Friday, January 3, 2014

~ Entri SBK 2 :: Chocolate Cake With Cream Cheese Frosting And Coconut Milk Ganache...

Sheery Dream Cakes | 5:05 PM | | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... Buat masa ini Diana akan update semua entri yang ada di SBK2 di sini ya.. Diana mulakan dari bulan August dulu.. Dulu pernah Diana letak di SBK entri  ini.. cuma Diana letak 1 entri 2 resipi.. Agak sukar untuk tengok sebab ada yang terlepas pandang resipi kedua tu katanya.. Jadi lebih baik Diana asingkan saja kan.. Baiklah.. jom semak sekali lagi resipi ini..
















~  Chocolate Cake With Cream Cheese Frosting And Coconut Milk Ganache...


~ Entri asal dibuat pada : August 27, 2013...


:: Resipi Kek Coklat Oleh ~ Sweetapolita ( TQ )
:: Terjemahan oleh Sky Blue's Kitchen
:: Diana guna loyang  empat persegi bersaiz 9.5 inch

CHOCOLATE CAKE

Bahan-Bahan
  • 3/4 cawan ( 170 gm ) unsalted butter, suhu bilik
  • 2 cawan ( 400 gm ) gula perang _ ( Diana bubuh 380 gm )
  • 2 tsp (10 ml ) pure vanilla extract _ ( Diana guna esen vanilla )
  • 3 biji telur _ pada suhu bilik
  • 1 3/4 cawan ( 220 gm ) tepung serba guna
  • 3/4 cawan ( 65 gm ) serbuk koko
  • 1 1/4 tsp ( 7 gm ) baking soda
  • 1 tsp ( 5 gm ) baking powder
  • 1 tsp ( 10 gm ) garam
  • 1 1/2 cawan ( 360 ml ) buttermilk, pada suhu bilik_ ( Homemade : 1 cawan susu + 1 tbsp cuka putih / jus lemon. Rehatkan selama 20 minit.  ) ** Untuk kek ini Diana buat : 1 1/2 cawan susu + 2 tbsp cuka putih.
  • 1/4 cawan ( 59 ml ) mayonis


Cara-Cara

  1. Lenser loyang dengan sedikit mentega dan taburkan dengan sedikit tepung. Alas dengan kertas minyak. Ketepikan. Panaskan oven pada suhu 180°C. 
  2. Ayak tepung,serbuk koko, baking soda dan baking powder. Masukkan garam dan gaul rata. Ketepikan. 
  3. Pukul mentega, gula perang dan esen vanilla pada kelajuan sederhana selama 5 minit sehingga adunan kembang dan berwarna keputihan.
  4. Perlahankan kelajuan dan masukkan telur satu persatu. Pukul hingga kembang. 
  5. Masukkan 1/3 daripada bahan kering ( campuran tepung, baking soda, baking powder dan garam ) ke dalam adunan dan pukul rata.
  6. Masukkan 1/2 daripada buttermilk dan pukul lagi. Buat begini sehingga bahan kering dan buttermilk habis. Pastikan bermula dan berakhir dengan mencampurkan bahan kering. 
  7. Masukkan mayonis dan kaup balik hingga rata.
  8. Tuang adunan ke dalam loyang dan ratakan permukaan adunan kek dengan pisau.
  9. Bakar selama 30 minit atau sehingga kek masak ( pastikan jangan over-bake ).
  10. Keluarkan kek dari oven dan sejukkan kek selama 20 minit sebelum dikeluarkan dari loyang. Sejukkan kek sepenuhnya sebelum diletakkan frosting.

CREAM CHEESE FROSTING
:: Diana gandakan adunan di bawah ini.. Boleh gandakan adunan mengikut citarasa masing-masing.

Bahan-Bahan
250 gm cream cheese _ pada suhu bilik
85 gm unsalted butter, dipotong dadu kecil _ pada suhu bilik
1 cawan gula aising atau mengikut citarasa masing-masing ( boleh dikurangkan atau ditambah )
1/2 tsp esen vanilla
Sedikit lemon paste ( secukup rasa )


  • Cara-Cara

  1. Pukul cream cheese dan mentega sehingga sebati dan creamy.
  2. Masukkan gula aising dan pukul sebati.
  3. Kemudian masukkan esen vanilla dan lemon paste. Pukul sebati.
  4. Tuangkan di atas kek coklat yang telah disejukkan tadi. Ratakan dan ketepikan.

