Monday, January 14, 2013

~ Snow Cheesecake...

Sheery Dream Cakes | 10:31 AM | 14 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Pagi ini kurang sihat sedikit... Kepala sakit dan berdenyut-denyut rasanya sekarang ini.. Tapi tidak apa.. Diana buat 1 entri juga pagi ini ya..  Ok lah.. tidak mahu banyak membebel di kala kepala sakit ini.. Terus sahaja kita tengok resipi Snow Cheesecake yang sedap ini.. Terima kasih buat tuan punya resipi kerana sudi berkongsi resipi ini dan terima kasih juga kepada yang mengetengahkan resipi ini ya.. Izinkan Diana kongsikannya di sini pula.. Terima kasih.. 


:: Resipi Oleh ~ Sheery mz @ MyR  ( TQ )
:: Sumber & cnp Dari ~ Izah @ Izah Muffin Lover ( TQ )


SNOW CHEESECAKE

Bahan-Bahan
  • 6 biji telur ayam _ ( buang 2 putihnya )
  • 100 gram gula halus
  • 100 gram tepung hong kong ( blue key superfine boleh juga ) - akak guna self raising flour ( Diana pun guna self raising flour )
  • 60 gram tepung jagung _ ( maizena )
  • 50 gram air sejuk _ ( dari peti ais )
  • 1 sudu teh baking powder _ tak letak
  • 2 sudu makan ovelet
  • 75 gram mentega _ ( dicairkan )
  • izah tambah esen vanilla _ Diana pun tambah esen vanilla

Untuk Krim

  • 1 kotak cream cheese philadelphia
  • 1/2 tin susu pekat manis _ izah letak sekadar manis pada selera ( Diana buah seperti izah )

** ( satukan kedua bahan & putar sehingga tidak berketul-ketul )


Untuk Topping
  • 1/2 kotak kraft cheddar cheese (parutkan) 

 ** Dicadangkan parut halus supaya kek tidak muak ketika dimakan.

Cara-Cara
  1. Masukkan semua bahan-bahan kecuali mentega cair dan putar.
  2. Putar dengan kelajuan sederhana sehingga pekat & putih.
  3. Akhir sekali masukkan mentega cair. Putar lagi sehingga sebati dan pekat.
  4. Sediakan acuan yang telah dialas dengan kertas minyak atau yang telah disapu dgn sedikit butter.
  5. Bakar dalam acuan dengan menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit ke 1 jam, dengan kepanasan 150°C. ( * izah  bakar kek menggunakan kaedah waterbath ).
  6. ** Diana pula bahagikan adunan kepada 3 bahagian dan bakar menggunakan api atas dan bawah.
  7. Bila sudah masak biarkan sejuk. Bila dah sejuk, ambil pisau kek dan potong di tengah-tengah kek supaya menjadi dua bahagian. ( * izah potong kek  menggunakan benang ).
  8. Sapukan krim cheese di atas separuh kek tadi, kemudian letakkan sebahagian lagi kek di atasnya.
  9. Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
  10. Akhir sekali taburkan cheese kraf yang telah diparut tadi keseluruh kek sebagai toppingnya.
  11. Masukkan dalam peti ais dalam 1 - 2 jam. Lepas tu baru potong.





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Friday, January 11, 2013

~ Honey Prawns...

Sheery Dream Cakes | 9:15 PM | | | 7 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua...

Dalam entri kali ini tiada resipi untuk dikongsikan.. Hanya mahu berkongsikan beberapa gambar Honey Prawns sahaja.. Udang ini boleh juga dimakan bersama sos cili jika tidak mahu bubuh madu.. Anak-anak Diana suka makan udang ini tanpa madu.. Hanya cicah sos cili sahaja..Resipi dari dari Buku Masakan Prawns, 50 fabulous recipes ini memang menepati citarasa kami sekeluarga. Jika anda belum memiliki buku masakan ini, apa kata anda dapatkannya di kedai buku yang berdekatan. Memang berbaloi memilikinya. Jom cuci mata lagi dengan gambar-gambar di bawah..




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Thursday, January 10, 2013

~ Perjalanan SBK...

Sheery Dream Cakes | 9:19 AM | 17 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sayang kepada semua pengunjung SBK yang dikasihi... 

Hari ini genaplah 2 tahun blogging... Pelbagai pengalaman yang Diana dapat selama 2 tahun di alam maya ini.. Pahit manis.. tawar.. masam... Hehehhee... Semuanya sudah di rasa.. Namun tahun 2012 merupakan perjalanan SBK yang agak sukar sekali bagi Diana.. Banyak ujian mendatang yang telah ditempuhi.. Alhamdulillah.. Dengan izin Allah S.W.T.. Sky Blues Kitchen dapat mengharunginya dengan kesabaran dan dorongan anda semua.. 


