Monday, February 28, 2011

~ Ayam Ala² BabeGoh? Hee Hee...


Lain bebenar nama resipi nie kan.. Heehee... ^_^.. Sebenarnya resipi nie i pernah latak kat Lifelogger i @ Babegoh.. Jadi.. tu yang letak nama  Ayam Ala²  BabeGoh tu... Sesiapa yang dah mengenali i dari Lifelogger lagi.. mesti tau kan... Resipi nie masih sama jer... I tak der olah sebab family dah suka rasanya... Biar jer ler kekal seperti asal kan... 





Bhn² 
500 gm dada ayam _ d hiris nipis
1 - 2 biji bawang besar _ d potong bulat
1 inci halia _ d hiris kasar
2 batang daun sup _ d cincang
2 batang daun bawang _ d potong 2 inci panjang
3 ulas bawang merah _ d cincang
3 ulas bawang putih _ d cincang
Minyak


Bhn²  A
2 tbsp sos cili maggi
2 tbsp sos tomato maggi
1 tbsp sos tiram 
1/2 tsp perencah pati ayam Tumix
2 tbsp cili kering kisar ( guna cili kering yang lebar .. tak pedas )


Bhn² Perap
1 tbsp sos tiram
1 tsp gula
1/2 tsp tepung jagung
1 biji putih telur
1/2 tsp Seasoning Maggi


Cara²
  1. Perap ayam bersama bhn² perap selama 10 minit atau lebih.
  2. Panaskan minyak.. Goreng ayam sehingga hampir 3/4 masak.. Angkat dan toskan.. Ketepikan.
  3. Tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia bersama sedikit minyak sehingga naik baunya dan sedikit garing.
  4. Masukkan bhn² A dan tumis sehingga pecah minyak.
  5. Kemudian bolehlah d masukkan ayam goreng tadi. Gaul dan masak seketika.
  6. Masukkan bawang besar dan gaul lagi.
  7. Akhir sekali masukkan daun sup dan daun bawang.
  8. Angkat dan hidang.



Baca Selanjutnya / Read More...

~ Masak Lemak Ikan Masin...


Yang nie resipi edisi campak²  gitu... Campak²  lagi kan... hehee... :D. Resipi nie mudah jer sebenarnya.. tu yang main campak tu kan kan... ;)


Bhn² 
Ikan masin bersaiz besar / sederhana ( yang kecil tak sesuai yer ) _ d potong kecil
Bawang merah _ d cincang / d tumbuk pun boleh
Bawang putih _ d cincang / d tumbuk
Cili padi _ d tumbuk
Serbuk kunyit
Asam keping
Santan
Garam ( jika perlu.. rasa dulu baru bubuh garam tau )
Sedikit gula
Air secukup kegunaan


Cara² 
  1. Rebus ikan masin dengan air.. Setelah air mendidih.. buangkan airnya. Tambah lagi dengan sedikit air.
  2. Kemudian.. masukkan kesemua bhn² dan biar sehingga ikan masin masak.
  3. Tutupkan api dan angkat.
  4. Hidang.
Baca Selanjutnya / Read More...

~ Sawi Putih Ikan Masin...


Untuk menu malam nie i masak yang senang²  jer... Sawi Putih Ikan Masin nie... Mudah jer kan kalau masak sayur sawi nie.. Cara semua orang memasak sayur nie .. rasanya tak jauh bezanya kan.. Baiklah.. mari tengok cara i memasak sawi nie pula... :)


Bhn² 
500 gm sawi putih _ d potong mengikut citarasa masing² 
50 gm ikan masin _ d potong kecil²  ( i guna ikan kecil jer.. kalau yang besar tu bagi i kurang best untuk campur sawi nie )
4 ulas bawang putih _ d cincang
2 ulas bawang merah _ d cincang
1/2 inci halia _ d hiris halus
1 biji cili merah _ d hiris kasar
1 tsp perencah pati ayam Tumix ( bergantung juga kat ikan masin tu yer.. kalau ikan masin tu terlalu masin boleh kurangkan sukatan perencah pati ayam nie )
1 tbsp sos tiram
Minyak 


Cara² 
  1. Panaskan minyak dan gorengkan ikan masin.. Angkat dan ketepikan.
  2. Tinggalkan sedikit minyak d dalam kuali..Tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia sehingga sedikit garing.
  3. Masukkan cili merah dan gaul.
  4. Kemudian masukkan batang sawi putih dan masak seketika. 
  5. Setelah itu...  masukkan pula daun sawi putih dan gaul.
  6. Tambahkan sos tiram dan perencah pati ayam.
  7. Akhir sekali masukkan ikan masin goreng.
  8. Setelah ianya masak.. bolehlah d angkat dan hidang dengan nasi putih.