GANACHE

:: Sumber Dari ~ Poires au Chocolat ( TQ )
( Cake recipe adapted from this recipe on the little red house. blog )
:: Nak tengok versi lepas dari SBK boleh klik  DI SINI 

Bahan-Bahan
  • 125 ml santan
  • 125 gm dark chocolate 

Cara
  1. Potong coklat menjadi kepingan kecil. Ketepikan.
  2. Masukkan santan ke dalam periuk dan masak di atas api sederhana. Setelah santan mendidih, matikan api dan masukkan coklat. Biarkan 1 minit. Gaul sehingga sebati.
  3. Sejukkan ganache selama 10 minit atau sehingga ganache sejuk sebelum di tuang di atas kek coklat bersama cream cheese frosting tadi.
  4. Sejukkan di dalam peti ais sebelum dipotong.



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

~ SBK Di Tahun 2014...

Sheery Dream Cakes | 10:34 AM | 5 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam penuh kerinduan kepada semua... 

Alhamdulillah Syukur kepada Allah kerana kita masih lagi diberi peluang dan ruang untuk terus menikmati kehidupan ini... Baiklah.. Entri pertama SBK di tahun 2014 ini bermakna entri kembalinya SBK di sini.. Semuanya di atas dorongan dan permintaan beberapa orang juga yang menyebabkan Diana untuk terus berblogging walaupun tak sekerap dulu.. InsyaAllah..

Terima kasih di atas sokongan anda selama ini.. Dengan sokongan dan doa anda itu..Diana telah membuat keputusan untuk teruskan berblogging dengan menyatukan SBK dengan SBK2.. Jadi lebih mudah untuk semua merujuk dalam satu blog kan.. :) Semua entri yang ada di SBK2 akan Diana pindahkan di sini... Maknanya SBK2 akan Diana tutup selamanya.. Diana harap dapatlah kiranya anda semua menerima kewujudan SBK sekali lagi di alam maya ini ya.. 

Baiklah.. Sampai di sini dulu buat semua.. Salam sayang dari SBK..
BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Sunday, May 26, 2013

~ Coconut Milk Chocolate Cake With Cream Cheese Frosting...

Sheery Dream Cakes | 8:35 AM | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Bersua kembali.. Hari ini Diana bersiaran bersama kek coklat lagi. Kek ini juga Diana olah dengan gabungan rasa cream cheese dari resipi Devil's Food Chocolate Cake... Memang sedap... Jika ingin mencubanya boleh rujuk resipi di bawah ya... Jom tengok resipinya..










:: Sumber Dari ~ Poires au Chocolat ( TQ )
( Cake recipe adapted from this recipe on the little red house. blog )


COCONUT MILK CHOCOLATE CAKE with CREAM CHEESE FROSTING
** Diana buat 2 kali ganda resipi di bawah


For the cake
  • 55g dark chocolate ( 70% )
  • 85g quality cocoa powder _ Diana kurangkan sedikit
  • 200 ml boiling water
  • 145 gm plain flour
  • 1 tsp bicarbonate of soda
  • 1/2 tsp baking powder
  • 1/4 tsp salt
  • 90 gm unsalted butter
  • 230 gm caster sugar
  • 50g dark muscovado sugar / brown sugar _ Diana guna gula perang yang berwarna gelap tu
  • 2 eggs
  • 275 ml coconut milk 

For the ganache
  • 125 ml coconut milk
  • 125 gm dark chocolate ( 70% )
  1. Line a square pan with greaseproof paper. Preheat the oven to 180°C/350°F. 
  2. Chop the chocolate up and place in a small bowl with the cocoa powder. Pour over the boiling water. Whisk until the chocolate has melted and the mixture is smooth. Set aside to cool. 
  3. Sift the flour, bicarbonate, baking power and salt into a bowl. 
  4. Melt the butter in a small saucepan. 
  5. Place the sugars in the bowl of a stand mix and whisk quickly to combine. 
  6. Add the melted butter and whisk until combined. 
  7. Add one egg and whisk to combine. Add the other egg and then whisk for 3 minutes until pale and thick. 
  8. Slowly add the coconut milk and then the chocolate mix, whisking as you go. 
  9. Finally add the content of the flour bowl and whisk to combine. Pour into the prepared pan. 
  10. Place in the oven and cook for 30 - 40 minutes, or until a toothpick comes out from the centre with a few damp crumbs instead of liquid mixture. Sit on a wire rack until cool. 
  11. When you're ready to ice the cake, pour the coconut milk into a small saucepan and place over a medium heat. 
  12. Chop the chocolate into small chunks and place into a small bowl. 
  13. When the coconut milk just comes to a boil take off the heat and pour over the chocolate.
  14. Leave for one minute then whisk until smooth. 
  15. Let cool for 10 minutes before pouring over the cake.

