Sunday, June 3, 2012

~ Di Sebalik Dunia Fotografi SBK...

Sheery Dream Cakes | 12:25 AM | 19 Comments so far
Assalamualaikum dan Bertemu kembali di entri kali ini...

Semua dah tau kan apakah kamera yang Diana gunakan selama ini. Kali ini Diana hendak kongsikan bersama anda semua apakah di sebalik kisah dunia fotografi SBK selama ini.

Sebelum tu.. Dah fahami fungsi yang ada pada kamera DSLR anda? Itu la langkah pertama yang perlu dipelajari setelah kita miliki kamera yang diidamkan selama ini... Ianya amat penting tau.. Jika masih lagi belum memahami sepenuhnya fungsi kamera itu sendiri.. Memang sukar untuk kita melangkah dengan lebih jauh lagi dalam bidang ini.. Oleh itu kita kena betul-betul memahami fungsi asasnya terlebih dahulu ya... Rajin kan diri dan luangkan sedikit masa untuk explore sepenuhnya fungsi yang ada.. Fahami apa itu Aperture, Shutter Speed dan ISO ( Diana tidak akan sentuh tentang ini sebab sudah ramai yang buat entri mengenainya kan.. ).. Kuasai kesemua setting tu dulu.. Semua tu amat penting bagi menentukan hasil karya yang akan kita perolehi nanti.. Mulanya tu memang agak pening tapi bila dah faham dan biasa nanti semuanya jadi mudah.. Percaya la! Yang penting kerajinan kita untuk menguasinya.. 

Lepas itu baru la kita kenali dan fahami apa sebenarnya hasil karya yang kita mahukan.. Baru la boleh kita tentukan langkah seterusnya.. Baik la, seperti yang telah Diana beritahu di awal entri tadi Diana hendak kongsikan bersama anda kisah di sebalik dunia fotografi SBK..

  • Pilih lens yang bersesuaian bagi karya foto anda.
  • Diana akan sentiasa guna lens hood. Tak pernah tinggal tau.. :).. Lens hood ini dapat menghalang cahaya dari memasuki secara terus ke dalam lens.. Ia boleh mengelakkan lebihan cahaya yang masuk.. Ia juga boleh mempengaruhi kontras dan kualiti gambar tu.. 
  • Guna Tripod.. Macam Diana yang mengambil gambar makanan ni wajib ada Tripod.
  • Shoot in RAW.. Secara peribadi Diana lebih suka ambil gambar dalam format RAW.. Sebab ia akan memberikan banyak kelebihan semasa Diana edit gambar tu nanti.. Kita boleh menyunting seberapa banyak kali pun yang kita mahu tanpa merosakkan files asal tu... RAW files nie perlu diproses terlebih dahulu.. kena edit bagai baru la kita convert ke JPEG.. Susah? Banyak kerja nak buat? Tidaak la... Cuba dulu ya.. Diana percaya nanti anda akan jatuh cinta pada nya.. ;).. hehhe..
  • Shoot in Aperture-Priority mode.. Diana guna setting ni untuk kesemua gambar makanan yang Diana ambil.
  • Vibration Reduction ( VR ).. Set kepada "on".
  • Belajar bagaimana nak focus dengan baik dan tepat.. Kerana ianya akan memberi kesan kepada kualiti gambar yang kita ambil.
  • Jangan takut untuk Set White Balance kepada manual & Titik beratkan penggunaan warna dalam props yang kita gunakan.. Ok di sini Diana nak terangkan kaitan WB ( white balance ) dengan proses semasa kita edit tu yer.. Ni dari pengalaman yang pernah Diana lalui tau.. Mungkin lain orang lain pula pendapat mereka tentang ni.. Yer ler kan.. Pengalaman tiap orang pasti berbeza kan.. Ada yang berpendapat ( ni Diana sendiri dengar ya.. hehehe ) bahawa sekiranya kita ambil gambar dalam format RAW, kita tak perlu ambil kisah tentang cahaya / mood sekeliling serta WB tu.. Boleh ambil gambar tu main hentam ja sebab RAW files ni kan kena di edit juga nanti.. Ermm.. Lain pula pandangan Diana tentang hal ini.. Dari pengalaman Diana sendiri.. Antara keduanya tu amat penting dititik beratkan untuk mendapatkan mood yang kita kehendaki dalam karya foto kita nanti.. Contohnya.. Sekiranya Diana hendak kan hasil gambar yang diambil tu dalam mood pastel atau mungkin inginkan ianya nampak soft dan dreamy.. Jadi, Diana harus la guna warna props yang bersesuaian dengan mood pastel atau soft dan dreamy tu.. Gandingkan juga WB setting kat situ yer.. Contohnya seperti warna biru, ungu, oren, hijau, kuning, pink, brown dan lain-lain. Ianya penting juga semasa proses mennyuntingnya nanti ( yang ni akan kita bincangkan kemudian dalam entri seterusnya ).
  • Metering mode.. Diana lebih banyak set kan kepada spot & center-weighted average.
  • Masa yang sesuai untuk ambil gambar ( berdasarkan masa kat W.P. Labuan yer ) ialah antara pukul 9 am - tengahari. Sebelah petang pula dari pukul 4 pm - 5 pm.. Tapi itu bergantung juga kepada cuaca masa tu.
  • Jangan sesekali guna flash ketika mengambil gambar makanan..No Flash ok!
  • Ambil gambar dengan banyak.. Ini la yang Diana lakukan.. Hehe.. Nanti senang nak pilih mana yang berkenan..

