Thursday, May 31, 2012

~ Chocolate Covered Brownie Ice Cream Sandwiches...

Diana @ Melley Mey | 6:59 PM | | 10 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sayang kepada semua pengunjung SBK.. Hari nie cuaca kat Labuan agak panas.. Tapi sebelah petang nie cuaca bertukar mendung.. Namun masih terasa bahangnya.. Kat tempat anda macam mana pula? Walau apa pun keadaan cuaca kat tempat masing².. Diana berharap moga semuanya di dalam keadaan sihat sejahtera... 

Cuaca sekarang yang tak menentu.. Kekadang tu cuaca terlalu panas.. Bahang dapat dirasai walaupun hujan turun.. Jika dihidangkan ice cream di depan mata... Heeheee... Alangkah bahagianya kan kan kaaan.... ;). Ermmm... Diana sedang hidangkan ice cream nie... Nak tak? Heeeheeeheee... Siapa nak jemput ler join sekali eh.. :D.. Jangan malu².. Buat macam rumah sendiri tau.. Layan diri yer.. Hiihiii.. Adeeh!! Mengada betul eh tuan rumah nie.. ^____^.. Hehee.. 



Baik ler... Nie ler permintaan Irfan hari tu.. Permintaan serentak dengan Tiramisu kat bawah tu... Lepas buat nie baru ler Diana buat Tiramisu.. Resipi nie Diana ambil dari blog Katie Goodman.. Hari tu masa Diana google resipi brownies.. Terjumpa ler blog tu.. Kebetulan Irfan sedang memerhati juga tanpa Diana sedari.. Setelah beberapa hari selepas Diana tengok resipi nie.. Ada pula permintaan Irfan nak ice cream yang ada coklat.. Katanya hari tu mummy tengok tu.. Hahaaa... Dah kena daah... ^_^. Kebetulan pula Diana dah berjanji dengan abang dia nak buatkan Tiramisu hari tu.. Jadi sibuk ler suasana kat dapur Diana hari tu.. ;). Buat Katie dan Jamie.. Izinkan Diana kongsikan resipi nie kat sini pula yer.. Terima kasih.. Muahsss 


:: Resipi Oleh ~ Jamie @ Sophistimom  ( TQ )
:: Sumber Dari ~ Katie @ GOODLIFE eats  ( TQ )

Ingredients

For the Brownies
1 stick ( 8 tablespoons ) unsalted butter, at room temperature
1 cup granulated sugar
2 tablespoons cocoa, plus more for pan
2 eggs
1 teaspoon pure vanilla extract
3/4 cup flour
Pinch of kosher salt

For the Ice Cream Sandwiches
1 quart vanilla ice cream, slightly softened
2 pounds chocolate chips
1 teaspoon oil


Directions
  1. Preheat the oven to 350 degrees. Butter a quarter sheet pan ( a small jelly roll pan ), or a 13 x 9 inch pan. Place a sheet of parchment paper in the bottom, spread with butter, and dust with cocoa powder. Set aside.
  2. In the bowl of an electric mixer fitted with the paddle attachment, cream together butter, sugar, and 2 tablespoons of cocoa powder. When the mixture is creamy, and all lumps are gone, add in eggs, one at a time, incorporating well after each addition. Add in vanilla.
  3. With the mixer on low, add in flour and salt. Mix until just combined. 
  4. Spread into prepared pan and bake until shiny on the top, 10 - 15 minutes. 
  5. Remove from oven, and allow to cool completely.
  6. Remove brownie from the pan, and cut in half. 
  7. Spread ice cream on one half, and top with the other half. 
  8. Freeze for 2 - 4 hours, until firm.
  9. Cut the large ice cream sandwich into smaller sandwiches. Insert wooden popsicle sticks, and freeze for another hour.
  10. Melt the chocolate chips with the oil in the microwave in 30 second intervals, until chocolate is smooth. 
  11. Dip each ice cream sandwich in the chocolate, and let set on a sheet of parchment paper. 
  12. Wrap in parchment paper and freeze until ready to serve.