Cream Cheese Frosting  dari resipi  DEVIL'S FOOD CHOCOLATE CAKE...

** Diana buat 2 kali ganda resipi di bawah

Ingredients
  • 250 gm Philadelphia cheese
  • 125 gm butter
  • 1 cup icing sugar
  • 1 tsp vanilla extract
  • Juice of a squeezed slice of lemon 
Method
  1. Beat the cheese and butter, just until creamy. 
  2. Add the icing sugar, vanilla and lemon juice.
** Diana masukkan frosting ke dalam piping bag. 


Cara Melapis Kek
  1. Potong kek coklat kepada beberapa kepingan dengan menggunakan pemotong kek.
  2. Kemudian ambil sekeping kek coklat dan letakkan di atas alas. Paipkan adunan cream cheese frosting di atas kek.
  3. Kemudian lapiskan dengan sekeping kek coklat dan tekan sedikit.
  4. Paipkan lagi adunan cream cheese frosting di atasnya dan seterusnya lapis dengan sekping kek coklat lagi.
  5. Ulang proses ini hingga kek coklat dan adunan cream cheese frosting habis.
  6. Setelah itu masukkan kek ke dalam peti sejuk selama 10 minit atau lebih.
  7. Keluarkan kek dari peti sejuk dan tuangkan chocolate ganache di keseluruhan kek.
  8. Masukkan kek ke dalam peti sejuk seketika sebelum di potong.







BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Sunday, April 14, 2013

~ Kelas Coklat ( Terima Kasih Emma )...

Sheery Dream Cakes | 12:41 PM | 8 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sayang semua... 

Terlebih dahulu Diana ingin maklumkan yang entri ini merupakan entri kedua terakhir untuk pertengahan tahun ini... Jadi hanya tinggal satu entri lagi belum diupdate sebelum SBK berehat panjang... 


Baiklah... Entri kali ini Diana ingin kongsikan sebahagian dari hasil mengikuti kelas coklat bersama Emma @ Chocoladenz Resources .. Terima kasih buat Emma kerana sudi bertandang ke rumah akak untuk kelas coklat ini.. Kelas yang sangat menyeronokkan.. Bertuah sesiapa yang pernah menjadi anak murid emma tau.. Sebab Emma seorang yang tidak kedekut ilmu.. Setiap langkah demi langkah serta petua-petua membuat coklat diajar dengan teliti... Akak dan daughter amat menghargainya... Terima kasih dari kami berdua dan setiap ilmu yang Emma curahkan itu pasti tidak akan kami persiakannya.. InsyaAllah.. :)


Oleh kerana mereka hendak berpindah ke Semenanjung semula... Jadi kami pasti akan merindui Emma semua... Juga merindui coklat dan desserts keluaran Chocoladenz... Huhuuuu... Selepas ini..walaupun kita duduk berjauhan.. Mudah-mudahan persahabataan yang terbina antara kita semua ini akan kekal selamanya serta di dalam redha dan rahmat Allah S.W.T.. Nanti kalau Emma sekeluarga datang ke Labuan lagi.. jangan lupa datang ke rumah akak tau.. :). 





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Saturday, March 23, 2013

~ Crispy Fried Yam Ring...

Sheery Dream Cakes | 10:38 PM | 7 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Baiklah.. Oleh kerana Diana agak penat sedikit hari ini... Sebab pergi majlis pernikahan sepupu Diana.. Esok ada lagi majlis persandingan pula.. Jadi memang tidak larat hendak menaip panjang-panjang.. :D. Apa kata terus sahaja kita semak resipi untuk hari ini… 


Resipi Diana ikut dari blog The Waitakere Redneck's Kitchen.. Terima kasih buat tuan punya resipi dan izinkan Diana kongsikannya di sini pula ya.. TQ..  