    Langkah seterusnya Diana proses / sunting RAW files tu dulu menggunakan Lightroom ( LR ) .. Lepas itu sunting lagi menggunakan Adobe Photoshop CS6 dan selepas tu baru la boleh dikongsikan bersama anda semua... 


Ok.. sampai sini dulu buat kali ini.. Kita sambung lain di entri seterusnya... :) 




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Friday, June 1, 2012

~ Dunia Fotografi SBK...

Sheery Dream Cakes | 11:01 PM | 19 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sayang kepada semua pengunjung SBK yang dikasihi... 

Buat pertama kalinya dalam sejarah SBK sendiri... Hari ni Diana nak tanya sama ada suka ker tak suka sekiranya Diana ingin kongsikan bagaimana dunia fotografi SBK ( Food Photography ) selama ni bersama anda semua.. Apakah bahan utama yang menjadi tulang belakang untuk Diana mendapatkan gambar seperti di atas ni.. 

Diana sedar betapa diri ini begitu kecil sangat dalam bidang fotografi ni... Banyak lagi ilmu fotografi yang perlu Diana selongkar perlahan².. Diana ni mak budak baru belajar.. Kalau sudi tolong berikan tunjuk ajar yer... ;). Oleh kerana ada sebahagian pengunjung SBK yang ingin Diana kongsikan cara Diana mendapatkan gambar² yang ada kat SBK ni dengan membuat entri khas untuk tips fotografi.. Dengan ilmu yang amat sedikit dalam bidang fotografi ni.. Diana dengan rela hati dan ikhlas akan berkongsinya dengan anda semua dan Diana harap apa yang bakal Diana kongsikan nanti akan dapat membantu anda semua walaupun Diana teramat ler segannya nak kongsikan ilmu yang hanya Diana perolehi dengan mencari rujukan sendiri kat internet dan majalah² yang berkaitan dengan fotografi.. Heheheee...

Jadi... Sekiranya ramai yang setuju... Diana akan buat entri tu esok... ;). Kalau tak ramai... Maka Diana tak akan buat entri tu yer..  ^__<






BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Thursday, May 31, 2012

~ Chocolate Covered Brownie Ice Cream Sandwiches Recipe...

Sheery Dream Cakes | 6:59 PM | 10 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sayang kepada semua pengunjung SBK.. 

Sekarang ni cuaca kat Labuan agak panas.. Tapi sebelah petang cuaca bertukar mendung.. Namun masih terasa bahangnya.. Kat tempat anda macam mana pula? Walau apa pun keadaan cuaca kat tempat masing-masing..Diana berharap moga semuanya di dalam keadaan sihat sejahtera...  

Cuaca sekarang yang tak menentu.. Kekadang tu cuaca terlalu panas.. Bahang dapat dirasai walaupun hujan turun.. Jika dihidangkan ice cream di depan mata... Alangkah bahagianya kan .. . Ermmm... Diana sedang hidangkan ice cream ni... Nak tak? Heeeheeeheee... Siapa nak jemput join sekali eh.. :D.. Jangan malu-malu.. Buat macam rumah sendiri tau.. Layan diri ya.. Hiihiii.. 



