Friday, April 18, 2014

~ Chocolate Lasagna...

Sheery Dream Cakes | 8:24 PM | 21 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sayang...

Hari ini terus sahaja kita tengok resipi Chocolate Lasagna ini ya.. Tiada apa yang hendak dicelotehkan sebenarnya... :) Jadi, jom semak resipinya di bawah ...

Resipi ini Diana olah dan gabungkan dari beberapa resipi... Kepada tuan empunya resipi, izinkan diana gabungkannya ya ( juga ada sedikit olahan yang dibuat )... Terima kasih... Jika ingin buat seperti yang Diana buat.. Cara Diana boleh rujuk di bawah ini ya…


:: Resipi Olahan Oleh ~  SheeryDreamCakes @ skybluemelleymey


CHOCOLATE LASAGNA  

Bahan-Bahan A
  • 36 ketul oreo dikisar _ ( ambil krimnya sekali ) _ Diana campurkan oreo perisa vanilla dan peanut butter
  • 6 sudu besar butter dicairkan

Cara-cara
  1. Campurkan kesemua bahan dan gaul rata. Ketepikan.

Bahan-Bahan B
  • 200 gm cream cheese
  • 1 cawan  Non-dairy whipping cream
  • 100 gm gula kastor ( boleh juga guna gula aising jika suka ) _ Diana kurangkan sedikit
  • 2 sudu besar susu segar 

** Note ~ Gandakan sukatan sekiranya ingin krimnya tebal sedikit.


Cara-Cara
  1. Pukul cream cheese sehingga lembut.
  2. Kemudian masukkan gula kastor atau gula aising dan pukul lagi sehingga ianya lembut dan gebu.
  3. Masukkan susu segar dan pukul sebati. Ketepikan.
  4. Di dalam bekas yang lain, pukul Non-dairy whipping cream hingga kental. 
  5. Kemudian campurkan ke dalam adunan cream cheese tadi dan kaup balik sehingga sebati. Masukkan ke dalam piping bag. 

Bahan-Bahan C ( CHOCOLATE COCONUT PUDDING ) ~ Diana buat 1 1/2 adunan
  • 1/4 cawan tepung jagung
  • 1/2 cawan gula kastor
  • 1/8 tsp garam
  • 3 cawan  susu segar = Diana buat ~ 1 1/2 cawan susu segar  +  1 1/2 cawan santan pekat
  • 185 gm dark chocolate _ dicincang
  • 1 tsp esen vanilla 
  • 1 tbsp serbuk koko _ Diana tambah

Cara-Cara
  1. Campurkan tepung jagung bersama gula dan garam ke dalam bekas. Kemudian campurkan susu segar dan kacau perlahan. Masak di atas double boiler dengan api sederhana. Sentiasa menggaul adunan sehingga ianya sebati dan pekat ( 15 - 20 minit ).* Diana guna hand whisk . 
  2. Tambahkan coklat cincang dan kacau selama kira-kira 2 - 4 minit atau sehingga puding kental.
  3. Kemudian alihkan dari api dan masukkan esen vanilla. Kacau rata.
  4. Sejukkan dan ketepikan.

** Note ~ Tapis puding dengan menggunakan penapis sekiranya puding yang terhasil itu berketul-ketul.


Cara Melapis 
  1. Masukkan sedikit biskut oreo kisar ( bahan A ) ke dalam bekas yang digunakan.
  2. Kemudian picitkan adunan bahan-bahan B di atasnya. 
  3. Lapis di atasnya dengan chocolate coconut  pudding dan ratakan.
  4. Picitkan lagi adunan bahan-bahan B di atasnya.
  5. Taburkan dengan chocolate chips, biskut oreo kisar dan sedikit parutan coklat.
  6. Sejukkan di dalam peti ais sebelum dinikmati.


Untuk Chocolate Lasagna ini, Diana rujuk resipinya di beberapa sumber seperti di bawah.. 