Baca Selanjutnya / Read More...

~ Ayam Dan Sayuran Gulung...


Salam dan bertemu kita kembali d minggu yang baru nie.... Ada resipi baru? Ermmmm... Tengah fikir² nie... Hee Hee... Kalau cakap pasal resipi baru nie.. Rasanya tak kan habis ler ek... Ada saja yang nak d olah kat resipi² yang sedia ada tu kan kan kaan... ^_^.. Tapiii kan ianya baik juga kan untuk mempelbagaikan masakan tu... Yang penting dapat d makan... :D. Hari pertama dalam minggu nie.. I nak kongsi resipi Ayam Dan Sayuran Gulung nie... Pasti ada yang dah pernah makan.. Ada juga yang kurang suka dengan adunan tepungnya tu... Jadi.. bolehlah d tukar ke Kulit Popia atau apa² kegemaran masing² yer...






:: Bhn² A ( Resipi asal dari Mrs. Ho ) .. Tapi.. I olah juga.. hehehe
120 gm tepung gandum
120 gm tepung beras
3 biji telur
450 ml air
1 tbsp air rebusan ayam
1 tbsp minyak
Garam secukup rasa


Cara²
  1.  Campurkan kesemua bhn² d atas.. Kemudian panaskan sedikit minyak.
  2. Ambil sesenduk adunan dan dadar nipis.
  3. Angkat dan ketepikan.
  4. Buat sehingga adunan habis.
::  Untuk intinya  ::
Bhn² Inti ( yang nie resipi i sendiri yer..bukan dari Mrs. Ho... )
4 keping black fungus _ d rendam dan d hiris halus
1 bungkus kecil tang hoon _ d rendam 
2 biji cili merah _ d hiris halus
75 gm lobak merah yang d hiris
75 gm ubi kentang yang d hiris
250gm daging ayam
1 tbsp Yeos tauchu pedas ( tak suka bubuh tauchu? boleh jer tukar sos tiram yer atau nak bubuh kedua² sekali )
2 tsp perencah pati ayam Tumix
::  Yang nie i guna Kulit Popia.. Buat seperti biasa dan goreng  ::


Bhn² Perap Untuk Ayam 
1/2 tsp serbuk lada putih
1/2 tsp seasoning maggi
1/2 tsp gula
1/2 tsp garam
1 tsp minyak bijan 




Cara²
  1. Perapkan ayam bersama bhn² perap selama 10 minit. rebus sehingga empuk. 
  2. Daging ayam d siat²... Ketepikan.
  3. Panaskan sedikit minyak... masukkan cili merah, black fungus, lobak merah dan ubi kentang. Masak sekejap.
  4. Kemudian masukkan tauchu / sos tiram dan perencah pati ayam ( kalau suka boleh juga bubuh sedikit minyak bijan.. tapi jangan terlalu banyak yer ). Gaul sebati.
  5. Akhir sekali bolehlah d campurkan tang hoon dan gaul lagi.
  6. Angkat dan ketepikan. Sejukkan terlebih dahulu sebelum menggulung.
  7. Ambil sekeping adunan tepung dan telur tadi.. Bubuh inti sayuran dan daging ayam d atasnya.
  8. Gulung kemas dan bolehlah d hidang dengan sos.

::  Boleh juga intikan dengan sausage dan telur goreng sos tomato/ sos cili  ::


Bhn² Sos
Sos cili maggi
Sos tomato maggi
Gula
Sedikit air
Sedikit minyak

** Panaskan minyak dan campurkan kesemua bhn² d atas... Setelah mendidih.. angkat dah hidang bersama Ayam dan Sayuran gulung.. Jika suka boleh juga d tabur dengan sedikit biji bijan panggang ketika menghidang.


Baca Selanjutnya / Read More...

Sunday, February 27, 2011

~ Kepingan Ikan Bersos Plum...



Ok... Nie pula  Kepingan Ikan Bersos Plum.. Pilihan untuk sesiapa yang tak nak makan nasi malam nie.. :). Tapi... ianya tetap mengenyangkan.. Ia terdiri dari ikan.. ubi kentang.. broccoli.. tomato dan bawang besar... Pasti kenyang kan kan kaan... ^_^. Mari tengok apa bahan² yang d perlukan ...