Resipi ni Diana ambil dari blog Katie Goodman.. Hari tu masa Diana google resipi brownies.. Terjumpa la blog tu.. Kebetulan Irfan sedang memerhati juga tanpa Diana sedari.. Setelah beberapa hari selepas Diana tengok resipi ni.. Ada pula permintaan Irfan nak ice cream yang ada coklat.. Katanya hari tu mummy tengok tu.. Hahaaa... Dah kena daah... ^_^. Kebetulan pula Diana dah berjanji dengan abang dia nak buatkan Tiramisu hari tu.. Jadi sibuk la suasana kat dapur Diana hari tu.. ;). Buat Katie dan Jamie.. Izinkan Diana kongsikan resipi ni di sini pula ya.. Terima kasih.. 


:: Resipi Oleh ~ Jamie @ Sophistimom  ( TQ )
:: Sumber Dari ~ Katie @ GOODLIFE eats  ( TQ )

CHOCOLATE COVERED BROWNIE ICE CREAM SANDWICHES


Ingredients

For the Brownies
  • 1 stick ( 8 tablespoons ) unsalted butter, at room temperature
  • 1 cup granulated sugar
  • 2 tablespoons cocoa, plus more for pan
  • 2 eggs
  • 1 teaspoon pure vanilla extract
  • 3/4 cup flour
  • Pinch of kosher salt

For the Ice Cream Sandwiches
  • 1 quart vanilla ice cream, slightly softened
  • 2 pounds chocolate chips
  • 1 teaspoon oil


Directions
  1. Preheat the oven to 350 degrees. Butter a quarter sheet pan ( a small jelly roll pan ), or a 13 x 9 inch pan. Place a sheet of parchment paper in the bottom, spread with butter, and dust with cocoa powder. Set aside.
  2. In the bowl of an electric mixer fitted with the paddle attachment, cream together butter, sugar, and 2 tablespoons of cocoa powder. When the mixture is creamy, and all lumps are gone, add in eggs, one at a time, incorporating well after each addition. Add in vanilla.
  3. With the mixer on low, add in flour and salt. Mix until just combined. 
  4. Spread into prepared pan and bake until shiny on the top, 10 - 15 minutes. 
  5. Remove from oven, and allow to cool completely.
  6. Remove brownie from the pan, and cut in half. 
  7. Spread ice cream on one half, and top with the other half. 
  8. Freeze for 2 - 4 hours, until firm.
  9. Cut the large ice cream sandwich into smaller sandwiches. Insert wooden popsicle sticks, and freeze for another hour.
  10. Melt the chocolate chips with the oil in the microwave in 30 second intervals, until chocolate is smooth. 
  11. Dip each ice cream sandwich in the chocolate, and let set on a sheet of parchment paper. 
  12. Wrap in parchment paper and freeze until ready to serve.


Semasa cuaca panas kat Malaysia ni.. Memang agak sukar nak ambil gambar Chocolate Covered Brownie Ice Cream Sandwiches ni... Ianya mudah cair walaupun sedang duduk di dalam bilik yang airconnya sedang dipasangkan.. Ini sahaja la hasil gambar yang dapat diambil.. Kalau nak tengok versi cantik tu.. boleh tengok kat  SINI ya.. Selamat mencuba... :)




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Monday, May 28, 2012

~ Billie’s Italian Cream Cake...

Sheery Dream Cakes | 3:26 PM | 17 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera kepada semua... 

Apa khabar hari ni? Doa dan harapan Diana moga semuanya di dalam keadaan sihat sejahtera.. Moga segala urusan hari ni dan hari-hari yang mendatang akan dipermudahkan olehNya.. Syukur di atas segala nikmat dan rezeki yang telah diberikan olehNya.. 


Hari ni Diana ingin kongsikan resipi Billie's Italian Cream Cake yang Diana buat kemarin petang. Baru pagi tadi dapat ambil gambarnya.. Itu pun semasa cahaya tak berapa sesuai untuk ambil gambar nie.. Seawal pukul 6:30 am Diana dah cuba ambil gambar kek ni.. 6:30 am memang bukan masa yang sesuai.. Bila dapati gambar yang kurang elok.. Maka Diana cuba lagi ambil pada pukul 7:00 am.. Barulah dapat gambar yang macam ni.. 