:: Sumber 1 ~ Zalieda Zaliedana  ( TQ )

Bahan-Bahan A 
  • 36 ketul oreo dikisar _( ambil krimnya sekali )
  • 6 sudu besar butter dicairkan

Bahan-Bahan B
  • 1 3/4 cawan instant choc pudding
  • 2 cawan fresh milk sejuk
  • 2 cawan whipping cream sejuk
  • 1 sudu kecil esen vanilla

Bahan-Bahan C 
  • 200 gm cream cheese
  • 1 cawan whipping cream
  • 100 gm gula kastor
  • 2 sudu besar fresh milk


Cara-Cara
  1. Campur Bahan A, sebatikan. Tekan rata di dalam loyang. Simpan di dalam fridge sebentar.
  2. Satukan Bahan B, masak di atas api dan kacau hingga pekat. Tutupkan api. Tapis pudding dan sejukkan sebentar.
  3. Untuk Bahan C ~ pukul whipping cream dan masukkan gula. Kemudian masukkan cream cheese. Setelah sebati semua hingga berkrim masukkan susu dan sebatikan ...siap!



Cara Melapis
  1. Mula dengan Bahan A tadi.
  2. Lepas tu paipkan Bahan C separuh bahagian dan ratakan.
  3. Letak Bahan B hingga habis n ratakan. Biarkan sejuk sebentar. 
  4. Letak baki Bahan C tadi dan ratakan. Tabur choc chip dan simpan dalam fridge. 
  5. Sejukkan baru dimakan.


ATAU  anda ingin buat ikut resipi di bawah? 


:: Sumber 2 ~ Center Cut Cook  ( TQ ) 


INGREDIENTS
  • package regular Oreo cookies ( Not Double Stuff ) – about 36 cookies 
  • 6 Tablespoon butter, melted 
  • 1- 8 ounce package cream cheese, softened 
  • 1/4 cup granulated sugar 
  • 2 Tablespoons cold milk 
  • 1- 12 ounce tub Cool Whip, divided 
  • 2 – 3.9 ounce packages Chocolate Instant Pudding 
  • 3 1/4 cups cold milk 
  • 1 and 1/2 cups mini chocolate chips 


DIRECTIONS 
  1. Begin by crushing 36 Oreo cookies. I used my food processor for this, but you could also place them in a large ziplock bag and crush them with a rolling pin. When the Oreos have turned into fine crumbs, you are done. 
  2. Transfer the Oreo crumbs to a large bowl. Stir in 6 tablespoons melted butter and use a fork to incorporate the butter into the cookie crumbs. When the butter is distributed, transfer the mixture to a 9 x 13 inch baking dish. Press the crumbs into the bottom of the pan. Place the pan in the refrigerator while you work on the additional layers. 
  3. Mix the cream cheese with a mixer until light and fluffy. Add in 2 Tablespoons of milk, and sugar, and mix well. Stir in 1 and 1/4 cups Cool Whip. Spread this mixture over the crust. 
  4. In a bowl, combine chocolate instant pudding with 3 and 1/4 cups cold milk. Whisk for several minutes until the pudding starts to thicken. Use a spatula to spread the mixture over the previous cream cheese layer. Allow the dessert to rest for about 5 minutes so that the pudding can firm up further. Spread the remaining Cool Whip over the top. Sprinkle mini chocolate chips evenly over the top. Place in the freezer for 1 hour, or the refrigerator for 4 hours before serving.


:: Sumber 3 ~  Sites'n Bites ( TQ ) 

Silky Chocolate (Coconut) Pudding


4-6 servings
INGREDIENTS
  • 1/4 cup cornstarch
  • 1/2 cup sugar
  • 1/8 teaspoon salt
  • 3 cups whole milk ( substituted with coconut milk* )
  • 6 ounces 62% semisweet chocolate, coarsely chopped
  • 1 teaspoon pure vanilla extract
  1. Combine the cornstarch, sugar and salt in the top of a double boiler. Slowly whisk in the milk, scraping the bottom and sides with a heatproof spatula to incorporate the dry ingredients. Place over gently simmering water and stir occasionally, scraping the bottom and sides. Use a whisk as necessary should lumps begin to form. After 15 to 20 minutes, when the mixture begins to thicken and coats the back of the spoon, add the chocolate. Continue stirring for about 2 to 4 minutes, or until the pudding is smoooth and thickened. Remove from the heat and stir in the vanilla.
  2. Strain through a fine-mesh strainer into a serving bowl or into a large measuring cup with a spout and pour into individual serving dishes. ( I didn’t do this step because the pudding really came out smooth ).
  3. If you like pudding skin, pull plastic wrap over the top of the serving dish(es) before refrigerating. If you dislike pudding skin, place plastic wrap on top of the pudding and smooth it gently against the surface before refrigerating. Refrigerate for at least 30 minutes and up to 3 days.