Ermm... Semasa cuaca panas kat Malaysia nie.. Memang agak sukar nak ambil gambar Chocolate Covered Brownie Ice Cream Sandwiches nie... Ianya mudah cair walaupun tengah duduk dalam bilik yang airconnya sedang dipasangkan.. Adeeh!!! Jadiii... Hentam jer ler kan... Hehee.. Kalau nak tengok versi cantik tu.. Kena ler tengok kat  SINI yer.. Selamat mencuba... :)



Baca Selanjutnya / Read More...

~ Tiramisu...

Diana @ Melley Mey | 9:52 AM | | 14 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua.. Diana mohon maaf sebab tidak dapat online lelama beberapa hari nie.. Kemarin lagi ler tak sempat nak online pun.. Huhuuu... Maaf sesangat tau.. Pagi hingga ke petang tadi memang tak boleh nak online sebab bawa mama pergi shopping.. Heehee.. ^__^. 


Kepada yang berada kat Sabah dan W.P.Labuan.. Selamat bercuti yer.. Orang Labuan pasti ramai yang pergi bercuti ke Kota Kinabalu kan.. Yang pastinya siapa yang bawa kereta pergi sana.. Ermm.. Faham² jer ler eh.. Heehee.. Feri pasti penuh kan kan.. ;). Pasti seronok suasana kat sana.. Bermacam² acara sempena Pesta Kaamatan diadakan.. Kepada saudara mara dan pengunjung SBK yang menyambutnya.. Selamat menyambut Pesta Kaamatan 2012.. Kotobian Tadau Tagazo Do Kaamatan.. Tahun nie Diana tak pergi sana.. Daughter jer baru pergi sana esok.. 


Ok.. Kita lupakan tentang tu.. Kita buka pula cerita Tiramisu nie.. Tiramisu nie Diana buat di atas permintaan Yong.. Di hari yang sama Diana buat Tiramisu nie.. Irfan pun buat 1 permintaan juga.. Ermmm... Kena ler buat kedua permintaan anak² kan.. Nasib baik masa tu Diana memang tidak sibuk.. Cuba bayang kan ler eh... Jika ada 7 orang anak.. Hehehee.. Setiap seorang meminta 1 menu.. Adeeh!!! Bak kata orang Labuan.. " Gagau jua ah! ".. Heheee..  Maknanya " Sibuk juga yer ".. :D. Nasib baik hanya ada 2 permintaan masa tu.. Kalau tak pening juga kepala kan.. Irfan pula minta Diana buat Brownies yang dilapis dengan ice cream.. Yang tu esok InsyaAllah kalau sempat Diana akan kongsikannya yer.. Haih!! Jadi ler hari tu hari untuk mengumpul dan menambah lemak yang ada.. Huhuuuu...


Resipi kali nie Diana buat ikut resipi Chef Riz.. Resipi nie Chef Riz kongsikan bersama peserta MasterChef Malaysia 2011 yang lepas.. Ianya memang sedap.. Nak buatnya pun senang jer.. Pasti ramai yang dah pernah buat ikut resipi Chef Riz nie kan... :). Terima kasih buat Chef Riz kerana sudi berkongsi resipi yang sedap nie.. Izinkan Diana kongsikannya kat sini pula yer.. Terima kasih.. Muahsss 


::  Diana tidak dapat link kan kat page MCM sebab tak dapat masuk kat page tu. Asyik Error 404 jer.. Huhuu  ::

:: Resipi Oleh ~ Chef Riz  ( TQ )

Bahan² 
3 biji telur _ asingkan kuning dan putih telur
6 sudu teh gula
10 gram serbuk gelatin
40 ml air panas
175 gram keju mascarpone
175 gram krim keju
250 ml krim memasak _ ( Diana guna Anchor UHT whipping cream / Dairy whipping cream )
Serbuk Nescafe + air panas sebanyak mana diperlukan 
Jejari biskut span secukupnya _ ( Lady Fingers Biscuits )
Serbuk koko secukup kegunaan
3 sudu ekstrak vanilla _ ( pilihan )
Jem Raspberry secukupnya _ ( Diana tambah )

Cara²

Adunan 1

  1. Masukkan kuning telur dan gula, pukul hingga campuran sebati sehingga naik dan bertukar menjadi warna kuning.
  2. Tambah keju mascarpone dan keju krim sedikit demi sedikit ke dalam adunan telur kuning ( adunan 1 ). Ketepikan.