Resipi kek kali ni Diana ikut dari blog The Pioneer Women Cooks.. Kek ni boleh tahan juga rasa.. Keknya tu memang sedap.. Frostingnya sedikit manis pada tekak Diana. Terima kasih kepada Ree @ The Pioneer Women Cooks kerana sudi berkongsi resipi ni... Izinkan Diana kongsikannya di sini pula ya.. Terima kasih..





:: Resipi Oleh ~ Billie ( TQ ) 
:: Sumber Dari ~ Ree @ The Pioneer Women Cooks  ( TQ )


BILLIE'S ITALIAN CREAM CAKE

Ingredients
FOR THE CAKE
  • 1 stick Butter _ ( Diana bubuh 1/2 cawan. Diana rujuk kat   SINI )
  • 1 cup Vegetable Oil
  • 1 cup Sugar
  • 5 whole Eggs, Separated
  • 3 teaspoons Vanilla
  • 1 cup Coconut _ ( from PW: If You Think You Hate Coconut, Trust Me: I Do Too, And I Love It In This Recipe )
  • 2 cups All-purpose Flour
  • 1 teaspoon Baking Soda
  • 1 teaspoon Baking Powder
  • 1 cup Buttermilk _ ( homemade : 1 cawan susu + 1 tbsp cuka putih / jus lemon. Rehatkan selama 20 minit )

Preparation Instructions
  1. Preheat oven to 350 degrees. Grease and flour three 9-inch round cake pans.
  2. Beat egg whites until stiff. Set aside.
  3. :: Cake ~ In a large bowl, cream together butter, oil, and sugar until light and fluffy.
  4. Mix in the egg yolks, vanilla, and coconut.
  5. In a separate bowl, mix flour, baking soda, and baking powder.
  6. Alternate adding buttermilk and dry ingredients to wet ingredients. Mix until just combined, then fold in egg whites.
  7. Pour evenly into the three prepared pans, then sprinkle the top of each pan with 1 ( at least ) tablespoon sugar.
  8. Bake in preheated oven for 20 to 25 minutes, or until toothpick comes out clean. Remove from oven and allow to cool for 15 minutes, then turn the cakes out onto cooling racks and allow to cool completely.

FOR FROSTING
  • 2 packages ( 8 Oz ) Cream Cheese
  • 1 stick Butter 
  • 2 teaspoons Vanilla
  • 1 package 2 Lb Powdered Sugar _ Diana kurangkan sedikit
  • 1 cup Chopped Walnuts
  • 1 cup Sweetened, Flaked Coconut


Preparation Instructions
  1. In a medium bowl, combine cream cheese, butter, vanilla, and powdered sugar. 
  2. Beat until light and fluffy. Stir in chopped walnuts and sugared coconut. 
  3. Spread between layers and serve.

:: Note ~ Cream cheese frosting will soften at room temperature, so refrigerate if you won’t use it right away.



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Saturday, May 26, 2012

~ Bihun Goreng Ayam Dan Kerang...

Sheery Dream Cakes | 8:37 PM | 4 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sayang semua... 

Untuk entri kali ni Diana nak kongsikan resipi yang simple saja... Resipi Mihun Goreng Ayam Dan Kerang ... Sebenarnya ni menu sarapan kami pagi tadi.. Baru sempat kongsikannya.. Mihun Goreng ni permintaan anak kecil Diana... Jadi tu ler sebabnya kenapa anda semua tidak nampak sayur kat mihun tu kan kan.. Cuma ada hirisan daun bawang sahaja.. Heehee... 

Mihun goreng ni memang sesuai untuk bebudak yang tak nak sayuran dalam mihun goreng mereka.. Tak perlu ler kita asingkannya kan.. Kalau ikutkan selera budak-budak.. Kerang tu pun dia tak nak... Jadi terpaksa la diasingkan juga kerangnya tu semasa hidang untuk dia.. :D. Jadi.. Jika anda nak bubuh sayur atau bahan yang lain pun boleh.. Dan mihun goreng ni memang tak pedas pun.. Kalau nak pedas boleh bubuh cili padi banyak sikit ya.. Ok la.. Tak nak buang masa lagi.. Jom selongkar resipinya...