* To make coconut milk from coconut milk powder, I used 4 tablespoons of coconut milk powder to 3 cups of water. Whisk together in a medium saucepan and let it come to a simmer before taking it off the heat. 
::  Boleh juga di simpan di dalam bekas begini  :: 


BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Saturday, April 5, 2014

~ Sticky Caramel Chicken Recipe...

Sheery Dream Cakes | 11:10 AM | 5 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera… 

Hari ini kita semak resipi ayam pula ya... Resipi ini pasti ramai yang sudah mencubanya.. Kali ini giliran SBK pula kongsikannya... Terima kasih buat tuan punya resipi dan juga kepada yang mengetengahkan resipi ini.. Izinkan Diana pula kongsikannya di sini.. TQ 




STICKY CARAMEL CHICKEN  

:: Resipi Oleh ~ mutiarazura@myresipi.com  ( TQ )
:: Sumber ~ Che Mat Gebu @ Dapur Tanpa Sempadan  &  Akak Nor @ Secubit Garam  ( TQ ) 

Bahan-Bahan
  • 12 keping kepak ayam ( kalau besar kerat dua ), cuci bersih dan toskan
  • 2 camca besar minyak masak
  • 3 ulas bawang putih, dititik dengan kulit2nya, tak payah kupas
  • 1 camca besar cincangan halia
  • 1 camca besar sos ikan
  • 1 camca besar kicap
  • 1 camca besar sos cili
  • 7 - 8 camca besar madu

Cara-Cara

  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang putih, halia dan kepak ayam, gaul rata dan masak dengan api sederhana selama 5 - 6 minit.
  2. Masukkan semua sos dan madu, kacau sekejap dan tutup kuali. Kacau sekali sekala hingga kepak ayam kelihatan bersalut, masak kurang lebih 15 minit. 
  3. Biar hingga pekat dan warnanya bertukar perang keemasan. 
  4. Angkat dan hidangkan.




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Thursday, March 20, 2014

~ Roti & Salad Udang...

Sheery Dream Cakes | 7:48 AM | | 3 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sayang... 

Tidak ada apa yang hendak diceritakan hanya sekadar kongsikan resipi sarapan yang Diana buat beberapa hari lepas.. Biarlah gambar menceritakan segalanya .. Jangan lupa semak resipinya juga tau... :)


:: Sumber ~ Kitchen Konfidence  ( TQ ) 
:: Adapted from Williams-Sonoma.

PANETTONE FRENCH TOAST  


Ingredients
  • 1 lb panettone ( about ½ a loaf ) _ Diana guna roti biasa sahaja
  • 3 eggs
  • 1 cup milk
  • Zest of 1 orange
  • ½ cup freshly squeezed orange juice
  • 3 tablespoons sugar
  • ¼ teaspoon ground cinnamon
  • Freshly grated nutmeg, to taste
  • Unsalted butter, room temperature
  • Powdered sugar, for dusting
  • Warm maple syrup, for drizzling 

Method 
  1. Cut the panettone into 5 thick, vertical slices.  Discard any ends pieces.  
  2. Cut the remaining slices in half lengthwise.
  3. In a medium bowl, whisk the eggs lightly to break up the yolk.  
  4. Add milk, orange zest, orange juice, sugar, cinnamon and nutmeg, whisking to combine. Pour the egg mixture into a large, shallow baking dish.
  5. Heat an electric griddle or large frying over medium heat.  Slice a small pat of butter onto the griddle.  Using a paper towel, spread the butter evenly over the surface.
  6. Place a few slices of bread into the egg mixture.  Let the bread soak for about 10 seconds and then flip.  Once the second side has soaked for 10 seconds, carefully lift the bread from the mixture and let any excess egg drip off.  
  7. Place the slices on the heated griddle and cook, turning once, until golden brown on both sides ( about 4 – 5 minutes per side ).  
  8. Using a spatula, transfer cooked slices to a 200°F oven.*  This will keep your finished French toast warm while other slices are cooking. 
  9. Divide French toast between 4 plates, top each serving with a dusting of powdered sugar and drizzle of warm maple syrup.