::  Beginilah rupa adunan keladi sebelum dibentukkan ::


::  Boleh juga dibentukkan begini.. Ikut citarasa masing-masing ya  ::



:: Resipi Oleh ~ The Waitakere Redneck's Kitchen  ( TQ ) 



CRISPY FRIED YAM RING 


Ingredients 
  • 300 gm yam ( skinned, steamed and mashed )
  • 5 Tbsp wheat starch
  • 5 Tbsp boiling water
  • 1/2 tsp salt
  • 1 Tbsp shortening _ Diana guna minyak zaitun
  • 1/2 Tbsp sugar
  • 1/4 tsp five spice powder

Method
  1. Cut yam into small pieces and steam for 10-15 minutes or until soft ( cooking time will differ with each yam variety ). Mash with potato masher.
  2. Pour boiling water into wheat starch ( make sure the water is boiling hot in order to cook the wheat starch ). Mix thoroughly.
  3. Add wheat starch dough and the rest of the other ingredients to the mashed yam. Knead or mix with a potato masher until it is well combined.
  4. Pat dough into a long strip and join the ends to form into a ring ( do not use a rolling pin to roll the dough as this will make the yam dense ). My ring measures 2"H x 5½" diameter x 3/4" thick ( depending on how big your ring is, if there is any leftover dough, do not throw it away ).
  5. Place the yam ring in a bamboo sieve or foil dish. ( I cut holes in a pie dish so that I can lower it easily with the yam ring into the deep fryer ).
  6. Rest the yam ring in the fridge for at least an hour.
  7. Heat oil up in the deep fryer. Drop some vermicelli in and fry until crispy ( the vermicelli will puff up once it hits the hot oil ). Set aside for garnishing.
  8. Lower the yam ring into the oil ( make sure the oil is hot enough to avoid ending up with a greasy yam ring ). Deep fry until crispy and golden brown.
  9. Remove and sit on wire basket to drain oil and place on serving plate.


Untuk gambar di atas ini Diana buat mini yam ring... Sebab kalau anak Diana yang kecil lebih suka makan macam ini sahaja.. Jadi Diana buatlah mini yam ring untuk dia.. Kalau ahli keluarga yang lain lebih suka makan bersama Ayam Sos Tiram.. 



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Monday, March 18, 2013

~ Ayam Sos Tiram...

Sheery Dream Cakes | 2:31 PM | 4 Comments so far

Assalamualaikum dan bertemu kembali... 

Petang ini Diana ingin kongsikan satu resipi yang Diana ingat sudah dikongsikan di SBK... Selongkar punya selongkar... Rupanya belum ada pun resipi Ayam Sos Tiram.. Menu ini memang kegemaran daughter sejak kecil hinggalah sekarang ini.. Sudah 19 tahun pun dia.. Namun menu ini tetap menjadi pilihan dia.. :) Jom tengok resipi kegemaran daughter ini...


AYAM SOS TIRAM

Bahan-Bahan 

  • 360 gm isi ayam _ Diana guna peha ayam ( buang kulit serta tulangnya dan dipotong kecil )
  • 1 biji capsicum hijau _ di buang bijinya dan dipotong dadu
  • 5 tangkai cili kering _ dipotong 2
  • 1 biji lobak merah _ dipotong bentuk bunga
  • 4 keping cendawan shitake kering _ rendam di dalam air panas dan potong 4
  • 6 biji cendawan butang _ dibelah 2
  • 1 biji bawang besar _ dipotong dadu
  • 1/2 inci halia _ dihiris 
  • 2 ulas bawang putih _ dicincang
  • Sedikit gajus goreng
  • Minyak untuk menggoreng


Bahan-Bahan A

  • 1 tsp kicap karamel pekat klasik Loon Kee 
  • 2 tbsp sos tiram Maggi
  • Gula jika perlu


Bahan-Bahan B 

  • 1 tbsp sos tiram Maggi
  • 1 biji putih telur
  • 1 tsp minyak bijan
  • 1 tbsp tepung jagung
  • 1 tsp seasoning Maggi
  • Sedikit gula
  • Serbuk lada hitam
  • Serbuk lada putih


Cara-Cara
  1. Masukkan isi ayam dan cendawan shitake kering ke dalam mangkuk. Campurkan  bahan-bahan B dan gaul rata. Perap selama 30 minit.
  2. Tumis bawang putih bersama halia dengan sedikit minyak hingga naik aromanya.
  3. Kemudian masukkan cili kering dan tumis lagi.
  4. Masukkan ayam dan cendawan shitake kering. Gaul dan biarkan seketika.
  5. Setelah ayam kelihatan hampir masak, bolahlah masukkan cendawan butang, lobak merah dan bahan-bahan A. Gaul dan sesuaikan rasa.
  6. Apabila ayam empuk, masukkan capsicum hijau dan bawang besar. Gaul dan masak seketika.
  7. Akhir sekali masukkan biji gajus goreng dan gaul rata.
  8. Tutupkan api dan sedia untuk dihidang.