:: Bhn² Untuk Ikan
2 keping isi ikan
Serbuk lada hitam
Serbuk lada putih
Garam
Minyak zaitun


Cara²
  1.  Campurkan kesemua bahan² dan gaul rata.. Perap 15 minit.
  2. Panaskan sedikit minyak zaitun. Goreng kepingan ikan sehingga masak.
  3. Angkat dan toskan.
:: Bhn² Sos Plum
1 tbsp sos plum
1 tbsp sos cili maggi
3 ulas bawang putih _ d cincang
Sedikit air
Minyak untuk menumis

Cara²
  1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih sehingga sedikit garing.
  2. Masukkan sos plum dan sos cili.
  3. Tambahkan sedikit air.. Gaul sebati.
  4. Angkat dan tuang d atas ikan, ubi kentang, dan bahan² lain yang telah d susun d atas piring.
::  Pasti mengenyangkan... ^_^  ::
:: Bhn² A
Broccoli
Tomato _ d potong kecil
Ubi kentang _ d kupas kulitnya
Bawang besar
Garam


Cara²
  1. Ubi kentang d rebus sehingga masak. Kemudian lecek hingga hancur. Buatkan bulat semasa ianya masih panas.. Ketepikan.
  2. Broccoli d rebus / d kukus sekejap.. Angkat dan campurkan sedikit minyak zaitun / mentega.. Ketepikan.
  3. Bawang besar pula d panggang / d goreng d dalam minyak yg sedikit.. Ketepikan.
  4. Susun broccoli, tomato, ubi kentang, kepingan ikan dan bawang besar d atas piring.. Kemudian tuangkan sos plum d atasnya.
  5. Hidang.




Baca Selanjutnya / Read More...

~ Ikan Goreng Cicah Kicap Cili Padi...


Ikan nie hubby yang perapkan tadi... Kalau hari minggu.. dan nak masak Ikan Goreng.. hubby memang suka perap awal² ikan nie.. Tapi kalau hubby yang perap ikan nie.. Alahai!! Punyalah hubby suka bubuh asam jawa tu bebanyak... Heee Heee... :D. Tengoklah ikan kat atas tu... Hitam jadinya lepas d goreng... hiihiii....


~ Ikan Goreng...


Bhn²
Ikan _ d siang dan bersihkan
Asam jawa
Garam
Minyak untuk mengoreng


Cara²
  1. Perap ikan bersama garam dan asam jawa selama 1 jam atau lebih.
  2. Goreng ikan dengan minyak yang banyak sehingga masak dan garing ( terpulang ler dengan citarasa masing² )
  3. Angkat dan toskan. 
  4. Makan dengan cicah kicap cili padi.

~ Kicap Cili Padi...

Bhn²
Cili padi _ d cincang 
Kicap pekat
Bawang merah _ d hiris halus
Air limau kasturi

** Campurkan kesemua bhn². Gaul sebati. Bolehlah d buat cicah ikan goreng.

Baca Selanjutnya / Read More...

~ Sayur Petola Masak Telur...



Salam sayang semua.... Menu d hujung minggu nie lebih kepada ikan... I masak 2 pilihan untuk d pilih ... Siapa nak makan nasi.. Boleh makan dengan  Sayur Petola Masak Telur dan  Ikan Goreng Cicah Cili Padi.. Bagi sesiapa yang tak nak layan nasi pula... bolehlah makan  Kepingan Ikan Bersos Plum... Pilihan d tangan masing²... Hee Hee...


Bhn²
350 gm petola _ d potong menyerong
2 biji telur
15 gm udang kering _ d rendam dan d tumbuk
2 biji cili merah _ d tumbuk
4 ulas bawang merah _ d cincang
3 ulas bawang putih _ d cincang
Minyak untuk menumis
Garam secukup rasa
Sedikit perencah pati ayam tumix


Cara²
  1. Panaskan sedikit minyak.. Masukkan bawang merah dan bawang putih.. tumis sehingga naik baunya dan kemudian masukkan udang kering dan cili merah. Tumis sehingga sedikit garing.
  2. Pecahkan telur satu persatu ( cara yang sama memasak  Telur Udang Kering  yer ).
  3. Setelah itu.. masukkan petola dan gaul rata. Masak seketika.
  4. Tambahkan perencah pati ayam dan garam secukup rasa.
  5. Tutupkan api dan hidang.