Serves 4.



Diana gabungkannya bersama Salad Udang... Terpulanglah kepada selera masing-masing ya.. Roti ini boleh dimakan bersama makanan pilihan anda... Juga boleh dimakan sejuk atau panas.. Diana suka makan ketika roti dan salad udang ini setelah ianya disimpan didalam peti ais.. Hehhehee... Orang lain lebih suka makan roti ini ketika ianya panas-panas lagi kan... Ianya terpulang kepada selera anda sendiri ya.. 
Jika hendak mencuba Salad Udang ini.. Boleh klik di SINI untuk resipinya atau boleh rujuk di bawah...

:: Resipi Oleh ~ SheeryDreamCakes @ skybluemelleymey


SALAD UDANG  

Bahan-Bahan
  • 200 gm udang _ dikupas dan bersihkan _ cincang halus
  • 1/2 tbsp minyak zaitun
  • 1/4 tsp serbuk cili
  • 1/4 biji bawang besar _ dicincang
  • 2 ulas bawang putih _ dicincang
  • 1 tangkai daun bawang _ dicincang
  • 2 tsp jus limau kasturi
  • 5 tbsp mayonis
  • 1 tbsp susu pekat manis
  • Garam
  • Serbuk lada hitam

Cara-Cara
  1. Panaskan minyak zaitun dan tumis bawang putih dan bawang besar sehingga wangi dan sedikit garing.
  2. Masukkan serbuk cili, serbuk lada hitam, garam dan udang. Masak selama 2 - 3 minit di atas api kuat.
  3. Masukkan daun bawang cincang dan gaul rata. Tutupkan api dan angkat.
  4. Campurkan mayonis, susu pekat manis dan jus limau kasturi.
  5. Gaul sebati dan jika suka boleh d sejukkan di dalam peti ais.
  6. Makan bersama Yorkshire Puddings atau roti.



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Monday, March 17, 2014

~ Vanilla Cupcake...

Sheery Dream Cakes | 11:20 AM | 1 Comment so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Sekali lagi Diana kongsikan resipi Vanilla Cupcakes di SBK... Cuma kali ini Cupcake itu nampak lebih gelap sebab Diana guna gula perang muda sebab kehabis stock gula kastor di rumah... Itu yang nampak gelap sedikit cupcake nya.. :)


Resipinya Diana ikut resipi Vanilla Heart Cupcakes.... Jika hendak mencubanya boleh klik di SINI. Untuk Vanilla Cupcake ini tidak perlulah buat kek bentuk hati tu ya.. Selamat mencuba...




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Thursday, March 13, 2014

~ Sebelum & Selepas LR + Photoshop | Resipi Tuna Sandwich...

Sheery Dream Cakes | 9:22 AM | | 1 Comment so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Hari ini Diana hendak tunjukkan gambar sebelum dan selepas diedit .. Kadang-kadang melihat perbezaan dari gambar lebih mudah difahami .. Dari sana anda sendiri menilai apakah hasil karya anda itu perlu atau tidak perlu diedit... Sebab seringkali pertanyaan diajukan ~ Perlukah gambar masakan diedit dan apakah dengan mengubah setting di Tone Curve itu akan menghasilkan tone yang dikehendaki? Baiklah.. Cuba anda teliti contoh gambar di bawah..


:: Gambar B ~  ISO 200    50mm    f/5.6   1/15 sec   :: 


Gambar B merupakan gambar sebelum diedit... Gambar di atas pula setelah ianya diedit dengan proses di SINI .. Gambar keduanya memang nampak perbezaannya kan... Jadi, tiada langsung persoalan perlu atau tidakkah sesuatu gambar itu diedit sebab ianya bergantung kepada diri masing-masing... Jika anda lebih suka gambar B anda tidak perlu lah mengeditnya.. Jika suka Vintage Look... Anda boleh editnya di Lightroom dan Photoshop... Secara peribadi, Diana lebih suka jika gambar itu diberi sentuhan sedikit mengikut citarasa masing-masing... 