Nampak tak gitar mini yang sedikit usang dan berhabuk itu? Ermmm.... Agak-agaknya jika tiada keizinan dariNya serta sokongan yang berterusan daripada anda semua... Pasti nasib SBK seperti gitar mini itu jugalah agaknya kan... SBK terbiar tanpa entri terbaru... SBK sunyi sepi di alam maya ini... Walaupun semuanya sudah pernah terjadi pada SBK... Blog yang sunyi sepi.. Dan sudah pun hendak sampai dipenghujung perjalanan SBK pun sebenarnya kan ..

Seperti gambar basikal mini di atas... " Namun... Ku kayuh perlahan... Walaupun pelbagai rintangan mendatang... " Dengan handle basikal yang terbalik memang begitu sukar hendak sampai kan kan.. Hehehehheee.... Adeeehhh.. Tapi tidak apa... Selagi Diana masih mampu.. InsyaAllah SBK akan terus berada di alam maya ini... Terima kasih kepada semua yang tidak henti memberikan sokongan kepada Diana @ SBK selama ini... 


Sememangnya memang mudah untuk bertapak di alam maya ini... Namun untuk terus bertapak dengan jayanya itu memang payah.... Ianya memerlukan pengorbanan sedikit jika hendak terus bertapak kan... Pengorbanan dari segi masa dan tenaga... Itulah pengorbanan yang harus kita lalui... Mana lagi dengan penat lelah yang kita alami... Utamanya blogger masakan... Sebelum memasak.. Kenalah fikirkan menu yang hendak dimasak.. Lepas itu barulah masuk ke dapur menyediakan bahan-bahan dan memasak... Sudah selesai memasak.. Kena pula ambil gambarnya... Jika rajin hendak diedit bagai lagi gambar yang diambil... Ermm... Penat kan? Bagi Diana ianya memang memenatkan... Namun semua itu bukanlah penghalangnya.. Dengan berbekalkan minat dan hobi serta keikhlasan kita untuk berkongsi resipi.. Ianya sudah memadai untuk melupakan penat lelah itu semua... Begitu juga perkongsian sedikit pengalaman dan tips food photography dari Diana.. Diharap dapat membantu anda semua walaupun tips yang hanya biasa-biasa sahaja.. Al-maklumlah.. Masih banyak lagi yang perlu Diana pelajari dalam bidang photography.. Jika ada yang terkurang dan terlebih mohon dimaafkan dan berilah tunjuk ajar ya.. Terima kasih.. :)


Jadi... Hari ini sempat lah  Sky Blues Kitchen meraikan ulangtahunnya yang kedua... Alhamdulillah... Terima kasih di atas sokongan dan pengorbanan suami dan anak-anak Diana kerana memahami minat Diana... Tidak lupa juga kepada semua pengunjung SBK yang tidak henti-henti memberikan sokongan selama ini.. Terima kasih juga kepada Majalah Fotografika @ Hamizah Amir Hamzah @ Semua yang terlibat dalam penerbitan majalah Fotografika Isu 07 kerana sudi memilih beberapa hasil karya Diana.. Terima kasih juga kepada beberapa pihak yang pernah melamar SBK namun dengan dukacitanya terpaksa SBK tolak disebabkan pada masa itu Diana kurang sihat.. Mohon maaf sekali lagi kepada pihak yang berkenaan.. Diana harap tiada yang terguris hati... Mohon ampun dan maaf..



Dikesempatan ini juga Diana ingin merakamkan terima kepada Majalah Jelita kerana memilih SBK sebagai salah satu blog yang dipilih untuk dimuatkan di dalam ruangan Ulasan Blog, Tulisan oleh ~ Norashikin Md Nor.. Diana mohon maaf sebab lambat buat entrinya sebab hari tu Diana lewat dapat majalah ini.. Jadi Diana buat entrinya sekali bersama entri ulangtahun kedua SBK... :). Diana @ SBK amat berbesar hati dan berterima kasih kerana berpeluang diperkenalkan di Majalah Jelita keluaran Mei 2012.. Terima kasih.




Kesimpulannya... Sky Blues Kitchen sehingga di saat dan ketika ini masih lagi bersama anda semua di alam maya.. Hasrat untuk stop blogging hari itu.. sudah bertukar kepada terus berblog walaupun mungkin kadang-kadang perlahan sedikit ya.. InsyaAllah.. kita pasti akan bersua lagi di entri akan datang... Salam sayang dari     Diana @ Sky Blues Kitchen ...



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Wednesday, January 9, 2013

~ Fluffy Vanilla Yogurt Cake...

Sheery Dream Cakes | 9:58 AM | 14 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Hari ini SBK tayang Kek ya... Hehehee... Saja buat kelmarin.. Tiada yang menyambut hari kelahiran kelmarin di rumah ini.. Buat untuk makan suka-suka gitu saja pun.. Ermm.. Terlanjur bercerita tentang hari kelahiran ini.. Diana nak mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan Selamat Hari Lahir buat Che Mat Gebu @ DTS yang menyambut hari lahir beliau kelmarin.. Moga dipanjangkan umur.. Sihat tubuh badan.. Dimurahkan rezeki.. dianugerahkan kebahagiaan di dunia juga di akhirat serta sentiasa di bawah lindungan Allah S.W.T... Amin...