Adunan 2 ( Meringue )

  1. Dengan menggunakan mangkuk lain, pukul putih telur sehingga lembut dan likat.
  2. Biarkan ia sebentar.

Adunan 3
  1. Tuangkan krim memasak ke dalam mangkuk mesin pembancuh dan pukul sehingga likat. Ketepikan.



Langkah Seterusnya
  1. Campurkan serbuk gelatin ke dalam air panas dan kacau.
  2. Tuangkan adunan gelatin secara sedikit demi sedikit ke dalam adunan krim  (adunan 3 ).
  3. Tuangkan adunan krim ( adunan 3) ke dalam adunan kuning telur ( adunan 1 ). Kacau sehingga sebati.
  4. Tuangkan adunan meringue ( adunan 2 ) dan kaup balikkan adunan berikut ke dalam adunan krim ( adunan 3 ) sehingga ke semua ramuan sebati dan bergabung.
  5. Dalam acuan kek, letakkan kertas gris dengan ratanya.
  6. Celupkan ke semua permukaan biskut jejari span kedalam kopi yang telah di sejuk. Letakkan biskut jejari span jikalau ia direndam terlalu lama dalam kopi.
  7. Aturkan biskut jejari span tadi ke dalam bekas acuan kek. Dengan menggunakan spatula, sapukan adunan krim ke atas biskut jejari span yang telah diatur. Sapukan dengan rata dan teliti. Ulang proses berikut sebanyak tiga kali.
  8. Diana bubuh juga jem raspberry sebelum melapis adunan krim untuk lapisan yang terakhir.
  9. Setelah siap, masukkan acuan tiramisu itu ke dalam peti beku dan biarkan ia selama dua jam.
  10. Keluarkan tiramisu dari bekas acuan setelah struktur kek sempurna.
  11. Taburkan serbuk koko ke atas kek tiramisu dan hiaskan.
  12. Diana taburkan juga parutan coklat di atasnya.








Sebenarnya entri nie Diana buat kemarin petang.. Tapi tak dapat publish pula.. Blogger ada masalah lagi kot... Adeeh!! Jadi.. Malas ler nak tukar semula... Biar jer ler kan.. Hehehee... Kalau Diana kata esok tu.. Maksnanya hari nie ler tu eh... Faham² jer ler yer... ^_^.


::  Cuma lapisannya tu memang tak cantik kan... Tak apa ler.. Yang penting rasanya masih sedaap..  ::




Baca Selanjutnya / Read More...

Monday, May 28, 2012

~ Billie’s Italian Cream Cake...

Diana @ Melley Mey | 3:26 PM | 17 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera kepada semua... Apa khabar hari nie? Doa dan harapan Diana moga semuanya di dalam keadaan sihat sejahtera.. Moga segala urusan hari nie dan hari² yang mendatang akan dipermudahkan olehNya.. Syukur di atas segala nikmat dan rezeki yang telah diberikan olehNya.. 


Hari nie Diana nak kongsikan resipi Billie's Italian Cream Cake yang Diana buat kemarin petang... Baru jer pagi tadi dapat ambil gambarnya.. Itu pun semasa cahaya tak berapa sesuai untuk ambil gambar nie.. Seawal pukul 6:30 am Diana dah cuba ambil gambar kek nie.. 6:30 am memang bukan masa yang sesuai.. Huhuu.. Bila dapati gambar yang kurang elok.. Maka Diana cuba lagi ambil pada pukul 7:00 am.. Baru ler dapat gambar yang macam nie.. Tak apa ler kan.. Sememangnya tak boleh nak tunggu pukul 9:00 am pagi tadi sebab banyak kerja yang menanti hendak diuruskan... :)