BIHUN GORENG AYAM DAN KERANG


Bahan-Bahan 
  • 400 gm / 1 bungkus  mihun _ ( Diana guna Thailand Bihun Star Lion ) 
  • 1 tin REX kerang panggang
  • 4 ulas bawang putih _ dihiris
  • 1 biji bawang besar _ dibelah dan hiris
  • Gula secukup rasa
  • Sedikit air
  • Minyak untuk menumis
  • Hirisan daun bawang untuk hiasan

Bahan-Bahan A ( Kisar menggunakan Food Processor )
  • 6 ulas bawang merah
  • 1 1/2 genggam udang kering _ direndam dalam air panas dan toskan
  • 1 biji cili merah _ buang bijinya
  • 2 biji cili padi

Bahan-Bahan B ( Perap 10 minit )
  • 200 gm dada ayam _ dihiris nipis
  • 1/4 tsp garam
  • 1/4 tsp minyak bijan
  • 1/4 tsp kicap cair
  • Serbuk lada hitam

Bahan-Bahan C

Bahan-Bahan D ( Telur Sos Cili )
  • 5 biji telur 
  • 6 tbsp sos cili Maggi


Cara-Cara
  1. Rendam mihun hingga lembut ( Diana tidak rendam guna air panas ). Tos dan ketepikan.
  2. :: Sediakan dahulu telur sos cili ~ Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Kemudian pecahkan kesemua telur dan bubuh sos cili di atasnya. Biarkan sehingga telur kelihatan separuh masak barulah digaul rata. Angkat dan ketepikan.
  3. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali dan tumis bawang putih hingga wangi.
  4. Kemudian masukkan bahan-bahan kisar dan tumis selama 1 minit.
  5. Tambahkan sedikit gula dan tumis lagi hingga garing.
  6. Masukkan ayam yang telah diperap dan masak hingga ayam empuk.
  7. Masukkan kerang panggang serta hirisan bawang besar dan gaul rata.
  8. Setelah itu masukkan bahan-bahan C dan gaul.
  9. Masukkan mihun dan sedikit air. Gaul dan goreng mihun hingga garing.
  10. Masukkan telur sos cili dan gaul rata.
  11. Sesuaikan rasa dan angkat.
  12. Taburkan hirisan daun bawang semasa menghidang.






BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Friday, May 25, 2012

~ Brown Butter, Carrot, Pineapple, Coconut And Raisin Cupcakes ( Brown Butter Carrot Cupcakes ) ...

Sheery Dream Cakes | 9:45 AM | 20 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Indah sungguh suasana pagi ini.. Sang Mentari pagi bersinar terang disambut dengan kicauan burung... Bebunga kuning mekar cantik sesekali ditemani si rama-rama yang riang berterbangan bebas menikmati keindahan alam... Alangkah bahagianya hari ini.. 

Heheheee.. Adeeh!!! Pepagi dah buang tabiat kan... Haahaaa… Dah lama tak mengarang karangan.. Tu la tu jadinya.. Teringat pula zaman persekolahan dulu.. Diana suka ikut kursus sastera walaupun Diana bukan pelajar aliran sastera.. Minat sebenarnya..

Pagi nie Diana nak kongsikan resipi Cupcake yang Diana buat 2 hari lepas.. Masa tu memang tiada niat nak buat cc ni pun.. Bila mama beritahu pesanan jiran yang menjemput Diana pergi kenduri malamnya tu.. Terus ler buat cc ni.. Buat mengikut bahan yang ada kat rumah ni jer.. Bubuh ler mengikut gerak hati dengan berbekalkan pengetahuan asas yang pernah dipelajari sendiri... Tercipta ler cc ni.. Kiranya.. hentam jer ler ni kan.. Nasib baik menjadi.. Kalau tak... Mr.T kenyang lagi... :D.