Ok lah.. beralih kita semula pada cerita kek ini.. Resipi kek vanilla ini Diana ambil dari blog Sweetapolita.. Nama diberi Fluffy Vanilla Cake..Tapi kejadiaan kek yang Diana buat ini tidak lah secantik mana pun.. Al-maklumlah.. Diana memang kurang reti mendeco kek macam ini.. Resipi asal tu menggunakan Whipped Vanilla Bean Frosting.. Diana tak buat frostingnya.. Diana buat ikut citarasa keluarga diana.. Oleh kerana Diana guna yogurt dalam krimnya tu.. Jadi Diana ubah sedikit lah nama kek ini ya.. Buat Sweetapolita.. Izinkan Diana kongsikan resipinya di sini ya.. TQ..


:: Resipi Oleh ~ Sweetapolita  ( TQ )

FLUFFY VANILLA CAKE

Yield: One 2-layer, 8-inch round cake.. ( Diana buat 3 layer, 7.5 inci loyang bulat )

Ingredients

  • 5 large egg whites ( 150 g ), at room temperature 
  • 1 whole egg
  • 1 cup whole milk ( 237 ml ), at room temperature
  • 2 1/4 teaspoons ( 12 ml ) pure vanilla extract
  • 3 cups ( 345 g ) cake flour, sifted _ ( Diana gantikan dengan tepung gandum dan ayak 4 kali )
  • 2 cups ( 400 g ) sugar
  • 1 tablespoon + 1 teaspoon ( 17 g ) baking powder
  • 3/4 teaspoon ( 5 g ) salt
  • 12 tablespoons ( 170 g ) unsalted butter, at room temperature and cut into cubes 

Method
  1. Preheat oven to 350°F ( 180°C ). Grease, line with parchment, and flour two round 8-inch pans.
  2. In a medium bowl or measuring cup, combine and stir the egg whites, whole egg, 1/4 cup of milk, and the vanilla. Set aside.
  3. In the bowl of an electric mixer fitted with the paddle attachment, combine the dry ingredients together on low speed ( I use the "stir" setting on my mixer ) for 30 seconds.
  4. Add the butter and remaining milk, and mix on low speed until just moistened. Increase to medium speed and mix for 1-1/2 minutes. Scrape the sides of the bowl and begin to add the egg mixture in 3 separate batches; beat on medium speed for 20 seconds after each addition.
  5. Divide the batter in two, spreading it evenly with a small offset palette knife. If you have a kitchen scale, weigh to ensure 2 even layers.
  6. Bake 25 - 35 minutes or until a cake tester comes clean when inserted into the center. Be so careful to not over-bake. Check cake at 20 minutes, but not before, and once you feel it's almost ready, set the timer for 2 minute intervals. Let cool on racks for 10 minutes before loosening the sides with a small metal spatula, and invert onto greased wire racks. Gently turn cakes back up, so the tops are up and cool completely.
  7. Wrap tightly and store at room temperature for up to 2 days, refrigerator for up to 5 days, or frozen for up to 2 months. Best eaten the same day as baked.




~ Untuk Krimnya dan Cara Melapis Kek... by SBK

Bahan-Bahan
  • 250 gm fresh cream _ ( dipukul hingga kembang dan gebu )
  • 200 gm yogurt _ ( Diana guna perisa mangga ) 
  • Buah peach dalam tin bersama jusnya
  • Fresh Cream secukupnya _  dipukul hingga kembang dan gebu ( jika suka )

Cara-Cara
  1. Buah peach di cincang dan ketepikan.
  2. Campurkan 250 gm frsh cream yang telah dipukul kembang dan gebu bersama yogurt. Gaul dengan menggunakan spatula hingga rata. 
  3. Ambil sekeping kek vanilla dan sapukan krim di atasnya. Kemudian taburkan buah peach cincang dan sapu lagi dengan krim. Ratakan. Lapis dengan sekeping kek di atasnya. Buat begini sehingga kek habis digunakan.
  4. :: Jika hendak buat ~ Kemudian campurkan fresh cream secukupnya bersama jus buah peach dalam tin secukup rasa. Gaul rata.
  5. Kemudian sapukan di sekeliling kek dan hias mengikut citarasa masing- masing.
  6. Sedia untuk dinikmati.
  7. :: Sekiranya tidak buat langkah No. 4, boleh sapukan fresh cream yang dicampurkan dengan yogurt tersebut di sekeliling kek.


:: Haih!! Tengoklah tu.. layer untuk krimnya tu pun tak rata.. Hehehehe.. ::



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>