Resipi kek kali nie Diana ambil dari blog The Pioneer Women Cooks.. Kek nie boleh tahan juga rasa.. Keknya tu memang sedap.. Cuma.. Bila ikutkan tekak Diana dan hubby.. Creamnya tu agak manis sedikit.. Walaupun Diana dah kurangkan sukatan gulanya.. Tapi Irfan kata sedaap... Heheee.. Bebudak memang suka manis kan.. Tapi tak boleh selalu ler yer.. Apa² pun.. itu hanya kat tekak Diana dan hubby yer.. Orang lain tak pasti pula.. Setiap orang pasti berbeza citarasanya kan.. :). Mungkin kat tekak Diana ianya sedikit manis.. Mungkin juga kat tekak orang lain tak manis kan kan kaan... Hehehehe..


Terima kasih kepada Ree @ The Pioneer Women Cooks kerana sudi berkongsi resipi nie... Izinkan Diana kongsikannya kat sini pula yer.. Terima kasih.. Muahsss 


:: Resipi Oleh ~ Billie ( TQ ) 
:: Sumber Dari ~ Ree @ The Pioneer Women Cooks  ( TQ )

Ingredients


FOR THE CAKE
1 stick Butter _ ( Diana bubuh 1/2 cawan. Diana rujuk kat   SINI )
1 cup Vegetable Oil
1 cup Sugar
5 whole Eggs, Separated
3 teaspoons Vanilla
1 cup Coconut _ ( from PW: If You Think You Hate Coconut, Trust Me: I Do Too, And I Love It In This Recipe )
2 cups All-purpose Flour
1 teaspoon Baking Soda
1 teaspoon Baking Powder
1 cup Buttermilk _ ( homemade : 1 cawan susu + 1 tbsp cuka putih / jus lemon. Rehatkan selama 20 minit )

Preparation Instructions
  1. Preheat oven to 350 degrees. Grease and flour three 9-inch round cake pans.
  2. Beat egg whites until stiff. Set aside.
  3. :: Cake ~ In a large bowl, cream together butter, oil, and sugar until light and fluffy.
  4. Mix in the egg yolks, vanilla, and coconut.
  5. In a separate bowl, mix flour, baking soda, and baking powder.
  6. Alternate adding buttermilk and dry ingredients to wet ingredients. Mix until just combined, then fold in egg whites.
  7. Pour evenly into the three prepared pans, then sprinkle the top of each pan with 1 ( at least ) tablespoon sugar.
  8. Bake in preheated oven for 20 to 25 minutes, or until toothpick comes out clean. Remove from oven and allow to cool for 15 minutes, then turn the cakes out onto cooling racks and allow to cool completely.


FOR FROSTING
2 packages ( 8 Oz ) Cream Cheese
1 stick Butter _ ( 1/2 cawan )
2 teaspoons Vanilla
1 package 2 Lb ( 1 kg.. Diana rujuk kat → SINI ) Powdered Sugar _ ( Diana bubuh 700gm sahaja )
1 cup Chopped Walnuts
1 cup Sweetened, Flaked Coconut

Preparation Instructions

  1. In a medium bowl, combine cream cheese, butter, vanilla, and powdered sugar. 
  2. Beat until light and fluffy. Stir in chopped walnuts and sugared coconut. 
  3. Spread between layers and serve.

:: Note ~ Cream cheese frosting will soften at room temperature, so refrigerate if you won’t use it right away.



Baca Selanjutnya / Read More...

Sunday, May 27, 2012

~ Sambal Ikan...

Diana @ Melley Mey | 5:43 PM | 5 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua... Terima kasih kepada semua yang masih sudi berkunjung ke SBK nie... Sayang anda semua... Ermm.. Kemarin dan hari nie memang ramai yang mengadakan majlis perkahwinan kat sini.. Termasuklah sepupu Diana juga.. Kepada pasangan pengantin yang melangsungkan majlis persandingan hari nie.. Tahniah! Selamat Pengantin Baru.. Moga kekal bahagia hingga ke akhir hayat... Amin... 