::  Atau anda lebih suka tone seperti ini?  ::





::  Vintage Look? ::



Jadi, keputusan di tangan anda.... Semua tone hasil karya anda boleh anda hasilkan di Lightroom dan Photoshop... Apa kata kita tengok pula resipinya.. Alaaa.. resipi mudah dan semua orang tahu membuatnya kan kan.. Hehehehe....


TUNA SANDWICH


Bahan-Bahan
  • Roti
  • Tuna dalam tin _ ( Diana guna Ayam Brand ~ boleh guna deli spread with tuna / tuna mayonnaise / pilihan anda ) 
  • Hirisan timun
  • Hirisan tomato
  • Hirisan bawang ( jika suka )
  • Daun salad pilihan anda
  • Sedikit kobis ungu cincang
  • Sedikit mentega

Cara-Cara 
  1. Campurkan kobis ungu bersama tuna dan gaul rata. Ketepikan.
  2. Sapukan mentega pada sekeping roti dan susun daun salad di atasnya.
  3. Kemudian ratakan tuna di atasnya.
  4. Susun hirisan timun, tomato dan bawang ( jika suka ).
  5. Susun daun salad di atasnya.
  6. Sapukan sekeping lagi roti dengan sedikit mentega dan letakkan di atas sandwich tadi.
  7. Hidang.



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Friday, March 7, 2014

~ Resipi Kurma Daging...

Sheery Dream Cakes | 10:00 AM | 1 Comment so far
Assalamualaikum dan Salam Sayang ... 

Hari ini hari yang sibuk buat Diana... Pada saat dan ketika ini.. ada sedikit masa terluang..
Jadi bolehlah buat entri sekejap kan.. :). Resipi ulang tayang sebenarnya... Dulu resipi ini Diana buat untuk Ayam... Kelmarin Diana tukar ayam tu kepada daging...



Sibuk dan kelam kabut punya cerita... Tengoklah cili merah tu.. Hehhee.. potongannya pun tak betul...  abaikan sahaja lah ya... ^___^. Jom tengok resipinya...

KURMA DAGING  


Bahan-Bahan
  • 1 kg daging _ dipotong kecil-kecil
  • 70 gm rempah kurma Adabi ( boleh dikurangkan mengikut citarasa masing-masing )
  • 2 biji cili merah _ dibelah dan buang bijinya
  • 2 biji bawang besar _ dibelah 4 
  • 2 inci kulit kayu manis
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 70 gm kerisik
  • 2 tbsp gula
  • 2 tbsp susu pekat
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit air panas
  • 200 ml santan pekat
  • Sedikit air asam jawa
  • Air secukupnya
  • Minyak untuk menumis

Bahan-Bahan Dikisar Halus
  • 2 inci halia
  • 1 inci lengkuas
  • 6 ulas bawang merah
  • 5 ulas bawang putih
  • 2 batang serai

Cara-Cara
  1. Campurkan gula, rempah kurma dan air panas. Gaul rata. Ketepikan.
  2. Panaskan sedikit minyak, tumis bahan kisar sehingga terbit aromanya. 
  3. Masukkan campuran rempah kurma tadi. Tumis sehingga pecah minyak.
  4. Kemudian masukkan daging dan gaul rata. Tutup penutup periuk dan masak sehingga daging masak.
  5. Setelah itu, bolehlah dimasukkan santan pekat dan air secukupnya mengikut citarasa masing-masing.
  6. Tambahkan air asam jawa, susu pekat dan garam secukup rasa.
  7. Masukkan kerisik. Gaul dan masukkan pula bawang besar dan cili merah. Masak seketika.
  8. Angkat dan hidang.



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Sunday, March 2, 2014

~ Resipi Bubur Ubi Badak / Ubi Belalai...

Sheery Dream Cakes | 9:57 AM | 4 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Hari ini Diana nak kongsikan resipi campak-campak sahaja.. Bulan lepas punya cerita.. Hari ini baru boleh kongsikannya di sini... Ubi Badak atau ianya dipanggil Ubi Belalai di sesetengah tempat.. memang amat sukar untuk didapati di tempat Diana... Kadang-kadang setahun dua tidak nampak dijual di sini.. Mungkin juga ada dijual tetapi Dinana yang tidak nampak kan...


