Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...
Pagi ini kurang sihat sedikit... Kepala sakit dan berdenyut-denyut rasanya sekarang ini.. Tapi tidak apa.. Diana buat 1 entri juga pagi ini ya.. Ok lah.. tidak mahu banyak membebel di kala kepala sakit ini.. Terus sahaja kita tengok resipi Snow Cheesecake yang sedap ini.. Terima kasih buat tuan punya resipi kerana sudi berkongsi resipi ini dan terima kasih juga kepada yang mengetengahkan resipi ini ya.. Izinkan Diana kongsikannya di sini pula.. Terima kasih..
Untuk Topping
BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>
Pagi ini kurang sihat sedikit... Kepala sakit dan berdenyut-denyut rasanya sekarang ini.. Tapi tidak apa.. Diana buat 1 entri juga pagi ini ya.. Ok lah.. tidak mahu banyak membebel di kala kepala sakit ini.. Terus sahaja kita tengok resipi Snow Cheesecake yang sedap ini.. Terima kasih buat tuan punya resipi kerana sudi berkongsi resipi ini dan terima kasih juga kepada yang mengetengahkan resipi ini ya.. Izinkan Diana kongsikannya di sini pula.. Terima kasih..
:: Resipi Oleh ~ Sheery mz @ MyR ( TQ )
:: Sumber & cnp Dari ~ Izah @ Izah Muffin Lover ( TQ )
:: Sumber Dari ~ Kzai @ Teratak Impian, MamaFahmi @ MamaFahmi's Spice n Splendour & Akak Zana @ Inspirasiku ( TQ )
SNOW CHEESECAKE
Bahan-Bahan
- 6 biji telur ayam _ ( buang 2 putihnya )
- 100 gram gula halus
- 100 gram tepung hong kong ( blue key superfine boleh juga ) - akak guna self raising flour ( Diana pun guna self raising flour )
- 60 gram tepung jagung _ ( maizena )
- 50 gram air sejuk _ ( dari peti ais )
- 1 sudu teh baking powder _ tak letak
- 2 sudu makan ovelet
- 75 gram mentega _ ( dicairkan )
- izah tambah esen vanilla _ Diana pun tambah esen vanilla
Untuk Krim
- 1 kotak cream cheese philadelphia
- 1/2 tin susu pekat manis _ izah letak sekadar manis pada selera ( Diana buah seperti izah )
** ( satukan kedua bahan & putar sehingga tidak berketul-ketul )
Untuk Topping
- 1/2 kotak kraft cheddar cheese (parutkan)
** Dicadangkan parut halus supaya kek tidak muak ketika dimakan.
Cara-Cara
- Masukkan semua bahan-bahan kecuali mentega cair dan putar.
- Putar dengan kelajuan sederhana sehingga pekat & putih.
- Akhir sekali masukkan mentega cair. Putar lagi sehingga sebati dan pekat.
- Sediakan acuan yang telah dialas dengan kertas minyak atau yang telah disapu dgn sedikit butter.
- Bakar dalam acuan dengan menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit ke 1 jam, dengan kepanasan 150°C. ( * izah bakar kek menggunakan kaedah waterbath ).
- ** Diana pula bahagikan adunan kepada 3 bahagian dan bakar menggunakan api atas dan bawah.
- Bila sudah masak biarkan sejuk. Bila dah sejuk, ambil pisau kek dan potong di tengah-tengah kek supaya menjadi dua bahagian. ( * izah potong kek menggunakan benang ).
- Sapukan krim cheese di atas separuh kek tadi, kemudian letakkan sebahagian lagi kek di atasnya.
- Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
- Akhir sekali taburkan cheese kraf yang telah diparut tadi keseluruh kek sebagai toppingnya.
- Masukkan dalam peti ais dalam 1 - 2 jam. Lepas tu baru potong.