Baik ler.. Kita tengok pula resipi untuk kali nie.. Resipi nie Diana ambil dari dapur Akak Nor.. Sambal Ikan Tongkol @ Aya nie memang sedap sesangat tau... Menu nie dah menjadi menu wajib kat rumah Diana nie.. Dalam sebulan mesti ada permintaan untuk menu nie.. Tak tau dah berapa kali dah Diana masak Sambal Ikan nie.. Sampai tak boleh kira dah.. Heehee... Tapi baru hari nie dapat kongsikannya kat sini..  Nak masaknya pun senang jer.. Suka sangat kat resipi nie.. Terima kasih Akak Nor cayang kerana berkongsi resipi mudah dan sedaaap nie yer akak.. Izinkan Diana pula kongsikannya kat SBK nie.. Terima kasih.. Muahsss 




~ Sambal Ikan Tongkol @ Aya...


:: Resipi Oleh ~ Akak Nor @ Secubit Garam  ( TQ )



Bahan²
2 - 3 keping ikan tongkol _ ( Diana guna jenis ikan yang lain )
3 keping asam keping
Garam
Air

Cara²
  1. Masukkan semua bahan dalam periuk.
  2. Sukatan air untuk mati air ikan ( setengah tempat panggil rebus ) hendaklah dilebihkan sedikit dari paras ikan.
  3. Masaklah dengan api sederhana hingga ikan masak / air rebusan tinggal separuh dari asal.
  4. Ketepikan ( jangan buang air rebusan ).

Bahan² Lain ( Untuk Smbal )
3 sudu besar cili mesin *
1 labu bawang besar
3 ulas bawang merah *
1/2 in halia * ( * diblend )
2 sudu besar udang kering ~ ditumbuk halus / blend
1 sudu besar kicap manis
Air asam jawa
1 cawan air
Air rebusan ikan
1 sudu besar gula
Minyak

Cara²
  1. Panaskan minyak dan masukkan cili mesin.
  2. Goreng hingga cili garing dan masukkan bahan²  yang diblend.
  3. Goreng lagi hingga kering sedikit dan masukkan udang kering.
  4. Masukkan kicap dan masukkan 1 cawan air.
  5. Masak lagi hingga pecah minyak.
  6. Masukkan air asam jawa dan air rebusan ikan.
  7. Biarkan merenih hingga sedikit pekat dan masukkan ikan tongkol.
  8. Teruskan memasak, masukkan gula dan tambah garam jika perlu.
  9. Masak lah hingga kepekatan yang disukai.
  10. Boleh lah dihidangkan dengan nasi lemak.


Baca Selanjutnya / Read More...

Saturday, May 26, 2012

~ Mihun Goreng Ayam Dan Kerang...

Diana @ Melley Mey | 8:37 PM | | | 4 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sayang semua... Untuk entri kali nie Diana nak kongsikan resipi yang simple jer... Resipi Mihun Goreng Ayam Dan Kerang jer pun... Sebenarnya nie menu sarapan kami pagi tadi.. Baru sempat kongsikannya.. Mihun Goreng nie permintaan Irfan cayaang... Jadi tu ler sebabnya kenapa anda semua tidak nampak sayur kat mihun tu kan kan.. Cuma ada hirisan daun bawang jer.. Heehee... 


Mihun goreng nie memang sesuai untuk bebudak yang tak nak sayuran dalam mihun goreng mereka.. Tak perlu ler kita asingkannya kan.. Kalau ikutkan selera Irfan.. Kerang tu pun dia tak nak... Jadi terpaksa ler diasingkan juga kerangnya tu semasa hidang untuk dia.. :D. Jadi.. Jika anda nak bubuh sayur atau bahan yang lain pun boleh.. Dan mihun goreng nie memang tak pedas pun.. Kalau nak pedas boleh bubuh cili padi banyak sikit yer.. Ok ler.. Tak nak buang masa lagi.. Jom selongkar resipinya...


