Saturday, July 23, 2011

~ Oreo Cream Cheese Swirl Brownies Recipe...

Sheery Dream Cakes | 12:50 AM |

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Beberapa hari lepas.. ketika Diana Google resipi Oreo Brownies.. Terjumpa la resipi nie di blog Beantown Baker.. Terus tergoda tau.. Hehehehe.. Itu yang buat juga tu hari ini.. Kepada sesiapa yang ingin mencubanya bolehlah tengok resipinya ya..

Pukul krim keju bersama gula aising dan esen vanilla selama 1 minit ( Diana guna electric Mixer ).. Adunan akan jadi seperti gambar d bawahnya tu ya.. Kemudian ketepikan.. Gambar yang sebelahnya tu pula.. Mentega dicairkan di atas api sederhana.. Campurkan gula pasir dan  hendak la sentiasa dikacau dan  biarkan ianya mendidih 1 minit dan sejukkan selama 5 minit.. Ketepikan.

Pukul telur sehingga kembang.. Kemudian tuangkan adunan mentega cair dan gula tadi ke dalam adunan telur.. Pukul sebati. 


Setelah itu... Masukkan tepung yang telah di ayak bersama serbuk koko dan garam.. Gaul rata.. Masukkan biskut Oreo yang telah dicincang ( Diana cincang kasar ) dan gaul rata.. Tuangkan separuh adunan ke dalam loyang dan ratakan.. Tuang pula adunan krim keju tadi dan ratakan.. Kemudian lapiskan lagi dengan baki adunan tepung tadi.. Ratakan atau dimarblekan dengan pisau.. Lepas tu.. kalau nak taburkan biskut Oreo cincang.. boleh lah ditaburkan sebelum dibakar.. Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180°C selama 23 - 28 minit atau sehingga ianya masak.. Sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong.. Siap!!


:: Resipi oleh ~ Sugar Plum ( TQ )
:: Sumber dari ~ Beantown Baker ( TQ )



OREO CREAM CHEESE SWIRL BROWNIES
Makes 25

Ingredients

  • 1/2 cup unsalted butter
  • 3/4 cup granulated sugar
  • 1 package ( 8 oz ) cream cheese, softened
  • 3/4 cup confectioners' sugar
  • 2 teaspoons vanilla extract
  • 1 cup flour
  • 1/2 cup unsweetened dark cocoa powder
  • 1/2 teaspoon salt
  • 2 eggs
  • 1 1/3 cups coarsely chopped Oreo cookies ( Diana guna 1 bungkus )

Method
  1. Preheat oven to 350 degrees F. Line an 8 x 8-inch square baking dish with foil; coat foil with cooking spray.
  2. Melt the butter in a small saucepan, over medium heat. Whisk in sugar and bring to a boil, whisking frequently; boil 1 minute. Set aside to cool for 5 minutes.
  3. In a small mixing bowl, using a mixer on medium speed, beat together cream cheese, confectioners' sugar and vanilla extract, until well combined, about 1 minute.
  4. In a medium sized mixing bowl, sift together flour, cocoa powder and salt; whisk until combined. 
  5. In a large mixing bowl, whisk together eggs, until combined. Whisk in melted butter-sugar mixture until well combined. Stir in flour mixture until just combined, followed by Oreo cookies.
  6. Spread half of brownie batter into baking dish, followed by cream cheese layer; dot the top with remaining brownie batter, and spread evenly, as best as you can. 
  7. Run a knife through batter to make "swirls". 
  8. Bake at 350 degrees F, for 23 - 28 minutes.
  9. Cool on a wire rack to room temperature before slicing. Lift foil out of baking dish, and slice. For easier slicing, try freezing the brownies for 30 - 60 minutes.





29 comments:

che'iza said... Reply

Yeahhhh... den samapi dulu... Upah 3 keping tau....

Ya Allah diana... Punyerlah sedap makan cream cheese brownie.... Ni ada letak oreo lak lagi... Adeiii kompem bertambah sedap..... Jgn lupakan den time duk ngunyah tu tau....

iLa suHaiLa said... Reply

sis memang pro r bab masak memasak nie..dari awl hingga skrg semua resepi terbaek dari ladang..eh silap..terbaek dari sis diana..hehe

Diana @ Melley Mey said... Reply

che'iza ~
hehhehe.. boleh2.. 10 keping pun x per.. heheheh
kalau ikut tekak diana brownies nie mmg sedap tau che'iza... hehhe.. mesti ler x lupa u kan che'iza.. bak kata org.. walaupun jauh d mata... namun dkt d hati tau.. :)

ila suhaila ~
hehheh... terima kasih ila.. ermm.. nie akak pun baru nak belajar2 ila.. hehehehe

Nieza said... Reply

sedapnya kak....gabungan cheese dan coklat tu memang mantop...nieza suka:)

Diana @ Melley Mey said... Reply

nieza ~
bagi akak mmg sedap brownies nie nieza... a'aa gabungan rasa tu mmg best kan

Nurul said... Reply

Salam K Diana......

terliur tgk brownies tu, kalau dah cheese gabung ngan coklat, sure sedappp... ader oreo lagi tu.... :) pos cni ckit kak, heheh....

Gee® said... Reply

mak aiiii.... terguda!!!!

ibundo said... Reply

sedapnya....
harini bundo rancang nak buat brownies jugak. resepi diana ni bundo masukkan dalam list dulu. tergona ni.. Tambah-tambah tengok gambar..

hazila said... Reply

ermmmmmm sedapnya nampak cheese tu.....