Baca Selanjutnya / Read More...

~ Sausage Dan Ayam Gulung Ucapan Moga Berjaya...


Salam semua...  Maaf lambat pula tayang menu sarapan hari nie yer... Sibuk sikit uruskan persiapan daughter nak pergi Selangor... Menyertai  Pertandingan Cabaran Interaktif Pengguna, Kelab Pengguna Sekolah ( CIP - KPS )  2011 Peringkat Kebangsaan... Sausage Dan Ayam Gulung nie i buat khas untuk memberi semangat gitu  ^_^.. Moga daughter dan rakan² yang lain dapat melaksanakan pembentangan yang baik esok.. Jangan gentar dan yakin pada diri tau.. Kami tau korang boleh buat yang terbaik... Moga Berjaya !!!


Baiklah... mari kita tengok bahan² dan cara membuat Sausage Dan Ayam Gulung nie yer.. Resipi nie semua orang dah tau membuatnya kan.. kat restoran pun kita boleh nikmatinya kan... 





Bhn²
1 bungkus Ayamas Chicken Meatloaf ( 7 keping ) _ d potong 2
7 batang sausage _ d potong 2
14 keping roti gardenia Breakthru _ d potong tepinya
7 keping kulit popia _ d potong 2
Breadcrumbs secukup kegunaan
2 biji telur _ d pukul 
Minyak untuk mengoreng


Cara²
  1. Ambil sekeping roti... Gelek roti dengan kayu pengelek hingga nipis.
  2. Lapiskan dengan chicken meatloaf.
  3. Kemudian lapis lagi d atasnya dengan kulit popia dan seterusnya sausage.
  4. Gulung dengan kemas.
  5. Celup d dalam telur dan salut dengan breadcrumbs.
  6. Goreng d dalam minyak banyak.
  7. Hidang dengan sos cili atau sos tomato.






Baca Selanjutnya / Read More...

Saturday, February 26, 2011

~ Angel Hair Spaghetti Goreng Sos Manis Perisa Thai...


Salam dan Selamat Pagi semua... Bertemu kita kembali d hari Sabtu nie yer.. Alhamdulillah... Hari nie i nak sajikan resipi Angel Hair Spaghetti Goreng Sos Manis Perisa Thai... Mari tengok bahan²nya... :)




Bhn²
1/2 bungkus ( 250 gm ) Angel Hair Spaghetti _ masak seperti arahan dalam bungkusan. Toskan dan gaul dengan sedikit mentega
::  Gambar i  ::
200 gm sotong _ d bersihkan dan potong bulat
200 gm daging ayam _ d hiris nipis
1 tin kerang panggang REX
1 biji cili merah _ d potong menyerong
2 biji telur
3 ulas bawang merah _ d cincang
4 ulas bawang putih _ d cincang
1 biji bawang besar _ d hiris nipis
Minyak untuk menumis


Bhn² A
1 tbsp Sos Manis Perisa Thai Loon Kee ( rujuk gambar i )
1 tbsp sos tiram
2 tbsp sos cili maggi
2 tbsp cili boh / cili kering kisar ( guna cili kering lebar yer.. tak pedas )
Sedikit gula jika perlu
Garam secukup rasa


Cara²
  1. Panaskan sedikit minyak.. tumiskan bawang merah dan bawang putih sehingga wangi dan sedikit garing.
  2. Masukkan bawang besar, cili boh dan cili merah. Gaul dan tumis lagi.
  3. Kemudian.. ketepikan sedikit bahan yang d tumis tadi.. Pecahkan sebiji telur dan biarkan ianya 3/4 masak. Angkat telur dan ulang proses ini untuk sebiji telur lagi. Angkat telur dan ketepikan.
  4. Setelah itu.. masukkan ayam dan biarkan ianya empuk.
  5. Masukkan pula kerang dan sotong.. Gaul sebati.
  6. Tambahkan bhn² A dan gaul sebati. 
  7. Akhir sekali bolehlah d masukkan spaghetti dan gaul rata.
  8. Angkat dan hidang.




Baca Selanjutnya / Read More...

Friday, February 25, 2011

~ Acar Timun Mentah...