Bahan²
400 gm / 1 bungkus  mihun _ ( Diana guna Thailand Bihun Star Lion ) 
1 tin REX kerang panggang
4 ulas bawang putih _ dihiris
1 biji bawang besar _ dibelah dan hiris
Gula secukup rasa
Sedikit air
Minyak untuk menumis
Hirisan daun bawang untuk hiasan

Bahan² A ( Kisar menggunakan Food Processor )
6 ulas bawang merah
1 1/2 genggam udang kering _ direndam dalam air panas dan toskan
1 biji cili merah _ buang bijinya
2 biji cili padi

Bahan² B ( Perap 10 minit )
200 gm dada ayam _ dihiris nipis
1/4 tsp garam
1/4 tsp minyak bijan
1/4 tsp kicap cair
Serbuk lada hitam

Bahan² C
1 1/2 tbsp sos ikan
1 tsp kicap cair Loon Kee
2 tbsp sos cili Maggi

Bahan² D ( Telur Sos Cili )
5 biji telur 
6 tbsp sos cili Maggi



Cara²
  1. Rendam mihun hingga lembut ( Diana tidak rendam guna air panas ). Tos dan ketepikan.
  2. :: Sediakan dahulu telur sos cili ~ Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Kemudian pecahkan kesemua telur dan bubuh sos cili di atasnya. Biarkan sehingga telur kelihatan separuh masak barulah digaul rata. Angkat dan ketepikan. Nak tengok rupa telur sos cili klik kat  SINI.
  3. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali dan tumis bawang putih hingga wangi.
  4. Kemudian masukkan bahan² kisar dan tumis selama 1 minit.
  5. Tambahkan sedikit gula dan tumis lagi hingga garing.
  6. Masukkan ayam yang telah diperap dan masak hingga ayam empuk.
  7. Masukkan kerang panggang serta hirisan bawang besar dan gaul rata.
  8. Setelah itu masukkan bahan² C dan gaul.
  9. Masukkan mihun dan sedikit air. Gaul dan goreng mihun hingga garing.
  10. Masukkan telur sos cili dan gaul rata.
  11. Sesuaikan rasa dan angkat.
  12. Taburkan hirisan daun bawang semasa menghidang.



Baca Selanjutnya / Read More...

Friday, May 25, 2012

~ Brown Butter, Carrot, Pineapple, Coconut And Raisin Cupcakes ( Brown Butter Carrot Cupcakes ) ...

Diana @ Melley Mey | 9:45 AM | | 20 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua... Indah sungguh pagi nie kan :).. Sang Mentari pagi bersinar terang disambut dengan kicauan burung... Bebunga kuning mekar cantik sesekali ditemani si rama - rama yang riang berterbangan bebas menikmati keindahan alam... Alangkah bahagianya hari nie... ^___^.. Heheheee.. Adeeh!!! Pepagi dah dah buang tabiat nie kan... Haahaaa... Ermm.. Saja jer nak kongsikan suasana kat sini.. hihii... ;)

Pagi nie Diana nak kongsikan resipi Cupcake yang Diana buat 2 hari lepas.. Masa tu memang tiada niat nak buat cc nie pun.. Bila mama beritahu pesanan jiran yang menjemput Diana pergi kenduri malamnya tu.. Terus ler buat cc nie.. Buat mengikut bahan yang ada kat rumah nie jer.. Bubuh ler mengikut gerak hati dengan berbekalkan pengetahuan asas yang pernah dipelajari sendiri... Tercipta ler cc nie.. Kiranya.. hentam jer ler nie kan.. Nasib baik menjadi.. Kalau tak... Mr.T kenyang lagi... :D.


Rasa cc nie lebih kurang dengan Brown Butter, Carrot, Apple And Coconut Muffins yang pernah Diana kongsikannya dulu... Cuma yang nie versi cc jer... :). Ok ler.. Apa kata kita tengok resipi Brown Butter, Carrot, Pineapple, Coconut And Raisin Cupcakes nie.. Adeeh!! Panjangnya namaaa... Hehehee... :D. 


