Friday, June 24, 2011

~ Resipi Roti Bakar Telur & Sosej...

Sheery Dream Cakes | 12:00 PM | 14 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Pagi ni hanya buat sarapan ringkas saja... Ermmm.. Dah lama dah tak masukkan entri sarapan macam ni kan... Bukannya tak buat cuma tak sempat nak update.. Hmmm.. Sebenarnya ambil gambar pun tak sempat.. :D. Macam mana la nak update kan.. Sarapan macam ni memang kegemaran anak-anak sejak dulu hingga la sekarang.. Ianya amat mudah disediakan namun sedap dimakan... Bukan saja anak-anak yang suka makan.. Diana sendiri pun suka.. ;). Apa kata kita tengok cara Diana buat sarapan kali ni



ROTI BAKAR TELUR & SOSEJ

Untuk 4 keping Roti Bakar Telur dan Sosej 


Bahan-Bahan
  • 4 keping roti Gardenia Breakthru _ dipotong tepinya
  • 4 biji telur mata lembu
  • 1 batang sosej
  • 1 biji tomato _ dihiris nipis
  • Mayonis secukupnya
  • Sos cili secukupnya
  • Keju cheddar parut secukupnya

Bahan-Bahan Perap
  • 1/2 tbsp sos tiram
  • 1 tsp gula

Cara-Cara
  1. Perap sosej dengan bahan-bahan perap selama 5 minit. Goreng sosej dengan minyak yang cetek. Jangan goreng terlalu lama ( goreng sekejap sahaja ).  Angkat dan hiris sosej kepada 16 bahagian. Ketepikan. 
  2. Ambil sekeping roti dan picitkan mayonis di atas roti dan susun 2 hirisan tomato di tengahnya.
  3. Kemudian susun sosej di setiap penjuru roti.
  4. Taburkan keju cheddar parut di atasnya dan lapiskan dengan sebiji telur mata lembu dan taburkan lagi dengan keju cheddar parut.
  5. Setelah itu, picitkan sos cili dan mayonis di atasnya.
  6. Bakar di dalam oven sekejap.
  7. Hidang.

BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Sunday, June 19, 2011

~ Cowboy Cookies...

Sheery Dream Cakes | 4:27 PM | | | 12 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Selamat Hari Bapa kepada semua yang bergelar bapa walau di mana jua pun berada.. Hari ni acara mengecat bilik anak lelaki Diana .. Mereka memang sibuk seharian ni... Jadi mummy dia sibuk pula kat dapur membuat cookies.. hehehe..  Nak tolong cat bilik memang tak kena bagi... Masuk dapur la jawabnya...  

Cowboy Cookies ni memang sedap di tekak kami sekeluarga. Tak tau la bagi orang lain kan.. Lain orang lain juga citarasanya.. Betul tak? ;).  

Hendak mencubanya? Anda boleh dapatkan resipinya dalam Buku Masakan :: Buku Dim Sum. Cakes. Cookies  







BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Wednesday, June 15, 2011

~ Hot & Spicy Mayonnaise Prawn Fry...

Sheery Dream Cakes | 12:51 PM | 8 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...


Bersua kembali... Ni pula salah satu menu makan malam kami semalam.. Resipi niDiana ambil dari dapur Love2Cook... Udang ni sangat mudah disediakan dan yang penting sekali ianya sangatlah sedapnya... Terima kasih buat Love kerana sudi berkongsi resipi yang sedap ni... Izinkan Diana kongsikannya di sini ya .. TQ..


:: Resipi oleh ~ Love2Cook  ( TQ )


HOT & SPICY MAYONNAISE PRAWN FRY

Ingredients 

(A)
  • 1 kg large prawn ~ skinned & veined, leave the tail intact
  • 1 egg ~ beaten
  • 1 tbsp oyster sauce
  • 2 tbsp cornstarch
  • 1 tsp salt
(B)
  • 2 cm ginger ~ chopped
  • 5 lemongrass stalks ~ sliced lengthwise
  • 10 - 15 nos bird's eye chilli ~ chopped ( reduce or add as you wish )
  • 3 - 4 tbsp chilli sauce / Thai chilli sauce ( Diana bubuh 2 tbsp sos cili & 2 tbsp sos cili thai.. Keduanya Diana bubuh.. hhehehee )
  • 1 tsp sweet soy sauce
  • 1/2 cup water
  • salt
  • 1 1/2 tbsp mayonnaise
  • cooking oil


Method 
  1. In a bowl, mix together ingredients (A) and let to marinate for 15 minutes.
  2. Fry the marinated prawn in oil until golden. Strain on a separate plate.
  3. Reduce oil, stir fry ginger and lemongrass until fragrant. Add bird's eye chilli and mix.
  4. Add chilli sauce and sweet soy sauce, stir. Add water and salt, let the gravy boil. 
  5. Mix in the fried prawns. 
  6. Quickly add mayonnaise and mix thoroughly. Ready to serve. ;)






BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Tuesday, May 31, 2011

~ Double Chocolate Fudge Brownies Lagi...