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

~ Acar Ayam...

Sheery Dream Cakes | 8:38 AM | | 5 Comments so far
Assalamualaikum dan Selamat Pagi.. 

Moga pagi ini membawa kecerian untuk semua. Untuk entri kali ini masih lagi merupakan entri tertangguh. Memang buat masa sekarang ini Diana agak sibuk sedikit. Ada lagi beberapa resipi yang menunggu giliran untuk dikongsi bersama di sini. Ada kelapangan nanti Diana update di sini ya. Apa kata kita semak dulu resipi Acar Ayam ini. 


ACAR AYAM

Bahan-Bahan
  • 12 - 15 ketul kecil ayam goreng ( ayam digaul dengan garam dan serbuk kunyit kemudian digoreng )
  • Acar timun_ ( resipi rujuk di bawah ) 

Cara-Cara
  1. Masukkan ayam dengan acar ke dalam kuali / periuk dan gaul rata. Masak seketika.
  2. Sesuaikan rasa dan tutupkan api.
  3. Angkat dan hidang bersama nasi putih panas.


ACAR TIMUN

Bahan-Bahan A
  • 280 gm timun yang telah dibuang tengahnya dan dipotong 3 cm panjang
  • 180 gm lobak merah yang telah dikupas kulitnya dan dipotong 3 cm panjang
  • 1 biji cili hijau _ buangkan biji dan hiris panjang
  • 1 biji cili merah _ buangkan biji dan hiris panjang
  • 10 ulas bawang merah ( pilih yang bersaiz kecil )
  • 10 ulas bawang putih 
  • Sedikit biji bijan panggang
  • Sedikit serbuk kunyit
  • Cuka secukup rasa
  • Sedikit gula
  • Garam secukup rasa
  • Minyak untuk menumis

Bahan-Bahan B ( Kisar Halus )
  • 6 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 10 gm belacan
  • 1 batang serai
  • 15 tangkai cili kering
  • 2 biji buah keras
  • 1 1/2 cm lengkuas

Cara-Cara
  1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali / periuk. Tumiskan bahan kisar bersama sedikit serbuk kunyit hingga wangi dan pecah minyak.
  2. Kemudian masukkan cuka, gula dan garam secukup rasa. Biarkan ianya mendidih seketika.
  3. Masukkan kesemua bahan kecuali biji bijan panggang. Gaul rata.
  4. Setelah ianya masak bolehlah ditutupkan api dan taburkan biji bijan panggang.
  5. Sedia untuk dinikmati atau dicampur dengan ayam goreng atau ikan goreng.




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Friday, March 15, 2013

~ Resipi Ayam Palembang...

Sheery Dream Cakes | 11:56 AM | 11 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Hari ini buat entri tertangguh lagi... :). Ayam Palembang ini sudah lama habis.. Baru hari ini berkesempatan update di blog.. Ramai juga yang dah mencubanya kan.. Resipi asal menggunakan daging.. Tapi Diana tukarkan kepada ayam... Terima kasih kepada tuan punya resipi dan kepada semua yang mengetengahkan resipi yang sedap ini... Izinkan Diana pula kongsikannya di sini ya.. Terima kasih... 



AYAM PALEMBANG 

Bahan-Bahan
  • 700 gram daging _ potong lebar dan nipis ( Diana gantikan dengan ayam )
  • 2 batang serai _ dititik
  • 500 ml santan pekat _ ( boleh gantikan dengan kerisik ) _ Diana bubuh kerisik
  • 1 cawan kicap lemak manis Cap Kipas Udang ( Habhals ) _ Diana guna saus manis ABC + Karamel Pekat Klasik Loon Kee
  • Minyak


Bahan Kisar
  • 1 labu bawang besar
  • 5 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 cm halia
  • 3 cm lengkuas
  • 15 biji cili kering

Rempah Penumis
  • 3 cm kulit kayu manis
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 2 kuntum bunga cengkih
  • 3 biji buah pelaga

Cara-Cara
  1. Panaskan minyak secukupnya dan tumis bahan kisar, bahan penumis bersama serai sehingga pecah minyak.
  2. Masukkan daging dan gaul sebati. Tutup kuali dan masak dengan api sederhana sehingga keluar air daging dan biarkan seketika.
  3. Masukkan kicap dan diikuti dengan santan. Biarkan masak hingga daging mula empuk.
  4. Kacau sekali-sekala sehingga masak dan kuah menjadi pekat.