Rasa cc ni lebih kurang dengan Brown Butter, Carrot, Apple And Coconut Muffins yang pernah Diana kongsikannya dulu... Cuma yang ni versi cupcake.. :). Ok ler.. Apa kata kita tengok resipi Brown Butter, Carrot, Pineapple, Coconut And Raisin Cupcakes ni.. Adeeh!! Panjangnya namaaa... Hehehee... Alaa beri jer nama Brown Butter Carrot Cupcakes.. Kan senang .. Hehhehee 


BROWN BUTTER CARROT CUPCAKES

Bahan-Bahan A ( Diayak )
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 1/2 tsp baking powder
  • 1/2 tsp soda bikarbonat
  • 1 1/2 tsp serbuk kayu manis
  • 1/4 tsp serbuk buah pala ( nutmeg )
  • 1/2 tsp garam kalau perlu _ Bubuh sekiranya menggunakan unsalted butterTak perlu bubuh jika guna salted butter

Bahan-Bahan B
  • 250 gm mentega _ ( Diana guna SCS salted butter ) 
  • 1 1/2 cawan gula perang ( soft brown sugar )
  • 3 biji telur
  • 1/4 cawan sirap maple
  • 1 tsp esen vanilla

Bahan-Bahan C ( Dicampur dan Gaul Rata )
  • 1/2 cawan kelapa parut kering
  • 2 1/2 cawan lobak merah yang diparut
  • 1/2 cawan nenas _ dicincang ( Diana guna nenas dalam tin )
  • 1/4 cawan kismis _ dicincang


Cara-Cara
  1. :: Cara menyediakan Brown Butter ~ Cairkan mentega di atas api sederhana. Masak hingga keperangan. Setelah terbit aroma seperti kacang yang sedang dipanggang, bolehlah diangkat dan sejukkan. Ketepikan. 
  2. Campurkan gula perang dengan bahan-bahan A yang telah diayak. Gaul rata dan ketepikan.
  3. Pukul telur, sirap maple, brown butter dan esen vanilla hingga sebati.
  4. Kemudian masukkan campuran bahan kering tadi ( gula dan bahan-bahan A ) dan pukul rata.
  5. Masukkan bahan-bahan C dan kaup balikkan dengan menggunakan spatula hingga sebati.
  6. Sudukan adunan ke dalam cawan kertas sehingga 3/4 penuh dan bakar di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180°C selama 20 - 25 minit atau hingga ianya masak.
  7. Angkat dan sejukkan sebelum disapu dengan cream pilihan.

Untuk cream nya tu anda boleh buat mengikut resipi pilihan masing-masing.. Diana pula lebih suka gabungkannya dengan Cream Cheese Frosting atau jika nak satu kelainan... Diana ada juga buat Mascarpone Cream Frosting.. 


MASCARPONE CREAM FROSTING

Bahan-Bahan
  • 175 gm mascarpone cheese
  • 75 gm mentega _ unsalted ( pada suhu bilik )
  • 3 tbsp gula aising
  • Secubit garam
  • 1/3 tsp lemon paste

Cara-Cara
  1. Pukul mascarpone cheese dengan mentega hingga sebati.
  2. Masukkan gula aising dan pukul lagi hingga adunan lembut.
  3. Masukkan garam dan lemon paste. Pukul sebati.
  4. Sedia untuk digunakan.
::  Diana taburkan juga denga kacang Pistachio cincang di atas cream tu  ::






BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Tuesday, May 22, 2012

~ Kek Betik @ Papaya Cake...

Sheery Dream Cakes | 9:41 AM | 16 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Alhamdulillah... Pagi ni demam Diana dah beransur baik dah.. Malam tadi memang tidak ke mana-mana pun... Tengkuk ni nak toleh kiri kanan pun terasa sakit... Ermm... Pagi ni mentang-mentang la tuan rumah demam.. Maka blog ni pun nak join demam sekali nampak gayanya.. Huhuu... Sukar untuk Diana buat entri kali ni.. Entah di mana silap dan penyebab semua ni.. Tengok setting semua ok.. Haih!!! Ker blogspot ada masalah eh? Setiap kali Diana enter... Maka tak nampak la bahagian kat atas tu.. Maksud Diana bahagian untuk kita klik nak letak gambar.. link... dan sebagainya tu... Nak preview pun tak dapat.. Tau tak apa masalahnya?