Bahan² A ( Diayak )
2 cawan tepung gandum
1 1/2 tsp baking powder
1/2 tsp soda bikarbonat
1 1/2 tsp serbuk kayu manis
1/4 tsp serbuk buah pala ( nutmeg )
1/2 tsp garam kalau perlu _ Bubuh sekiranya menggunakan unsalted butter. Tak perlu bubuh jika guna salted butter

Bahan² B
250 gm mentega _ ( Diana guna SCS salted butter ) 
1 1/2 cawan gula perang ( soft brown sugar )
3 biji telur
1/4 cawan sirap maple
1 tsp esen vanilla

Bahan² C ( Dicampur dan Gaul Rata )
1/2 cawan kelapa parut kering
2 1/2 cawan lobak merah yang diparut
1/2 cawan nenas _ dicincang ( Diana guna nenas dalam tin )
1/4 cawan kismis _ dicincang

Cara²
  1. :: Cara menyediakan Brown Butter ~ Cairkan mentega di atas api sederhana. Masak hingga keperangan. Setelah terbit aroma seperti kacang yang sedang dipanggang, bolehlah diangkat dan sejukkan. Ketepikan. 
  2. Campurkan gula perang dengan bahan² A yang telah diayak. Gaul rata dan ketepikan.
  3. Pukul telur, sirap maple, brown butter dan esen vanilla hingga sebati.
  4. Kemudian masukkan campuran bahan kering tadi ( gula dan bahan² A ) dan pukul rata.
  5. Masukkan bahan² C dan kaup balikkan dengan menggunakan spatula hingga sebati.
  6. Sudukan adunan ke dalam cawan kertas sehingga 3/4 penuh dan bakar di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180°C selama 20 - 25 minit atau hingga ianya masak.
  7. Angkat dan sejukkan sebelum disapu dengan cream pilihan.


Untuk cream nya tu anda boleh buat mengikut resipi pilihan masing².. Diana pula lebih suka gabungkannya dengan Cream Cheese Frosting atau jika nak satu kelainan... Diana ada juga buat Mascarpone Cream Frosting.. 

Mascarpone Cream Frosting...

Bahan²
175 gm mascarpone cheese
75 gm mentega _ unsalted ( pada suhu bilik )
3 tbsp gula aising
Secubit garam
1/3 tsp lemon paste

Cara²
  1. Pukul mascarpone cheese dengan mentega hingga sebati.
  2. Masukkan gula aising dan pukul lagi hingga adunan lembut.
  3. Masukkan garam dan lemon paste. Pukul sebati.
  4. Sedia untuk digunakan.
::  Diana taburkan juga denga kacang Pistachio cincang di atas cream tu  ::




Baca Selanjutnya / Read More...

Tuesday, May 22, 2012

~ Kek Betik @ Papaya Cake...

Diana @ Melley Mey | 9:41 AM | 17 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua... Alhamdulillah... Pagi nie demam Diana dah beransur baik dah.. Malam tadi memang tak ke mana² pun... Baring jer kat bilik nie.. Masak memang cuti ler kan... Hubby bawa anak² pergi Old Town White Coffee kat Airport jer pergi makan malam tadi.. Kasihan mereka kan.. Huhuuu... Hari nie Diana memang nekad nak masak walaupun tak berapa sihat lagi.. Tengkuk nie macam keras jer.. Nak toleh kiri kanan pun terasa sakit... Adeeh!! Tak per kita masak tak payah toleh kiri kanan kan.. tengok depan jer.. :D.


Ermm... Pepagi nie mentang² ler tuan rumah demam.. Maka blog nie pun nak join demam sekali nampak gayanya.. Huhuu... Sukar untuk Diana buat entri kali nie.. Entah d mana silap dan penyebab semua nie.. Tengok setting semua ok.. Haih!!! Ker blogspot ada masalah eh? Setiap kali Diana enter... Maka tak nampak ler bahagian kat atas tu.. Maksud Diana bahagian untuk kita klik nak letak gambar.. link... dan sebagainya tu... Nak preview pun tak dapat.. Tau tak apa masalahnya? Diana ingatkan mungkin pc nie yang rosak.. Tapi bila bertukar ke lappy pun sama gak... Tukar lagi ke ipad pun masih lagi masalah yang sama... Uwaaaa... Tolooooonggggggg!!!! :((