BUBUR UBI BADAK / UBI BELALAI  


Bahan-Bahan
  • Ubi badak / Ubi belalai  _ dikupas kulitnya dan dipotong kecil-kecil
  • Santan cair dan santan pekat secukup kegunaan atau boleh guna santan dalam kotak
  • Gula pasir 
  • Gula melaka
  • Garam secukup rasa
  • Daun pandan _ disiat dan disimpul
  • Sedikit air

Cara-Cara
  1. Cuci dan bersihkan ubi badak / ubi belalai dan toskan.
  2. Masukkan ubi ke dalam periuk bersama sedikit air.
  3. Rebus sehingga ianya hampir masak kemudian masukkan santan cair. Gaul dan biarkan ianya mendidih.
  4. Masukkan santan pekat, garam, gula pasir, gula melaka dan daun pandan. Gaul rata dan didihkan seketika. Sesuaikan rasa. 
  5. Tutupkan api dan sedia untuk dihidang panas atau sejuk.




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Friday, February 28, 2014

~ Resipi Prata Wraps...

Sheery Dream Cakes | 10:04 AM | 6 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Sejak ternampak Prata Wraps yang Che Mat Gebu buat tempoh hari... Asyik terbayang-bayang dan teringin sangat nak makan Prata Wraps... Memang mengoda dan tergoda tau...Kelmarin Diana buat lah... Hehehee... Cuma Diana tiada stock fillet ikan tempura.. Jadi Diana tukar kepada dada ayam panggang... Resipi ini sangat mudah dan sedaaaap!!! Terima kasih Che Mat Gebu.. Izinkan Diana kongsikannya di sini pula ya...


:: Resipi Asal Oleh ~ Che Mat Gebu @ Dapur Tanpa Sempadan  ( TQ )

PRATA WRAPS  


Bahan-Bahan
  • 2 keping prata segera jenama 'KAWAN'
  • 1 keping Fillet ikan tempura 'PACIFIC" _ ( Diana tukar kepada dada ayam panggang.. Rujuk di bawah resipinya )
  • 4 helai daun salad ( che mat guna butterhead salad )
  • 2 biji jeruk gherkins, hiris memanjang
  • 1 biji tomato, hiris
  • Sedikit hirisan bawang besar
  • Sos thousand island secukupnya

Cara-Cara
  1. Goreng terendam fillet ikan hingga kuning keemasan, angkat dan toskan. Biar sejuk. Sementara itu bakar roti prata hingga masak, guna api kecil dan pastikan roti prata tidak terlalu garing. Ketepikan.
  2. Kerat 2 fillet ikan yang telah digoreng tadi ( fillet ikan PACIFIC ni saiznya besar ), kemudian belah 2 setiap keratan. Ambik sekeping prata, susun 2 keping daun salad, diikuti jeruk gherkins, tomato, bawang dan 2 bahagian fillet. Paipkan dengan dengan sos thousand island secukupnya. Lipat prata kanan dan kiri kemudian anda boleh ikat bahagian tengahnya macam che mat buat tu. Hidangkan segera...



DADA AYAM PANGGANG  
:: Oleh ~ SheeryDreamcakes @ skybluemelleymey

Bahan-Bahan
  • 1 keping dada ayam ( sebaiknya guna ayam segar ) _ dihiris kasar
  • Garam 
  • Gula 
  • Sedikit madu jika suka 
  • Serbuk kunyit _ ( * boleh guna kunyit hidup dan kisar bersama bahan-bahan A di bawah )

Bahan-Bahan A ( dihiris dan ditumbuk / kisar )

  • 2 ulas bawang merah 
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 inci halia
  • 2-3 biji cili padi ( boleh ditambah mengikut citarasa masing-masing )
  • 1 batang serai 

Cara-Cara
  1. Satukan kesemua bahan dan perap selama 15 minit atau lebih ( lebih lama lebih elok ).
  2. Panggang ayam menggunakan pemanggang ajaib sehingga ayam empuk.
  3. Keluarkan ayam dari pemanggang dan sedia untuk dinikmati.


  ** NOTE ~ Resipi ayam ini boleh juga digunakan untuk memerap sayap ayam, ikan atau sosej. 






BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>