Buat masa ni memang bertambah la sakit kepala dengan masalah ni... Alahai blog!!! Kenapa la macam ni hari ni.. Tak apa la kan... Buat entri ni pelahan-lahan saja la.. Terpaksa tiap kali nak letak gambar, kena buka tab baru lagi lepas tu pergi ke edit post.. Tu saja caranya.. Adeeeh!!! Pengsaaan!! ( Pinjam word Che Mat Gebu ya .. Hehhee ).. Ha'! Bukan sahaja nak pinjam word tu tau... Hari ni Diana pun nak pinjam resipi dari dapur Che Mat Gebu juga... Resipi yang telah menarik minat Diana hari tu semasa singgah kat dapur CMG... Tak pernah lagi Diana buat malah merasa Kek Betik pun tak pernah lagi... Sebolehnya Diana cari juga buah betik yang masak kat kedai tu.. Alhamdulillah dapat juga beli... Hanya dapat beli jenis Betik Taiwan.. Ermm.. betik pun ada pelbagai jenis eh? Baru Diana tau.. Kek Betik ni boleh tahan juga rasanya tau.. Diana bubuh juga nutella dan peanut butter di tengah kek tu.. Letak juga hirisan betik di atasnya.. Daughter orang yang paling suka makan kek ni.. Sedap katanya.. Buat CMG.. Izinkan Diana kongsikannya di sini ya.. Terima kasih... 


:: Resipi Oleh ~ Che Mat Gebu @ Dapur Tanpa Sempadan  ( TQ )

KEK BETIK @ PAPAYA CAKE

Bahan-Bahan
  • 80 gram mentega
  • 1 biji telur gred A, pukul sedikit
  • 170 gram betik yang masak ranum*
  • 3 camca besar susu segar* ( *dikisar halus )
  • 150 gram gula perang @ soft brown sugar _ ( Diana bubuh 120 gm sebab betik yang Diana guna agak manis )
  • 180 gram tepung gandum*
  • 1 1/4 camca teh baking powder*
  • 1/4 camca teh garam halus* ( *disatukan dan ayak )
  • 2 camca teh jus lemon 
  • 1 camca teh esen vanilla
  • 1/3 cawan kismis _ ( Diana ganti kepada betik yang dipotong dadu kecil )
  • Badam cincang, untuk hiasan _ ( Diana tukar kepada hirisan betik )
  • Nutella dan Peanut Butter secukup kegunaan _ ( Diana tambah )

Cara Membuatnya
  1. Panaskan oven pada suhu 175°C, lenser tin bulat berukuran 8 inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak, lenser juga kertas tadi atau boleh guna tin 4 segi berukuran 7 inci x 7 inci x 3 inci. Ketepikan.
  2. Putar mentega dan gula perang hingga gula hancur, masukkan telur dan terus memutar hingga kembang. Perlahankan kelajuan, masukkan tepung yang telah diayak berselang-seli dengan betik kisar tadi, gaul hingga rata.
  3. Masukkan kismis, esen vanilla dan jus lemon, kacau hingga rata. 
  4. Tuang dalam tin yang telah disiapkan, ( Diana bubuh inti nutella dan peanut butter ). tabur dengan badam cincang rata² dan bakar selama 45 minit - 50 minit, bergantung pada oven masing². Sejukkan diatas jaringan sepenuhnya sebelum dihidangkan...
CATATAN MAT GEBU :-
Sebab mat guna tin bulat warna hitam, mat bakar guna suhu 160°C, seperti macam pernah mat bagi tau dulu, tin kek warna hitam kadar penyerapan haba dia agak tinggi dan kuat, jadi suhu memang perlu diturunkan untuk mengelak kek jadi hangus tapi tidak masak di bahagian dalam. Kalau guna tin aluminium biasa, anda boleh guna suhu seperti yang disyorkan..... Selamat mencuba!!..


Kek ni buat pada hari Sabtu lepas... Dah habis dah pun.. :). Mulanya tu memang tak ada niat nak ambil gambar sebab Diana masa tu dah mula rasa demam... Daughter yang tolong buat kek nie bersama... Bila dah potong dan makan kek ni... Timbul pula rasa sayang tak ambil gambarnya... Tu la kenapa kek ni tak ada gambar yang belum di potong.. Tu ler Al-Kisahnya... ^_^.




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>