Cheq Sue said... Reply

perghh... tetibe je perut ni berbunyik... sabar ye... pagi lagi nih... kita jamu mata dulu lah

Juwita Jamaludin said... Reply

Kak diana ni tentu sedap kak bila gigit terasa oreonya... Kena try ni kak dapat sepotong pun tak pe... Hihihi.. Cantik lak tu...

Ida,Japan said... Reply

tak tahan dgn godaan brownies k'diana ni...tempting betul..mesti penuh rasa coklat, combine lak dgn cheese..fuhhh

tun_telani said... Reply

gabungan cream cheese dan brownies mmg terbaik! tambah pulak dgn oreo.. mmg mkn smb2 pejam mata gitew sbb sedap sgt ni.

Deliah's Deli said... Reply

sedap smpai x terkata! :)

CT Delima said... Reply

As'salam Diana

Selamat pagi Diana cayangg..Emmm sedapnya ada biskut oreo. Lagi sedap bila dimakan bersama anak2 kan. Kak ct sukalah tengok gambar2 Diana ni cantik sangat2 :D

Kak ct pun nak cuba jugalah buat, tapi amik dululah ya masuk dalam list dulu. .hihi Thanks dear :D

Amie said... Reply

Amboiiii.....bukan main lagi adik Kak Amie yang sangat rajin masak ni dengan oreo cream cheese swirl broenies dia... cukup lengkap segalanya masuk dalam satu acuan...

bukan anak-anak saja yang suka makan begini, mak budak macam kakak pun nak rebut jugak... he hehehhh

nOOrsha said... Reply

salam kak D..yeye nmpak sedap...nak buatla, sume bhn ade ni..izinkn saye copy resepi ni ye...:)

Diana @ Melley Mey said... Reply

nurul ~
wsalam nurul..
a'aa nurul.. mmg gabungan rasa yg cukup sedap... heheheh boleh2... hehehhe

gee ~
hehhehe.. meh cnie ler akak.. kita makan sama yer..

ibundo ~
oo yer ker akak... hehhe... selera kita sama ler kan akak... :)

hazila ~
heheh... jemput ler mkn sekali.. :)

cheq sue ~
hehhehe... meh ler dtg cnie .. kita makan ramai2.. hehehe

juwita jamaluddin ~
a'aa ita... bab kalau tergigit kat biskut oreo tu n gabungan rasa cheese tu mmg sedap ita..:)

ida, japan ~
mmg gabungan rasa yg sgt sedap bagi tekak kami sekeluarga ida.. mmg best.. siap nanti ada yg minta lg buatkan.. ehhehe

tun_telani ~
hehehhe... pejam mata sambil menikmati brownies nie kan tun... hehehe... mmg sedap gabungan ras nie tun.. akak pun suka

deliah's deli ~
hehhee.. jemput ler mkn sama del.. ;)

ct delima ~
wsalam akak ct..
selamat pagi akak cayang...a'aa akak.. makan sambil sembang2 ngan anak2 mmg x sedar nie dah makan banayk.. hehehe.. terima kasih akak... :)
sama2 akak... ^_^

amie ~
hehehhe... betul tu akak amie cayang... dari kecil hingga ler yg besar semuanya suka makan brownies nie.. hehehe.. hubby diana pun banyak makan brownies nie.. biasanya dia kurang bab brownies nie.. kali nie dia pun laju jer suapnya.. ehhehe

Diana @ Melley Mey said... Reply

noorsha ~
wsalam sha...
bole2... hehhehe
cuba ler sha.. Insyaallah sedap...

Mieza said... Reply

kak diana oooo kak diana kenapa la akak ni tak dok sblh umah mieza..mieza nak gi kenen brownie ni skit kak..tak tahan mieza akak goda..tk kuat iman mieza ni kak!

Diana @ Melley Mey said... Reply

mieza ~
hehehhehe.. kalau kita dok berjiran kan best kan mieza.. boleh gak kita tukar2 makanan.. ehhehehe...
meh ler dtg umah akak.. kita mkn sama2 ek mieza

Mas said... Reply

perrhh...memang nampak sangat sedapp la kak...

Diana @ Melley Mey said... Reply

mas ~
kalau ikut tekak kami.. Alhamdulillah.. sedap mas.. :)

Mama Hawa/Mama Nani said... Reply

Salam Diana...
menggoda betul tgk gmbr Diana nih.. gabungan cream cheese n oreo yg best dah print resipi nih..hehehe :)

Nur-nba said... Reply

Salam. Diana.. Harus kucuba resepi ni.. Nampak sangat menyelerakan.. ditambah dengan gambar yg sangat cantik..

Nur-nba said... Reply

Maaf sangat.. rasanya Nur kena panggil akak, Kak Diana.. Baru perasan pic akak dengan anak2 tu.. Sorry sis..

nuwairani ismail said... Reply

wow!!! suke sgt biskut oreo...telan liur tengok gmbr kak diana

Mamasya said... Reply

Brownies ada cheese...biskut oreo..tak dpt rasapun dah tahu kesedapannya!

Shahriah Abdullah Novelis said... Reply

As'Kum Diana wow!!! superbbb yang ni memang best ni.. Insyallah nanti nak cuba.. masuk dulu dalam list.. tq dear muahzzz