Resipi nie mudah dan cepat.. Amat ringkas namun.. masih sedap ( bagi i ler ek ) ..Heehee.. Lagi pun semua orang tau membuat acar timun mentah nie kan... Ok ler darlings semua.. sampai d sini dulu untuk hari nie.. Berjumpa lagi d esok hari yer.. Selamat malam...  

Bhn²
500 gm timun jepun yang telah d hiris bulat nipis
1 tin nenas _ kalau besar boleh d potong yer
1 biji cili merah ~ d hiris halus
1/4 biji bawang besar _ d hiris halus
2 ulas bawang merah _ d hiris halus
2 tbsp air nenas dalam tin
2 tbsp cuka
2 biji cili padi _ d cincang ( boleh kurangkan jika tak nak pedas )
Air gula secukup rasa


Cara²
  1. Campurkan kesemua bhn² d atas.. Gaul sehingga ianya sebati.
  2. Bolehlah d hidang.




Baca Selanjutnya / Read More...

~ Ayam Sos Soya...


Kenal resipi nie? Macam pernah dengar nama resipi nie? Ermmm... Resipi nie adalah resipi keluarga i...  I pernah kongsi resipi nie kat Facebook i @ Sheery Goh .. Lepas tu @ Melley Mey juga ( tapiii sekarang korang tak boleh tengok dah kan kan.. i jer boleh tengok.. hehehe )... Sekarang nie i kongsi lagi kat sini yer... Jadi.. boleh ler dapat balik resipi nie kan.. :)  I percaya ramai yang dah cuba resipi nie... Terima kasih kerana mencuba tau.. Sayang korang semua... ^_^




Bhn²
1 kg ayam yang telah d buang kulitnya dan d potong kecil²
3 ulas bawang merah _ d hiris
5 ulas bawang putih _ d hiris
2 inci halia _ d hiris
1 batang daun bawang _ d potong 2 inci panjang
2 tbsp tepung jagung
1/2 tbsp perencah pati ayam Tumix
1/2 tsp garam
1/2 tbsp kicap manis soya pekat Cap Ayam
1/2 tsp serbuk lada hitam
1/2 tsp serbuk lada putih
1 tbsp gula
1 tbsp sos tiram


Bhn² A
2 inci halia _ d cincang
2 ulas bawang merah _ d cincang
3 ulas bawang putih _ d cincang
1 biji lobak merah _ d potong mengikut citarasa masing²
1 batang daun bawang _ d potong 2 inci panjang
30 biji red dates _ d buang bijinya ( i suka bubuh banyak nie.. kekadang bubuh sampai 40 biji.. heheh )
1/2 tsp kicap pekat Yot Brand
1/2 tbsp kicap soya pekat Cap Ayam
1 tbsp sos tiram
1/2 tsp gula ( jika perlu )
1/2 tbsp tepung jagung d campur dengan sedikit air ( untuk pemekat )
Minyak untuk menumis
Air secukup kegunaan


Bhn² B
6 keping cendawan kering _ d rendam ( nak potong 4 pun boleh.. tak nak potong pun tak per )
1 tsp sos tiram
1/2 tsp gula
1/2 tsp tepung jagung


** Campurkan kesemua bhn² B dan perap selama 15 minit.


Cara²
::  Gambar i  ::
  1. Campurkan kesemua bhn².. Perap selama 1 jam atau lebih ( kalau i lebih suka memerap sebelah pagi apaila hendak memasak untuk petang . Lebih lama d perap lebih sedap rasa daging ayam tu ).
  2. ~ Ada 2 cara untuk memasak ayam nie.. Cara Pertama ~ Dengan menggunakan double boiler = Tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia cincang bersama sedikit minyak sehingga naik baunya.. Kemudian.. Campurkan ke dalam ayam perap tadi berserta kesemua baki bhn² A.. Masukkan ke dalam periuk tembikar seperti d dalam  Gambar i .. Renih sehingga ayam empuk. Hidang.
  3. ~ Cara ke-2 ~ Memasak seperti biasa.. Tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia cincang sehingga terbit aromanya.
  4. Masukkan 2 potongan lobak merah.. tumis seketika. Kemudian masukkan ayam, baki lobak merah tadi dan cendawan kering.. gaul rata. Masak seketika.
  5. Tambahkan sedikit air dan masukkan red dates.. Gaul lagi dan biarkan ianya sehingga ayam empuk.
  6. Masukkan kesemua baki bhn² A yang lain dan gaul sebati.
  7. Tutupkan api dan hidang.


Baca Selanjutnya / Read More...