Sheery Dream Cakes | 12:16 PM | | | 15 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sayang semua... 

Semalam... langsung tak dapat jenguk dapur ni... Maknanya.. ada ler entri tertangguh lagi.. Huhuuuu... Sebenarnyaaa... Boss kecil tahan tak bagi mummy dia ni online semalam... Heeheee.. 



Petang ni nak pergi kenduri kat rumah jiran.. Jadi awal pagi tadi i sempat ler buat Double Chocolate Fudge Brownies untuk dibawa ke kenduri tu petang nanti.. DCFB ni memang mudah disediakan sebab menggunakan whisk jer.

Resipinya Diana ikut resipi dari buku masakan Chef Agnes Chang . Bagi yang belum memiliki buku tersebut, bolehlah dapatkannya serkarang ya.. 




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Tuesday, May 24, 2011

~ Resipi Sotong Rebus Kunyit & Sambal Belacan...

Sheery Dream Cakes | 9:18 PM | | 10 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Bertemu kembali... Dah makan malam? Alhamdulillah.. Kami dah makan dah tadi.. Kepada sesiapa yang belum makan malam tu.. Jangan la terlalu lewat makan ya.. :). Menu malam ni masak yang simple saja...  Menu kami malam ni ada.. Telur Udang Kering, Sayur Kacang Buncis, Telur Masin dan Sotong Rebus Kunyit Cicah Sambal Belacan.. Simple jer kan... 


Sotong rebus dimakan dengan sambal belacan… Sedaaapnya tu… Menu yang ringkas macam ini lah membuatkan Diana bertambah nasi… Sotong Rebus Kunyit ni sesuai sangat dimakan bersama sambal belacan.. Tetapi kalau nak makan tanpa sambal belacan boleh juga.. Cuma kalau nak sedap lagi kena la makan bersama sambal belacan … Apa-apa pun ianya terpulang pada selera masing-masing kan.


Cara Diana buat sambal belacan mudah jer... Tumbuk gula sehingga halus.. Lepas tu masukkan cili padi dan cili merah.. Tumbuk lagi sehingga hancur.. Masukkan bawang merah dan tumbuk.. Masukkan belacan dan tumbuk sehingga sebati semua bahan.. Setelah itu.. perahkan air limau kasturi dan gaul sebati.. Siap! ^_^



SOTONG REBUS KUNYIT & SAMBAL BELACAN


Bahan-Bahan
  • 7 - 8 ekor sotong sederhana besar _ dibersihkan dan dipotong bulat tapi jangan putus
  • 4 batang serai _ dititik ( boleh bubuh lebih sikit )
  • 4 - 5 keping asam keping
  • Kunyit sebesar ibu jari _ ditumbuk
  • 8 ulas bawang merah _ ditumbuk
  • 2 ulas bawang putih _ dihiris
  • 10 - 15 biji cili padi ( boleh ditambah atau dikurangkan )
  • 1 tbsp perencah pati ikan bilis Tumis _ ( optional )
  • Air secukup kegunaan ( melebihi paras sotong )
  • Sedikit gula
  • Garam secukup rasa


Cara-Cara
  1. Masukkan kesemua bahan-bahan ke dalam periuk yang dalam kecuali garam, gula dan perencah pati ikan bilis.
  2. Setelah ianya mendidih boleh lah dimasukkan perencah pati ikan bilis, gula dan garam secukup rasa.
  3. Sesuaikan rasa dan setelah sotong masak boleh lah ditutupkan api ( tak perlu dimasak lama ya ).
  4. Angkat dan hidang.
  5. Makan bersama sambal belacan.




~ SAMBAL BELACAN…


Bahan-Bahan
  • Gula
  • Cili padi
  • Cili merah _ dihiris kasar
  • Bawang merah _ dihiris
  • Limau kasturi 

Cara-Cara
  1. Tumbuk gula hingga halus.
  2. Kemudian masukkan cili padi dan cili merah. Tumbuk hingga lumat.
  3. Masukkan belacan dan tumbuk hingga semua bahan sebati.
  4. Masukkan hirisan bawang merah dan tumbuk lagi.
  5. Masukkan air perahan limau kasturi dan gaul sebati.
  6. Sedia untuk dinikmati bersama makanan kegemaran anda.

::  Makan bersama sambal belacan.. ;)  ::


BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>