Buat masa nie memang bertambah ler sakit kepala dengan masalah nie... Alahai blog!!! Kenapa ler macam nie hari nie.. Tak apa ler kan... Buat entri nie pelan² jer ler.. Terpaksa ler tiap kali nak letak gambar ker.. Preview ker... Kena buka tab baru lagi lepas tu pergi ke edit post.. Tu jer caranya.. Adeeeh!!! Pengsaaan!! ( Pinjam word Che Mat Gebu jap yer .. Hehhee ).. Ha'! Bukan jer nak pinjam word tu tau... Hari nie Diana pun nak pinjam resipi dari dapur Che Mat Gebu gak... Resipi yang telah menarik minat Diana hari tu semasa singgah kat dapur CMG... Tak pernah lagi Diana buat malah merasa Kek Betik pun tak pernah lagi... Sebolehnya Diana cari juga buah betik yang masak kat kedai tu.. Alhamdulillah dapaat gak beli... Hanya dapat beli jenis Betik Taiwan.. Ermm.. betik pun ada pelbagai jenis eh? Baru Diana tau.. :D. Kek Betik nie boleh tahan juga rasanya tau.. Diana bubuh juga nutella dan peanut butter kat tengah kek tu.. Juga letak hirisan betik kat atasnya.. Daughter ler orang yang paling suka makan kek nie.. Sedap katanya.. Buat CMG.. Izinkan Diana kongsikannya kat sini yer.. Terima kasih... Muahsss 



:: Resipi Oleh ~ Che Mat Gebu @ Dapur Tanpa Sempadan  ( TQ )

Bahan²
80 gram mentega
1 biji telur gred A, pukul sedikit
170 gram betik yang masak ranum*
3 camca besar susu segar* ( *dikisar halus )
150 gram gula perang @ soft brown sugar _ ( Diana bubuh 120 gm sebab betik yang Diana guna agak manis )
180 gram tepung gandum*
1 1/4 camca teh baking powder*
1/4 camca teh garam halus* ( *disatukan dan ayak )
2 camca teh jus lemon _ ( Diana tak bubuh )
1 camca teh esen vanilla
1/3 cawan kismis _ ( Diana ganti kepada betik yang dipotong dadu kecil )
Badam cincang, untuk hiasan _ ( Diana tukar kepada hirisan betik )
Nutella dan Peanut Butter secukup kegunaan _ ( Diana tambah )

Cara Membuatnya
  1. Panaskan oven pada suhu 175°C, lenser tin bulat berukuran 8 inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak, lenser juga kertas tadi atau boleh guna tin 4 segi berukuran 7 inci x 7 inci x 3 inci. Ketepikan.
  2. Putar mentega dan gula perang hingga gula hancur, masukkan telur dan terus memutar hingga kembang. Perlahankan kelajuan, masukkan tepung yang telah diayak berselang-seli dengan betik kisar tadi, gaul hingga rata.
  3. Masukkan kismis, esen vanilla dan jus lemon, kacau hingga rata. 
  4. Tuang dalam tin yang telah disiapkan, ( Diana bubuh inti nutella dan peanut butter ). tabur dengan badam cincang rata² dan bakar selama 45 minit - 50 minit, bergantung pada oven masing². Sejukkan diatas jaringan sepenuhnya sebelum dihidangkan...
CATATAN MAT GEBU :-
Sebab mat guna tin bulat warna hitam, mat bakar guna suhu 160°C, seperti macam pernah mat bagi tau dulu, tin kek warna hitam kadar penyerapan haba dia agak tinggi dan kuat, jadi suhu memang perlu diturunkan untuk mengelak kek jadi hangus tapi tidak masak di bahagian dalam. Kalau guna tin aluminium biasa, anda boleh guna suhu seperti yang disyorkan..... Selamat mencuba!!..


Kek nie buat pada hari Sabtu lepas... Dah habis dah pun.. :). Mulanya tu memang tak ada niat nak ambil gambar sebab Diana masa tu dah mula rasa demam... Daughter yang tolong buat kek nie bersama... Bila dah potong dan makan kek nie... Timbul pula rasa sayang tak ambil gambarnya... Tu ler kenapa kek nie tak ada gambar yang belum di potong.. Tu ler Al-Kisahnya... ^_^.





Baca Selanjutnya / Read More...