:: Yang ini gulanya belum larut sepenuhnya lagi. Bermakna belum sedia untuk dinikmati ::
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...
Bertemu kita kembali di entri kali ini... Hari ini Diana hanya ingin berkongsikan resipi yang mudah namun tidak dapat dinikmati terus... Hehehhee... Kena tunggu sehari semalam dulu.. Barulah dapat menikmatinya...
Di halaman rumah mama Diana.. Sememangnya banyak buah kedondong.. Buahnya tak putus-putus bak kata orang sini.. Alhamdulillah.. Tapi kami teramatlah jarangnya memetik buahnya.. Hinggalah petang tu.. Makcik Diana memetiknya dan nak buat jeruk katanya.. Wah!!!! Terliur pula dengar... Hehehe.. Itulah yang buat tu..
Diana buat jeruk kedondong ini dalam 2 versi.. 1 versi yang dihiris... Yang 1 lagi Diana birakan ianya bulat gitu.. Terpulanglah pada citarasa masing-masing ya.. Semasa kecil dulu.. Diana selalu buat jeruk kedondong bersama mama dan arwah nenek.. Yang rajin buat jeruk kedondong ini ialah arwah nenek... Sedap.. Suka sangat makan. Tapi dah lama dah Diana tidak buat jeruk kedondong.. Entah dah berpuluh tahun dah kot..
Resipinya teramatlah mudahnya...Banyak versi untuk membuat jeruk buah-buahan ini kan... Masing-masing ada cara tersendiri... Apa kata kita tengok cara keluarga Diana menyediakan jeruk kedondong pula..
JERUK KEDONDONG
Bahan-Bahan
- Buah kedondong _ dikupas kulitnya ( jika suka boleh juga dihiris kasar )
- Cili padi _ dibelah 2
- Garam
- Gula
Cara-Cara
- Bersihkan buah kedondong dan toskan.
- Masukkan buah kedondong dan cili padi ke dalam balang kedap udara.
- Kemudian masukkan gula dan garam. Biarkan begitu tanpa digaul.
- Tutupkan balang dan biarkan sehingga gula dan garamnya larut sepenuhnya.
- Setelah bermalam, bolehlah dinikmati.