ler.. mari tengok resipi ni yer..
AYAM MASAK SOS CILI THAI
Bhn A
- 6 ketul paha ayam
- 3 ulas bawang merah _ d hiris
- 4 ulas bawang putih _ d hiris
- 2 inci halia _ d hiris
- 1 tsp garam
- 2 tbsp gula
Bhn² Lain
- Air secukup kegunaan
- Minyak untuk menggoreng dan menumis
Bhn² A
- 1/2 tbsp kicap pekat Loon Kee
- 2 tbsp ABC sweet sauce
- 1 tbsp gula ( pilihan.. tak bubuh pun tak per )
Bhn² B
- 1 inci halia _ d cincang
- 6 ulas bawang merah _ d cincang
- 4 ulas bawangh putih _ d cincang
Bhn² C
- 1 1/2 tbsp sos tiram maggi
- 1/2 cawan Kimball sos cili thai
- 1 1/2 cawan air rebusan ayam
Bhn² Untuk Hiasan
- Daun sup _ d cincang
- Cili merah _ d cincang
Cara²
- Gaulkan kesemua bhn² dan perap selama 30 minit.
- Kemudian masukkan ayam ke dalam periuk dan tambahkan air melebihi paras ayam.. Rebus ayam sehingga masak.
- Toskan ayam n ketepikan air rebusan tadi untuk kegunaan sosnya nanti.
- Gaulkan ayam bersama bhn² A dan goreng ayam d dalam minyak yang banyak sehingga sedikit garing.
- Angkat dan sejukkan terlebih dahulu sebelum d potong.
- Potong ayam menjadi ketulan kecil dan susun d atas pinggan.
- Ketepikan.
Cara Untuk Sos
- Tumiskan bhn² B bersama sedikit minyak sehingga wangi dan garing.
- Masukkan bhn² C dan biarkan ianya mendidih. Sesuaikan rasa.
- Tutupkan api dan tuangkan d atas ayam yang telah d susun d atas pinggan. Taburkan daun sup dan cili merah.
- Hidang.