:: P/S ~ Menurut Kak Maria Hakem, jika tidak mahu masukkan santan, dan rajin buat kerisik, eloklah masukkan kerisik. 




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Saturday, March 9, 2013

~ Vanilla Cupcake ( Soya Milk Corn Flavour )...

Sheery Dream Cakes | 7:46 PM | 13 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Diana mohon maaf sebab kejap ada... Kejap menghilang... Ermmm... Sebenarnya masa dan keadaan tidak mengizinkan untuk Diana update blog... Sibuk sedikit buat masa ini.. InsyaAllah jika ada sedikit masa terluang pasti Diana update ya..


Baiklah.. Untuk entri hari ini masih lagi hendak kongsikan resipi cupcake... :). Resipi Diana ikut dari blog My baking addiction.. Cuma Diana tukarkan susu kepada susu kacang soya berperisa jagung... Hubby dan anak-anak Diana suka sangat makan cupcake ini... Sedap di tekak kami sekeluarga.. Terima kasih buat My baking addiction kerana berkongsi resipi ini dan izinkan Diana kongsikannya di sini pula ya.. TQ.. 



:: Resipi Oleh ~  My Baking Addiction  ( TQ )


VANILLA CUPCAKE

Ingredients
  • 2 1/4 cups cake flour ( I used Swan’s Down brand )
  • 1 tablespoon baking powder
  • 1/2 teaspoon kosher salt
  • 1 1/4 cups whole milk, room temperature _ ( Diana tukarkan kepada drinho Soya Milk Corn Flavour )
  • 4 large egg whites, room temperature
  • 1 stick ( 8 tablespoons ) unsalted butter, at room temperature
  • 1 1/2 cups sugar _ ( Diana bubuh 1 cawan sahaja sebab menggunakan susu soya )
  • seeds scraped from one vanilla bean _ ( Diana tidak bubuh )
  • 2 teaspoons pure vanilla extract

Directions
  1. Center a rack in the oven to 350 degrees F. Line cupcake pan with paper liners.
  2. In a large bowl, sift together the flour, baking powder and salt.
  3. In a medium bowl, whisk together the milk and egg whites.
  4. In the bowl of a stand mixer fitted with the paddle attachment, or with a hand mixer, beat the butter, sugar and vanilla bean seeds at medium speed for 3 minutes, or until the butter and sugar are very light. Add in the vanilla extract and one third of the flour mixture, still beating on medium speed. Beat in half of the milk-egg mixture, then beat in half of the remaining dry ingredients until well incorporated. Add the rest of the milk and eggs, beating until the batter fully incorporated and smooth, then add the last of the dry ingredients.
  5. Once ingredients are thoroughly incorporated, give the batter a good 2-minute beating to ensure that it is thoroughly mixed and well aerated. Using a large scoop ( about 3 tablespoons ), distribute the batter between 18 muffin wells, filling each well 2/3 full.
  6. Bake for 18-24 minutes, or until a toothpick inserted into the centers come out clean. Cool on wire rack.

Untuk creamnya pula Diana masih mengekalkan cream cheese frosting di atas permintaan hubby dan anak-anak Diana.. :)

:: Resipi Oleh ~ Martha Stewart ( TQ )


CREAM CHEESE FROSTING

Ingredients
  • 8 ounces cream cheese, room temperature
  • 8 tablespoons unsalted butter, cut into pieces, room temperature 
  • 1 cup confectioners' sugar 
  • 1 teaspoon pure vanilla extract _ ( Diana bubuh 1/2 tsp sahaja )

  • Directions

  1. Place cream cheese in a medium mixing bowl. Using a rubber spatula, soften cream cheese. 
  2. Gradually add butter and continue beating until smooth and well blended. 
  3. Sift in confectioners' sugar and continue beating until smooth. 
  4. Add vanilla and stir to combine.




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>